Column: Zoek de verschillen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
9 februari 2015

Vanaf een barkrukje met uitzicht op een driesprong van wegen bekeek ik in 2012 in Pattaya al het ‘moois’ dat aan mijn gezichtsveld voorbij trok. Dat waren niet alleen kortgerokte en op hoge naaldhakken paraderende dames, maar eveneens een hele rits lieden die met hun negotie een grijpstuiver trachtten te verdienen.

Horlogeverkopers, ambulante eetstalletjes, bromfietsen met een aangekoppelde boetiek met japonnen, verkopers van manicure setjes, led-lampjes werkend op batterijen en niet te vergeten de mannelijke erectiepillen in veel verschillende uitvoeringen.

Een groot aantal farangs in de meest frivole kledij, opvallende haartooi en gedecoreerd met in het oog springende tatoeages voegden aan het geheel een extra smeuïg tintje toe.

Reclamebord

Op 22 januari verscheen op dit blog het artikel ‘Ongeloofwaardig’ waarbij een foto van een reclamebord dat ik geruime tijd geleden fotografeerde en inmiddels is aangepast.

Destijds trok dat reclamebord voor de verhuur van motorbikes mijn aandacht. Het waren niet de motorfietsen maar de tekst aan de onderzijde van het bord waarover ik me verbaasde. Het betreffende bedrijf koketteerde met Westerse service en Christelijke waarden. En dat in een Aziatisch land waar het Boeddhisme een leidende rol speelt.

Tijden veranderen

Nu, ruim twee jaar later, is er niet zoveel in het straatbeeld veranderd. Of toch; want het betreffende uithangbord is op een paar plaatsen aangepast. Blijkbaar is de motorbike verhuur minder interessant gebleken en heeft de uitbater zijn werkterrein verlegd. De bemiddeling voor het verkrijgen van een werkvergunning en een jaarvisum is anno 2015 blijkbaar meer winstgevend.

Werkvergunning voor wat? Een bar, een a go-go of een massagesalon zijn de activiteiten die het meest door de niet Thai worden uitgeoefend. Dergelijke activiteiten kun je echter moeilijk tot Christelijke waarden bestempelen. Bij een massage, al of niet erotisch getint, verwacht je ook geen Westerse struise dame maar frivole kleine handjes van een Thais poppetje. Westerse service kun je in deze situatie in je reclame-uitingen wel vergeten. Wat te doen? Heel simpel je verloochent die principes en past het uithangbord aan. Gooi die Christelijke waarden maar over boord en trek een streep door de Westerse service. Zo eenvoudig is dat.

Denk dat ook de betreffende exploitant Thailandblog leest en zich de opmerkingen uit 2012 heeft aangetrokken. Kijk maar eens naar de twee afgebeelde foto’s uit respectievelijk 2012 en 2015 en zoek de verschillen. Normen en waarden, wat die ook mogen betekenen zijn niet voorbehouden aan Christenen, noch is Westerse service verheven boven de Aziatische; maar dat was ook u niet onbekend.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Column: Zoek de verschillen”

 1. ruud zegt op

  Misschien waren christelijke normen en waarden en de westerse service bij nader inzien niet zo’n beste reclame.

 2. Cor van Kampen zegt op

  Beste Joseph,
  Inderdaad. Normen en waarden. Als je die hebt in een samenleving gooi ze dat over een andere boeg.
  Zeer vertrouwd dit uithangbord.
  Can trust us. Visa 1 year. Because you. Enz.
  Veel van dat soort oplichters bestaan hier.
  Geld betalen en geld kwijt.
  Geweldig dat je dit even neerzet.
  Iedereen mag met die informatie doen wat hij wil.
  Ik wist het al jaren.
  Cor van Kampen.

