Hoe veilig is een ATM?

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column
Tags: , , , ,
3 oktober 2011

Met gemengde gevoelens kijk ik terug op mijn reis naar Thailand, China en de Filippijnen. Regen, heel veel regen is me ditmaal ten deel gevallen met in Manilla nog de orkaan Nesat op de koop toe.

Alsof het allemaal niet nat genoeg was zorgde ik er zelf voor dat mijn Apple laptop ook nog de volle laag meekreeg. Een omgestoten beker thee over het toetsenbord deed het scherm letterlijk van kleur verschieten en liet Appeltje haar laatste adem uitblazen. Kostenopgave Apple Service te Bangkok: twintigduizend baht.

Tot overmaat van ramp struikelde ik ook nog over een houten vlonder en viel met mijn hoofd tegen een boom. Twee flinke bulten herinneren er nog steeds aan. Boze tongen zullen wel beweren dat mijn zicht door alcoholische dampen was aangetast. Nee, geen druppel alcohol was tot op dat moment door mijn keel gevloeid.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was werd op weg naar huis op Suvarnabhumi Airport een flacon navul inkt voor mijn printer in mijn handbagage aangetroffen. Dus inleveren dat spul. Eigen schuld, want uiteraard weet ik dat het niet is toegestaan. Gewoon even ietwat te nonchalant geweest. Maar het meest nare voorval komt nog.

Thaise bankrekening

Sinds jaar en dag heb ik tot volle tevredenheid een rekening bij de Bangkok Bank. Gewoon een gemakkelijke manier om als ik in Thailand ben even snel geld uit de ATM te trekken. Na een aantal malen gepind te hebben kwam ik tot de conclusie dat mijn saldo wel erg snel terugliep, een reden om mijn bankboekje eens op te daten. De conclusie was naar. Maar liefst viermaal was geld van mijn rekening opgenomen. In totaal 47.000 baht.

Via mijn bank in Bangkok op Sukhumvit Road kom ik niet veel verder dan dat men mij het telefoonnummer 1333 verstrekt, waar ik verdere inlichtingen kan krijgen. Weet nu dat de bedragen ’s ochtends rond zes uur van mijn rekening zijn gepind, een tijdstip waarop ik normaliter nog in dromenland verkeer. “Oh ja, ga maar naar de politie”, zo vervolgt de mijnheer van 1333 het gesprek. Dus op naar het grotere politiebureau richting Lumphini park. Helaas kan men mij daar niet verder helpen omdat een dergelijk geval niet tot hun competentie behoort. Krijg het advies om maar naar het Tourist Police Center te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Vriendelijke mensen daar. Ze luisteren netjes naar je verhaal en maken een proces-verbaal op. Wijzer zal ik er niet van worden, maar wellicht kan ik via mijn doorlopende reisverzekering iets claimen.

Advies

Pratend met de politie kom ik tot de conclusie dat ik niet de eerste of enige ben die zoiets is overkomen. Er blijken bendes te opereren die de magneetstrip skimmen en vervolgens ben je het haasje. Het advies dat ik krijg is om voortaan maar geen geld meer op straat uit de ATM automaat te halen maar dat binnen bij de bank zelf te doen. Beter nog gebruik je bankboekje en haal het geld bij de balie.

Het is een probleem dat niet alleen in Thailand voorkomt, maar over de hele wereld. Ook in Nederland. Wil je meer weten over hoe skimmers te werk gaan? Google dan maar eens simpel naar het woord: skimmen.

15 reacties op “Hoe veilig is een ATM?”

 1. bartels zegt op

  Volgens mij is dit ook 1 van de redenen dat men in nl op veel plaatsen de kaart verticaal in de machine moet doen.

