Lezersinzending: Lockdown met je ex…

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Coronacrisis, Lezersinzending
Tags: ,
10 april 2020

Een mensenleven zit vol met aangename en minder aangename wendingen. Je kan plannen zoveel je wil, toch zijn er soms externe factoren die roet in de planning smijten. Hier mijn verhaal.

Sinds april 2016 woon ik met mijn Thaise vrouw in BangBautong, Nonthaburi. Wij hebben het goed samen en alles verloopt vlotjes. Kortom, ik ben een gelukkig man. Tot december 2019 ik een e-mail van mijn zoon lees. Zijn moeder is erg ziek en staat voor een ernstige ingreep. Een darmoperatie. Dat is wel even schrikken als je leest dat je ex, waarmee je 34 jaar gehuwd bent geweest er slecht aan toe is.

Even later krijg ik opnieuw een e-mail waarin mijn zoon zegt dat de operatie uitgesteld is. Moeder heeft hoge koorts gekregen. De griep! Eerst moet ze daarvan herstellen voordat ze kunnen opereren. De operatie is een Whipple ingreep. Whipple? Nooit van gehoord. Ik zoek het even op Google. Een Whipple operatie wordt uitgevoerd bij mensen met pancreas kanker. OMG!!! Neen, het is niet waar. Ik kan nauwelijks geloven wat ik lees. Kanker…

Ik neem contact op met mijn ex en vraag haar om te skypen. Blijkt dat ze begin december naar de spoed is gegaan omdat haar huid geel kleurde. Ze uitslag en jeuk had over haar ganse lichaam. Op haar verjaardag (20 december) hoorde ze dat ze pancreas kanker heeft. Eind januari zal de zware operatie doorgaan. Nadien nog 14 dagen verblijven in het hospitaal.

Ze weent. Ze weet niet hoe ze alles alleen moet doorstaan. Ze maakt zich zorgen over onze zoon, die in maart nog een laatste examen voor zijn MBA moet afleggen. Ze vreest dat als ze te veel beroep moet doen op onze zoon, hij niet voldoende tijd heeft om te studeren. En wat met haar hondje, een Chinese Naakthond, die ze niet graag naar haar moeder brengt omdat moeder ook al de 80 voorbij is en zelf al een hond heeft. Problemen, problemen…

Zelf ben ik aangeslagen door dit slechte nieuws. Later op de dag bespreek ik de situatie met mijn wederhelft. “Wat kan ik doen?”, vraag ik haar. “Ga maar helpen” zegt ze, “Ik red me wel.” Ik boek een ticket bij Lufthansa en vertrek op 2 februari naar Brussel. Geplande terugvlucht: 31 maart…

Op maandag 3 februari kom ik aan in België. Ik ga naar mijn vroegere woonst en installeer mezelf in de kamer die eens mijn zoon toebehoorde. In de namiddag ga ik voor de eerste keer op bezoek bij m’n ex. Ik ben geschokt. Voor mij zit een bijna onherkenbaar, mager vrouwtje. “Morgen mag ik naar huis” zegt ze. De operatie is niet volledig uitgevoerd, er waren uitzaaiingen en ze zal chemo moeten ondergaan. Dinsdag ga ik haar afhalen. Het herstel kan beginnen. Zes weken mag ze weinig of niets doen. Ik doe zo goed mogelijk mijn best om haar leven wat aangenamer te maken.

De dagen en weken gaan voorbij. Soms lopen de spanningen hoog op. Ruzie is onvermijdelijk en ik krijg nog maar eens de volle lading. Negentien en twintig februari zijn dagen die ik zo snel mogelijk wil vergeten. Ik tel af naar 31 maart dat ik weer terug kan naar mijn thuis in Thailand. Ondertussen steekt het coronavirus volop de kop op en begin ik meer en meer te beseffen dat ik vroeger dan gepland terug zal moeten vliegen. De regels voor terugkeer worden met de dag strenger. Ik zoek informatie op de website van Thai Airways en zie dat ze nog tot 3 april vliegen.

Ik bespreek de situatie met m’n ex en zeg haar dat ik vroeger weg wil. Ze begrijpt de situatie en stemt toe. Ondertussen heeft Lufthansa mijn terugvlucht al gecanceld. Ik zoek een nieuwe vlucht op Thai Airways. Zaterdag 21 maart lijkt mij een geschikte datum. Tot mijn grote verbazing zie ik dat de regels voor terugkeer nog maar eens aangepast zijn! Een doktersverklaring dat je virusvrij bent! Welke dokter wil dat in deze hectische tijd afleveren? Alsook een verzekering die corona dekt. Te gek. Kan je zelfs niet afsluiten nu, volgens mijn verzekeringsmakelaar. En, indien het je toch zou lukken, is ze waardeloos. Ze betalen niet uit indien je tegen het advies van Buitenlandse Zaken toch een reis naar een risicogebied aanvat.

Hopeloze situatie dus. Goed gezien van die Thai, die nu weinig of geen Farangs meer binnen krijgen.

Voor mij zit er niets anders op dan de corona storm hieruit te zitten en te wachten tot alle maatregelen teruggeschroefd worden zodat ik Thailand, als bewoner, weer in kan. Dus nog enkele maanden doorbrengen met de ex, die inmiddels deze week haar vierde chemokuur krijgt. Het is afzien voor allebei. Zowel fysiek als mentaal is dit een hele beproeving.

Gelukkig zijn er in deze tijd zoveel mogelijkheden om contact te houden. Ik skype dan ook dagelijks met mijn Thaise vrouw. Gelukkig neemt ze de situatie goed op en zijn we elkaars steun en toeverlaat in deze grimmige tijd.