 3. Ad Koens zegt op

  Jongelui, (beste Cor), als we dit zo erg vinden allemaal, wat doen we dan nog hier ? En moet dit nou breeduit in een positief bedoeld forum ? Ik zou zeggen volg de raad op van onze gewaardeerde Marokkaanse, Rotterdamse Burgemeester die de lef had om te zeggen: Bevalt het niet ? Stap dan op ! Dus wat weerhoud je? Laten we eerlijk zijn het is toch een heerlijk land ! Zalig dit soort zaken, voer voor marketing managers. En laten we eens op houden met overal op aarde ons Nederlandse belerende vingertje op te steken. En ja, gelukkig hebben we in Nederland totaal geen oplichters. Niet 1 ! 🙂 Wel politici; en ik weet zo net nog niet wat erger is … … … .

 4. Edwin zegt op

  Oh, niet leuk dit verhaaltje ?
  Nou ja, we hoeven het niet allemaal leuk te vinden.
  Wat mij betreft is het grappig en wel dusdanig dat ik 2 maal zat te schaterlachen.
  Die onbetrouwbare pipo’s maken het juist zo leuk hier.
  In Nederland kun je met hetzelfde inkomen alleen maar vertier bij de bouwput verwachten.
  Je kent dat wel, man of 3, met de fiets in de hand.

 5. Joseph Jongen zegt op

  Ad, “Heerlijk land” schrijf je. Ja, inderdaad voor de buitenlander en de rijke Thai. Het gros van het volk heeft niets te lachen. Vreemd dat expats niets negatiefs over dit voor hen heerlijke land willen horen. Wat heerlijk toch dat je er niet bent geboren.

  • ruud zegt op

   Natuurlijk heeft Thailand zijn nadelen, net als andere landen.
   De arme Nederlander is in Nederland overigens nauwelijks beter af dan de arme Thai.
   Geluk komt overigens niet alleen met rijkdom.
   Ook arm kun je gelukkig zijn in het leven en ontevreden zijn als je rijk bent, omdat je denkt dat je gelukkiger zou zijn als je nog rijker zou zijn.

 6. Cor van Kampen zegt op

  Ad Koens,
  Ik kan niet nalaten om op u reactie te reageren. U begint met jongelui. Daarna met beste Cor.
  Een aanhef waar ik mijzelf al zwaar beledigd door voel.Waarom mag iemand die al vele jaren in Thailand woont over misstanden in Thaise de samenleving niks schrijven. Als dat niet niet meer toegestaan is kan je het blog wel opdoeken. Het voorbeeld wat u aangeeft over de Rotterdammse burgemeester slaat helemaal nergens op. Dat was niet bedoelt voor de moslim gemeenschap die al jaren in Nederland verblijven en
  gewoon deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Het zou belachelijk zijn dat die mensen niet mogen
  protesteren als er dingen niet goed gaan in Nederland. Bijvoorbeeld arbeidsrecht, verkeersbeleid,discriminatie enz. Ze doen dat vaak samen met Nederlanders.
  Hij had er over een groep in onze samenleving die het totaal niet eens zijn met alles wat er in ons land gebeurd.
  Dat wil zeggen een andere mening,een andere godsdienst. Geweld niet uit de weg gaan. Onschuldige mensen vermoorden. Als u daar beste Cor mee vergelijkt (jongelui) heb ik met u te doen.
  Ik geen kalasnikof in de schuur staan. Ik ben ook voor vrijheid van menings uitting zonder andere mensen te beschadigen.
  Cor van Kampen.

  • Ad Koens zegt op

   Geachte heer van Kampen, met uw laatste opmerking “Vrijheid van meningsuiting zonder anderen te beschadigen” ben ik het helemaal eens. Echter uw uitspraak: ” Veel van dat soort oplichters bestaan hier. Geld betalen en geld kwijt. Geweldig dat je dit even neerzet.” is schofferend want u spreekt hier de gehele Thaise bevolking mee aan. Wellicht is het niet zo bedoeld, maar zo komt uw boodschap wel over. Juist als u hier lang woont, zoals u aangeeft, weet u als geen ander dat gezichtsverlies in Thailand serieus genomen wordt. U doet dat en generaliseert hiermee een totale bevolking. Wellicht had u het iets genuanceerder neer moeten zetten. Voor het overige verwijs ik naar de waardering van de lezers. 12 tegen 5 geeft aardig weer hoe “de lezer” er over denkt. Tot besluit: ook ik ben 65+ en voel me telkens weer aangenaam verrast als ik aangesproken wordt met “Jongelui !” Rest me u een prettig verblijf toe te wensen in dit overigens zeer aangename Thailand. Hoogachtend, Ad Koens.

