Chinese begraafplaatsen in Thailand

Door Dick Koger
Geplaatst in Cultuur
Tags: , , ,
26 januari 2019
JueWorn / Shutterstock.com

Thais laten zich na hun dood over het algemeen cremeren. De met as gevulde urn kan daarna thuis bewaard worden of in een speciaal geestenhuisje of ergens in een tempelmuur ingemetseld worden, al naar gelang financiële mogelijkheden en religieuze behoeften.

Toch is er een grote groep Thais die begraven prefereert: Chinezen of beter gezegd Thais van Chinese afkomst. Overal door het land zie je uitgestrekte terreinen met kleine heuveltjes, waarin een halfronde zerk. Een van de mooiste, die ik me kan herinneren is de Governor’s Graveyard in Ranong. Maar je hoeft niet zo ver te gaan.

Chinese begraafplaats in Chonburi

Dichterbij hebben we gigantische Chinese begraafplaats in Chonburi. Duizenden graven, allemaal in keurige rijen op een terrein van verschillende vierkante kilometers. We zijn er op een autorally wel eens doorheen gereden en toen viel me een prachtige oude toegangspoort op. Bij een recent bezoek kon ik die niet vinden en een toevallig rondlopende monnik vertelde me dat de oude poort door een nieuwe vervangen is. Ik weet niet of ik hem moet geloven, maar vind die oude niet. De graven hebben bijna allemaal hetzelfde uiterlijk, hoewel de kleuren zo nu en dan verschillen. Ook zie je verschillende formaten, want ook na de dood er is uiteraard een klassenmaatschappij.

Inmiddels heb ik hier vele crematies bijgewoond. Nog nooit een begrafenis. Dat komt vermoedelijk omdat ik geen rijke Chinezen in mijn kennissenkring heb zitten. Ik kijk ernaar uit, maar vrees dat mijn eigen crematie eerder zal plaatsvinden.

Overigens is bovenbeschreven Chinese begraafplaats te vinden ten westen van Chonburi vlakbij Nong Ri. Misschien vindt iemand de oude poort.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Chinese begraafplaatsen in Thailand”

 1. Eddy zegt op

  Ikzelf heb er een gevonden in de omgeving van Doi Saket (Chiang Mai).
  Honderden kleine heuveltjes met aan een zijde een marmeren (gedenksteen, altaar).
  Was wel even schrikken dit te vinden tussen de vlakke rijstvelden.
  Hier was er helemaal geen mooie toegangspoort te bespeuren.
  Alleen een gebouwtje dat dienst kon doen als wachtzaal en waar er een watervoorziening
  was. Voor de rest gaf de begraafplaats een zeer desolate, verlate indruk.
  Maar de grafheuvels, zerken waren allen wel heel verzorgd.
  Het was zeker zo eens iets anders om te ontdekken op mijn talloze scooter tochten in en rond Chiang Mai.

 2. Hans van den Pitak zegt op

  Voor de liefhebbers in Bangkok: er ligt een heel grote Chinese begraafplaats aan de Soi Wat Prok. Toegang via Sathorn Tai, Soi Charoen Rat 1, of via Thanon Chan, Soi 32 (wel even wat zigzaggen) Deze begraafplaats heeft oon een mooie toegangspoort en het geheel is ook een park en wordt door veel mensen gebruikt om te joggen en Taichi enz. Een oase midden in de stad. Vlakbij heb je kerk van St Louis en de pauselijke nuntiatuur, de grootste Hindoe tempel van Bangkok en een moskee met ook een begraafplaats erbij. Kortom een behoorlijk multireligieus lapje grond in het Boeddhistische Thailand. En in tegenstelling tot elders in de wereld maken ze daar geen ruzie.

  • cora weijermars zegt op

   Ik was zeer verrast toen ik onverwachts een Chinese begraafplaats in Hua Hin zag.
   Zeer bijzonder om te zien.

   • Trees Huahin zegt op

    Waar is die begraafplaats Cora?

 3. Alfons Dekimpe zegt op

  In Hua Thalae, deelgemeente van Korat heeft een vrij groot Chinees kerkhof, gelegen naast de supermarkt Tesco Lotus 2.
  Ik woonde in die buurt en het viel mij op dat de begrafenissen met bijhorend feest met tenten en eten telkens op.een zondag waren.

