Melder: RonnyLatYa

Nog eens samengevat. Om toeristische redenen kunnen Nederlanders en Belgen een periode in Thailand verblijven op basis van “Visa Exemption” d.w.z. een visum vrijstelling. Je hebt dan geen visum nodig. Je moet dat niet aanvragen voordien. Je krijgt dat automatisch van immigratie bij de paspoortcontrole in Thailand. De Immigratieofficier zal bij aankomst een “Arrival” stempel in je paspoort zetten met de datum in tot wanneer je in Thailand mag verblijven. Die periode noemt men dan ook de verblijfsperiode. En dat is allemaal gratis.

De duur van een “Visa Exemption” is normaal 30 dagen. De Thaise regering heeft evenwel beslist om tijdelijk de “Visa Exemption” periode te verlengen. Indien je binnenkomt tussen 1 oktober 22 en 31 maart 23 zal je 45 dagen “Visa Exemption” bekomen. Het is de dag van binnenkomst die telt om die 45 dagen te bekomen, niet tot wanneer je blijft. Het maakt dan ook niet uit als je verblijfsperiode tot na 31 maart loopt. Kom je binnen op 31 maart 23 zal je nog 45 dagen bekomen, is dat 1 april 23 dan zal het 30 dagen zijn. Of de Thaise regering moest later beslissen om de einddatum van 31 maar 23 te verlengen natuurlijk.

Inchecken bij de luchtvaartmaatschappij en je visum

Indien je vertrekt zonder visum kan een vliegtuigmaatschappij vragen of je een retour of doorvliegticket hebt. Hieruit moet blijken dat je de intentie hebt om Thailand te verlaten binnen de 30 dagen (tijdelijk dan 45 dagen). Dat recht hebben ze en ze mogen je zelfs de toegang tot het vliegtuig weigeren als je dat niet kan aantonen. Meestal zal het echter zo een vaart niet lopen en zal er wel een oplossing gevonden worden. Er zijn ook vliegtuigmaatschappijen die dit niet meer eisen. Informeer je dus tijdig. Probleem is dikwijls niet de maatschappij op zich maar diegene die de check-in uitvoeren en niet altijd op de hoogte zijn van wat de maatschappij voorschrijft. Best is bij discussie de supervisor van de maatschappij er bij te halen die dan de definitieve beslissing neemt die dan in overeenstemming is met de voorschriften van de maatschappij.

In principe kan immigratie bij de paspoortcontrole ook dat ticket bewijs vragen maar is eerder zelden. Wel als men besluit je aan een verdere controle te onderwerpen, wat dan ook de aanleiding daarvan mogen zijn

Verblijfsperiode verlengen

Een verblijfsperiode bekomen met “Visa Exemption” kan je eenmalig verlengen bij immigratie met 30 dagen. Dat kost dan 1900 Baht. Kan je aanvragen in gelijk welk immigratiekantoor waar je op dat moment in de buurt verblijft. Op de luchthaven kan dit niet. Je hoeft het dus niet al te vragen bij binnenkomst. Je kan na je initiële 30 (45) dagen of na je verlenging Thailand verlaten en opnieuw binnen komen op basis van “Visa Exemption”. Zoiets wordt ook wel een “Borderrun “genoemd. Je zal dan opnieuw 30 (45) dagen bekomen, die je dan eventueel weer eenmalig met 30 dagen kan verlengen. Doe je die “borderrun” via een grenspost over land dan kan dit maximaal 2 keer per kalenderjaar.

In principe gelden er geen beperkingen indien dit via een luchthaven gebeurt. Maar doe je dat regelmatig, op korte termijn en steeds back-to-back zal je zeker op een keer wat mogen uitleggen wat je hier feitelijk komt doen en waarom je geen visum neemt. De toegang weigeren gebeurt niet zo snel, maar de mogelijkheid bestaat eerder dat men een aantekening plaatst in je paspoort dat wanneer je de volgende keer naar Thailand komt en dit binnen een bepaalde periode je verplicht een visum dient te hebben. Als ik het op sociale media zo volg is Don Muang trouwens een heel pak strenger hierop dan Suvarnabhumi.

Officieel is de verblijfsperiode dat iemand in Thailand mag verblijven op “Visa Exemption” maximum 90 dagen per 6 maand. Ik denk echter niet dat men dat zo streng hanteert, maar het is niet uit te sluiten natuurlijk.

Financiële bewijzen

Iemand die Thailand binnenkomt kan ook gevraagd worden om te bewijzen dat hij/zij voldoende financiele middelen heeft. Onder voldoende verstaat men dan 10 000 Baht per persoon of 20 000 Baht per familie. Wordt ook maar zelden gevraagd aan de doorsnee toerist maar kan. Elke valuta is trouwens goed. Hoeft niet in Baht te zijn maar men wil dan meestal wel cash zien. Op de website van de Thaise ambassade kan je ook dit lezen. Het vat het bovenstaande zowat samen.

“You are eligible to travel to Thailand, for tourism purpose, with the exemption of visa and are permitted to stay in the Kingdom for a period of not exceeding 45 days. Therefore, you do not need a visa. However, please make sure that you are in possession of a passport valid for at least 6 months, a round-trip or onward air ticket, and adequate finances equivalent to at least 10,000 Baht per person or 20,000 Baht per family. Otherwise, you may be inconvenienced upon entry into the country.