 7. Edwin zegt op

  Dat rare land. Je mag alleen maar lachen.
  Het nadeel van Thailand is dat je er niet kunt klagen.
  Maar ja, daar zal ik dan verder ook niet over doorzagen.

 8. Edwin zegt op

  Okee, dan zal ik ook nog even een poging wagen voor wat betreft dat uithangbord.
  Google en gij zult vinden.
  Mai Pang was de opvolgster van Yoko Ono, de echtgenote van John Lennon.
  John en Yoko hadden haar gevraagd mee te werken aan hun avantgarde-film “Up your legs for ever”
  (i kid you not).
  Vandaar ook dat plaatje van dat been. Ze nam echter geen genoegen met ‘n baantje, Ze wilde hem.
  Ze wilde John Lennon,lead singer van the Beatles. Yoko kon de pot op.
  Vandaar natuurlijk die spreuk “because you can trust us”. Dan gaan we dat bord even verder bekijken.
  1 year visa ? Mai Pang hoefde niet met Lennon te trouwen want ze had geen visum of paspoort nodig.
  Haar ouders waren al naar Amerika geëmigreerd en ze was zelf in Manhattan ter wereld gekomen.
  Ze bleef zowaar langer dan 1 jaar bij hem, 18 maanden zelfs…. toe maar.
  Nee, geen enkele logica te bekennen.
  Dan zal het wat met de verhuur van motorbikes te maken hebben ? Zou het ook dan niet weten.
  Misschien was het eerder ‘n gogobar die wegens succes ging verhuizen maar dan moet dat wel heel lang geleden zijn.
  Toen kwam er natuurlijk weer zo’n geval in van -Je bent niet meer zo jong maar toch wil je nog wat- en die is toen
  maar verhuur gaan doen,van scooters dan. Dat leek ‘m rustiger. Dat strookt ook met die christian values die ie er
  toen onder heeft laten zetten toen die slanke dennen weg waren. Kon ie mooi doen alsof hij ze verjaagd had. Alleen dat been hè ?
  Dat is toch meer ‘n gogo-been, geen beerbar-been. Hij zal wel gedacht hebben, “ik laat dat been want ik verhuur alleen maar scooters en
  dan kun je die blote benen vrij houden van brandwonden door knalpijpen”.
  Dat ze dat bord telkens hergebruiken is natuurlijk verstandig want zo zuinig mogelijk. Maar ja, dan gaat het meer over Dutch values.
  Ja Joseph, Het echt grote raadsel is waarom de huidige uitbater niet ziet dat dat blote been in combinatie met work visa vraagtekens oproept.
  De belangrijkste vraag die we ons stellen is of werkvergunningen voor Russische danseressen bedoeld worden, die hebben echter niet zulke slanke benen.
  Het kan allemaal maar zo maar het blijft ‘n groot raadsel.
  Nee, ik kom er ook niet uit.
  Wie gaat het even vragen ?

  • Ad Koens zegt op

   Ahoi Edwin, FANTASTISCHE uitleg ! Zo kan je er ook tegenaan kijken. Laatst kwam ik een bord tegen met “Daytime care your husband” bij een gentleman’s club. Heerlijk toch ! Waar vind je dat nou in Nederland. En bij mij hier aan de weg staat een bord met: :Vagina repair”. Nou jongelui (en Geachte Heer van Kampen) dat verzin je toch niet. De humor ligt op/aan de straat in dit land, je moet het alleen willen zien liggen. Ad Koens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website