Tweede kerstdag: Een vreemd fenomeen…..

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
26 december 2021

Tweede kerstdag is op zich een vreemd fenomeen. Probeer het maar eens aan je Thaise partner uit te leggen. Toch kan het nog erger…

In het jaar 813 werd namelijk besloten om de viering van Kerstmis vier dagen te laten duren. Op al deze dagen was het bovendien verboden om te werken, want dat zou ongeluk brengen (heerlijk toch dat bijgeloof). De traditie van Vierde Kerstdag bleek geen lang leven beschoren. In 1773 besloot de Nederlandse overheid ook Derde Kerstdag af te schaffen. Er waren zelfs plannen om Tweede Kerstdag niet meer te vieren, maar daar was uiteindelijk geen sprake van. In 1964 werden beide kerstdagen uitgeroepen tot officiële vrije dagen voor alle Nederlanders.

Tweede kerstdag

Tweede kerstdag wordt vooral in Europese landen gevierd. In de rest van de wereld niet of nauwelijks. In de volgende landen is het een officiële feestdag: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië (Santo Stefano), Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (Catalonië), Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland (niet in de Franstalige kantons).

Boxing Day

In landen van het Gemenebest wordt tweede kerstdag Boxing Day genoemd. In de loop van de middeleeuwen ontstond er in Groot-Brittannië nog een andere traditie op Tweede Kerstdag: Boxing Day. Deze benaming zou afgeleid zijn van de doos (‘box’) die veel edelen hun dienaren op die dag mee naar huis gaven. Op Eerste Kerstdag moesten deze bedienden namelijk gewoon werken, maar in ruil daarvoor kregen ze vaak de dag na Kerstmis vrij van hun meesters. De trouwe werknemers kregen bovendien als bedankje een doos met allerlei geschenken en etensresten mee naar huis, een soort middeleeuwse voorloper van het kerstpakket.

Tegenwoordig staat Boxing Day vooral bekend als een belangrijke dag in de voetbal- en rugbycompetities er worden ook veel andere sportwedstrijden georganiseerd (o.a. paardenraces, zeilen, basketbal en ijshockey). Van oudsher is dit ook een dag waarop veel wordt gejaagd door de Britse aristocratie (vossenjacht).

Een ander belangrijk fenomeen op Boxing Day is de uitverkoop. De Britse feestdag is te vergelijken met het Amerikaanse Black Friday na Thanksgiving. Wanneer je het geen probleem vindt om in de rij te staan, kan je profiteren van hoge kortingen.

Meubelboulevard en schoonouders bezoeken

In Nederland is Tweede Kerstdag meer een soort koopzondag geworden. Veel winkels zijn geopend (dit jaar niet vanwege de lockdown) en de dag wordt vaak gebruikt om te funshoppen. De kledingwinkels beginnen dan zelfs al met de uitverkoop van de winterkleding. Het zal mij niet verbazen als Boxing Day ook hier in Nederland zijn intrede zal doen, daar zorgt de commercie wel voor.

De traditie om in de file te gaan staan naar de meubelboulevard of verplicht op bezoek naar de schoonouders lijkt langzaam weg te ebben. Er zijn genoeg alternatieven, zeker met de komst van streamingdiensten zoals Netflix. Tweede kerstdag zal dan ook voor veel Nederlanders een dag van bingewatchen zijn.

Ik heb verder geen idee hoe de Belgen Tweede kerstdag vieren, maar misschien dat de Belgische lezers dat kunnen vertellen?


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

12 reacties op “Tweede kerstdag: Een vreemd fenomeen…..”

 1. janssens marcel zegt op

  Tweede kerstdag is een gewone werkdag .

 2. Nicky zegt op

  Idd. gewone werkdag. Doch als je toch vrij had, werd deze dag veelal gebruikt voor de rest van de familie te bezoeken. Ouders of schoonouders op eerste kerstdag en de rest volgde later. Zo was het bij ons tenminste.
  daar mijn vader beamte was had hij veelal vrij op tweede kerstdag.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Tweede Kerstdag is een gewone werkdag in België, alhoewel vele ook wel een weekje verlof, overuren of compensatiedagen opnemen.
  Maar er zijn natuurlijk ook een pak mensen die gewoon aan het werk zijn, net zoals op een andere werkdag.

  Banken zijn normaal gesloten op 25 en 26 december.

  De overheid heeft verlof op 25 en 26 december.
  Ook feestdagen die op een zaterdag of zondag vallen gedurende het jaar worden bij de overheid gecompenseerd tussen 27 en 31 december.
  Het kan dus zijn dat bepaalde overheidsdiensten gesloten zijn of met een permanentie voor dringende zaken werken tussen Kerst en Nieuwjaar.

  Als militair had ik 3 mogelijkheden tijdens de Kerst of Nieuwjaar periode.
  1. Met verlof/compensatie.
  2. Van wacht/permanentie.
  4. Op zee of aan de wal met het schip ergens in het buitenland.

 4. Gringo zegt op

  Mijn vader was gek op voetbal, maar mocht op zondag en op Eerste Kerstdag niet
  naar een wedstrijd kijken, want christelijk, nietwaar? Hij moest het doen met het
  zaterdagvoetbal van Oranje Nassau Almelo. Maar op Tweede Kerstdag mocht het weer wel.
  Ik ben toen als kleine jongen vaak met hem meegeweest naar een thuiswedstrijd van
  Heracles Almelo.
  Het zou goed zijn als de KNVB het Engelse idee overneemt en gewoon de winterstop vergeet!

