Een kijkje in de glazen bol

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Cultuur, Leven in Thailand
Tags: , ,
26 juli 2018
Matyas Rehak / Shutterstock.com

Hand- en kaartlezen, toekomst voorspellen of gewoon om raad vragen, het is allemaal de gewoonste zaak van de wereld in het land van de glimlach.

Op veel plaatsen zetelt wel iemand die een bijzondere gave wordt toebedacht om de toekomst te kunnen voorspellen of om je er van te overtuigen dat alles wel goed komt.

Een bijzondere ervaring

Bij toeval raak ik verzeild bij een paar midden tussen de landerijen gesitueerde kleine huisjes waarvoor zelfs de naam gehucht te hoog is gegrepen. In een van de schamele huisjes zetelt een dame die in de verre omtrek naam en faam heeft verworven vanwege haar bijzondere gave om helderheid te verschaffen in netelige zaken. Voor slechts twintig bath kun je bij haar terecht voor raad en advies, waarna je opgelucht weer huiswaarts kunt keren.

Zijn vrouwen zo goedgelovig?

Op een houten vlonder voor haar simpel houten huis zit de betreffende dame op de vloer achter een laag tafeltje. Een zilverkleurige schaal, een schrift en ernaast een aantal bloemen, die stuk voor stuk in een bananenblad zijn gewikkeld, vormen het décor op het tafeltje. Rondom het huis zitten meer dan twintig wachtenden, allemaal vrouwen. De sfeer is ontspannen, men lacht, babbelt mee en je kunt je afvragen wie van hen werkelijk een probleem heeft, zo gemoedelijk gaat het er aan toe.

De tijd per ‘consult’ bedraagt ongeveer tien minuten en dagelijks kun je er terecht. Geen enkele man is aanwezig, waarbij je de vraag kunt stellen of die minder goedgelovig zijn, geen problemen kennen of dat een soort hanengedrag en trots het mannelijk ego beheerst.

De ceremonie

Als je aan de beurt bent neem je voor de helderziende dame plaats, leg vervolgens een twintig baht biljet op het schaaltje en daarop een van de in bananenblad gewikkelde bloemen. Met gevouwen handen til je het schaaltje op, sluit je ogen en zend een kort gebed ten hemel. Vervolgens voert de raadgeefster hetzelfde ritueel uit.

Daarna volgt een vraaggesprek tussen beide personen waarbij in het schrift de nodige aantekeningen worden gemaakt. Het gaat er heel ongedwongen aan toe en soms bemoeien zelfs de rondom zittende dames zich met het gesprek tussen helderziende en raadvragende. Aandachtig worden de gemaakte aantekeningen daarna bestudeerd en bepalen de daarbij geplaatste symbolen de uitkomst van de vraagstelling. Na afloop van het gesprek kijkt niemand bedroefd en kan iedereen tevreden huiswaarts keren. Voor twintig bath helemaal gerustgesteld of een mooie toekomst in het vooruitzicht, dat is nog eens een koopje te noemen.

Tracht het maar niet te begrijpen, want dat gaat toch niet lukken. Toen ik ooit aan iemand vertelde dat wij met Pasen eieren verven en het ‘eitje tik’ trachtte uit te leggen volgde de vraag: “ For what you do that?”

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website