Zeurpieten

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
29 november 2011

Wat voelde ik me gelukkig na het lezen van het door het Sociaal en Cultureel Planbureau verschenen rapport: ‘Sociale Staat van Nederland 2011’.

Het SCP-bureau is het sociaal-wetenschappelijke bureau opgezet door de Nederlandse overheid. Het gaat goed met ons land, supergoed als ik het allemaal zo lees. Lage rente, politiek stabiel en een daling van de criminaliteit. Ons inkomen stijgt, we gaan vaker op vakantie en we bezitten een aardig allegaartje aan consumptiegoederen.

Tachtig procent van de Nederlanders ziet de eigen financiële situatie met vertrouwen tegemoet. Toch klagen wij maar wat graag, want hoewel wij de mening zijn toegedaan dat het met ons privé goed gaat hebben we toch de nodige twijfels omtrent de toekomst van ons land. “De Nederlander mag graag klagen, het doet er niet toe hoe het écht gaat, het gaat gewoon nooit goed”. Aldus de verzuchting van de onderzoekers aan het eind van het rapport.

Onterechte somberheid

Als je kijkt naar de gezondheidszorg, huisvesting, sociale wetgeving, mobiliteit, vrije tijd en bezittingen dan leven we in een welvaartstaat. Ondanks de schommelingen in de economie is de welstand er de laatste tien jaar onafgebroken op vooruitgegaan.

Nederland is het rijkste land binnen de EU. Luxemburg laten we even buiten beschouwing, want de rijken die daar wonen zijn overwegend buitenlanders. Ook als we naar risicofactoren zoals werkeloosheid, inflatie en begrotingstekort kijken scoort ons land prima. Hoe je het ook bekijkt Nederland heeft het nooit eerder beter gehad. Toch mopperen en klagen we, wellicht ingegeven door onze calvinistische volksaard. Lageropgeleiden klagen om het hardst. Socioloog Rob Bijl, adjunct-directeur van het SCP en samensteller van het rapport, citerend: “Vergeleken met andere landen is het hier echt een paradijs. Financieel kunnen we wel wat hebben. De meeste mensen kunnen zonder grote problemen 5 procent in inkomen achteruitgaan. De afgelopen jaren zijn we in totaal 6 procent in inkomen gestegen.”

Thailand

De Nederlander is en blijft een echte zeurpiet. Sinds 1961, dus al 50 jaar lang, hebben we de 5-daagse werkweek. Waar ter wereld ontvang je AOW en waar is de ziekteverzekering zo goed geregeld? Een goed pensioenfonds maakt het leven op latere leeftijd nog wat aangenamer.

Het weer, de belastingen en de alsmaar stijgende prijzen zijn de favoriete onderwerpen waarover we maar blijven doorzeuren. Dus verhuizen we maar naar Thailand waar het zonnetje weelderig schijnt, je nauwelijks belasting betaalt en de prijzen aanmerkelijk lager liggen. Dus daar wonend klaag je niet meer. Had je gedacht.

De koers van de euro, de inburgeringcursus, kinderbijslag en zorgverzekering, het zijn zomaar een paar onderwerpen die de adrenaline bij menige expat rijkelijk laat vloeien. Ook in Thailand blijf je als rechtgeaarde Nederlander klagen en zelfs een lieftallige jonge vriendin aan je zijde is geen remedie tegen de klaagzang.

Ook ik klaag over het Nederlandse klimaat en daarom vertrek ik begin januari weer richting Bangkok. Dankzij de welvaartstaat en het paradijs dat Nederland heet mag en kan ik de komende winterperiode weer in de Thaise zon doorbrengen.

110 reacties op “Zeurpieten”

 1. Chang Noi zegt op

  Die sociale welvaart waar mijn “voorouders” hard voor hebben gevochten (soms zelfs letterlijk) wordt momenteel wel steen voor steen afgebroken. En het is maar de vraag wanneer ik (en misschien wij) daar gebruik van willen of moeten maken of die sociale welvaart dan nog wel bestaat (ondanks het feit dat we er wel dik aan meebetaald hebben).

