De emoties rond de coronacrisis lijken flink op te lopen. Kijk alleen al naar de discussie over de zin of onzin van mondkapjes op dit blog. En dan de virologen die elkaar continu tegenspreken. Een ander punt: Is de WHO wel zo onafhankelijk of toch meer een politieke organisatie? Zijn de deskundigen wel zo deskundig of zijn er ook commerciële belangen, zoals een bekende viroloog die destijds aandelen had in bedrijf die griepvaccins maakt? Waarom koopt China wereldwijd nu aandelen op voor een prikkie, en profiteren zij zo alsnog van de coronacrisis?

De aanhangers van complottheorieën hebben weer voldoende materiaal om even vooruit te kunnen. Maar terug naar de vraag waar het allemaal om draait: is Covid-19 een levensgevaarlijk virus of gaat het om een (geregisseerde?) massahysterie ten gevolge van een stevige seizoensgriep?

Wie op zoek is naar een antwoord op deze vraag, kan ik zeker aanraden om een artikel te lezen in ‘The New England Journal of Medicine’, het meest toonaangevende magazine in de geneeskunde. Daarin schrijft Dr. Anthony Fauci, de wereldberoemde Amerikaanse immunoloog dat COVID-19 vergelijkbaar is met een “severe seasonal” influenza, kortom een ernstige seizoensgriep. Dit toont hij aan middels feiten:

De mediane leeftijd van de patiënten was 59 jaar, met een hogere morbiditeit en mortaliteit bij ouderen en bij mensen met naast elkaar bestaande aandoeningen (vergelijkbaar met de situatie met influenza); 56% van de patiënten was man. 

Zo ligt het momenteel gerapporteerde sterftecijfer bij patiënten op ongeveer 2%. Als men aanneemt dat het aantal asymptomatische of minimaal symptomatische gevallen meerdere malen zo hoog is als het aantal gerapporteerde gevallen, kan het sterftecijfer aanzienlijk lager zijn dan 1%. Dit suggereert dat de algehele klinische gevolgen van Covid-19 uiteindelijk meer verwant is aan die van een ernstige seizoensgriep (met een sterftecijfer van ongeveer 0,1%) of een pandemische influenza (vergelijkbaar met die in 1957 en 1968) in plaats van een ziekte vergelijkbaar met SARS of MERS, met sterftecijfers van respectievelijk 9 tot 10% en 36%. 

Zoals bij een normale seizoensgriep, sterven er vooral ouderen aan Covid-19 die ook onderliggende aandoeningen hadden, waaronder hart- en vaatziekten, longproblemen en diabetes. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, waaronder jonge gezonde mensen die ernstig ziek worden of komen te overlijden, maar dat kan bij een normale seizoensgriep ook het geval zijn.

Het grootste probleem met de huidige crisis is natuurlijk dat er zoveel mensen tegelijk ziek worden en ook komen te overlijden. De ziekenhuizen kunnen de stroom van patiënten niet aan, de uitvaartverzorgers al evenmin. Echter als we kijken naar de feiten, volgens de publicatie in de NEJM, is de kans dat je komt te overlijden aan Covid-19 niet groter dan bij een gewone seizoengriep en misschien is die kans zelfs wel kleiner.

Bron: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2002387

73 reacties op “Covid-19 een levensgevaarlijk virus of massahysterie om een stevige seizoensgriep?”

 1. wim zegt op

  Wel, ik ben geen deskundige maar ik begin wel vraagtekens te plaatsen. Het ‘labelen’ van doodsoorzaak begint erg te lijken op de AIDS hysterie 30 jaar geleden.
  Wat nu gebeurt, en toen, is dat iedereen die overlijdt MET het virus gerapporteerd wordt als overleden DOOR het virus. En dat is onzin. Veruit de meeste mensen overlijden aan aan onderliggende aandoening waarbij de combinatie van die aandoening en het virus het overlijden ongetwijfeld heeft versneld.

  Maar uit de statistieken blijkt dat ca 10% van de mensen met het virus is overleden zonder andere aandoening en 90% met.

  Nogmaals ik ben geen expert maar het lijkt mij dat het sterfte % DOOR het virus onder de 0.5% ligt en dat is niet veel anders dan griep.

  • Tino Kuis zegt op

   ‘…AIDS hysterie 30 jaar geleden.’

   Precies, wim. Toen ontkenden vele landen ook dat er iets aan de hand was. In Thailand duurde het jaren voordat de regering ingreep met betere adviezen ed. . Aids was alleen iets van homo’s en prostituees. Dat leidde tot meer dan een miljoen geïnfecteerden. Het begin van de aids epidemie in de tachtiger jaren laat juist zien hoe belangrijk het is snel duidelijke maatregelen te nemen, al voordat vele duizenden besmet zijn.

   • wim zegt op

    Tino ik plaats geen vraagtekens bij het virus want dat bestaat. Ik plaats enkele vraagtekens bij genomen maatregelen; ik zou veel meer willen testen op virus en antibodies zodat negatief getesten en mensen met antibodies de economie gaan de kunnen houden.
    Ik heb moeite mijn geduld te bewaren met RIVM dat continu naar hun eigen modellen zit te staren en daar blijkbaar nogal in gelooft. De wereld is groter dan NL dus weer samen en kijk naar anderen en leer ervan.

    Waar ik vreselijk veel moeite mee heb is de media hysterie zoals ‘weer 143 doden’, ‘dodental stijgt’, ‘record aantal doden’ etc. Dit is volslagen irrelevant want we weten al sinds weken dat 5% van de gedetecteerden dood gaat. Niets nieuws, je kunt nu al voorspellen wat het aantal doden in de tweede en derde week van April gaat worden.
    Wat veel interessanter en relevanter is, is hoeveel mensen getest zijn, de test resultaten, hoeveel mensen immuun zijn, hoeveel mensen inmiddels beter zijn (houdt RIVM niet eens bij). dat zie ik allemaal niet. Alleen sensationele headlines over doden. Heeft totaal niets met informatie voorziening te maken laat staan solid investigative journalism.

   • chris zegt op

    In 1973, das toch 37 jaar geleden, startte Kuhn Meechai met een organisatie die AIDS bespreekbaar maakte in Thailand (als een van de weinige landen in Azie, waar HIV taboe was) en werd snel bekend als mr. Condom. Daarvoor was hij al actief op dit gebied.

    “In 1965[6], he returned to Thailand and in 1966[7] started to work in family planning, emphasizing the use of condoms. In 1973, he left the civil service and founded a non-profit service organization, the Population and Community Development Association (PDA), to continue his efforts to improve the lives of the rural poor.[6] He used such events as holding condom blowing contests for school children, encouraging taxi drivers to hand out condoms to their customers, and founding a restaurant chain called Cabbages and Condoms, where condoms are given to customers with the bill.”

