Melder: BramSiam

Immigration Jomtien revisited. De verhalen over de immigration van Jomtien houden niet op. Ik ging er heen voor mijn eerste 90 dagenmelding, althans dat dacht ik. In Nederland had ik een Non-Immigrant O visum bemachtigd voor 1 jaar met multiple entries. Ik had de vereiste documenten paraat, inclusief een bankafschrift naar mijn adres, een verklaring van mijn verhuurster en kopieën van mijn Thaise rijbewijzen. In mijn paspoort zat al een formuliertje als bewijs van een eerdere tm30 melding, voor mijn Thaise rijbewijs.

Bij het 90 dagen loket werd me tot mijn verbazing verteld dat ik, om onduidelijke reden, geen 90 dagen nodig had, maar een extension. Daar ben ik iets te gemakkelijk in meegegaan. Ik moest een tm7 formulier invullen en naar loket 8. Inmiddels had ik een volgnummer en na 2 uur wachten kwam ik bij loket 8 waar mij verteld werd dat een extension niet kon, maar als ik slechts drie weken extra verblijf nodig had, ik naar loket 1 zou moeten. Bij loket 1 kreeg ik een set formulieren om in te vullen, die vooral betrekking hadden op de risico’s van overstay en ik kreeg het verzoek de volgende dag terug te komen, want vandaag ging het niet meer lukken. Zo gezegd, zo gedaan.

De volgende dag vroeg weer gezellig in de rij en naar loket 1. Daar kreeg ik een volgnummer en het verzoek rond 13:00 uur, na de lunch terug te komen. Uiteraard hield ik me aan dit verzoek en verdomd, om 14:00 uur was ik aan de beurt. Mijn formulieren werden bij loket 1 geaccepteerd en van een stempel voorzien en ik mocht Bht. 1.900 afrekenen. Dat leek me een goed teken. De volgende dag kon ik mijn paspoort komen halen op vertoon van mijn volgnummer. Toen ik me de dag daarna meldde zat er inderdaad een stempel in, maar met de tekst dat mijn verzoek ‘under consideration’ was en dat ik de 15e februari terug moest komen. Ik hoop de 23e februari naar Nederland te vliegen. Wie weet ben ik dan nog legaal in Thailand als de ‘consideration’ goed uitpakt.

Het blijft echter een raadsel waarom ik geen 90 dagen melding kon doen. Misschien is een No- O visum uit Den Haag iets anders dan een Non-O visum dat in Thailand is afgegeven. Je blijft verrast worden als het om visazaken gaat en een portie geduld komt goed van pas.


Reactie RonnyLatYa

Je schrijft “De verhalen over de immigration van Jomtien houden niet op.” Inderdaad en ook ik ben soms verrast met wat sommige immigratiekantoren vragen en een portie geduld komt altijd van pas in Thailand. Maar dat ben ik ook als de fout niet bij immigratie ligt, maar bij onwetendheid van de aanvrager en die verhalen zijn er bijna net zoveel.

Als ik jouw verhaal lees heb ik eerder de indruk dat je niet helemaal weet hoe de vork precies in de steel zit wat betreft de betekenis van je visum is, duur van verblijf, wat een 90 dagen melding is en wat de mogelijkheden van verlenging zijn of welke formulieren en bewijzen je dient voor te leggen.

Om dan op sociale media naar immigratie te wijzen, daar waar ik uit je tekst opmaak maak dat ze je eigenlijk nog verder geholpen hebben. Ze hadden je ook kunnen zeggen dat je maar een jaarverlenging moest aanvragen en als je daar niet aan voldeed je na die 90 dagen Thailand maar moest verlaten.

Misschien je de volgend keer beter op de hoogte stellen….

1. Visum

Je hebt een Non-immigrant O Retired Multiple entry visum denk ik. Zulk een visum heeft een geldigheidsduur van 1 jaar. Dat wil zeggen dat je met dat visum Thailand binnen kan zo dikwijls je wil, zolang dat dit maar gebeurt binnen de geldigheidsduur van het visum (let op want dat wil niet zeggen dat je dan niet telkens aan de op dat ogenblik geldende Coronaeisen dient te voldoen).

2. Met dat Non-immigrant O Multiple entry Retired visum zal je bij elke binnenkomst een verblijfsperiode van maximum 90 dagen bekomen. Wil je langer blijven dan heb je in normale omstandigheden 2 mogelijkheden:

– Ofwel vraag je een jaarverlenging Retired aan voor zover je aan de eisen ervan kan voldoen

– Ofwel verlaat je Thailand bij 90 dagen, ga je ergens naartoe en kom terug binnen en je zal dan opnieuw 90 dagen bekomen. Hou dan rekening met de Coronaeisen zoals ik al eerder zei

Verlengen met 90 dagen bij immigratie omdat je een Non-immigrant O Retired Multiple entry hebt kan niet.

Momenteel is er echter nog wel een 3de mogelijkheid en dat is de Coronaverlenging van 60 dagen. Die loopt normaal af op 25 januari en heb niet gelezen of men die gaat verlengen, maar je bent nog op tijd. En dat is wat jij nu gekregen hebt.

Alleen is het zo dat sommige immigratiekantoren dan meteen 60 dagen geven en andere immigratie het verdelen over 2 x 30 dagen. De eerste 30 dagen is dan “Under consideration” en nadien krijg je dan de tweede 30 dagen. Normaal zal dat geen probleem zijn als je de eerste gehad hebt.

3. 90 dagen adresmelding

Je schrijft “Ik ging er heen voor mijn eerste 90 dagenmelding” Een 90 dagen melding is niet meer dan een adresmelding. Dit moet enkel uitgevoerd worden door buitenlanders die meer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijven. Dit is dus helemaal niet van toepassing voor jou op dat moment vermits je maar een verblijfsperiode van maximum 90 dagen hebt bekomen.

Zo een 90 dagen adresmelding is nooit een toestemming van verblijf. Het is enkel het adres dat je meldt of bevestigt. De datum die je nadien bekomt op een papiertje enkel ter herinnering wanneer je de volgende 90 dagen adres melding moet uitvoeren. Niet tot wanneer je mag blijven.

4. Documenten en bewijzen.

Als je bij immigratie iets gaat doen en je bent niet zeker welke documenten je gaat nodig hebben ga dan voordien eens informeren. Meestal ligt daar wel een document met wat je nodig hebt voor die specifiek vraag. Je noemt nu maar wat documenten op tot zelfs je rijbewijs, maar best vooraf eens kijken wat je werkelijk nodig hebt.

 


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

1 reactie op “TB Immigration Infobrief Nr 005/22: Immigratie Jomtien/Pattaya – Jaarverlenging Retired (2)”

  1. BramSiam zegt op

    Ronny legt helder uit dat ik mijn Non-O visum eerst had moeten omzetten in een retirement visa. Ik dacht ten onrechte dat dit twee namen voor hetzelfde waren. Dit neemt niet weg dat het fijn was geweest als de medewerker van de immigration de moeite had genomen me erop te wijzen dat ik me vergiste. Je krijgt echter überhaupt geen tijd ergens over te praten of iets te vragen bij de immigration. Ik spreek redelijk Thais, maar dat wordt al helemaal niet op prijs gesteld. Het moet per se in gebroken Engels als er al gecommuniceerd wordt. Nou ja het is niet anders en zij zijn de baas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website