  Die 5-daagse werkweek is niet meer zo normaal, die AOW wordt lager en later en die ziektekosten verzekering dreigt een Amerikaans model te worden waar alleen de rijken zich een volledige en goede ziektekosten verzekering kunnen veroorloven.

  Zeuren? Nee maar wel protesteren tegen afbraak van een heel bijzonder en goed sociaal welvaart systeem.

  Chang Noi

  • Gringo zegt op

   @ Chang Noi: Ik heb zelf 43 jaar lang gewerkt en aan de sociale welvaart bijgedragen, Nu woon ik in Thailand en geniet van dat “heel bijzonder en goed welvaartssysteem” van Nederland.

   De een heeft meer welvaart dan een ander, maar ik blijf erbij: tevredenheid is het sleutelwoord voor een goed leven. Er zijn genoeg mensen, die met heel weinig tevreden kunnen zijn en dat is een kostbaar goed.

   Sorry, maar met jouw reactie val je – met alle respect – wel in de categorie “zeurpiet”

   • Marcel zegt op

    Als je dat onder zeurpiet verstaat ben je volgens mij niet echt op de hoogte wat er in Nederland gebeurd met het sociale stelsel.

    Jij geniet na 43 jr werken van je pensioentje, maar er zijn zat mensen en dan vooral in de zware lichamelijke beroepen die nog even een aantal jaren extra door mogen werken.

    De generatie die nu aan het werk is en de komende generaties zullen niet kunnen genieten van het “heel bijzonder en goede welvaartssysteem” van Nederland. Een groot percentage kan zelfs de ziektekostenverzekering niet meer opbrengen en van het sparen voor een pensioentje is al helemaal uit den Boze.

    Mensen zoals jij, met die opmerkingen, zorgen er ook voor dat steeds meer jeugdigen zeggen dat ze niet voor de gepensioneerden willen betalen daar die overal de vruchten van hebben geplukt zonder de echte lasten te dragen.

    Als iedereen eens met wat minder tevreden was en minder materialistisch was ingesteld dan zouden we pas kunnen bouwen een een goed systeem.

    • marcos zegt op

     Met alle respect Marcel.U gaat nu wel echt ver.Dus 43 jaar werken is niet genoeg?Dus Gringo is lui geweest? In mijn ogen heeft die zijn pensioen dik verdiend, alleen de jeugd van tegenwoordig is een beetje lui. Dit heb niks met Gringo zijn opmerking te maken!En als U de actualiteiten een beetje beter gevolgd had, dan weet u waarom er binnenkort tot helaas 67 jaar gewerkt moet worden. Ons systeem is ook uniek in de wereld zoals veel meer dingen, wat dat betreft lopen wij met ons kikerlandje de wereld ver vooruit en daar ben ik TROTS op!

     • Marcel zegt op

      Nee ik vind dat iedereen na 40 jaar werken zou moeten kunnen stoppen en gun dit iedereen ook van harte om te genieten. Alleen de essentie is dat dit bij lange na het geval niet is. En dan vooral voor de mensen die op hun 16e , 17e beginnen in de fysiek zware beroepen. (Hier behoor ik zelf niet toe).

      (We liepen voorop maar lopen nu hard achteruit vergeleken met andere landen, waarbij het zorgstelsel het meest schrijnende voorbeeld is.)

