De Bank of Thailand heeft zijn prognose voor de economische groei dit jaar teruggebracht van 4,1 procent in juni naar 2,6 procent. Vooral de werkloosheid is een zorg, zegt gouverneur Prasarn Trairatvorakul.

Hij erkent tot nu toe de gevolgen te hebben onderschat met name voor de aanvoerketen. Bedrijven, zelf in het Noorden, die niet overstroomd zijn, ondervinden hinder omdat de aanvoer van onderdelen stagneert. ‘The implication of the flooding on the total supply chain is much more sophisticated than in the past. The indirect impact is hard to assess.’

Prasarn beschouwt de binnenlandse vraag als de motor van de economie als de overstromingen voorbij zijn. Ze wordt gestimuleerd door de uitgaven voor herstelwerkzaamheden en het geld dat de regering daarvoor uittrekt. In het eerste kwartaal nemen de particuliere bestedingen toe, in het tweede de investeringen, zegt hij.

De Fiscal Sustainability Law voorkomt dat de regering zich diep in de schulden steekt. Die wet eist dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product (thans bedraagt die 41 procent) en de schuld niet meer dan 15 procent van het jaarlijks budget. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de regering op korte termijn grote bedragen gaat lenen. De ervaring heeft tot nu toe geleerd dat overheidsdiensten budgetten voor grote projecten langzaam uitgeven, aldus Prasarn.

De regering zou er ook verstandig aan doen inflatie te voorkomen door de nadruk te leggen op investeringen in plaats van maatregelen ter stimulering van de binnenlandse consumptie. Investeringen verhogen de economische productiviteit en de expertise van de werknemers.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website