Dagboek van J. Jordaan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Dagboek
Tags: ,
10 april 2013

Het is niet de gewoonte van Thailandblog om bijdragen onder pseudoniem te plaatsen, maar vandaag maken we daar een uitzondering op, want Cornelis van Kampen is een fervent Thailandbloglezer (mooi Scrabble woord) en reageert zo’n beetje op elke posting. Dus die heeft een streepje voor, maar alleen voor deze ene keer.

Op vakantie in Nederland

Gisteren kwam een foreigner uit Zweden naar Thailand. Hij is getrouwd met een vriendin van ons die we al jaren kennen. Hij doet wegwerkzaamheden en is machinist op een van die grote voertuigen. Heel goed betaald in Europa. In de wintermaanden door de sneeuw en vorst kan hij niet werken en gaat hij naar Thailand voor ongeveer drie maanden om samen met zijn vrouw te zijn.

Onze vriendin werkt nog steeds en heeft een zwaar beroep. Zij verzorgt demente bejaarden. Vaak in de nachtdienst en zaterdag en zondag. Het heeft met mijn verhaal misschien niks te maken maar de achtergrond is altijd belangrijk. Vorig jaar was ik nog getuige bij hun huwelijk.

Dan komt het verhaal over misverstanden. Mijn echtgenote en haar vriendin spraken natuurlijk over alles. Wij gingen naar Nederland op vakantie en de verhalen die mijn vrouw vertelde over die vakantie waren natuurlijk geweldig. Er was natuurlijk een verschil dat iedere vakantie met een foreigner naar zijn vaderland niet hetzelfde is.

Wij in onze situatie konden terecht bij een zoon van mijn zuster die in de zomermaanden altijd op een camping verbleven en wij konden in zijn huis verblijven. Wat ook nog geweldig was dat ik gebruik kon maken van de auto van zijn vrouw. Mijn vrouw die al drie jaar in Nederland had gewoond kon daar natuurlijk heel mooie verhalen over vertellen.

Wij gingen samen overal heen in Nederland. Met vrienden in een bootje varen over de grachten. Rondkijken in Amsterdam. Naar Volendam paling eten en haring.

Na een lang gesprek heeft de vrouw van Thomas dat begrepen

Dan komt het verschil. Thomas, de man uit Zweden woont bijvoorbeeld 150 km van Gotenburg. Behalve mooie natuur is daar niks te beleven. Zweden is een heel groot land. Nederland is een stip op de kaart. Om met mijn vrouw overal heen te gaan (vanuit Beverwijk waar wij verbleven) was 35 km al ver. De grootste afstand die ik moest afleggen was naar mijn vriend in Garderen: 120 km.

Gisteravond toen ze bij ons thuiskwamen, heb ik geprobeerd uit te leggen (hij laat haar altijd in de zomer voor 4 weken naar Zweden komen) dat Thomas niet die mogelijkheden heeft, omdat zijn land toch heel groot is en ze niet bij de EU horen. Al zou hij over de middelen beschikken, moet hij toch een visum regelen.

Waar mijn verhaal eigenlijk over gaat is dat al is je Thaise vriendin nog zo eerlijk over wat ze heeft meegemaakt (er is veel jaloezie onder elkaar) dat verhalen per land ook veel verschillen.

Na een lang gesprek heeft de vrouw van Thomas dat begrepen.

De manager heeft gezegd dat we zuinig moeten zijn met water

Ik moet even een verhaal kwijt over het waterleiding management in mijn omgeving. Ik val onder waterleiding Sattahip (30 km ten zuiden van Pattaya) en woon in Bangsare. Ongeveer 20 km ten zuiden van Pattaya. Elke dag sluiten ze overdag de waterleiding bijna geheel af.

De manager heeft gezegd dat we zuinig moeten zijn met water. In de nacht moet je de reservetank bijvullen (als je die al bezit). In de dag kan je dan gewoon via je tank met de pomp water gebruiken. Het enige wat het extra kost is elektriciteit. Waterbesparing niks. Waar zou die man zijn opleiding hebben gehad of is dat hogere intelligentie?

In omgeving van Bangsare wordt als gekken gebouwd. Flatgebouwen, bungalows enz. Waar haalt die manager dan straks het water vandaan? Zal hij ooit nagedacht hebben over de toekomst? Zijn produktie mogelijk opvoeren. Desnoods uit zeewater water winnen. Niet dus. Ik ga verder geen kritiek leveren, maar over een paar jaar zitten de mensen hier met een groot probleem. Bouwen als gekken maar niet nadenken wat de gevolgen zijn.

10 reacties op “Dagboek van J. Jordaan”

 1. Jacques zegt op

  Kijk, J.Jordaan, zo leer je de mensen kennen. Dat is naar mijn mening één van de sterke punten van dit blog. Mag ik nou in de toekomst ook Cornelis zeggen?

