Honderden miljoenen mensen verliezen hun baan door de coronacrisis, wereldwijd zullen dat zeker 305 miljoen voltijdbanen zijn. Dat is een  tiende van alle banen ter wereld, zo blijkt uit een schatting van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). 

Naar verwachting is het banenverlies het grootst in Noord- en Zuid-Amerika, gevolgd door Europa en Centraal-Azië.

De ILO voorspelt daarnaast dat bijna 1,6 miljard mensen die in de informele economie werken hun baan zullen verliezen. Veel Thai werken in de informele economie, denk aan straatverkopers. Dit zijn mensen die niet in de officiële cijfers worden meegenomen, omdat ze bijvoorbeeld niet ingeschreven staan. De eerste crisismaanden hebben al tot een inkomensverlies van 60 procent geleid voor informele werkenden wereldwijd.

“Geen inkomen betekent geen eten, geen veiligheid en geen toekomst”, zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de ILO over de kwetsbare groep die geen aanspraak kan maken op sociale vangnetten.

Bron: NOS.nl

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Wereldwijd verdwijnen 305 miljoen voltijdbanen door coronacrisis”

 1. En we verlengen de lockdown weer met een maand. Heb nog even geduld. We nemen het zekere voor het onzekere, zeggen de regeringsleiders, die geen boterham minder zullen eten tijdens deze crisis.

  • Tino Kuis zegt op

   Even los van de vraag of een lockdown verstandig beleid is en hoe streng die dan moet zijn vind ik dat, als een regering een lockdown afkondigt en zo veel mensen brodeloos maakt, zij de plicht heeft al die mensen te ondersteunen. Doen ze dat niet dan geen lockdown.

   Ik ben steeds meer voor een basisinkomen, overal en altijd. Nu moet de Thaise regering voorlopig gewoon iedereen 5.000 baht per maand verstrekken. Te veel mensen krijgen niet waar ze recht op hebben.

   • De vergoeding van 5.000 baht moest via een website worden aangevraagd. Veel ouderen en laaggeletterden in Thailand kunnen dat niet. Sommigen zullen daarbij hulp krijgen maar velen ook niet. Ik vrees dat de overheidssteun niet bij de groepen terechtkomt die dit het hardst nodig hebben.

    • chris zegt op

     Mijn vrouw ging vorige week met een Thaise kennis ( een man van 48 jaar oud) naar de bank omdat hij wel gerechtigd was 5000 baht te krijgen maar in zijn hele leven nog nooit een bankrekening had gehad.

    • theo zegt op

     Ik vrees dat de meerderheid van de aanvragers het niet/nooit zullen krijgen. Mijn Nut heeft voor zeven stafmedewerkers in vaste dienst 5000 bath aangevraagd. Slechts drie kregen het, de anderen kregen te horen dat het geld op is.

   • Beste Tino, geld weggeven is leuk, maar moet ergens vandaan komen. Waar moet Thailand dat van betalen?

    • Rene Martin zegt op

     De Thaise staat heeft weinig schuld (42,4 %) tov bijvoorbeeld Belgie (101 %) en kan best wel wat lenen om de eigen bewoners te ondersteunen en in de toekomst de economie te bevorderen. (cijfers zijn van 2019)

    • Tino Kuis zegt op

     Peter, Taailand is een hoger midden inkomen land. Twintig procent van het bruto nationaal inkomen gaat nu naar de staat. (Nederland 45 procent). Dat kan best naar dertig procent. Belast de rijken. Bovendien kunnen sommige uitkeringen worden afgeschaft, zoals de 700-1200 baht per maand voor 65-plussers. Het kan financieel heel goed.

