Het Immigration Bureau (IB) is van plan om het kabinet om goedkeuring te vragen voor een nieuw pakket aan maatregelen voor drie verschillende categorieën buitenlanders in Thailand, die getroffen zijn door de Covid-19-crisis.

Dit voorstel komt nadat premier Prayut zijn bezorgdheid heeft geuit over buitenlanders die in Thailand zijn gestrand. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun activiteiten tijdelijk gestaakt en voor een aantal landen geldt een reisverbod.

De buitenlanders die vast zitten in Thailand zijn onderverdeeld in drie groepen:

 1. buitenlanders met verblijfsvisa die normaal in Thailand verblijven maar vanwege de Covid-19-crisis niet naar Thailand kunnen terugkeren;
 2. buitenlandse toeristen die door de crisis Thailand niet kunnen verlaten;
 3. en bezoekers uit de buurlanden die een tijdelijke grenspas hebben en vastzaten in Thailand nadat de grenzen werden gesloten.

Buitenlanders in de eerste groep zijn normaal gesproken verplicht om binnen een jaar na hun vertrek, naar Thailand terug te keren. Omdat zij mogelijk niet in staat om tijdig terug te keren naar Thailand, zal de IB voorstellen hun verplichte terugkeertermijn te verlengen tot nadat de pandemie voorbij is. Deze groep krijgt wel het advies om zo snel mogelijk terug te keren naar Thailand zo gauw als reizen weer is toegestaan.

Voor buitenlandse toeristen in de tweede groep, die zich bij de immigratiediensten meldden voor een verlenging van 30 dagen nadat hun visum op 26 maart of daarna was verstreken, wordt hun visum automatisch elke 30 dagen verlengd totdat de pandemie achter de rug is, aldus luitenant-generaal Sompong van de immigratiedienst. Vanwege het sociale afstandsbeleid van de regering hoeven deze toeristen het immigratiebureau niet meer te bezoeken en lopen ze niet het risico het virus in een menigte op te lopen. Deze voorgestelde maatregel is echter niet van toepassing op buitenlanders die in Thailand werken en/of een gezin hebben. Ze zullen nog steeds regelmatig moeten rapporteren aan de immigratiediensten.

Voor bezoekers uit de buurlanden, de derde groep, geldt dat ze in Thailand mogen blijven totdat de grenzen zijn heropend. Ze moeten Thailand moeten wel binnen zeven dagen verlaten las de grenzen weer zijn opengegaan.

Andere buitenlanders die zich nu in Thailand bevinden en getroffen zijn door de Covid-19-crisis, maar niet onder de bovenstaande drie categorieën vallen, wordt geadviseerd zich te houden aan de gebruikelijke regels.

Volgens de minister van Toerisme en Sport, Phiphat Ratchakitprakarn, zitten er ongeveer 500.000 toeristen vast in Thailand en zullen dan ook hun visa termijn overschrijden, nu landen in Europa hun grenzen hebben gesloten vanwege Covid-19. De meeste toeristen die vastzitten  zijn oudere reizigers uit Duitsland, Italië en Rusland. De zogenaamde overwinteraars.

Bron: Bangkok Post

Noot van Ronny: Het betreft een voorstel. Het vorige voorstel van immigratie was om iedereen automatisch verlenging te geven tot eind juni en heeft het ook niet gehaald. Oppassen dus!

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Immigration streeft naar visumverlichting voor buitenlanders (let op, het gaat om een voorstel!)”

 1. RonnyLatYa zegt op

  De BP is ook niet altijd correct natuurlijk.
  “Buitenlanders in de eerste groep zijn normaal gesproken verplicht om binnen een jaar na hun vertrek, naar Thailand terug te keren.”
  Juister zou zijn dat ze voor het einde van hun verblijfsperiode (jaarverlenging) moeten terug keren en indien ze in het bezit zijn van een re-entry.
  Nu lijkt het dat je steeds een jaar de tijd hebt om terug te komen, al zou dat in theorie wel kunnen als je net na het bekomen van je jaarverlenging zou vertrekken.

  • Petervz zegt op

   De eerste groep gaat over houders van een permanente verblijfsvergunning. Die groep mag namelijk telkens maximaal 1 jaar onafgebroken buiten Thailand verblijven om de PR status te behouden.

   • RonnyLatYa zegt op

    Er wordt enkel naar een een niet bestaand “resident visa” verwezen.
    “….with resident visas who normally resident in Thailand….

    Maar mogelijk worden dan enkel de ” Permanent resident” bedoelt

    Dat bedoel ik met dat het enkel wat aantekeningen zijn van een journalist en we de details niet kennen.

 2. Yan zegt op

  Dit artikel is niet “letterlijke vertaald zoals het in de Bangkok Post wordt weergegeven….Vandaar mijn vraag: hoe zit het met Non-Immigrant O visa houders?
  Dank voor mogelijke verduidelijking…
  Yan

 3. Jan zegt op

  Ik hoop van harte dat de Immigratiekantoren ook hun verantwoordelijkheid gaan nemen om zo snel mogelijk iets te verzinnen om bij drukte geen grote menigte in een te kleine ruimte bij elkaar te persen.
  Las vandaag in de NationThailand dat een Duitser zich beklaagd had over de onvriendelijkheid van het personeel bij de Immigratie op Koh Samui.
  Bovendien klaagde hij dat er bij zo veel personen tegelijk in één ruimte de kans op Corona besmetting erg groot is. Het verhaal werd vergezeld van een foto van de drukte aldaar.
  Ik ben het erg met hem eens.
  Natuurlijk behoren de bezoekers ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen om de kans op besmetting zo klein als mogelijk te houden.
  Maar ik mag ook van de Immigratiekantoren verwachten dat zij passende en doeltreffende maatregelen nemen om zo wel hunzelf te beschermen als ook de bezoekers.
  Zoals het er momenteel aan toegaat is ver beneden peil.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Wat in het artikel staat is een voorstel in grote lijnen, en lees het dan ook zuiver ter informatie.