 2. Cor van Kampen zegt op

  Ik ben een aantal maanden geleden ook het slachtoffer geweest van skimmen.
  Dat is in Pattaya gebeurd met mijn “Rabo” pinpas. Later is er ergens in Rusland
  geld van rekening afgehaald. Ik heb keurig mijn geld teruggekregen.
  Ik had enige tijd geleden een gesprek met de manager van mijn Thaise bank.
  Hij vertelde mij in vertrouwen dat je in Thailand je geld niet zomaar terug krijgt.
  Er is een gang naar de rechtbank voor nodig en dan moet je ook maar afwachten
  of je nog iets terug krijgt.
  Hoe veilig is een Thaise bank?

  Cor.

 3. “Wijzer zal ik er niet van worden, maar wellicht kan ik via mijn doorlopende reisverzekering iets claimen.”
  Je kunt het proberen, maar het is niet verzekerd op een doorlopende reisverzekering. Banken in NL zijn coulant, meestal krijg je het geld terug. Thaise banken zal lastiger zijn.

  Met wat Googlen zag ik dat er zelfs Roemeense bendes zijn die in Thailand actief zijn. Wel wat ver van huis.

 4. guyido zegt op

  wel verduveld link zeg , omdat je met een jaar visum aanvraag 800.000 bath 3 maanden op een thaise bank moet zetten.
  die rekening moet je dan dus NOOIT gebruiken voor pinnen.

  nerderlandse en franse banken betalen keurig terug ,ik heb er ervaring mee,
  in Thailand inderdaad niet.
  open dus meerdere bankrekeningen en gebruik er 1 om de 800.000 bath veilig te stellen
  en gebruik de andere om boodschappen te doen.

  wat een pech Joseph!

 5. printen zegt op

  Ga naar een ATM met een groot scherm Liefs een ATM die nieuw is. Die “leest” namelijk niet je magneetstrip, maar de chip die op de bankpas staat. En die kan niet geskimt worden. Dat de magneetstrip nog op de bankpas staat, is dat de wat oudere ATM’s die chip niet kunnen lezen. Ook kan je zien als er een voorzetstuk bij de ATM geplaatst is en/of het toetsenbord van die ATM wat verhoogd is. Dan zijn er :skimmers” bezig geweest.

  Als je betaald met je credit-card, let dan op dat ze de card met de chip in het apparaat zetten en niet met een mooie beweging die kaart door het apparaat halen. De laatste handeling wil zeggen dat ze de magneetstrip van de card gebruiken., Vrijwel alle apparaten hebben die chip-functie.

  De zwakste schakel in de “security” van bankkaarten en creditcards is vaak de gebruiker van die kaart.

 6. Mia zegt op

  Las een heel verhaal in de NRC over `Het nieuwe pinnen`, dippen genaamd. Hierbij moet je de met een chip uitgeruste kaart verticaal plaatsen. Per 1 januari 2012 verdwijntde PIN om plaats te maken voor een Europees betaalsysteem, de zogenoemde EMV-chip beheerd door Mastercard en Visa.Volgens hen is de techniek van het nieuwe pinnen zo ingewikkeld dat fraude op grote schaal onwaarschijnlijk is, echter 100 % veilig bestaat niet. Dus zoals Joseph aangeeft blijft de meest veilige weg je geld toch maar van je bankboekje contant op te nemen.

 7. sjaak zegt op

  Het lijkt mij als ze skimmen en een ander apparaatje over de sleuf of toetsen bord zetten dat dat dan losser zit.

  Daarom check ik alvorens het pinnen of de sleuf van het pasje en het toetsen bord goed vastzit.
  Als daar speling op zit of je kunt het ervan af trekken weet je genoeg…….. zou het bij de politie melden of de gehele apperatuur aan gort stampen.

  Ik heb het zelf gelukkig nog niet mee gemaakt.
  Maar de rabobank belde mij keurig op, of dat het klopte dat mijn creditcard in Thailand werd gebruikt.
  Ja ik zelf moest er een paar keer mee pinnen om dat mijn portemonee gestolen was met mijn gewone bankpas. De reisverzekering heefd keurig alle onkosten vergoed, na het zien van de aangifte. Omdat pinnen met een creditcard een stuk duurder was.