  • Ton zegt op

   In wezen is dat natuurlijk waar, maar voor de sterfgevallen bij de gewone griep geldt dat natuurlijk ook. Ook daar wordt sterfte toegedicht aan de gewone griep terwijl de onderliggende conditie of ziekte ook tot sterfte geleid zou hebben zonder het corona- of de griepvirus, maar op een later tijdstip.Eigenlijk krijgt in beide gevallen de druppel die de emmer doet overlopen de schuld van de hele volle emmer.
   Het is inherent aan de manier waarop doodsoorzaak wordt vastgesteld, daar zal wel een protocol voor zijn. Dood gebeurt op een discreet moment, en je kunt het leven voor de dood er natuurlijk niet de schuld geven. De besmettelijkheid van het corona virus is veel groter dan van het griepvirus en daar zit nu juist het probleem. Het aantal voor wie het tot ernstige klachten leidt, is veel grote in een korte tijd dan bij het griepvirus. Daardoor raken ziekenhuizen overbelast en ook de IC afdelingen. Het zit hem dus niet zozeer in het percentage sterfgevallen maar in de grote aantallen die een beroep (moeten) doen op medische zorg. Dat is ook het wezen van de paniek: men is bang dat er geen hulpverlening is als men ¨aan de beurt” is. Te weinig IC bedden (zoals in Nederland en ook andere landen, (kijk bv bv naar Laos waar voor het hele land 3 beademingsapparaten zijn)
   Anders gezegd: De wereldwijde Coronavirus infectie zou zich hetzelfde gedragen als een weredwijde griepepedemie als er 10 tot 20 maal zoveel hospitalen en IC bedden zouden zijn.

  • Rene Martin zegt op

   Volgens het CBS blijkt dat in week 13 in Brabant en Limburg het aantal overledenen gemiddeld 80 % hoger te liggen dan in week 1 t/m 10 van dit jaar. Misschien is dat een goede overweging om toch voorzichtiger te zijn.

 2. Maarten Vasbinder zegt op

  Redactie,

  Dank je voor het plaatsen van dit editorial uit het NEJM, het meest toonaangevende medische tijdschrift in deze wereld, nog altijd onafhankelijk van politieke invloed.
  Het geeft een objectieve kijk op wat er werkelijk aan de hand is. Het is niet voor niks, dat de pers, of het stelletje nieuwsmaker en sensatiejournaille, ditmaal niet geciteerd heeft uit de NEJM, terwijl ze dat anders zo graag doen.
  Hopelijk help je hier mee, de paniek wat in te dammen

 3. Tino Kuis zegt op

  Hier een citaat uit het genoemde artikel:

  On the basis of a case definition requiring a diagnosis of pneumonia, the currently reported case fatality rate is approximately 2%.4 In another article in the Journal, Guan et al.5 report mortality of 1.4% among 1099 patients with laboratory-confirmed Covid-19; these patients had a wide spectrum of disease severity. If one assumes that the number of asymptomatic or minimally symptomatic cases is several times as high as the number of reported cases, the case fatality rate may be considerably less than 1%. This suggests that the overall clinical consequences of Covid-19 may ultimately be more akin to those of a severe seasonal influenza (which has a case fatality rate of approximately 0.1%) or a pandemic influenza (similar to those in 1957 and 1968) rather than a disease similar to SARS or MERS, which have had case fatality rates of 9 to 10% and 36%, respectively.2

  Kernwoorden: ‘suspect, assume, may’.

  We weten het nog niet zeker, en daarom is het misschien beter uit te gaan van het ergste scenario.

  Overigens is één van de auteurs van dit artikel, de welbekende Anthony S. Fauci, voorstander van de huidige strenge maatregelen.

  • maarten vasbinder zegt op

   Dat klopt Tino,

   Het ergste scenario gaat ook uit van volstrekt onbewezen hypotheses en mislukte modellen. Tot nu toe blijkt niet één ervan te kloppen, behalve gedurende de eerste 10 dagen.
   Een eerder studie in Science vermeldt, dat 86% van de besmette personen zich niet gemeld hebben.
   Dit zou verklaren, waarom het virus zich veel sneller verspreid heeft in China, dan verwacht werd.
   Als dat klopt betekent dat, dat het percentage corona-doden door 7 gedeeld kan worden. Ook in Duitsland waar op grote schaal getest wordt, ligt het percentage slachtoffers onder de 1%. Meten is weten.
   Uitgaan van het ergste scenario, betekent ook de we de ergste collaterale schade zullen lijden. Stel dat we dat ook zouden doen met de meteoriet van 4 km die mogelijkerwijs een landing op de aarde zal maken op 29 april.
   Laten we blij zij, dat juist Fauci met deze mededeling komt en niet één of ander genie van het RIVM. Bovendien publiceert het NEJM geen Editorials zonder dat ze bijna zeker zijn van de feiten. Ze staan daarmee op eenzame hoogte.

 4. jan Willem zegt op

  In Italie zijn 30 artsen overleden. Die waren echt niet oud en zwak.
  Dat oude zwakke mensen als eerste overlijden is logisch, maar de dood van deze artsen toont aan dat het daar niet mee ophoudt.
  Deze week was er een TV programma van BNN-Vara.
  De naam daarvan is Levenslucht – Een Week Op De IC Tijdens Corona
  Ik wil dit aanraden . Die artsen zijn gewoon A politiek en heel reeel in hun commentaar.

  Jan Willem

  • Dat is eenvoudig te verklaren. Heeft te maken met ‘virusload’. Hoe meer virus je binnen krijgt hoe groter de kans dat je daar (ernstig) ziek van wordt. En artsen werken nu eenmaal in de frontlinie.

   Ik ontken ook niet dat je doodziek kan worden van dit virus en dat de beelden verschrikkelijk zijn. Maar dat zegt niets over de werkelijke mortaliteit van dit virus. Kijk gewoon naar de cijfers. In 2018 gingen er in Nederland 9.000 mensen dood aan de seizoensgriep. Ik denk (en hoop) dat wij dit aantal met corona niet eens gaan halen.

   • Harry Romijn zegt op

    U bedoelt te zeggen: “we hebben nog geen idee, hoeveel corona-doden we GAAN halen”. 2): Door een gigantische verlaging van contactmogelijkheden zullen we NOOIT weten, wat er gebeurd ZOU zijn, als er geen enkele “verstandige” lockdown geweest zou zijn. De USA lijkt een interessant experiment op dat gebied te kunnen gaan opleveren en anders Brazilië wel. Aan Duitsland https://www.telegraaf.nl/nieuws/562089859/arts-verklaart-succes-duitse-aanpak-nederland-was-te-laat ( en Zuid-Korea, Japan, Taiwan, Hong Kong en Singapore) kunnen we in ieder geval zien, wat mogelijk de gevolgen hadden kunnen zijn, als wel op tijd ingegrepen zou zijn.
    Over het feit: “wel voldoende beschermingskleding” zullen we nooit enig antwoord krijgen. Op naar de volgende gok met ons leven ?

   • Tino Kuis zegt op

    Ja, Peter, die 9.000 doden tijdens de griep van 2018 vonden plaats in 16 weken, het was een lange griepperiode. Dat is ongeveer 80 doden per dag. In Nederland zijn er nu rond de 140 coronadoden per dag. Het is dan de vraag hoe lang deze coronaperiode aanhoudt . Het is heel wel mogelijk dat die periode korter dan 16 weken zal zijn, en dus minder doden, en wel omdat er zulke drastische maatregelen zijn genomen.