Beste Thailand bloggers,

BE SAFE, STAY SAFE

Ingezonden door Walter

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersinzending: Lockdown met je ex…”

 1. Carlo zegt op

  Sterkte! Je hebt je hart iig wel op de goede plek zitten.

 2. geert zegt op

  Moedig, heel erg moedig van je!
  Laten we hopen dat deze nachtmerrie voor jou en vele andere snel voorbij mag zijn.

  Gegroet,

 3. Rob zegt op

  Respect voor u. Maar ook voor uw Thaise wederhelft. En heel veel sterkte.

 4. Henk zegt op

  Inderdaad een daad van heldenmoed! Ik zou voor geen goud teruggegaan zijn. Had geen goede ervaring
  met mijn ex. Ik wens je heel veel sterkte!

 5. KhunJan zegt op

  RESPECT

 6. Marijke. zegt op

  Ik heb veel respect voor je dat je dit doet.Ook voor je thaise vrouw die begrinpt dat dit een moeilijke situatie is.Sterkte voor jou en je ex dat ze hier van geneest.

 7. Raymond zegt op

  Respect Walter. Jij hebt het hart op de juiste plek zitten.
  Hoop dat het goed komt met je ex en dat jij snel terug kan naar Thailand.

  Ik hoop zelf ook dat mijn schoonmoeder binnenkort weer terug naar Thailand kan gaan. Haar terugvlucht is op 1 mei (ik heb er een hard hoofd in).
  De ‘fit to fly’ verklaring hebben we al geregeld via mijn huisarts. Deze was zeer behulpzaam en heeft zelfs de datum op het document leeg gelaten, zodat we deze zelf kunnen invullen.

 8. Martin zegt op

  mag gezegd worden, zeer dapper n moedig van je.

 9. Caspar zegt op

  Ik had het zelfde gedaan Walter heel veel respect en moed om terug te gaan voor je ex waar je zo lang mee samen bent geweest!!!
  Maar ik zit in de zelfde situatie en vele anderen!!!! mijn vlucht naar BKK Thailand is gecanceld met FINNAIR op 5 mei dus volhouden en hopen dat we snel kunnen terug keren naar onze geliefde in Thailand.
  Sterkte om spoedig huiswaarts te keren.

  GROET CASPAR

  • James Post zegt op

   Caspar:

   Finnair heeft alle vluchten -vooralsnog- tot begin juli gecancelled. Dus als je eerder wilt terugkomen dan moet dat met een andere vliegmij. Je kan bij Finnair wel geld terug krijgen.

 10. Patrick zegt op

  Fantastisch van je Walter, ik leef met je mee.
  Hoewel mijn ex gelukkig niet ziek is, en ook ik in dezelfde situatie verkeer betreft een Thaise partner en 25 jaar getrouwd geweest met m’n ex, bezoek ik haar één keer per jaar gedurende 4 tot 6 weken.
  Vanwege omstandigheden, o.a. ziekenhuisbezoek en kinderen, ben ik in de gelegenheid om in het huis van m’n ex te mogen slapen.
  Maar na de 4-6 weken is het echt genoeg, en lopen we op ons tandvlees.
  Om dezelfde reden die je omschrijft moet ik deze zomer afzien van een bezoek aan Nederland, inderdaad je komt Thailand niet meer in en daarom blijf ik hier bij m’n Thaise partner die net zoveel begrip heeft voor de situatie als die van jou.
  Nogmaals, heel veel sterkte, en ik wens het allerbeste voor jullie drieën.

 11. Els zegt op

  Walter, dat is een mooi gebaar. Je hebt mijn appreciatie!
  Ik hoop dat jullie, via gesprekken, er het beste van kunnen maken en ik wens je ex veel sterkte toe.
  Jou wens ik zo spoedig mogelijk een vlucht terug, als heel het corona-verhaal achter de rug is.
  Zelf had ik nu, normaal gezien, voor de 1ste keer in Thailand op vakantie gezeten. Ik had er dagen, ja zelfs, weken over nagedacht, gepuzzeld, gefoeterd om heel de reis in orde te brengen. En dan sinds december lag heel de corona-toestand op mijn maag, want vanaf dag 1 was de grote vraag: ‘zal de reis doorgaan?’
  Niet dus. Ik hoop dat we toch snel kunnen gaan. En dan ga ik een paar wijzigingen aanbrengen, want al doende leert men. Via deze thailandblog heb ik toch al veel info gevonden en ben een beetje wijzer geworden over wat ik mag verwachten van Thailand. Ik hoop dat ik snel uit eigen ervaring over Thailand kan spreken.

  Het ga jullie goed! Groetjes Els

 12. walter zegt op

  Beste Bloggers,

  Bedankt voor jullie fijne reacties en bemoedigende woorden.
  Het doet deugd en geeft mij de kracht om hiermee door te gaan.
  Laten we hopen dat alles snel weer goed komt en we met
  onze geliefden terug herhenigd worden.

  Groetjes,

  Walter

 13. Rob V. zegt op

  Beste Walter, ik heb nog even gewacht met reageren met het idee dat misschien nog een raad of opmerking bij me op zou komen. Niet gebeurd, dus hou ik het simpelweg bij het uitspreken van mijn waardering dat je klaar stond voor je ex. Ik wens jullie alle veel sterkte in waar een al vreselijk situatie nog eens bemoeilijkt wordt door een pandemie. Sterkte aan jullie allen. Lieve groet, Rob V.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website