    • kees zegt op

     ik zou graag mijn mening is willen geven over NL met alle respect voor de goede ingezonden stukjes waaronder Baches.het is beslist niet mijn bedoeling om wie dan ook de les te leren gewoon van iemand die al 63 jaar leeft een gewone doorsnee arbeider. Lees mijn stukje met enig geduld. als je het wil lezen natuurlijk.
     Iedereen kankert op NL de buurman de overbuurman ik zelf ook. maar dat is cultuur denk ik dan maar. In mijn hart weet ik wel dat NL noch zo slecht niet is. maar ja cultuur daar moet je wel aan meedoen anders ben je geen NL Mijn broer heeft 25 jaar in Canada gewoond raakte werkeloos uitkering was 80 dolar in de week moest hij eens in de week op een bureau komen kreeg hij 25 telefoonboeken en moest hij de hele dag bedrijven bellen voor werk deed je dat niet kreeg je geen cent. Dus maar snel terug naar NL binnen 1 maand had hij een uitkering nog een maand later had hij een huur huisje. Het gaat er niet om of hij daar ja dan nee recht op had.waar het om gaat is waar in de wereld vind je noch zon land. en hij heeft ook altijd lopen kankeren op NL net als zovelen op het TB ook doen. Verder ook een beste kerel
     NL was en is nog steeds een stabiel land een land waar anderen landen graag zaken mee deden en nog steeds doen. We zijn betrouwbaar. Onze export goederen zijn van goede kwaliteit. We komen onze afspraken na. Zaken doen met Nederland kost meer maar dat word in veel gevallen graag betaald. We hebben al vaker in een crisis gezeten en zijn er altijd beter uit gekomen
     het word misschien een paar jaartjes af zien. Maar mijn overtuiging is dat we er weer boven opkomen. na mijn loop baan als chauffeur heb ik 10 jaar een aannemers bedrijfje gehad ben falliet gegaan grootste schuldige daar aan het uwv. Nederland heeft mijn en mijn gezin behoorlijk te pakken gehad. maar om nu te gaan zegen dat NL een waardeloos land is dat gaat me toch een beetje te ver . Ik vind het dan ook een beetje koffie dik kijken wat er op het blog gebeurd over 20 jaar heeft die zeurpiet Marcel hier boven misschien wel een mooie villa in Thailand en een dikke auto voor de deur en een vete aow uit kering. En Marcel Fysiek zware beroepen zijn er haast niet meer verpakkingen in wat voor vorm dan ook mogen niet zwaarder wegen dan 20 hoog uit 25 kilo.alles is geautomatiseerd. Dat harde werken van de jeugd valt wel mee hoor. heb ik ervaring mee En Marcel laat Gringo ff lekker van zijn aow genieten hij heeft er lang genoeg voor gewerkt en betaalt ! groet Kees

     • Marcel zegt op

      Dan heb jij nog nooit in de bouw of als stratenmaker gewerkt, neem ik aan? Alles geautomatiseerd? Ga dan maar eens kijken. Voorbeeld mensen die nu 60 zijn, vanaf hun 16e al werken en nu met dank aan VVD – CDA nog even 7 of 8 jaar door mogen.
      Sorry geen vette bungalow, geen grote auto, woon jammer genoeg in Nederland en probeer de eindjes aan elkaar te knopen.

      Ik gun het Gringo ook en hoop dat hij lekker geniet, maar hij moet het niet brengen of het voor iedereen is weggelegd en zeker niet voor mijn generatie die nog ca 30 jaar moet werken (minimaal als het zo door gaat)

      • marcos zegt op

       Die voorbeelden wat u noemt Marcel, vallen die niet in de uitzonderings categorie?
       De echt zware beroepen. Dacht dat die eerder mogen stoppen met werken?

       • Marcel zegt op

        Nee dat is nog niet het geval. Ze mogen , als ze inmiddels oud genoeg zijn, op zijn vroegst met hun 65e met pensioen. Dat zijn dan de mensen die ruim 50 jaar hebben moeten werken.

      • aad pronk zegt op

       Marcel, om te kunnen beoordelen of jouw generatie het echt zo slecht heeft en of ik echt medelijden met je moet krijgen, graag antwoorden op de volgende vragen:
       – hoe oud ben je
       – hoe oud was je toen je ging werken
       – wat voor werk doe je

       Ik heb namelijk begrepen dat stellingen op dit blog onderbouwd moeten worden door feiten en als de feiten ontbreken heb ik de neiging de stelling met een korreltje zout te nemen.