    Als blijkt dat deze coronaperiode minder lang duurt met minder doden dan zeggen sommigen: ‘zie je wel dat de maatregelen hielpen’, en anderen zeggen: ‘ zie je wel dat het meeviel.’

 5. Ik heb in mijn omgeving, familie- kennissen en vriendenkring rondgevraagd of zij iemand kennen in hun omgeving die het coronavirus heeft. Reactie: niemand. Een vriend van werkt bij de grootste werkgever in Apeldoorn waar duizenden mensen werken. Daarnaast kent hij zowat half Apeldoorn. Ook hem gevraagd of hij iemand kent die het coronavirus heeft. Nee, was zijn reactie.
  Toeval?

  • Ed zegt op

   Ik heb ook veel vrienden die wonen in Belgie, Thailand, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Geen van hen kent iemand die het coronavirus heeft. Ik begin mij soms af te vragen of het eigenlijk wel bestaat.

   • RuudB zegt op

    Twee weken geleden is in mijn straat 4 woningen verder een oude vrouw van 82 jaar oud door de GGD uit huis gehaald. Ze had zich verschanst voor buurt en kinderenvanwege griepachtige klachten. Ze is een dag of 10 daarna overleden.
    Maar behalve deze buurvrouw ken ik er zoveel meer die ernstig (te) lijden (krijgen) onder de gevolgen van de maatregelen.

  • chris zegt op

   Een Thaise oud-collega, ongeveer 35 jaar oud, heeft corona en woont in Iowa (USA).
   Een kennis van me in Leiden heeft corona; waarschijnlijk opgelopen op wintersport in Oostenrijk.
   Twee politie-officieren van het bureau Talingchan (verkerspolitie) hebben corona en ook een ambtenaar op het districtskantoor (verantwoordlijk voor de vuilophaal).
   Het bestaat echt…..

  • Rene Martin zegt op

   In ons woon complex is iemand met corona en 2 van onze beste vrienden hebben het. De hevigheid van deze ziekte is bij iedereen anders maar in sommige gevallen zo erg dat 1 van onze vrienden na 3 weken zeer ernstig geleden te hebben nog niet beter is. Beter voorkomen dan het oplopen. De huidige methode in NL heeft mijn voorkeur om deze ziekte te overwinnen.

  • Vakman zegt op

   Ik ken er 4. Of ja, beter….van 2 weet ik dat ze in het ziekenhuis liggen en van 2 (een echtpaar) dat ze deze week overleden zijn. Verder ken ik iemand die de symptomen heeft, maar niet getest is. En dan is een neef van de schoonmoeder van mijn zus maandag overleden ‘met’ Corona, 2 uur nadat zijn vrouw is overleden ‘met’ Corona.

   Allemaal in Nederland, Limburg zelfs. Dus het smalste stukje Nederland, waarbij tot voor kort veel Duitsers en Belgen de grens over kwamen.

  • Bertino zegt op

   Ja toeval ! Ik ken er genoeg in mijn buurt, waaronder mijn eigen moeder van 91, die in een verzorgingshuis zit.

  • endorfun zegt op

   Dat is zeer relatief. In de onderneming (politiekorps) waar ik werk, zijn er zeker 6 “china”-virus (ik noem de dingen zoals ze moeten worden genoemd, naar hun eerste plaats van vaststellen, ongeacht de mening van een president of …) patiënten op 450 werknemers. Dus 1 op 75, en de meesten zijn niet van de zwaksten of ziekelijken.

 6. Dirk zegt op

  Het kan dan zo zijn, dat statistisch het allemaal wel mee schijnt te vallen, maar de schrijnende beelden van de mensen die het trof en nu vechten voor hun leven in ziekenhuis of ic, liegen er ook niet om.
  We zullen pas over enkele maanden wellicht weten of we achter de paniek aan het hollen waren , of dat we als overheden de juiste maatregelen getroffen hebben.
  Meestal krijgt een overheid het verwijt te laks te zijn in noodsituaties. Nu er stevig ingegrepen wordt een bedekt verwijt van teveel en te drastisch. Het is nog een poos afwachten en zien wat de evaluatie hieromtrent ons gaat vertellen. Tot die tijd een ieder sterkte met gezondheid en de vergaande economische gevolgen van dit virus, deo volente….

  • Ik vrees dat de komende jaren de pensionados door het ‘krachtige’ optreden van Rutte flink gekort gaan worden op de AOW en hun pensioen. Door de economische crisis die zal ontstaan zullen dat soort voorzieningen onbetaalbaar blijken.

   • Erik zegt op

    Korten op pensioenen door te lage dekking was er al voor dit corona, Peter. Pensioenen komen niet uit de staatsruif. De AOW is een politieke zaak. De politiek zou dan de indexering los moeten koppelen waardoor alleen de AOW-ers gaan inleveren, de minimumloners en genieters van andere uitkeringen niet. Ik zie dat niet gebeuren; ik acht wel mogelijk dat alle aanpassingen aan de index worden bijgesteld zodat iedereen de kosten ophoest. Lijkt me ook eerlijker. De corona-rekening moet worden betaald en dat doen we dan met zijn allen en hopelijk naar draagkracht……

   • Christian zegt op

    Als ik dit zo allemaal lees en vooral het begin.
    Zpu het mij niet verwonderen als iemand in china het virus heeft veroorzaakt.
    Om zodoende inderdaad te kunnen speculeren op de wereldmarkt.
    Zou wat zijn als zij ook nog zouden komen met the cure??.
    Wat er werkelijk gebeurd is dat er een reiniging plaatsvind van de zwakkere mensen.
    Tja alles is raden en afvragen?
    Kom ik ook aan de beurt.
    Dit is echt wereldwijd en dus nog nooit voorgekomen.
    Toch maar serieus nemen zou ik zp zeggen.

    • endorfun zegt op

     Wie heeft of had het snelst onder controle, en wie doet er economisch het meest profijt aan ? Dat roept op zijn minst vragen op.

     • Ger-Korat zegt op

      Moderator: en de bron van jouw bewering is?

    • Erik zegt op

     Maar Christian, wat schrijf je nu? Acht jij de Chinezen in staat hun eigen volk op te offeren voor een voordeeltje op de beurs?

     Indien ja, dan hadden ze het virus losgelaten daar waar de Oeigoeren wonen en de Tibetanen. Dat vinden ze maar vervelende religieuze minderheden. Maar in hartje China?

     Dus ik geloof niet in jouw theorie.

     • Joop zegt op

      Waarde Erik,
      Je vergeet helaas even dat een zekere Mao destijds 30 miljoen (!!!) Chinezen heeft laten verhongeren om aan de macht te komen. Voor de Chinese machthebbers is het leven van een individu helemaal niets waard.

   • Peter zegt op

    Door de rekenrente was er al een redelijke aanname dat bij het merendeel van de pensioen fondsen de uitkeringen met 10 % gekort zouden worden. Nu de aandelen markten een behoorlijke waarde daling hebben laten zien is de dekkingsgraad mede hierdoor bij de meeste pensioenfondsen 75 %. Dus de pensioen fondsen hebben een tekort van 25 %. Dit moet worden betaald door 3/4 mindere uitkeringen en 1/4 premie stijging.

