Infrastructuur sleutel voor versterking concurrentiepositie

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags:
1 september 2011

Thailand staat voor vier uitdagingen: investeringen in de openbare infrastructuur, oplossen van het tekort aan arbeidskrachten in de productiesector, stimuleren van de groene economie en het beperken van de prijs van verbruiksartikelen. Dit zei Suzanne Rosselet, adjunct-directeur van het World Competitive Centre, op de Thailand Competitiveness Conference 2011.

Wanneer Thailand erin slaagt zijn belangrijkste zwakke punten weg te werken, kan het qua concurrentiepositie 10 plaatsen opschuiven op de wereldranking van het International Institute for Management Development. Thailand staat op de 27ste plaats; in 2003 stond het op de 28ste plaats, wat Arkhom Termpittauapaisith, secretaris-generaal van de National Economic and Development Board, deed opmerken dat Thailand al die jaren nauwelijks beter is gaan presteren in termen van concurrentiekracht. In Azië staat Thailand op de 3de plaats, na Singapore en Maleisië.

Stephane Garelli, directeur van het World Competitive Centre, waarschuwde de regering de twee waarschijnlijke gevolgen van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht, in balans te brengen. Aan de ene kant zal de binnenlandse consumptie toenemen omdat consumenten over meer inkomen beschikken, maar aan de andere kant kan ze de inflatie opstuwen, een probleem dat in veel landen al speelt.

‘Government spending [to support populist policies] should not be higher than the revenue it can generate. Also, do not confuse spending and investment, especially on infrastructure, which is the key to boosting the country’s competitiveness.’ Verwijzend naar de toenemende mondiale zorg over overheidsschulden, zei Garelli dat Thailands staatsschuld, die thans 40 procent van het bruto binnenlands product bedraagt, niet boven de 60 procent mag uitkomen.

Minister Thirachai Phuvanatnaranubala (Financiën) beloofde fiscale discipline. ‘But in the short term, we have to accept that expenses will be higher than income.’ Hij zei dat de regering vastbesloten is snel de politieke en economische stabiliteit te herstellen, samen te werken met de particuliere sector en corruptie te bestrijden; dat alles om de concurrentiekracht van Thailand te vergroten.

www.dickvanderlugt.nl

1 reactie op “Infrastructuur sleutel voor versterking concurrentiepositie”

  1. Dirk de Noorman zegt op

    Groeicijfers waar wij alleen maar van kunnen dromen, een jonge bevolking, een Westers georiënteerde democratie (met vallen en opstaan) en strategisch gelegen.
    Met Thailand komt het wel goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website