       • Marcel zegt op

        Het gaat ook niet om mij zoals ik al aangegeven heb, maar om de mensen tussen de 55 en 60 jaar welke in deze beroepen werkzaam zijn.

        Ik ben zelf ook maar af en toe in een van deze zware beroepen werkzaam, maar ik zie duidelijk de lichamelijke ongemakken bij de oudere werknemers.

        Waar ik in eerste instantie op reageerde was dat diegene die nu een pensioen hebben niet veel te klagen hebben. De komende generaties echter wel door de uitholling van het sociale stelsel in Nederland.
        Feiten: – de stijgingen van de zorgverzekering zal zo sterk zijn dat de burger over een aantal jaren bijna 50% van hun inkomen kwijt zijn aan een (verplichte) zorgverzekering.
        – Er is in de jaren 70 – 80 – 90 geen rekening gehouden met de babyboomers, welke allemaal in een kort tijdsbestek met pensioen gaan.
        – Afromen van de pensioenfondsen in voorspoed, burgers worden welk gekort als het tegenzit.

        • Jan zegt op

         Onderschrijf ik geheel uw mening! De generatie die nu een pensioen heeft moet zich goed realiseren dat zij de laatsten zijn die hier de volle van hebben geprofiteerd, en om te stellen wel verdient, wil dit zeggen dat de toekomstige generaties dat niet verdienen? Dat alleen de huidige gepensioneerden alleen maar gewerkt hebben?

      • kees zegt op

       Beste Marcel
       Als je mijn stukje goed gelezen had dan zie je daar staan dat ik 10 jaar een aannemers bedrijfje heb gehad.de regelgeving in de bouw is giganties van wat wel en niet meer mag.
       Als je werkelijk alle regels zou na leven kan je net zo goed de helle dag op een stoel gaan zitten.Vroeger ging alles met de hand 30 ton stenen lossen met de hand nu met een kraan . 30 ton cement lossen met de hand zakken van 50 kilo. Nu alles met de heftruck. zakken van 50 kilo zijn er al lang niet meer. Ik kan best een uur doorgaan zo. In de bouw werken is niet hetzelfde als een kantoor baan. Dat is zeker maar is niet te vergelijken met vroeger.
       50jaar geleden was het 2 x zo zwaar neem dat maar gerust aan
       Ik was 14 jaar toen ik werkte Marcel als ik straks 65 ben heb ik dus 51 jaar gewerkt.
       die jongen die vanaf zijn 16 jaar werkt en tot 67 jaar moet werken heeft dan 51 jaar gewerkt . Marcel. Hoe kan jij nu in gods naam weten hoe het er over dertig
       jaar voorstaat man. Niet dat het er verder wat toe doet maar ik zie nergens dat Gringo stelt dat het voor iedereen weg is gelegd. Hij mag dat best vinden wand tot nu toe is dat nog steeds zo. Lees je eigen berichtjes nu eens door . Dan vraag ik je wat je nou eigenlijk wil. Moeten de ouderen met zijn alle op de hei gaan zitten zodat we onze aow waar we 50 jaar voor hebben gewerkt dan maar aan de jongeren geven om dat die het misschien niet zo goed. Krijgen ? Of misschien wel 2x zo goed krijgen.
       Ik zal je eens wat vertellen Marcel. In de tijd dat ik als kind opgroeide. waren mijn ouders straat arm net als de meeste arbeiders in die tijd. de kleding die je droeg ging van buur op buur. als je jarig was kreeg je een paar sokken en met sinterklaas handenschoen. als je een handige Vader had kreeg je zelfs een fiets die scheumde hij bij elkaar op de vuilnisbelt. geen tv geen telefoon geen auto geen wasmachine kortom helemaal niets. wij hadden als kind dus helemaal niets!! En met je 14 jaar ging je dan werken. Je hoort mijn niet klagen de tijd was nu eenmaal zo .de mensen konden er niks aan doen deden hun best om de kids aan het eten te houden. De jongeren van nu hebben alles ik heb zelf 4 jongens dus ik kan er over praten. Ik gun het ze met heel mijn hart. Maar Misschien moeten jullie het straks dan ook maar eens wat minder hebben dan staan we kiet. Niet dat ik dat wens. Ik wens iedereen rijkdom toe. En vooral veel geluk Uit eindelijk is dat belangrijker dan geld ook hier spreek ik uit ervaring
       Misschien kan je hier ff over nadenken.