    Verder zal inderdaad Rutte de benodigde financiën op de burger verhalen.

    Wat ik wel lees is dat de mogelijkheid van deflatie prijs verlagend is en dat de gemiddelde leeftijd omlaag gaat. Dus mindere pensioen uitkering.

    Carpe diem.

   • l.lagemaat zegt op

    Toen de gepensioneerde niet kon meeliften op de groei van de beurzen en zich 11 jaar moesten behelpen met de “rekenrente”, moet men nu maar zijn verlies nemen bij een tegenvallende beurs en niet vervolgens de gepensioneerde erbij betrekken.
    De gepensioneerde blijft nu ook bij zijn “rekenrente”!

    • Cornelis zegt op

     Je opmerking, Lodewijk doet me, als oud-overheidsdienaar denken aan de tijd dat de ambtenaren qua inkomen ‘trendvolgers’ waren, m.a.w.: we kregen salarisverhogingen op basis van wat de trend in het bedrijfsleven was in het voorgaande jaar. We liepen dus altijd minstens een jaar achter. Dat ging goed zolang die trend opwaarts was, want toen het tij keerde bleken we plotseling voorop te moeten lopen in de bevriezing en soms zelfs verlaging van de salarissen.
     Zou zomaar eens van toepassing kunnen zijn op de gepensioneerden van nu.

   • Ton zegt op

    De toekomst van de grootte van pensioenuitkeringen worden bepaald door de grootte van de beleggingen van het pensioenfonds en deze zullen dalen doordat waarschijnlijk wel de aandelen zullen dalen in waarde en ook de dividentuitkeringen. Verder worden het bepaald door de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen en daarvan is niet duidelijk hoe dat uitpakt: er gaan waarschijnliujk wat meer gepensioneerden (eerder) dood, maar daarna wat minder dan normaal. Verder is het afhankelijk van de rekenrente en die wordt door de overheid opgelegd aan de pensioenfondsen.
    Van de AOW wordt al gesuggereerd dat de verhoging halfweg dit jaar voorlopig wel de laatste zal zijn.

   • Antonio zegt op

    Of juist door het optreden er minder hard achteruit gaan dan in de zuidelijke landen.
    Ik ben het eens met bovenstaande, dat de Media voor een groot deel verantwoordelijk is voor het overmatig uitmeten van een item waarvan ze nu niet meer de gevolgen kunnen overzien.

    Ja het is erg, en ja we moeten gepast reageren en maatregelen treffen, maar gelet op de cijfers en wie er op dit moment overlijden staat niet in verhouding met de gevolgen voor de rest van de mensen.

    Er zullen de komende jaren meer mensen dood gaan aan de gevolgen van deze paniek reactie en het verspreiden van onjuistheden door de media, aan ondervoeding van de armoede en stress die ze ondervinden.

   • Joop zegt op

    Waarde Peter,
    Je slaat de spijker op zijn kop. En het ergste is dat die ellende voor een groot deel is veroorzaakt doordat Rutte met zijn kabinet jarenlang heeft verzuimd de noodzakelijke maatregelen te nemen en dat Rutte zijn eigen falen probeert te verdoezelen met misplaatse draconische maatregelen.
    Als men net zo had gehandeld als Zuid-Korea, Taiwan, Singapore e.d., dan waren al die buitensporige maatregelen helemaal niet nodig geweest.
    Moet ter nuancering wel worden vermeld dat de hele wereld op stuitende wijze door China is voorgelogen en misleid door veel te laat eerlijke informatie te verstrekken.

  • maarten vasbinder zegt op

   Op de IC liggen het hele jaar schrijnende gevallen. Alleen komen die niet op de televisie.

  • HarryN zegt op

   Beste Dirk heeft U destijds ook die schrijnende beelden gezien bij de griep epidemie van 2018? nee he
   Ik ook niet. Waarom dan nu wel die beelden. Waarom krijgt de media nu plots wel toegang tot die beelden?
   Indien er op de A2 een dodelijk ongeluk heeft plaatsgevonden worden er direct tenten of afzettingen geplaatst en degenen die aan de andere kant langzaam rijden en /of fotos maken worden bekeurd want : ramptoerisme en nu krijgt de media bijna overal toegang. Angst Dirk dat is het doel de mensen angst aanjagen en politici die daar handig gebruik van maken.. Kijk ook maar eens naar Prof .Dr. Sucharit Bhakdi die een open brief heeft gestuurd naar Merkel. (YouTube)

 7. Jos zegt op

  Het verhaal is heel simpel.

  Corona verspreidt zich heel gemakkelijk en kan een dubbele longontsteking veroorzaken.
  Dat gebeurd zoveel dat in veel landen de IC bedden vol raken.
  Dat gebeurd niet bij een seizoengriepje.

  Voor de mensen die het niet geloven.
  Wacht maar af tot Afrika vol geraakt wordt.
  Dat zal niet lang meer duren.
  Die hebben een slechte medische zorg, en nagenoeg geen beademing, daar gaan heel veel doden vallen.

  En ja, ik ken iemand met Corona, alleen die is er niet zwaar ziek van geworden.

  • john k zegt op

   Beste Jos

   In het kader van jouw bijdrage dit artikel waarin de auteurs dezelfde bezorgdheid uiten

   https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30757-1/fulltext

  • johny zegt op

   In Afrika vallen er zonder corona ook al veel slachtoffers . Corona gaat daar heel weinig aan toevoegen, alleen heel veel schrik. Omdat ze het niet begrijpen.

   • Jos zegt op

    Hi Johny,

    Ze begrijpen het zeker wel maar wat moeten ze?
    Het zijn dagloners zonder spaarpot dus ze moeten wel de straat op en werk zoeken.

    De incubatietijd loopt op tot 24 dagen, dus heb je al flink wat mensen met Corona besmet voordat je zelf door hebt dat je ziek bent.
    Probeer dan maar te traceren met wie je de afgelopen maand contact hebt gehad.

    Ebola is daarin heel duidelijk: ben je besmet dan merk je dat binnen 1 a 2 dagen. De mensen die besmet zijn, die zijn dan goed te traceren.

    En met betrekking tot het aantal Corona-doden in Afrika: Als Afrika vol geraakt wordt (waarom zou Corona niet een probleem worden in Afrika?) dan vallen daar binnen enkele maanden honderd duizenden tot miljoenen doden verwacht ik.

