Mijn Thaise schoenlapper

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
27 september 2017

Wellicht heeft u ook zo’n tik; speciale vakantieschoenen. Schoeisel hebben met name tijdens vakanties heel wat te verduren. Naast het feit dat je dan heel wat meer loopt zijn de wegen en paden ook niet altijd bevorderlijk voor het schoeisel. Heel wat opdoffers krijgen ze dan te verduren.

Zoals in heel wat sectoren is ook het artikel schoen sterk aan mode onderhevig en zie je steeds meer sportieve gympen op de markt hun intrede doen.

Oude stempel

De schoenindustrie is in de Lage Landen, gezien het grote verschil in loonkosten, naar het buitenland uitgeweken. Toch blijf ik voor een schoen een man van de oude stempel en gaat volgens mijn persoonlijke beleving voor een goed passende, degelijke en ook stijlvolle schoen niets boven een echte Van Bommel. Toegegeven het zijn niet de goedkoopste exemplaren uit schoenenland maar kwalitatief: hoedje af voor dit oer-Nederlands vakwerk uit het Brabantse land. Jaren gaan ze mee en als het hele mooie er een beetje af is en herstel -door mijn financiële bril bezien- niet meer lonend is kan ik slechts met heel veel moeite afscheid van mijn loophelden nemen.

De Thaise schoenlapper

Sinds enkele jaren krijgen mijn schoenen in Thailand een verjongingskuur. In Nederland loont het gezien het prijsniveau op een bepaald moment niet meer om hakken en zolen te vernieuwen. Mijn vaste hotel in Bangkok is in soi 11 op Sukhumvit Road gelegen. En sinds een drietal jaren heeft zich direct aan het begin van Soi 11 een inventieve schoenreparateur gevestigd (zie foto). Geen winkel noch een echte werkplaats maar gewoon simpel bij de inham van een gebouw zit hij daar droog en wel met zijn schoenmakersleest, priem, lijm, poetsmiddelen, rubberzolen en aanverwant gereedschap. Dagelijks -zondag uitgezonderd- heeft de man, zo op het oog, een aardige negotie opgebouwd.

Mijn Van Bommels krijgen bij hem een tweede leven. Voor welgeteld 300 baht nieuwe zolen en voor 100 baht nieuwe hakken. En je kunt als je dit wilt er zelfs op wachten. Een krukje staat voor de klant gereed. En als extra service krijgen de schoenen nog een speciale poetsbeurt. Met bijna nieuwe schoenen stap je zo weer welgemoed door het vakantieleven. Geen nood; ook schoenen van ieder ander merk krijgen hier een opknapbeurt. Inventieve vent die schoenlapper, ben wel benieuwd of van hogerhand niet wordt ingegrepen. De sinds jaren bestaande honderd meter verder gelegen, alleen ’s avonds open zijnde, straatbar Cheap Charly moest door toedoen van het gezag onlangs de poort sluiten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Mijn Thaise schoenlapper”

 1. Nicky zegt op

  ik laat door deze man altijd een extra verdikte zool op mijn linkerschoen aanbrengen. Zoals je zegt, in Europa is dit bijna niet te betalen. Ik moest hier in Frankrijk 25 € voor neertellen. Wij slapen ook altijd op Sukhumvit dus makkelijk. Even naar de schoenlapper toe

 2. Marijke zegt op

  Je ziet er veel langs de straat ook in Changmai.Het zijn goede vak mensen en weten bijna overal wel een oplossing voor.In nederland kan je inderddaad beter nieuwe schoenen kopen.Maar dat is ook wel logisch gezien hun hoge kosten voor pand en personeel.

 3. Rene Martin zegt op

  Goede tip. Bedankt….

 4. Rob Tha Mai zegt op

  Het vreemde ik dacht ook in Chanthaburi of Tha Mai een schoenmaker te vinden, nou nee niet. In Tha Mai zat er soms eentje, echtere terug halen was moeilijk, want dan was hij verdwenen. Hij zat in “hutje” langs de weg. Later schoenen ophalen bij een rijsthandelaar. Uiteindelijk een keer op vakantie in Nederland, hier laten lappen.

 5. Alex zegt op

  Kom sinds 1988 in sukkhumvit rond soi 5 en 11. Heb er zelfs mijn vrouw leren kennen die in een kledingwinkel werkte net voor de hoekk van soi 11. Op dezelfde plaats zat toen al een schoenlapper. Nu laat ik eens in de zoveel jaar maatschoenen maken in soi 1 An-An genaamd. Geheel volgens jou eisen en binnen 3 dagen klaar voor rond 3-4000 thb.

 6. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik, zegt.
  Goeie schoenen zijn heel belangrijk.
  Daar rust je hele lichaam op.
  Bezuinig niet daar op,
  Hans

 7. Gringo zegt op

  Joseph blijft een heer, ook als hij op vakantie is.
  .
  Ik loop minder op schoenen, maar het loopt wel beter dan op slippers, waarmee ik zeker geen lange afstanden loop.

  Ook in Pattaya ruim aanbod aan schoenlappers, mijn favoriet is een gebocheld mannetje direct naast het Lengkee restaurant op Pattaya Klang. Van harte aanbevolen!.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website