     • Johnny BG zegt op

      Zeer regelmatig wordt er op dit blog gezegd dat de overheid er vooral is zichzelf en de elite te helpen.
      Meer belasting raakt de middenmoot en die dragen al zoveel bij dus hoe oneerlijk kan je het willen om de gemiddelde belasting te verhogen naar 30%?
      Zodra kinderen naar school gaan wordt er al een schifting gemaakt tussen wat het niet gaat redden en de melkkoeien en artificieel moet dat gat gedicht worden. Stinkende wonden helen niet en juist daar moet wat aan gedaan worden maar niet ten koste van de middenmoot.

     • ruud zegt op

      Voor veel 65 plussers (60 plussers?) is die 700-1200 Baht het enige inkomen dat ze hebben en u wilt dat afschaffen?

      • RonnyLatYa zegt op

       Je moet natuurlijk ook lezen wat hij voordien voorstelt. Iedereen en altijd een basis inkomen van 5000 Baht.

       Of je moet verkiezen om dat dan niet aan gepensioneerde te geven en voor hun die 700-1200 Baht regeling te behouden ?

      • Daan zegt op

       Probeer nou eens goed te lezen: Tino pleit voor een basisinkomen voor iedereen. Een dergelijk inkomen zou in Thailand ThB 5000 kunnen bedragen. Hij geeft ook aan hoe die kosten ervan te genereren. Ook Nederland kent een dergelijke discussie, juist ook in huidige crisistijden vanwege corona. Een basisinkomen in Thailand (hoger dus dan die ThB 1200 van jou) zou een flinke vooruitgang betekenen richting socialer beleid.

       • ruud zegt op

        Mijn fout ik was niet zover terug naar boven gegaan.

   • Johnny BG zegt op

    @ Tino
    Het valt niet te ontkennen dat het voor een hoop mensen nu wat minder gaat maar als je naar de ILO cijfers van 2019 kijkt dan zijn er zo’n 39 miljoen werkzame mensen in Thailand.
    Ik meen dat 16 miljoen of zo in aanmerking konden komen voor een uitkering. Dat zou betekenen dat de meerderheid nog gewoon werkt en dat beeld van werken zie ik dagelijks in Bangkok. In feite zijn alleen de winkelcentra, een gedeeltelijke horeca en contactberoepen even niet mogelijk.

    Gaat het dan niet een beetje ver om 22 miljoen mensen “gewoon” 5000 baht per maand te verstrekken terwijl deze een inkomen hebben?

    https://data.worldbank.org/indicator/SL.TLF.TOTL.IN?locations=TH

    • Jacques zegt op

     Om mij heen zie ik iedereen, al dan niet met hulp, de aanvraag doen en vele hebben dit inmiddels al gestort gekregen. Ook diegene die er geen recht op hadden volgens de regeling. Men denkt dat er toch niet te controleren is, of zal worden op termijn. Ik zie ook mensen die het niet krijgen en daar feitelijk wel recht op hebben. Hun belang wordt hier zeker niet mee gediend. Soms komt dit omdat de instanties andere informatie over de aanvrager heeft dan de werkelijkheid aantoont.
     Bij ons op de markt werken vrouwen die nog op hun woonadres geregistreerd staan in het dorp bij hun ouders en er dan geen recht op hebben, maar wel tijdelijk zonder werk zitten. Hun situatie is niet bekend bij instanties en men is laks om zaken door te geven en aan te passen. Kon zo toch ook, maar werkt nu tegen ze. Ook zie je in de voedselrijen mensen aansluiten die zeker niet daar voor in aanmerking komen. Als er wat te halen valt is het moreel besef vaak ver weg.

  • Vorige week al een zelfmoord van een jonge vrouw met een baby. Gisteren ook weer. Sommige Thai zien het niet meer zitten. Erg triest:
   https://youtu.be/zjM9WQFYSpw

   • Johnny BG zegt op

    Hoe treurig die zelfdodingen ook zijn, maar het hoeft niet met de huidige omstandigheden te maken te hebben.
    Ik word er een beetje moedeloos van dat alles op de corona gegooid wordt terwijl er normaliter ook zelfdodingen zijn. Van een maandje minder inkomen ga je echt niet dood en het heeft daarom veelal meer met de psychische klachten te maken die er al eerder waren.