 8. chris zegt op

  Dit artikel bevestigt wat met mij anderen al dachten. Corona is serieus maar geen reden tot paniek en ook geen reden tot zulke drastische maatregelen als nu afgekondigd zijn.
  Ik ben al meer bezig met antwoorden op vragen als:
  – wie is er verantwoordelijk voor de uitbraak? De 5 Amerikaanse soldaten die in Oktober 2019 deelnamen aan een sportevenement, ziek werden en in allerijl door de USA werden opgehaald of toch een Chinese malloot (sex met een dier) of is het virus ontsnapt uit een chemisch lab?
  – wie heeft er nu economisch/financieel belang bij deze maatregelen, de inzinking van de economie en het dalen van de aandelenkoersen?
  – waarom zijn vele (niet-essentiele) winkels in de wereld gesloten maar niet de aandelenbeurzen?
  – wie heeft er politiek belang bij de maatregelen: de meer autoritaire leiders als Trump en Duterte?
  – is deze crisis bedoeld om het neo-liberalisme te redden of zelfs nieuw leven in te blazen?
  – gaan we in Europa weer een periode van stevige bezuinigingen tegemoet ten gunste van het bedrijfsleven en de rijken die eigenlijk niks geleden hebben? Miljardairs hebben om bail-outs gevraagd. Het is om te kotsen. Heb ook niet gehoord dat er ook maar 1 rijke uit de Forbes top50 25% of meer van zijn/haar vermogen heeft geschonken aan de slachtoffers……….Zegt alles over hen….
  – is het tijd om een groot aantal bedrijven en sectoren te nationaliseren om te voorkomen dat het belastinggeld dat er in wordt gestopt niet verkeerd gebruikt wordt?

  Zo zijn er nog wel mer vragen.Genoeg denk-, lees- en speurwerk voor de komende tijd.

  • Jos zegt op

   maar niet de aandelenbeurzen?
   Nou gewoon, dat gaat tegenwoordig allemaal via de computer. Ik beleg ook van huis uit. Niemand staat meer op de vloer.

   de meer autoritaire leiders als Trump?
   Waarom krijgt Trump overal de schuld van?

 9. Rob zegt op

  Er wordt hier van alles geponeerd zonder enig bewijs en ik heb er veel vragen bij.
  Wie is die “bekend viroloog die aandelen had in een bedrijf dat griepvaccins maakte” en wat bewijst dat, dat we de virologen niet moeten geloven? Die verwittigen nochtans al vele jaren dat een pandemie onafwendbaar is.
  Dokter Fauci zegt nergens dat covid 19 maar een griepvirus is. Hij is voorstander van strenge maatregelen.
  Het probleem met Covid 19:
  Het is veel besmettelijker dan een griepvirus: er is nog geen enkele immuniteit opgebouwd bij de bevolking.
  De mortaliteit is veel hoger dan bij een griep.
  Die twee elementen zorgen ervoor dat bij een uitbraak heel snel de hospitalen de toevloed van patienten niet aankunnen en dat veel patienten die met beademingstoestellen gered zouden kunnen worden, niet geholpen kundn worden. Bovendien dreigen dan veel gezondheidswerkers ook besmet te worden en kan het hele gezondheidssysteem crashen waarbij ook mensen met andere aandoeningen niet meer geholpen kunnen worden.
  Daarom de lock down en alle strenge ingrepen.

  We hebben in Noord Italië gezien wat er gebeurt als er te laat wordt ingegrepen. Zeer veel mensen die men had kunnen redden als de piek niet zo snel en massaal kwam, zijn gestikt in hun eigen slijm en hebben een verschrikkelijke dood gekend.

  Ik begrijp niet dat er nog steeds mensen zijn die dit niet inzien.

  Nog een vraagje: China koopt wereldwijd aandelen op voor een prikje.
  Welk bewijs is er voor die stelling?

  • Als je met je muis over de tekst ‘commerciële belangen’ gaat in de koptekst dan kan je klikken op een link (ja sorry, zo werkt internet nu eenmaal) en kan je het artikel lezen.
   Verder nog dit: https://www.economist.com/graphic-detail/2020/03/14/control-of-the-coronavirus-gives-china-the-worlds-best-performing-stockmarket

  • maarten vasbinder zegt op

   Misschien een idee het artikel uit de NEJM eens goed te lezen.
   For your peace of mind.

  • John K zegt op

   Dit artikel voegt weinig nieuws toe. Influenza virussen grijpen heel anders aan dan de corona-achtigen. Alleen om dit feit al gaat de vergelijking met influenza mijns inziens niet op. Teveel blijft onduidelijk. Hoe lang bouwt een genezen patient immuniteit op. Slaat dit virus in de toekomst opnieuw toe. Allemaal vragen waar dit artikel niets over zegt. In hoeverre de besmettingsgraad geopperd in dit artikel berust op betrouwbare cijfers lijkt me voorbarig. Veel wordt niet gemeten. Natuurlijk kan een overheid besluiten we doen niets meer dan wat we normaal bij een griep epidemie zouden doen. Met alle gevolgen van dien. Hiermee redden we de economie ? Of worden we uiteindelijk opgezadeld met een tweede Spaanse griep.

   Persoonlijk boeit het me niet dat Dr Fauci zijn bijdrage leverde. Wat zegt dat? De man adviseert Trump tot een soort halve lockdown. Bovendien hij zegt nergens corona is influenza. Tenslotte kijk naar de datum. Eind maart. Raadpleeg the lancet. Veel beter onderbouwd en veel recentere artikelen. Niemand hoeft te panikeren maar zich ook niet in slaap laten sussen door dit soort artikelen.

   • Prima John. Het prettige is dat een mens mag geloven wat hij/zij wil geloven. Dat geldt ook voor Covid-19.
    Persoonlijk luister ik toch liever naar mensen die weten waar ze over praten zoals arts Maarten en Dr. Fauci. Hun mening heeft meer invloed op mijn denken dan dat van de gemiddelde huiskamerspecialist. Het feit dat iemand de door de farmacie gesponsorde Lancet serieuzer neemt dan The New England Journal of Medicine zegt daarbij al genoeg.

    grappig

 10. Peter zegt op

  Wel één bedenking op dit wel goed artikel door u geplaatst, tegen de normale griep zijn wel degelijke verschillende medicijnen aanwezig, tegen Covid 19 niets. Aan een gewone griep sterft ook niemand na 3 dagen, met Covid 19 dus wel.
  Het is toch beter om wat voorzichtiger te zijn met deze virus, wat ook de specialisten vertellen, gezond verstand gebruiken is de tot nu toe het beste wat iedereen kan doen, ongeacht wat onze regeringsleiders en
  Ministers allemaal komen vertellen.
  Handen wassen en blijf in uw kot, en respect voor de medemens.
  Blijf gezond iedereen.

  • l.lagemaat zegt op

   Bij een seizoensgriep wordt men niet lange tijd in een kunstmatige coma gehouden!

 11. George zegt op

  Wellicht komt de mortaliteit uiteindelijk overeen met de seizoensgriep, dat zal inderdaad later moeten blijken. Daar teveel mensen in een korte tijd wereldwijd besmet raken, wordt overal het zorg/ziekenhuissysteem overbelast, inclusief tekort aan voorzieningen en personeel. Dit is helaas de realiteit. Vandaar overal en nergens de gehele of gedeelte lockdown.

