De oplopende schulden van Thaise huishoudens bezorgt de Centrale Bank van Thailand hoofdbrekens. Veel Thai laten zich door een lage rente verleiden tot het aangaan van leningen en deze schuldenberg dreigt behoorlijk uit de hand te lopen.

In het artikel wordt de 33-jarige Din Ruenmeesang als voorbeeld genoemd. Hij besteedt ongeveer de helft van zijn maandelijkse inkomen aan de aflossingen van de schuld op zijn creditcards en meerdere bankleningen. Dat is volgens hem nog niet genoeg want zijn volgende

Thai zoals Din zijn voorbeelden waarom het lastig is voor de Centrale Bank van Thailand om in te grijpen in de rentetarieven. Zelfs nu de tweede economie van Zuidoost-Azië’s worstelt met een afname van de economische groei.

De schulden van Thais huishoudens zijn het afgelopen decennium maar dan verdrievoudigd en gestegen tot de recordhoogte van 83,5 procent van het bruto binnenlands product. De lage rentes op financieringen verergeren het ongebreidelde leengedrag.

Lenen

“Het leven is kort, en ik wil genieten,” zegt Din, die werkt op de financiële afdeling van het Bumrungrad Hospital in Bangkok. Zijn schuld is inmiddels opgelopen tot meer dan 200.000 baht. Het geleende geld is opgegaan aan de aanschaf van kleding, schoenen en het inrichten van zijn appartement. “Als ik geld te kort kom, sluit ik een persoonlijke lening af. De rente is gunstig en ik heb nog ruimte om meer te lenen.”

De Centrale Bank van Thailand is bezorgd over de economische situatie in Thailand. Het land lijkt haar zorgvuldig opgebouwde status als exportland te verliezen aan landen zoals Vietnam en de Filipijnen, beide snelle stijgers op de exportladder.

Warapong Wongwachara, een econoom bij TMB Bank PCL in Bangkok spreekt van een moeilijke keuze: “Een achterblijvende economische groei en een lage inflatie rechtvaardigen een verdere renteverlaging, maar de Centrale Bank is voorzichtig vanwege de enorme schulden bij consumenten.”

Snelste toename schuldenlast

In Zuidoost-Azië laten Thailand en Maleisië de snelste toename van de schuldenlast bij huishoudens zien. De schulden stijgen sneller dan het inkomen en dat is een gevaarlijke tendens. De Centrale Bank noemt de hoogte van de schulden van huishoudens in Thailand “alarmerend,”. Ze heeft de junta gevraagd om een campagne te starten om Thai te wijzen op de risico’s van het aangaan van leningen en om maatregelen om de economie te stimuleren. Daarvoor moeten Thai wel meer geld gaan uitgeven, maar wanneer dat met geleend geld gebeurd is dat het paard achter de wagen spannen.

Ondertussen maakt Din zich geen enkele zorgen. Hij is van plan om een ​​Mazda 3 sedan te kopen en wil daarvoor opnieuw een lening afsluiten.

“Ik kan nog steeds doen wat ik wil,” zo merkt hij op. “Ik ben niet bang voor een stijgende rente. Ik kan mijn schuld desnoods herfinancieren. Er is altijd wel een partij waar ik mijn lening kan onderbrengen. ”

Bron: Bloomberg.com – lees hier het hele artikel: Record Thai Household Debt Crimps Rate-Cut Room


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Thaise huishoudens dreigen aan schulden ten onder te gaan”

 1. piet zegt op

  Het zoveelste artikel over jaja de stijgende schuldenlasten in Thailand, dit kan een voorlopig jaarlijks item worden; waarom?
  Niks willen leren hier op gebied van terug moeten betalen oftewel we zien later wel voorlopig rijd ik mn nieuwe moterbike/auto en heb blingbling torotat oftewel telefoontje.
  Echt oogwaarschijnlijk zit de thai niet met schuld , tot ze echt terug moeten betalen aan loansharks.

  Toch niet normaal dat je boekje house /of auto bij je moet houden daar velen anders gewoon gaan lenen
  voor alles en nog wat 🙁 en zeker schulden voor familie te gaan maken om deze te helpen.

  Sorry geen leuk bericht maar wel grote waarheid voor velen !!
  Vrolijke schuldenvrije feestdagen gewenst …………

 2. antonius zegt op

  De Centrale bank van Thailand registreert alleen de officiele leningen. Het is in Thailand veel gebruikelijker om onderhands te lenen. Veel particulieren e.o. bedrijven lenen van elkaar.uiteraard tegen woeker rente;s. Rente betalen en aflossen doen zij van de subsiedigelden van rijst en rubber.
  Het geleende geld wordt niet aangewend om waarde vastte zaken van te kopen.De regering e.o. de staatsbank heeft hierdoor totaal geen overzicht van hoe het ervoor staat.
  Ik denk dat de economie van Thailand een luchtballon is.Als je erin prikt loopt hij leeg.

 3. ruud zegt op

  De Thaise overheid heeft flink geholpen om de mensen te laten lenen.
  Niet zolang geleden met belastingmaatregelen om de mensen auto’s te laten kopen.
  Jaren geleden konden mensen ook geld lenen van de overheid om een bedrijf op te zetten.
  Vreemd genoeg, hebben mensen dat geld omgezet in mobiele telefoons.
  Wie had dat nu verwacht?

 4. Rick zegt op

  Dit is al jaren zo in Thailand, trouwens niet alleen in Thailand maar ook bv. in Rusland waar nu een flinke crisis is hebben we het geld niet nu dan lenen we het toch even creditcard erbij en hup.
  Dat dacht de helft van de inwoners van de VS ook en zie daar de grootste economische crisis in meer als 50 jaar tijd daar.

  Ben benieuwt naar het lot van landen als Thailand ( dat echt moet vrezen voor zijn positie in Z-O Azië Cambodja,Vietnam en de Filipijnen kloppen heel hard aan de deur en buur Myanmar is een sleeping giant ) maar ook Rusland en Maleisië die nu niet meer op die grote brandstof inkomsten meer kunnen rekenen.

  • Pan zegt op

   ..en vooral het lot van de tewerkgestelden in de rubberproduktie nu de olie zo goedkoop is want dat betekent dat de synthetische rubber goedkoper wordt en de vraag naar natuurlijke rubber nog maar eens de dieperik ingaat, geldt trouwens ook voor de farangs die hier in ubber geinvesteerd hebben. Als je ziet met wat voor gretigheid het jonge volkje consumeert alsof het nooit anders geweest is….nou ja, de volgende Tom Yam Kung crisis niet ver meer weg.

 5. hiriotapa zegt op

  Overal toch hetzelfde? Nederlanders doen het toch ook…. al die huizen… al die nieuwe auto’s…. ik zie het verschil niet. Alleen hier zijn de huizen nog betaalbaar. In verhouding kost een huis hier niets, vooral in de provincies. Maar idd de economie is hier een enorme zeepbel. Ik heb onlangs zelfs gehoord dat Thailand het Griekenland van de (Zuidoost-)Azië is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website