 8. hans zegt op

  Toevallig stond er afgelopen zaterdag nog een artikel hierover in de telegraaf. Daarbij ging het niet alleen over de flappentappers maar ook nog over dubbele betalingen bij hotels en tankstations in europa, geloof dat met name frankrijk nog extra werd benoemd.

 9. Cor van Kampen zegt op

  Ik heb nu 2 rekeningen. Een waar mijn pensioen op gestort word en een waar ik mijn
  overgebleven geld naar toe sluis. Mijn pensioen rekening hou ik zo klein mogelijk.
  Dus de risico om veel geld te verliezen is zo klein mogelijk.
  Veel geld haal ik rechtstreeks van de bank.
  Cor.

 10. Pieter zegt op

  En als je verstandig bent koop dan gelijk een echte laptop en geen Apple meer 🙂

  • Joseph Jongen zegt op

   Zeker nooit met een echte computer gewerkt! Mijn volgende is beslist weer een apple.

   • hans zegt op

    Ik heb vorige maand een glas melk over mijn toetsenbord gekieperd, ding helemaal uit mekaar gehaald, schoongemaakt, nieuw toetsenbord erin a 58 euro en doet het weer prima.

    Je kunt een simpele poging wagen door eerst het toetsenbord te verwijderen, (ff googlen voor hoe dat moet) los toetsenbord er aan en kijken of ie het doet,

    Klint enger dan het is, was voor mij ook de 1e keer.

    • Joseph Jongen zegt op

     Hans, bedankt voor de tip!

 11. Ton zegt op

  Nadat enkele kennissen ook op deze minder sympatieke wijze honderd-duizenden THB waren kwijtgeraakt, en na wat speurwerk op internet, heb ik met mijn Bangkok-Bank filiaal gesproken.
  Ze hebben mij op mijn verzoek gratis een nieuwe card gegeven met een nieuw soort chip, die schijnbaar wat moeilijker valt bij de criminelen; je kunt er echter alleen bij de Bangkok Bank filialen geld mee opnemen, dus niet bij andere banken.

  De banken weten van het ATM-probleem en schuiven hun aandeel in de ellende graag af naar de client .Een kennis van mij heeft nu een advokaat ingeschakeld om zijn geld van de bank terug te krijgen.
  Banken zijn niet echt pro-actief bezig; pas na zelf vragen krijg je pas zo’n pas met meer “zekerheid”. Maar hoe betrekkelijk is zekerheid. Zie volgende link.
  http://www.pattayadailynews.com/en/2010/12/09/how-safe-are-your-credit-cards-and-passports/

  Wat betreft de 800.000 THB voor de retirement-visa:
  je zou dat bedrag op een aparte depositorekening kunnen zetten, diverse looptijden mogelijk. Daar krijg je dan tenminste ook nog een redelijke rente over.
  En wel zo veilig, van die rekening kun je geen geld opnemen.

  Mocht je eens geld pinnen bij een ATM en er staat iemand achter je in de rij, die je bij schijnbare problemen vriendelijk aanbiedt om “even te helpen”, kijk dan heel goed uit.
  Geef je pas nooit uit handen, want mogelijk worden je card-gegevens tijdens de “hulpactie” naar zijn eigen card overgezet.

  Dus eventueel: niet teveel geld op de normale betaalrekening houden;
  Heb je een redelijk surplus, zet het dan op een aparte depositorekening met een looptijd, die je aanstaat.
  Waarbij je voor jezelf genoeg armslag houdt om eventuele financiele uitdagingen (nieuwe koelkast, autoreparatie) redelijk snel op te vangen.
  Wat betreft het wekelijkse leefgeld: eventueel enkele weken tegelijk opnemen en cash in
  een ouwe sok op een veilig plekje. Iedereen kent hierbij zijn eigen grenzen en mogelijkheden.

 12. Ton zegt op

  en aanvulling:
  ik pin niet meer bij een ATM.
  maar ga de bank in en vraag bij de balie om mijn geld (bankboekje en ID meenemen).
  alleen in noodgevallen gebruik ik een ATM en dan alleen binnen in een bank.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website