  De symptomen van Covid 19 zijn, indien de ziekte doorzet, wel ernstiger dan bij een gemiddelde griep, met name de kortademigheid/benauwdheid. Mijn buren, heel gezin, zit sinds 2 weken in zelf-quarantaine, na allen positief getest te zijn op het virus en waarbij 2 van hen de bijbehorende symptomen hadden, na een familie-bezoek in Noord-Italie. Mijn neef, 54 jaar, voorheen kerngezond, ligt nu alweer bijna 3 weken aan de beademing, na een bezoek aan Tirol. Eerst aan de extra zuurstof op een ziekenhuisbed, wellicht te vroeg naar huis en nu ’n week op de Intensive Care met extra zuurstof/masker. Mijn schoonmoeder woont in een verzorgingshuis alwaar het hele huis sinds 1 week in quarantaine is vanwege uitbraak van het virus bij enkele bewoners.

  Met andere woorden: het blijft een naar virus, waar ter wereld je je ook bevindt. Zorg daarom goed voor elkaar en jezelf. Denk aan de voorzorgsmaatregelen: handen wassen, niesen/hoesten in de elleboog, 1,5 meter afstand – en evt. gebruik mondkapje/ook zelfgemaakt bij bezoek bijv. supermarkt/winkel, lijkt ’n beetje te beschermen tegen grotere speekselvloed-

  Vooral rustig blijven doorademen, afwisseling zoeken, dingen doen waar je voorheen helemaal niet aan toekwam, bewegen en behoudt je humor ! Gezondheid en alle goeds toegewenst !

 12. Geertg zegt op

  Door de huidige sociale media en het alom vertegenwoordigd internet krijgen we dagelijks allerlei “feiten” voorgeschoteld. Dit veroorzaakt m.i een wereldwijde paniek reactie. Uiteraard is het triest dat zoveel, vooral oudere, mensen vroegtijdig sterven.

  Vroeger 1957 en 1968 tot internet nog niet bestond waarde het influenza virus rond. Zonder deze sociale media was het nauwelijks bekend dat er in andere landen ook veel doden te betreuren vielen.

  Daarbij komt dat de medice wetenschap het mogelijk heeft gemaakt dat veel meer mensen n hoge leeftijd bereiken. Het natuurlijke selectie proces is bijna verbannen.

  0ok sluit men gemakshalve maar de ogen voor een ander schrijnend sterftecijfer door honger waar jaarlijks miljoenen kinderen door sterven en waar een simpel geneesmiddel voor is namelijk GELD.
  En zo zijn er meer voorbeelden te vinden op internet.

  Dus ja er wordt een gigantische paniek veroorzaakt door alle media.

 13. RuudB zegt op

  Het gaat bij dit virus om de onvoorspelbaarheid ervan. Je weet niet hoe Corona toeslaat, wel zo ongeveer bij wie en in welke mate. Mensen hebben daar schrik voor. Wat mij verbaast is dat er geen andere strategieën zijn aangedurfd dan die in ChinHubei-Wuhan. (Zweden lijkt ietwat een eigen koers te varen.)
  Wat mij nog veel meer verbaasd is dat Hubei (<60 milj. inw.) slechts eén klein deeltje uitmaakt van China (<1.400 milj mensen) en dat in al die andere provincies en regio's zo goed als geen uitbraak is vastgesteld, anders dan in de laatste weken vanwege in-reizigers vanuit het buitenland.
  Het begint er op te lijken dat wereldwijd overheden het goed vinden dat hun economieën enorme klappen gaan krijgen, en dat in de post-corona-jaren nog duizenden mensen aan (in)directe gevolgen vanwege de bijwerkingen van de "blijf in je kot"-benadering gaan sneuvelen. Daar gaat China immens van profiteren omdat het alle schijn heeft dat de VS, de EU en Rusland veel dieper in de put raken door de getroffen maatregelen. In de EU zowel als in in de VS is te zien dat Corona breeduit toeslaat. In China aldus op een klein omheind plekje. Hubei heeft nog minder inwoners dan bij voorbeeld Frankrijk of de VK.
  Nu wereldwijd menig land dezelfde maatregelen neemt, valt het moeilijk andersoortig aan de slag te gaan. Je riskeert immers een groot aantal doden tegelijkertijd in een korte periode. Maar Rutte heeft in het begin er gewag van gemaakt, maar kwam vanwege alle kritiek snel op zijn schreden terug. Ook vandaag krijgt Nederland er weer flink van langs. https://www.telegraaf.nl/nieuws/562089859/arts-verklaart-succes-duitse-aanpak-nederland-was-te-laat. Dat klopt wel, want Rutte heeft te lang de ernst weggewuifd.
  Een volgende keer zouden per direct alle ouderen in quarantaine/isolatie moeten zetten om hen te beschermen, plus andere kwetsbare groepen. Dan kan de rest door functioneren. Plus de samenleving informeren dat er in de ziektegolf vele slachtoffers kunnen vallen.
  En uiteraard: er dienen absoluut stevige lessen geleerd over hoe de huidige mensheid omgaat met haar omgeving-leefomstandigheden-natuur-milieu, etc. De aarde afbreken ten gunste van groei en geld kan niet meer. Zoveel is duidelijk. Let wel: hou China buiten de poort. Na Griekenland wil China nu voet aan de grond in Italië en Spanje.

  • RuudB zegt op

   Nog even ter aanvulling 2 zeer leesbare en interessante artikels van 2 wetenschappers,vergeten in mijn eerste reactie op te nemen:
   1- medio verleden maart was er al een kritische vraag van een zekere dr. Katz in de NewYorkTimes. Lees maar eens: https://www.nytimes.com/2020/03/20/opinion/coronavirus-pandemic-social-distancing.html
   In dit artikel wordt even de helaas weggehoonde probeersel van Marc Rutte om groepsimmuninteit aan de orde te stellen aangehaald,
   2- van de Eindhovense professor Ira Helsloot, die als enige tot nu het gedrag van de media hekelt, maar toch ook benoemt hoe overheden ook hadden kunnen handelen. https://www.ed.nl/dossier-coronavirus/coronamaatregelen-veroorzaken-op-langere-termijn-juist-meer-doden~a0f0aa10/?referrer=https://www.google.com/

 14. Ernie zegt op

  Goed verhaal van iemand die niet besmet is met de wereldwijde massahysterie.

 15. Eric zegt op

  Goed te zien dat er nog mensen zijn die rationeel kunnen denken.Dit is pure massa hysterie en staat niet in verhouding met de economische crash die we kennen.We hebben vroeger ook epidemieën gehad waarbij de ziekenhuizen getest werden op hun capaciteit, indien de zorg niet meer kan volgen dan is het omdat de meeste landen al jaren snoeien in de zorg en de politicie schrik hebben om afgerekend te worden bij verkiezingen.
  Volgens WHO website zijn er vorig jaar 625.000 mensen aan griep gestorven wereldwijd, nu staat de teller nog niet op 50.000, leg me eens uit waarom de mensen niet meer kunnen rationeel denken. De media indoctrineert 24u lang de mensen met hun berichten, een media geile viroloog Van Ranst die op ieder nieuwsbericht te zien is, hij zou beter in zijn labo blijven en een medicijn zoeken.Wanneer we jong waren waren er toch ook griep epidemies en wat werd er voorgeschreven door de dokter 2weken binnen blijven.Maar de wereld economie stond niet stil.
  We hebben sars gekend een gelijkaardig virus, toen werd de wereld ook niet stilgezet en gegijzeld.
  De Chinezen die zullen er sterker uitkomen,ze zijn al in een aantal landen charme hulp aan het aanbieden, hun bedrijven zullen met de kontrakten gaan lopen. Ik ben dit circus meer dan moe, wacht maar in de komende weken als de economie niet opgestart wordt hoeveel miserie er zal zijn bij de mensen,zonder job,zonder geld,meer criminaliteit, dan zullen er veel meer beginnen na te denken en het eens zijn dat deze massa hysterie niet in verhouding is met de genomen maatregelen die de economie plat leggen.
  Een dode is er een te veel dat is klaar,maar sinds de mensheid zijn er nog epidemieën geweest die een natuurlijke selectie hebben gecreëerd.