 4. henry zegt op

  vermits mijn echthgenote Sino/Thai is heb ik al Chinese begravenisriten meegemaaktg en die zijn verschillend van de Thai omdat na de Theravade monikken hun riten, er een Mahayana monnik zij riten doen, die is alleen en men kan op dat moment echt een speld horen vallen, wat bij de Theravade riten niet het geval is. Voordat de gebeden beginnen kleden de naaste familieleden zich om in een soort jutte kledij met.

  Bij de echte Rijke Chinezen duren de riten dagen aan een stuk. men kleed zich niet alleen in jutte maar draagt ook een jutte hoge hoed. en er is Chinees theater en rondgangen . Dit vgebeurd allemaal in de Sala.

  Chinese Boedhistische riten vinden vooral plaats in Wat hualonphong. Kunt daar eens een kijkje gaan nemen, de riten beginnen normaal rond 20 uur. Ook Hooggeplaatse Thai worden daar gecremmeerd; als zij tot de 3 graad verwant zijn met een koning hebben zij het recht om zittend gecremeerd te worden. Het is dan oon een verticale kist in de vorm van een stupa. Bij hoogeplaatse ambtenaren en legerofficieren word de vlam die het vuur doet ontbranden overgebracht van het koninklijk paleis. Bij opperoffieren van de hoogste rang komt de koninklijke wacht met de traditionele treurmuziek de erewacht vormen.

  Ik weet niet of er hier fotos kunnen geplaatst worden want ik heb er tientallen gemaakt toen ik deze riten en crematies meemaakt als gast.

  Bij de Chinese begrafenissen staat in een hoek van de sala een papieren huis met auto goudstaven meubelen TV frigo kortom alles wat het leven in het hiernamaals kan veraangenamen. De laatste avond voor de crematie word dat in stoet naar een daarvoor speciaal ingerichte stookplaats gebracht en in brand gestoken door de oudstse zoon. Wel opdat moment ziet men de tranen een vrije loop krijgen.

 5. wim Wuite zegt op

  In Chiangmai is ook een grote Chinese begraafplaats .
  Als je vanaf Maerim de stad inrijd (107)bij het stoplicht kruising met de 11 even terug richting Maerim en de eerste straat links na 200 m de grote begraafplaats.
  Als je in Maerim richting Samoeng gaat na enkele km voor tankstation(r) rechts af slaan en na 1.5 km links een kleine weg in ( aan de rechterkant een lange muur) zijn enkele grote grafheuvels.
  Dit is de oude weg richting Samoeng en een aanrader om eens te rijden.
  Voorbij de Prem Internationale school in Maerim zijn ook enkele mooie grafheuvels.
  Groetjes Wim.

 6. ton zegt op

  ook Korat bezit een zeer grote chinese begraafplaats in de buurt van het Immigrationburo

 7. j.v uit w&a zegt op

  en zelfs op ko phangan is er 1 te zien.

 8. Louis 49 zegt op

  Die mooie poort is er nog steeds ,ik woon er 800 meter vandaan in ban suan in chonburi ,niet ver van de bypass in noord chonburi

 9. Cornelis zegt op

  In het noorden zijn vroeger de christelijke zendelingen nogal actief geweest, o.a. onder de zgn. Hill tribes. De christelijke kerkjes en de begraafplaatsen die op mijn tochten tegenkom zijn daar een uitvloeisel van. Niet alleen de Thai-Chinezen begraven dus.

 10. PKK zegt op

  enkele weken heb ik mijn Chinese buren ontmoet.
  Wij werden uitgenodigd om hun huis in aanbouw te bezichtigen.
  Tevens kregen we een rondleiding op hun (bescheiden) grondgebied van 30 rai.
  Werkelijk schitterend aangelegd, groente tuin, boomgaarden, kweekvijver en tot mijn verbazing een kleine Chinese begraafpaats.
  Werkelijk prachtig aangelegd, zoals op bovenstaande foto. Het paste perfect in de omgeving.

 11. Thallay zegt op

  ook Pattaya kent een chinese begraafplaats. Achter de chinese school aan Neun Plubwan Rd. Ook te bereiken va Siam Country Rd.

  • Jacques zegt op

   Langs de Sukhumvit road als je naar het zuiden rijdt (na jomtien) kom je ook langs een Chinese begraafplaats. Het ligt enigszins verscholen maar is wel te zien vanaf de snelweg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website