 5. Lung Theo zegt op

  Is kerstdag zelf al niet genoeg. Ik heb het nog nooit gevierd en zal het ook nooit doen. En in Vlaanderen bestaat tweede kerstdag niet. Bestaat wel natuurlijk maar wordt niet gevierd.

 6. Nonkelwin zegt op

  Wordt inderdaad niet officieel gevierd in Belgie.
  We waren deze middag op wandel aan de Belgische kust – Nieuwpoort- stralend winterweer trouwens.
  Toen we in de namiddag ergens wilden verpozen, bij een wafel en een trappistje, was er nergens plaats te vinden. Allemaal gepensioneerden?
  Iedereen die de mogelijkheid heeft neemt dezer dagen de uitstaande verlofdagen op en geniet ervan samen met de kinderen die nu ook met kerstverlof zijn.
  Dus geen officiele verlofdag maar de horeca doet hier gouden zaken.

  Het is ook voor ons eens wat anders dan in Thailand.

 7. jan zegt op

  Ik ben altijd blij dat het weer voorbij is .Je weet soms niet meer welke dag het is ….3e kerstdag of zo ?
  Wel prachtig is de Kerstverlichting in bv BKK. Deze video draai ik elk jaar rond de feestdagen. een 7:57Min… wegdroom video Bangkok dec 2015 night, 4K
  ((( https://www.youtube.com/watch?v=A2cq1KrYHng)))

  The Mystery of Adam and Eve (((SEX))) Kundalini-Energie Robert Sepehr is an anthropologist and author

  Verborgen achter elke grote religie en traditie verbergt een geheim, krachtig bewaakt door de geschiedenis heen, steeds volledig verboden om dit mysterie te onthullen aan het publiek. Sinds de oudheid is de symbolische aanbidding van de slang gezien in de wereldwijde culturen, en het werd vaak een soortgelijke betekenis gegeven, algemeen aanvaard als een symbool van goddelijke wijsheid en spirituele zuiverheid.

  PS.Nu begrijp ik waarom er ballen in de Kerstboom hangen ? Ha Ha The power of (((SEX))) energie?
  (((https://www.youtube.com/watch?v=gY1GBOnQe7o)))
  Allemaal fijne dagen
  ….vanuit Nederland

 8. Angela Schrauwen zegt op

  Vroeger was het wel een feestdag maar werd later afgeschaft. Meestal wordt er een vakantiedag aangekoppeld en anders gewoon een werkdag!

 9. frank zegt op

  @Nonkelwin hoe bedoel je ‘stralend winterweer’ ?? Het was hier op enkele km van Nieuwpoort één van
  de meest miezerige,natte, kouelijke dagen van de laatste decennia !! Om 15u30 al bijna
  donker ! Ik denk dat de meeste mensen tegenwoordig in een cyber global warming world
  leven !

 10. Paul Cassiers zegt op

  Ik zal mij de 2e kerstdag altijd herinneren aan de verschrikkelijke tsunami die ons in 2004
  kwam te treffen en vele duizende doden eiste. Juist 17 jaar geleden dus……..

 11. Serge zegt op

  Ik moet ten stelligste zeggen dat tweede Kerstdag in België geen gewone werkdag is maar een feestdag. Overheidsinstellingen zijn altijd gesloten, evenals De Post, de financiële instellingen (banken etc..)… Dus betreft het een officiële feestdag. Alle overheidsambtenaren, zowel federaal als stedelijk of gemeentelijk, krijgen verlof. Uiteraard zijn handelaren open want zij ruiken dat er commercieel iets te rapen val…. hahaha
  Prettige eindejaarsfeesten !
  Serge

  • RonnyLatYa zegt op

   Het is zeker geen gewone werkdag, maar 2de kerstdag is ook helemaal geen wettelijke feestdag in Belgie.

   Belgie telt 10 wettelijke feestdagen m.a.w. die voor iedereen gelden.
   – Nieuwjaar, 1 januari
   – Paasmaandag
   – Dag van de Arbeid, 1 mei
   – Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, veertig dagen na Pasen
   – Pinkstermaandag, de dag na Pinksteren (dat op zijn beurt vijftig dagen na Pasen valt)
   – Nationale feestdag van België, 21 juli
   – Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, 15 augustus
   – Allerheiligen, 1 november
   – Wapenstilstand, 11 november
   – Kerstmis, 25 december

   Dat is aangevuld voor ambtenaren met wettelijke verlofdagen
   – Allerzielen, 2 november
   – Koningsdag, 15 november
   – Tweede kerstdag, 26 december
   -Gemeenschapsfeestdag (De regering-De Croo maakte in september 2020 in hun regeringsakkoord bekend dat de gemeenschappen de mogelijkheid zullen krijgen om van hun feestdag een algemene verlofdag te maken)

   https://www.wettelijke-feestdagen.be/
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Feestdagen_in_Belgi%C3%AB

   Het is niet omdat sommige bedrijven dan ook gesloten zijn op die dagen, dat het ook een wettelijke verlofdag is voor hun.
   Meestal is dat voor bedrijven dan een dag die gecompenseerd wordt omdat een eerdere feestdag in een WE viel of door overuren of wat ook.
   Banken noemen het een Bankholiday, maar is ook geen wettelijk verlofdag voor hun.

   Dit jaar geen probleem natuurlijk want 2de Kerstdag viel op een zondag….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website