    • GeertP zegt op

     Van een maandje geen inkomen ga je inderdaad niet dood in de omgeving waar jij verkeert,op heel veel plaatsen betekent het geen huur kunnen betalen,dakloos worden ,geen brood op de plank en vaak ook nog lonesharks achter je aan.

     Probeer eens je empatisch vermogen aan te spreken ( voor zover je dat bezit),vanuit een moo baan in Hua-hinziet Thailand er echt héél anders uit dan dat het in werkelijkheid is.

     • Johnny BG zegt op

      Over empathie mag u een voorbeeld aan mij nemen. Zo lang deze crisis duurt doneer ik 50.000 baht per maand aan degene die het nodig hebben.
      Ik ben een werkende vijftiger die midden in het leven staat tussen de onderkant van de samenleving.
      Alles zwart zien is te treurig voor woorden maar het mag ook gezegd worden dat een ieder vooruit moet denken.
      U betaalt uw empathie via belasting en ik vanuit mijn hart en ja wat is beter….

      • chris zegt op

       Empathie heeft niks met geld te maken. Als dat wel zo zou zijn, zou Prayut nummer 1 zijn in dit land.

 2. johny zegt op

  Eigenlijk is er totaal geen reden voor deze noodtoestand. Waarschijnlijk is er nooit veel covid-19 virus aanwezig geweest in Thailand, misschien door de warmte, dat weet niemand.
  De regering gaat trots zijn op de cijfers, ze kunnen dan zeggen dat het door hun maatregelen is dat er bijna geen slachtoffers zijn. Velen gaan dat ook geloven, zelfs sommige farang.
  In Belgie is er een gezin waar alle vier de grootouders zijn gestorven, ze woonden elk nog in hun eigen huis en hadden zichzelf in quarantaine geplaatst. Dus niet in een tehuis.Ze zijn heel eenzaam in minder dan één maand gestorven aan corona. Ondanks strenge maatregelen van de familie.
  Als er echt veel virus aanwezig zou geweest zijn in Thailand, hoeveel van onze oude farang met gezondheidsproblemen zouden dan slachtoffer zijn geworden ?Ik ken momenteel niemand.
  De problemen die de Thaise regering nu veroorzaakt voor de armen, zijn schandalig. En niet alleen in Thailand maar wereldwijd, is het medicijn veel erger dan de kwaal. Zweden is de uitzondering, met heel goed resultaat.

  • Johnny BG zegt op

   Met zo’n insteek zou ik voorstellen om het uit te proberen. Laat alle westerse ouderen vrijwillig bij elkaar komen en met daarbij wat minder ouderen.
   Slaagt het experiment dan heeft u gelijk en mocht de corona uitbreken dan graag niet de plaats innemen van mensen die wel enig verstand gebruikt hebben.

   Kijkend naar vele oorlogen dan zie je dat de mens best flexibel is maar tegenwoordig is 2 maanden interen zoiets alsof de wereld vergaat. Mijn gedachten gaan dan uit naar mijn familie in de 2e WO die het helemaal K.T hadden en met hun vele anderen.

   • johny zegt op

    Sorry, Johnny BG, maar ik denk dat je mijn bericht niet goed hebt gelezen. Ik pleit zeker niet om ouderen af te zonderen. Dat werkt totaal niet. Een oorlog is ook iets totaal anders dan dit virus, met heldhaftige uitspraken lukt het niet. Bangkok is leeggelopen naar het platteland, geen werk is geen inkomen, veel mensen in Isaan hebben megaproblemen door deze maatregelen. Er is nu zelfs sprake, dat de scholen daar pas open gaan tegen 1 juli. Waarom? Dat begrijp ik echt niet.
    Mijn vrij grote familie woont daar, ik en mijn vrouw alleen in de winter.
    Het platteland daar is totaal niet vergelijkbaar met de stad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website