   • Jan zegt op

    @gringo, u heeft nog het geluk van een goed pensioen nu in Thailand te leven maar bedenk wel dat voor de andere Nederlanders inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd is opgeschroeft en nog verder zal worden opgeschroeft, onthoud mijn woorden. Daarnaast heeft u een vol pensioen terwijl de toekomstige generatie rekening moet houden met een lager percentage dan 100%. Ik ken genoeg mensen die langer door moeten werken omdat ze anders onder een bestaandminimum komen!
    De 165€ voor huisvrouwen wordt binnenkort opgeheven. De premies voor ziektekosten zullen nog verder stijgen en de gezondheidszorg wordt nog verder uitgeholt. Van de welvaarstaat waar 100 jaar lang voor gevochten is, die wordt in rap tempo afgebouwd (ben ik met Chang Noi eens).
    Ikzelf ben in 3 jaar tijd 300€ per maand netto achteruit geholt met mijnn inkomen! Het gaat een bepaalde klasse in Nederland ongetwijfeld goed, maar dat is niet de onder- en de middenklasse, die zal stukken achteruit gaan. U heeft geluk gehad en kom niet met de smoes van ik heb ervoor gewerkt. Ik werk inmiddels ook al 30 jaar maar kan mij niet een luxe leventje leiden in Thailand en weet dat dit in toekomst voor velen niet meer mogelijk zal zijn, m.u.v. de welgestelden. Tegen de tijd dat ik 67 ben heb ik 48 jaar gewerkt maar ik weet dat tegen die tijd dat vele sociale zekerheden niet meer zullen bestaan!

    • marcos zegt op

     @ jan, ben toch benieuwd. U woont al n tijd niet meer in Nederland, u geeft in alles af op Nederland maar woont er niet meer. Nu schrijft u weer dat u 300 euro achteruit bent gegaan. U werkt en woont niet in Nederland, leg het mij maar uit?

     • Fred Schoolderman zegt op

      Marcos, jij zegt TROTS op ons kikkerlandje te zijn, maar woont zelf wel in Pattaya? Sorry hoor, maar dit kan ik niet helemaal rijmen.

      Ook valt het mij op, dat je wel vaker om tekst en uitleg vraagt, maar leg dit is aan ons uit.

      • marcos zegt op

       Heel makkelijk Fred.ik vind dat Nederland een mooi land is,we staan er goed op en goed voor.ik heb er mijn opleiding gehad, daar heb ik veel aan te danken.dus waarom Nederland afzeiken?Ik ben 43, dus niks met pensioen, zelfstandig horeca gedaan, maar zoals ik al eerder zei. Ik ben Nederland dankbaar,prachtig land! Ik zie “zeurpieten” alleen maar Nederland afzeiken, vergetende wat Nederland ons geboden heeft, bv opleiding. Tevreden Fred?

       • Fred Schoolderman zegt op

        Nee, ik ben niet echt tevreden met je antwoord. Waarom ben je dan in Pattaya gaan wonen?