  Het is een vrije vertaling van een artikel door de redactie van wat in een krant (Bangkok Post) is verschenen. Niet door mij trouwens, daarom dat het ook niet in een TB Immigration info Brief is verschenen.

  Die vertaling hoeft dan ook niet letterlijk, want wat in een krant verschijnt is niet officieel en heeft enkel een informatieve waarde. De redactie wil hier gewoon weergeven wat in de krant is verschenen. Niks mis mee.
  Het geeft enkel weer wat door een journalist werd opgetekend tijdens een persconferentie. Het is dan ook niet meer dan wat hoofdlijnen van wat men wil gaan voorstellen.

  Zoals je ook kan lezen gaat het ook over een pakket van bijkomende maatregelen. Dat kan dan inhouden dat bepaalde eerdere maatregelen worden behouden.

  Het lijkt vooral nu gericht naar 3 hoofdgroepen ;
  1. Lang blijvers die eerder een verblijfsperiode hadden bekomen, maar door de sluiting van grenzen niet kunnen terugkeren naar Thailand.
  2. De vele toeristen die Thailand niet kunnen verlaten en de overrompeling van de immigratiekantoren tot gevolg.
  3. De transitpassagiers die vast komen te zitten in Thailand

  Het is nu wachten of het aanvaard zal worden door het Kabinet. Indien zo, zal dar later verschijnen in een Immigratieorder en dan zullen we pas weten wat de details zijn en wat de gevolgen zijn voor de verschillende visumhouders, zowel Tourist als de Non-immigrant (Borderrunners).

  Voor de Non-immigrant houder die hier nog verblijft op jaarverlenging als Retired/Thai marriage blijft alles zoals het voor de Corona toestand was. Die kunnen gewoon hun jaarverlenging aanvragen zoals ze daarvoor deden. Dat geldt trouwens ook voor zij met een Non-immigrant B.

  Het is dus wachten op de officiële versie die zal verschijnen in een Immigratieorder.
  Tot dan kan je er geen zinnig woord zeggen.
  Vragen wat de gevolgen zijn voor jouw persoonlijk heeft dan ook geen enkele zin. Ik ga er alvast ook niet op ingaan.

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Ronny, mijn stukje als aanvulling op je gewaardeerde bijdrage. Je schrijft over Non-Immigrant (borderrunners). Ik behoor tot de genoemde groep 1 welke vast zitten in het buitenland en voorlopig niet terug kunnen naar hun woonland Thailand. Het is geen borderrun maar gewoon tijdelijk verblijf (werk en/of vakantie en/of familiebezoek) in het buitenland waardoor men in de problemen komt. De regering laat ons niet binnen, de vliegmaatschappijen vliegen niet meer, dat is waar het op neer komt. Degene met een borderrun van 1 dag had in het nieuws kunnen lezen dat de grenzen dicht gingen en had niet een 1-dags uitstapje hoeven te maken of dat toch snel kunnen doen. Anders is het als je reeds ver weg bent en niet terug kon vanwege genoemde werk/vakantie/familiebezoek, retourdatum vliegboeking of anders. Zou coulant zijn van de Thaise overheid om de daardoor eventueel gemiste (jaar)verlengingen van de verblijfsvergunning op het moment dat men teruggekeerd is in Thailand uit te voeren En vooral en ten eerste dat men de mogelijkheid krijgt om terug te keren naar Thailand, niet als toerist maar als bewoner.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ja, dat is maar te hopen dat men dit ook gaat toepassen voor zij met een jaarverlenging die Thailand tijdelijk verlaten hebben.
    Als referentie kan men de re-entry nemen. Zij die dit aangevraagd hebben waren alvast van plan om tijdig terug te keren.
    Zij die geen re-entry hebben aangevraagd waren toch niet zinnens tijdig terug te keren.

    En luk het niet, dan weer terug beginnen met een Non-immigrant O Single entry natuurlijk.
    Of terug binnenkomen op Visa Exemption, laten omzetten naar Non-immigrant en dan weer met jaarverlenging. Allemaal natuurlijk extra geloop.

    Eerste probleem zal zijn terug binnen komen. Houdt men nog lang vast aan dat Corona bewijs dat je België/Nederland niet te verkrijgen is, want je moet daarvoor getest worden.
    Zegt trouwens enkel wat over je verleden, niks over je huidige toestand, laat staan de toekomst.

    Het is afwachten wat men uit de hoed gaat toveren deze keer.
    Vorige voorstel is volledig in de shredder beland heb ik begrepen en wat gaat er van dit voorstel worden.

    Trouwens volledig eens wat “borderrunners” betreft…. Hadden ze drie weken terug snel nog een vroegtijdige “borderrun” gemaakt hadden ze tijd gewonnen en waren ze opnieuw voor 3 maand gerust.. Er waren tekenen genoeg dat men de grenzen ging sluiten.

 5. Joop Don zegt op

  Dan zou het voor mij toch nog goed komen en hoef ik niet naar de ambassade voor een nieuwe non O , mijn retirment visum loopt tot 13 Meie en ik heb een re entry . Ik zit in Holland pppfff . Laten we het maar hopen want ik begrijp dat dit alleen een voorstel is . Hou jullie goed groetjes Joop


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website