Bijna twintig procent van de Nederlanders ervaarde in maart een inkomensterugval als gevolg van de coronacrisis. Een iets hoger percentage (21 procent) verwacht die terugval ook in april. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Onder hen zijn met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers. Het grootste deel van hen verwacht een inkomensdaling tot maximaal 30 procent.

Kwetsbare werkenden zoals jongeren, flexwerkers en zelfstandigen ervaren op dit moment vaker een terugval dan mensen in loondienst. Van mensen in loondienst maakt 16 procent zich zorgen over het inkomen, terwijl dat percentage bij jongeren en zelfstandigen op respectievelijk 33 en 46 procent ligt. Jongeren en zelfstandigen zijn meer dan gemiddeld bezorgd over het behoud van werk, een dalend inkomen of het zelfs helemaal wegvallen daarvan. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “Jongeren en zelfstandigen zijn degenen die ook als het goed gaat, de grootste inkomensonzekerheid hebben. In tijden van crisis krijgen zij als eerste de hardste klappen.”

Mensen maken zich meer zorgen over hun financiën dan anders. Ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens verwacht dat zij de komende tijd moeilijk rond zullen kunnen komen. Als zij rekeningen niet meer kunnen betalen, is de premie voor de zorgverzekering de eerste betaling die sneuvelt. Bijna 30 procent van alle ondervraagden heeft niet voldoende geld achter de hand om twee maanden zonder inkomen te kunnen. Mensen met een daadwerkelijke inkomensterugval geven aan dat zij met spaargeld en bezuinigen hun tekorten proberen op te vangen. Minder dan 10 procent denkt aan hulp van derden (zoals de gemeente of het vragen van uitstel van betaling).

Het Nibud adviseert iedereen met een (verwachte) inkomensterugval het Nibud-stappenplan Grip houden bij geldzorgen te doorlopen. Het plan helpt consumenten om de juiste acties te ondernemen met praktische hulpmiddelen zoals een voorbeeldbrief. Daarnaast is het heel belangrijk dat de financiële stress die mensen ervaren, hanteerbaar blijft. Het delen van de zorgen en het inschakelen van hulp zijn belangrijke factoren om stress te verminderen.

5 reacties op “Nibud: Ruim 30% van Nederlanders heeft financiele zorgen vanwege coronacrisis”

 1. Janinne zegt op

  Waar Nibud zijn cijfers op baseert vraag ik mij af.
  Als Nibud al geen ziektekosten rekent bij vaste laten dan slaan ze de plank volledig mis!

  Een zelfstandige/ondernemer die nu buiten de boot valt heeft 0,00.
  Misschien kan hij aankloppen bij bbz en 1500 euro ontvangen, gedurende 3 maanden
  Kosten zaak, huur vaste lasten en thuis vasten lasten lopen gewoon door en dan moeten er nog monden gevuld worden.

  • Johnny BG zegt op

   “Ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens verwacht dat zij de komende tijd moeilijk rond zullen kunnen komen. Als zij rekeningen niet meer kunnen betalen, is de premie voor de zorgverzekering de eerste betaling die sneuvelt.”. Het overkomt de beste om het niet te lezen dus hierbij nogmaals 😉

   Betreffende hulp vanuit de overheid voor de ondernemer ben je als je buiten de boot valt momenteel beter af in Nederland dan Thailand. Volgens mij zijn ondernemers sowieso geen pessimisten en zullen ze hun weg wel vinden uitzonderingen daar gelaten.

   Zolang overheden veel meer investeren in oorlogsmaterieel dan in het verdedigen tegen onzichtbare vijanden zoals de kwestbare ICT en natuurlijke menselijke vijanden zoals ziektes dan zal dit soort situaties vaker gaan voorkomen.
   Je moet er toch niet aan denken dat op het hoogtepunt van deze crisis via hackeraanvallen de havens, banken en energievoorziening plat komt te liggen.

   De kiezers hadden de keuze welke leiders ze wilden om het beleid te maken en daarmee is de gewone burger net zo aansprakelijk voor deze crisis dus laten we dat niet vergeten bij de volgende verkiezingen.

  • Ger-Korat zegt op

   Als ondernemer vraag je toch zorgtoeslag aan indien je inkomen niet genoeg is. En heb je deze toeslag reeds dan verlaag je je jaarinkomen in de website van de toeslagen dusdanig dat je de maximale toeslag krijgt, je kunt de rekenhulp daarvoor gebruiken om te kijken bij welk inkomen je welke toeslag krijgt. Maximaal krijg je bijna evenveel toeslag als dat de zorgpremie kost, op ongeveer 10 Euro na.

   • Erik zegt op

    Zo hoog is die toeslag echt niet, Ger-Korat. Ik denk dat je de inkomensafhankelijke premie en het eigen risico nu vergeet.

    • Ger-Korat zegt op

     Klopt helemaal maar Erik, ik las alleen ziektenkosten en dan gaat het lampje bij dit vakje branden. Voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringen zet je je jaarinkomen op 0 bij de Belastingdienst dan krijg je het eventueel betaalde van dit jaar weer terug en kun je volgend jaar kijken wat je werkelijk dient te betalen gebaseerd op je inkomen over het hele jaar. En eigen risico: als je geen geld achter de hand hebt en/of op zwart zaad zit kun je hiervoor misschien nog bijzondere bijstand aanvragen in de vorm van een lening. Bij de gemeente kun je hiervoor terecht of anders vraag een betalingsregeling hiervoor aan bij je ziektenkostenverzekeraar. De deurwaarder komt vanwege het virus niet meer langs en huisuitzettingen zijn ook opgeschort, kijk tot zover valt het weer mee, duimen dat ik straks weer terug mag naar mijn andere verzorgingsstaat, Thailand. Geen overheid die daar voor mij zorgt maar echte mensen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website