  • Joop zegt op

   Wanneer alle landen gezamenlijk zouden besluiten om geen enkel product meer van China te kopen, dan krijgen de Chinezen de rekening gepresenteerd welke zij verdienen. Onze economieën kunnen weer herstellen door al die producten weer in eigen land en regio te gaan produceren; zijn we misschien iets duurder uit, maar de schade zal vele malen minder zijn dan de economische schade die nu wordt toegebracht met de diverse (volstrekt onnodige) paniekmaatregelen.

  • HarryN zegt op

   Helemaal mee eens Eric > 21 Feb 2018 Omroep Brabant: griepepidemie zorgt voor bomvolle ziekenhuizen en tekort aan bedden,dagelijks zijn er opnamestops. Dagblad van het Noorden 10 april 2018, is de griep na ruim 8000 doden op zijn retour?
   Ookde media in de VS heeft er een handje van om de massa hysterie aan te dikken en dan zie ik beelden van gewone Amerikaanse mensen die in de staat NJ bij het ziekenhuis staan waar de corana patienten zouden worden ondergebracht. Niets te zien ,nergens voorbij razende ambulances en nauwelijks mensen.

   Wat moet je daar dan van denken.

 16. BramSiam zegt op

  Corona is het virus van de angst. Wij kunnen iedere dag overvallen worden met een ziekte. Parkinson, kanker, m.s. etcetera. Corona is echter nieuw en onbekend en dus enger dan de bekende risico’s waar we al afgestompt over zijn geworden..
  Dit virus verdeelt de mensheid in twee groepen. De rationele mensen, die denken in cijfers en de emotionele mensen, die denken in leed.
  De beelden zijn verschrikkelijk, maar er sterven ieder jaar 10.000 mensen in Nederland aan longkanker. Als daar iedere dag beelden van werden vertoond, dan zou dat ook afschuwelijk zijn. Mensen gaan nu eenmaal ergens aan dood en dat is vaak niet plezierig.

  • Cees zegt op

   Parkinson, kanker en MS zijn geen overdraagbare ziektes van mens op mens dus uw vergelijking gaat helaas niet op.
   Ik voorspel een uitdunning van de wereld bevolking met zeker 25%.

   • RuudB zegt op

    Dat zou voor mens en zijn millieu de beste oplossing zijn. Alle ellende op deez aardbol is te wijten aan overbevolking. Oorlog, honger, armoede, natuurafbraak, virusuitbraken. Een paar zaken door de mens veroorzaakt en door Corona diezelfde mens nog maar eens flink onder de neus gewreven.

 17. Kees 2 zegt op

  https://fd.nl/ondernemen/1340136/ondernemers-haal-nederland-van-het-slot

  ‘In de media draait alles alleen nog maar om ic-bedden. Als je als politicus zegt dat de economie ook belangrijk is, gaat je kop eraf’.

  Was de economie niet half op slot gegaan als we standaard 5000 ic-bedden in NL zouden hebben?

  De media beinvloeden de politici die zich geroepen voelen om levens te beschermen (voornamelijk mensen met diabetes, overgewicht, hartklachten, 80+ ).

  In 2009 was er de varkensgriep in de USA, met 60 miljoen besmettingen en 18.000 doden. Geen lockdown…

 18. Joop zegt op

  Laat één ding duidelijk zijn: alle Nederlanders zijn door het RIVM in de beginfase ONJUIST geïnformeerd:
  1. Volgens het RIVM was er slechts sprake van een “griepje”; dat blijkt achteraf dus een zeer ernstige longinfectie te zijn, waarvan men niet zo snel herstelt als van het gewone jaarlijkse griepje.
  2. Volgens het RIVM was dit coronavirus (covid19) niet erg besmettelijk; achteraf heeft men moeten toegeven dat dit virus veel besmettelijker is dan in eerste instantie gedacht.
  3. Volgens het RIVM kon het virus niet worden overgedragen door mensen die nog geen ziekteverschijnselen toonden; nu meldt het RIVM dat dat wel in een veel eerder stadium kan geschieden.
  4. Volgens her RIVM zou het virus niet kunnen worden overgedragen door kinderen; achteraf ook onjuist, want om die reden mogen kinderen geen grootouders meer bezoeken.

  Voeg hieraan toe de vele inconsequente en herhaaldelijk herroepen besluiten van Rutte. De huidige regering poogt slechts te verdoezelen dat men te laat, te laks en niet-adequaat heeft gehandeld; neem als voorbeeld het veel te laat bestellen van beademingsapparatuur. De vele paniekmaatregelen zijn n.m.m. slechts genomen om te verhullen dat men heeft gefaald bij het voorzien in voldoende ic-bedden.

  • Rob zegt op

   Beste Joop,
   Helemaal met je eens, meneer Jaap van Dissel verdoezelt het falen van het RIVM volledig door met allerlei “interessante” sheets, tabellen en diagrammen elke week maar weer de 2e kamer te vertellen hoe goed het gaat.
   Maar hij vergeet daarbij te zeggen dat volgens dat zelfde RIVM het virus waarschijnlijk helemaal niet naar Europa zou komen en alle andere inmiddels achterhaalde onzin dat het zo machtige RIVM er helemaal naast zat.

  • Loe zegt op

   Punt 5.

   Het Rivm zegt nog steeds dat het dragen van mondmaskers niet bijdraagt tot verdere verspreiding van het virus, terwijl onderzoek uitwijst dat het juist wel iets bijdraagt tot VERSPREIDING echter niet tot bescherming van de drager zelf.
   Waarom zeggen ze dat omdat er veel te laat maskers zijn besteld..

 19. servaas van schooten zegt op

  Iedereen heeft zijn eigen verhaal,maar er is iets vreselijks aan de hand dat kan niemand denk ik ontkennen.
  Als we nou allemaal aan de voorschriften houden wat de overheid ons mededeelt dan komt het allemaal wel weer goed.
  En zorg dat iedereen gezond blijft.
  grt Servaas

 20. peter zegt op

  Ik kan me een situatie voorstellen met een populair “Dr. No” of een “Spectre” , 007 instanties.
  Immers Amerikanen zijn er op gebrand wereld dominant te worden en zo ook de Chinezen.
  DE laatste jaren hebben we een toenemende, elke keer weer variërend virus op onze schotel.
  Deze is dus zeer effectief en wellicht volgend jaar weer een nog betere gecreëerd ?