  Het is zeker waar, Thaise vrouwen praten veel met en over elkaar. Dat is wel leuk, zo horen wij ook nog eens wat. Als je in een dorp woont, ook al is het tijdelijk, weet je alles van iedereen. Betekent wel dat je zelf van onberispelijk gedrag moet zijn. Jij en ik, wij zijn dat ongetwijfeld.

  Met dat watergebruik heeft de manager toch wel een punt. Er zijn altijd pieken en dalen in het verbruik. Als er teveel mensen tegelijk water willen tappen, komt nauwelijks meer water uit de kraan. Daarvoor is een eigen reservoir de oplossing. En natuurlijk een beetje zuinig zijn met het kostbare drinkwater.

  • Cornelis zegt op

   Blijf ‘m maar met z’n alias J.Jordaan aanspreken, Jacques, om verwarring met deze naamgenoot te voorkomen!
   Het is leuk de verhalen te lezen van vooral hen die permanent of in ieder geval langdurig in Thailand verblijven, ik heb er al veel van opgestoken en daardoor ook meer van mijn bezoeken kunnen genieten.

 2. Cornelis zegt op

  Voor alle duidelijkheid: Zweden is wel degelijk een lidstaat van de EU, en heeft ook het Schengen-Verdrag ondertekend.

 3. Daniel zegt op

  Dat de thaise vrouwen veel praten is juist. Zelfs te veel. Zeker als z beiden kennis hebben met buitenlanders.Ten eerste maken ze elkaar gek met hun verhalen. Ten tweede hebben ze veel fantasie om de andere jaloers te maken zonder te beseffen dat ze daarmee relaties op het spel zetten. Door eigen slechte ervaringen tracht men de andere raad te geven. Niet steeds de beste. Twee relaties zijn niet hetzelfde. Ik heb reeds meerdere keer gezien en gehoord dat door het gepraat relaties stuklopen..

  • wim Jonker zegt op

   Helemaal mee eens Daniël. De dames steken elkaar de ogen uit met verhalen over ’n nieuwe auto die manlief voor haar zou hebben gekocht, bouwen van ’n nieuw huis voor de familie, langdurige vakanties in Europa, enorme geldbedragen die manlief maandelijks vanuit europa aan zijn thaise liefde zou overmaken….
   En natuurlijk gaan ze zich dan afvragen waarom heb ik dat niet, waarom kan mijn man dat niet allemaal voor mij doen? Het is moeilijk uitleggen aan de dames dat niet iedereen zich in ’n positie bevindt om met geld te kunnen smijten. Dat we vergeleken met de Thai inderdaad ’n goed inkomen hebben maar dat ons kostenplaatje hier veel hoger ligt. Ondertussen blijven ze naar elkaar kijken, vergelijken, en zich afvragen: waarom zij wel en ik niet? Ik word soms wel ’n beetje moe van.
   Groet, Wim

 4. Theo zegt op

  Gelukkig is het heel herkenbaar J.Jordaan. Een buitengewone stijl van schrijven die, wat mij betreft, geen dag mag ontbreken op het Blog. Een dag zonder Jordaan is een trieste dag.

 5. Tukker zegt op

  Het is waar dat de vrouwen alle geheimen vaak delen en natuurlijk ook de roddels. Daarom heeft mijn vrouw maar contact met 2 Thaise vriendinnen in tukkerland en alle uitnodigingen die ze krijgt van andere landgenoten slaat ze beleeft af want bij die gok en roddel avonden wil ze niet aan wezig zijn zo bij ons geen pasar malam in huis . Zelfs op de markt wordt ze wel eens aangesproken door thaise vrouwen die haar dan een kaartje in de hand drukken met het adres om eens te komen vaak gaat het dan om te komen kaarten etc. Nee wij houden het mooi beperkt en dat bevalt mij en haar zeer goed .

 6. J.Jordaan. zegt op

  Cornelis,
  Volkomen gelijk, Zweden is een lidstaat van de EU. Een vriend van mij heeft mij daar al eerder op gewezen. Ik dacht dat die Schandinavische landen daar niet onder vielen.
  Misschien een domme vraag, maar hebben ze daar ook de Euro?
  Verder natuurlijk niks met het artikel te maken.
  Een oude man kan altijd nog wat leren.
  J.Jordaan.

  • Cornelis zegt op

   Geen domme vraag, J.Jordaan, die zijn er eigenlijk niet veel. Wel veel domme antwoorden……. Zweden heeft nooit de Euro ingevoerd, de Zweedse Kroon is daar de munteenheid. Zullen ze nu niet rouwig om zijn, denk ik……………

 7. Franky R. zegt op

  Quote…:

  “De manager heeft gezegd dat we zuinig moeten zijn met water. In de nacht moet je de reservetank bijvullen (als je die al bezit). In de dag kan je dan gewoon via je tank met de pomp water gebruiken. Het enige wat het extra kost is elektriciteit. Waterbesparing niks. Waar zou die man zijn opleiding hebben gehad of is dat hogere intelligentie?”

  Of hij krijgt zijn centjes van de stroomleverancier? Je hebt mij in iedere geval laten glimlachen…Ben benieuwd naar je volgende schrijfsel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website