“Jij moet Thailandblog beter lezen”

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
14 februari 2017

Hoewel ik mijn privéleven niet vaak aan de grote klok hang wil ik u er ditmaal toch een beetje deelgenoot van maken.

Helaas is mijn -Nederlandse- vrouw 21 jaar geleden tijdens onze vakantie in Thailand op Koh Lanta geheel onverwacht overleden. Ben gerust; ik ga u geen deelgenoot maken van alle narigheid die een dergelijke gebeurtenis met zich meebrengt. Wil wel vertellen dat ik geen man ben die zonder maatje door het leven wil en kan gaan en dat ik reeds 20 jaar een vriendin heb die evenals ik haar levenspartner plotseling heeft verloren. Beiden weten we dus uit ervaring wat het betekent om je partner zo abrupt te moeten verliezen. Samen hebben wij een fijne latrelatie en zijn de weekends bij elkaar.

Thailand

Inmiddels hebben we samen al heel wat gereisd en ook voor haar is Thailand inmiddels heel bekend terrein. Uiteraard leest zij Thailandblog regelmatig en daarin zit nu mijn probleem.

Als modeontwerpster heeft mijn vriendin in ver vervlogen jaren in Parijs en New-York bij de groten uit deze branche gewerkt en is, hoe kan het ook anders in dit vak, akelig precies en netjes. In haar ogen ben ik een echte rommelkont. Mijn bureau en werkkamer zijn een zooitje, althans in haar ogen. Zelf grijp ik nooit mis en weet alles perfect te vinden. Binnen mijn mannenwereld permitteer ik mij de luxe van een vakkundige hulp die mijn onderkomen met grote regelmaat supernetjes van alle smetten vrijwaard. Mijn werkkamer is voor haar verboden terrein en het kuisen van dit onderdeel … ja, dat behoort tot mijn taak.

Koken

Na een aantal jaren lid te zijn geweest van een gerenommeerd kookgilde durf ik te beweren dat ik in de keuken mijn mannetje sta. Maar Joseph kookt wel lekker maar denkt niet aan zijn gezondheid. Hij moet meer naar de vitamines kijken aldus mijn vriendin. Die daar dan nog aan toevoegt: “Jij moet Thailandblog echt beter lezen”. Daarbij duwt de lieve schat mij een paar artikeltjes onder mijn neus die zij heeft uitgeprint. Vitamine D is het supplement van het jaar. 50-plus en vitamines: Hoe word je ouder? Pas op voor een vitamine B-12 tekort. Heeft u een te laag vitamine E-niveau? Tekort aan vitamines maakt je dik. Elke dag een Multi vitamine maakt je slanker. Er nog even aan toevoegend dat ik vroeger naar bed moet gaan en voor een goede nachtrust een knoflookbol onder mijn hoofdkussen moet leggen.

Fruit

“Fruit eet jij ook te weinig” krijg ik ook nog even voor mijn hoofd geslingerd. Ik moet meer bananen eten want die zitten boordevol energie, vormen een tegenwicht voor depressie, zijn een excellent middel tegen te hoge bloeddruk en bloedarmoede, maar wat goed voor het zenuwstelsel en nog veel meer.

Voor een extra portie kalium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer en magnesium moet je tamme kastanjes of noten eten die verlagen ook nog de kans op hartziekten, kanker en diabetes.

Ja, het zijn artikelen die op Thailandblog te lezen waren en ik beken het eerlijk niet mijn hoogste aandacht hebben genoten. Vreemd genoeg las ik wel het artikel van Kuhn Peter: ‘Meer seks in Thailand? Zorg voor een goede gezondheid

“Dat is mannen eigen” was het antwoord dat ik onder mijn neus kreeg gewreven. Maar inmiddels liggen er wel bananen in de fruitschaal, heb ik een zak walnoten gekregen en voor enkele euro’s een potje vitamine D gekocht waar ik ruim een jaar mee uit de voeten kan. Het eeuwige leven lonkt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op ““Jij moet Thailandblog beter lezen””

 1. Gringo zegt op

  Sinds ik als kleine jongen dagelijks een lepel levertraan (vitamine D) – als ik er aan denk komt die ranzige vissmaak weer in mijn mond – naar binnen moest werken, heb ik mijn leven lang geen vitaminepreparaten meer gebruikt.

  Als je gezond en gevariëerd eet, heb je die ook niet nodig, want alle nodige vitamines zitten in allerlei voedsel. Mogelijk, dat bij anderen de lichaamshuishouding afwijkt, zodat zij baat hebben bij extra vitamines, maar ik heb het nooit gebruikt en zal het ondanks de vele reclame ook nooit gebruiken.

  En Joseph, jou kennende zul je je hele leven nog met dat ene potje pilletjes vitamine D doen, want gegarandeerd “vergeet” je wel eens een dag!

  • Khun Peter zegt op

   Beste Gringo, het is helaas een hardnekkig misverstand dat je voldoende vitamines binnenkrijgt als je gezond en gevarieerd eet. Er ontstaat (net) geen tekort maar dat is wat anders. Overigens komt scheurbuik door een tekort aan vitamine C ook vandaag de dag nog steeds voor: https://www.skipr.nl/actueel/id28646-scheurbuik-is-terug.html
   Zelfs de reguliere artsen raken door doordrongen van tekorten aan vitamine D: https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuw-licht-op-vitamine-d/volledig Waarbij ze ook aangeven dat goede voeding en het bijslikken van een supplement nog onvoldoende kan zijn om tekorten aan te vullen. Een injectie is dan de enige optie.

   Een goede vriend van mij leeft als monnik eet extreem gezond en gevarieerd. Had desondanks een ernstig vitamine D tekort en daardoor erg veel gezondheidsklachten. Na een aantal injecties met vitamine D knapte hij op en is nu een ander mens.

   Dit zegt het Nederlands Tijdschrift der geneeskunde (toch een serieuze autoriteit):

   – Vitamine D is nodig ter preventie van osteomalacie, rachitis en ter ondersteuning bij osteoporosetherapie.

   – Maar het is ook noodzakelijk voor een goede spierfunctie en het goed functioneren van het immuunsysteem en de celrijping.

   – Vitamine D ondersteunt antibacteriële, anti-inflammatoire en mogelijk antivirale activiteit.

   – Een lage vitamine D-status is in verband gebracht met een verhoogd risico op bovensteluchtweginfecties, astma, auto-immuunziekten en diverse typen maligniteiten, zoals prostaat-, colon- en borstkanker. Een tekort is gerelateerd aan het optreden van hartfalen.

   – Voor goede botkwaliteit en spierfunctie is een minimale serumconcentratie 25-hydroxyvitamine D van 50 nmol/l nodig, maar voor preventiedoeleinden wordt een waarde van 75-80 nmol/l aanbevolen. Rachitis en osteomalacie ontstaan bij waarden < 25 nmol/l. - Goede voeding of een multivitaminetablet bevat te weinig vitamine D om aan de noodzakelijke behoefte te voldoen. - Suppletie conform Gezondheidsraadadviezen (400-800 IE dd) is ongeschikt om een ernstige vitamine D-deficiëntie op te heffen. In dergelijke gevallen is een stootkuur gewenst, gevolgd door een onderhoudsdosering. Vooral ouderen en mensen met een donkere huidkleur maken minder vitamine D aan door zonlicht en ouderen zijn minder in staat om vitamines uit voeding te halen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website