  Tegenwoordig is alles mogelijk, echter het virus bestaat allang en muteert.(zelfstandig?)
  In het verleden, 1918-1920, was er de Spanish flu en deze was ook zeer effectief, ook een H1N1 virus variant. Vlgs Wiki 500 miljoen geïnfecteerden en tot zo’n 100 miljoen doden.

  Dan is Covid nog in de beginfase? Zou kunnen dus en staat er ons nog wat te wachten?
  Geen flauw idee. Heb ooit eens een artikel gelezen, dat er in London een laboratorium is, waar oa het pest virus wordt bewaard. Je moet niet denken aan een foutje, oops , daar gaat de wereld bevolking.
  Hoeveel van dat soort labs zijn er?

  Foutjes worden gemaakt, USA heeft nu de een agressieve bijen bevolking, dank zij een foutje.
  En zo hebben ze er nog een paar met varkens, slangen en Thai carp en de Lion fish.
  In Polen zijn piranha’s ontsnapt, welke zich nu verspreiden, oops foutje.
  Australië gebruikte een virus om van konijntjes af te komen, getest op een eiland, echter waaide over (de wereld? er was een toename van konijnen sterfte overall)
  Om karpers te elimineren, zou men een herpes virus gebruiken, alleen zouden de karpers daarvan sterven, o ja, en dan? Weet niet of ze het uitgevoerd hebben,

  In Thailand hebben ze er nu nog een probleem bij gekregen, daar nu massaal paarden sterven aan Afrikaanse paardenvirus. Hoe komt dat nu weer?

  Vraag me ook nog af, we naderen het mooie weer, hoe een mug negatief kan bijdragen aan de verspreiding?! Gaan we hier ook nog last mee krijgen?

 21. George zegt op

  Het is geen eenvoudig griepje.

  Een goede italiaanse vriendin van mij werkte tot januari van dit jaar in het grote Careggi Ziekenhuis van Florence, 35 jaar als longarts. Is nu gepensioneerd en is nu in Lombardije met oud-collegae na de dringende vraag om extra hulp te bieden; 69 artsen zijn aldaar inmiddels overleden.

  Een andere goede vriendin van mij, werkt sinds 30 jaar in Dar es Salaam, Tanzania in ’n international hospital als tropenarts en schreef me vandaag via whatsapp het volgende bericht:

  Hier ook begonnen voor mij met de meest grote uitdaging in m’n leven tot nu toe. Was door m’n DRc trips
  (ben nog een keer terug geweest) wel heel goed medisch (ook mentaal) voorbereid op Corona in TAnzania. Ergste is echter de politieke situatie waardoor er nu al mensen ten onrechte dood gaan aan dit gemene virus en veiligheid een issue is. Meeste witneuzen die nu vaak corona’s worden genoemd zijn het land uit gevlucht met de laatste klm vluchten voorlopig. Ik heb met hulp van mijn connecties met het leger een legertent opgezet naast de kliniek speciaal voor Corona patiënten en testen zoveel als kan, zodat de niet corona’s en onze staf zo min mogelijk besmet kunnen worden. Helaas de eerste nurse al naar huis moeten sturen die was aangehoest door patient die doodziek was door malaria en Corona samen.

 22. Erwin zegt op

  Het gaat 24/7 over dit virus. Wat iedereen ook mag zeggen de knapste artsen virologen. Niemand kan zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Maar een ding weet ik zeker mijn vrouw is gisteren getest en we wachten op de uitslag. Dat geeft heel veel stress dat weet ik wel. Stay safe

 23. Hans zegt op

  NJEM mag dan onafhankelijk lijken . Dr Fauci werkt vanuit het Witte Huis en wordt betaald door Trump . Onafhankelijk???

  • maarten vasbinder zegt op

   Het NEJM beoordeelt zelf wat geplaatst wordt of niet. Trump noch Fauci hebben daar ook maar enige invloed op. Een editorial in de NEJM wordt gezien als de hoofdprijs op publicatiegebied in de medische wereld. Die geven ze niet zomaar weg en zeker niet om politieke redenen.

   De Lancet daarentegen, waar vaak mee gedweept wordt, is grotendeels verpolitiseerd. Vroeger een topblad, nu, sinds ze bij de Elsevier groep behoren, afdalend naar een bedenkelijk onbetrouwbaar niveau. Heb indertijd mijn abonnement opgezegd.
   in de UK is nmomenteel de BMJ toonaangevend.

 24. Dre zegt op

  Beste allen,

  Eindelijk, eindelijk wordt mijn gedachtengoed door bovenstaande reactie’s ( buiten een paar angsthazen, volhardend in hun boosheid te na) bevestigd. Vanaf dag 1, dat het bekend raakte dat er in China een ” beestje ” het hazenpad had gekozen, had ik voor mezelf al uitgemaakt dat het ” beestje” reeds maanden op voorhand het hazenpad had gekozen en men er toen niet al teveel gerucht wou aan geven. Zal wel koelen zonder blazen, dacht men. Doch naarmate de tijd verstreek was dat ” beestje” reeds de wijde wereld gaan verkennen en op de plaats-delict begon men in te zien dat het ” beestje” toch niet zo onschuldig was als aanvankelijk gedacht en men genoodzaakt was om, weliswaar aarzelend, bekend te maken van die
  ontsnapping, temeer daar het aan de oorsprong een beetje teveel om zich heen roerde. Media en allerhande sociale platform’s verkochten het nieuws als zoete broodjes. Kranten verkochten goed en op tv 24/7 prime-time. Vooral de reclame-blokken ertussen in.( snappie ?)
  Nieuws sloeg snel over in paniek. De stok was in het kippenhok geworpen.
  Grenzen werden gesloten. Luchtverkeer lam gelegd en uiteindelijk lockdown in steden en gemeenten. ” ” BLIJF IN UW KOT ” werdt de alomgekende slogan. Men is ondoordacht de ” panieklaan” ingereden.
  Heb vanaf dag 1 geweten dat het niets méér was dan een iets hardere griepsoort en de natuur gewoon, zoals jaarlijks selecteerd. Niet méér, niet min.
  Ben enorm blij me te mogen aansluiten bij degenen die niet in de ” panieklaan” zijn ingereden en die in de mate van het mogelijke de normale weg zijn blijven volgen.
  Aan al degenen die door het ” beestje” even uit hun normale doen werden geslagen, van harte ben vlugge beterschap gewenst.
  Voor de familie’s waar het ” beestje” zijn tanden heeft laten zien, bij het verlies van jong of oud,

  mijn oprechte deelneming.

  Dre

  • Son zegt op

   @Dre Ik sta versteld van hoeveel mensen hier hun kop in het zand steken en zeggen dat het wel meevalt. Als dat zo zou zijn dan waren de ziekenhuizen nu niet WERELDWIJD overbelast. Alleen dit feit al dat er wel een overbelasting is geeft de ernst aan waarmee we te maken hebben. Tegen alle zogenaamde niet angsthazen zou ik zeggen go get it ik durf te wedden dat de meeste hier niet zo jong meer zijn, good luck with that.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website