Furthermore, foreigners who enter the Kingdom under this Tourist Visa Exemption Scheme may re-enter and stay in Thailand for a cumulative duration of stay of not exceeding 90 days within any 6-month period from the date of first entry.”

https://www.thaiembassy.be/visa/?lang=en

Op de website van de Thaise Ambassade kan je ook dit lezen:

การเพิ่มระยะเวลาการอนุญาตให้คนต่างด้าวบางจำพวกอยู่ในราชอาณาจักรเป็นกรณีพิเศษ ตั้งแต่วันที่ 1 ตุลาคม 2565 – 31 มีนาคม 2566 II Extension of the stay period in the Kingdom for some foreign visitors in effect from 1 October 2022 to 31 March 2023 – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

9 reacties op “TB Immigration Info Brief 054/22: Visa Exemption – Algemeen”

 1. Lieve zegt op

  Dank voor deze duidelijke volledige uiteenzetting in het nederlands Ronny !
  Dit is ook begrijpelijk voor de vele Thailandbezoekers ( die geen Thai marriage hebben en ook niet de mogelijkheid hebben om te emigreren), maar die ieder jaar toch verlangend uitkijken naar hun verblijf in hun favoriete Thailand, zoals ik.

 2. Berbod zegt op

  Om problemen bij het inchecken te vermijden kun je blijkbaar ook gebruik maken van een onward ticket. Dit is een officieel vliegticket waarmee je kunt aantonen dat je Thailand binnen 30/45 per vliegtuig verlaat. Zodra je in Thailand arriveert wordt dit ticket gratis geannuleerd. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Kost maar 15 USD. Je zult dan wel nog een Visa exemption moet aanvragen of een borderrun doen indien je langer dan 30/45 dagen in Th verblijft. Bij een borderrun naar bijv. Laos betaal je ca. 1.500 Baht voor een visum en hoef je alleen maar een pasfoto en paspoort te overleggen en een formulier in te vullen (hetzelfde als bij arriveren in Th). Vraag je in NL een 60-dagen visum aan, moet 8 of 9 gegevens uploaden en meesturen, dus een hoop gedoe. Zijn er mensen die ervaring hebben met zo’n onward ticket en zo ja kunnen die misschien wat meer uitleg hierover geven.

  • Cornelis zegt op

   Geen ervaring mee, maar hier een bruikbare link: https://onwardticket.com/

 3. Daniel zegt op

  Beste Ronny,

  Ik ga zelf volgende week voor een periode van 6 weken (42 dagen) naar Thailand en ik wil ook een aantal dagen per trein Maleisië gaan bezoeken (weet nog niet precies wanneer). Lees ik het goed dat ik dan bij terug binnenkomst naar Thailand opnieuw 45 dagen i.p.v. 30 visa exemption krijg? Voorheen waren dat over land meen ik 15 dagen, maar dat is alweer een aantal jaren terug. Ik wil dit even voor de zekerheid checken om niet eventueel in de problemen te komen. Hartelijk dat alvast voor uw reply!

  • RonnyLatYa zegt op

   Visa Exemption is tussen 1 oktober en 31 maart 45 ipv 30 dagen.

   15 dagen is al enkele jaren geleden. Ik dacht voor 2018 of zoiets. Er is nu geen onderscheid meer tussen een binnenkomst over land of via een luchthaven.

   • Cornelis zegt op

    Je ziet het, Ronny, je kunt het nog zo glashelder uitleggen of je krijgt er weer vragen over……

 4. Robert zegt op

  Op de e-visa site (https://thaievisa.go.th/) wordt, bij het invullen van een verblijf tussen de 30 en 45 dagen, nog steeds een Tourist visum van 60 dagen vereist. Ik kan me voorstellen dat dit voor een aantal reizigers verwarrend is. Probleem ligt denk ik aan het feit dat de site niet de inreis datum vraagt.

 5. Diny zegt op

  Goedemorgen. Onze leeftijd van m.n man en mijzelf is 75 en 70 jaar…Wij gaan 79 dagen en kunnen dan ook zonder visa naar binnen en krijg je de 45 hopen we. Dan een Borderrun voor 45 dagen en ons probleem opgelost. Wij gaan van 9 december tm 28 februari. Vinden het online zo moeilijk vandaar zo. Zou dat een probleem geven? Hebben anders geen idee. Komen er online niet uit.
  Gr. Diny

  • RonnyLatYa zegt op

   Natuurlijk komen jullie ook in aanmerking voor die 45 dagen.

   Borderrun en probleem opgelost. Inderdaad. Als je het zo stelt.

   Al eens een borderrun gemaakt?

   Dat is niet gratis hoor. Je moet het andere land ook effectief binnen. Enkel Thailand verlaten en terugkeren volstaat niet.
   Je moet in het geval van Laos en Cambodja een visum aanschaffen van die landen. Kan aan de grens zonder problemen. Voor Maleisië hoeft je geen visum.

   Maar je moet ook naar die grens toe natuurlijk. Afhankelijk van waar je bent kan dat iets zijn van een halve dag als je pakweg in Nong Khai bent, maar het kan ook een heel ander verhaal worden als je van pakweg Hua Hin, Pattaya of Chiang Mai moet gaan. Zeker van Chiang Mai gezien Myanmar voorlopig dicht blijft.
   Dat worden dan met 2 personen zeker geen goedkope Borderruns en die de nodige tijd zullen vragen.

   Je kan natuurlijk omdat je die borderrun toch moet maken ervoor kiezen om enkele dagen in Laos, Cambodja of Maleisië te blijven en daar wat rond te reizen. Je bent er dan toch. Je kan ook naar een ander land daar in de buurt vliegen natuurlijk en daar enkele dagen blijven.

   Misschien is dit voor jullie ook een optie om te overwegen
   Waarom niet 75 dagen gaan? Eigenlijk een 4 tal dagen minder.
   Je bekomt 45 dagen bij binnenkomst en je kan dit bij immigratie eenvoudig verlengen met 30 dagen. Kost je 1900 Baht voor een verlenging. 4 dagen minder en je bent van gans dat borderrun gedoe af.

   Jullie keuze natuurlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website