        • marcos zegt op

         Wie zegt dat ik daar woon? Misschien overwinteren? Misschien houd ik van de warmte?
         Misschien houd ik van Aziatische vouwen? Misschien houd ik van Thais eten? Het gaat erom dat ik weiger Nederland af te zeiken! Dat was het uitgangspunt. Iemand zeikt Nederland helemaal af, 300 euro netto minder, maar hij woont en werkt er al jaren niet meer…..Dan ligt het toch niet aan Nederland? Daar ging het om, maar toch Nederland afzeiken! Dat begrijp ik dus niet, u? Ik bouw nu ook geen pensioen in Nederland op omdat ik er niet werk en woon, is dat Nederland zijn schuld?

        • marcos zegt op

         @ Fred. Het stuk gaat over zeurpieten en niet om waarom ben je geemigreerd of waarom is Thailand zo fijn om te wonen? Misschien een nieuw item of daar zal zeker al over geschreven zijn op thailandblog…..?Dat laatste weet ik niet.

        • Fred Schoolderman zegt op

         Dit stukje gaat inderdaad over zeurpieten, maar wanneer jij zulke vragen stelt dan lijkt het mij toch gerechtvaardigd om jou dezelfde vraag te stellen. Je roept wat, maar je houd jezelf er niet aan of zijn zulke vragen alleen aan jou voorbehouden?

         (@ jan, ben toch benieuwd. U woont al n tijd niet meer in Nederland, u geeft in alles af op Nederland maar woont er niet meer).

         Dus nogmaals, waarom heb jij Thailand boven de zo door jou geliefde Nederlandse kikkerlandje verkozen en dan graag een duidelijk antwoord.

        • marcos zegt op

         Ja Fred, heb het uitgelegd, als u het niet wil lezen zoals het er staat houd het op.
         Ik heb Jan beantwoordt, die wil het blijkbaar wel lezen zoals het er staat. Volgens mij heb ik iets geschreven waarom ik niet moet zeuren over Nederland.Ik betaal er mijn premies niet, ik krijg er geen geld van etc. etc. Maar desondanks vind ik Nederland fantastisch, mag t?

        • kees zegt op

         Beste Fred wat is er nu raar aan dat als je in Thailand woont je trots ben op NL ?
         Ik ben ook van plan om in Thailand te gaan wonen. daarom houw ik nog wel van Nederland. Mijn Thaise vrouw gaat absoluut weer terug naar Nederland.
         als ik eerder de pijp uit ben. Ze heeft Nederland in haar hart zegt ze.

         ik kan het maar niet naar laten om te reageren ik word denk ik verslaafd aan het TB
         De redactie zal onder hand wel schijt ziek van me zijn. Ik moet morgen vroeg op dus ik stop er nu echt mee welterusten allemaal

        • kees zegt op

         Beste Redactie
         Toen ik in mijn 1 na laatste reactie stelde dat jullie me wel zat zouden zijn met dat steeds maar op nieuw reageren. dachten jullie toen ja Kees we zullen jou ook is aan het werk zetten? Dat is gelukt. lol
         Ik open mijn mail box van morgen wat zie ik maar liefs 12 reacties van het TB ik dacht
         hoyli shit wat heb je nu weer allemaal opgeschreven. Eerst maar ff 2 baken koffie genomen en 3 cigarette gerookt en toen met trillende handen het eerste berichtje geopend
         Het trillen werd steeds minder. uit eindelijk bleek er maar 1 berichtje aan mijn gericht te zijn
         Een kortje wel een mooie dank je wel John. en toen was ik weer een beetje teleurgesteld
         wand ja ik ben en blijf wel een Nederlander. Altijd wat te zeuren
         Ik denk dat er iemand op verkeerde knopjes heb zitten drukken
         Beste groeten Kees

       • Jan zegt op

        De horeca? Oh ja, die maakten destijds met de intrede de wissel 1 op 1, 1 gulden werd 1 Euro. Je kiest niet de plaats waar he geboren word, ikzelf had liever in Noorwegen geboren geworden, prachtige natuur, betere sociale zekerheid dan Nederland en een sterke valuta en nog sterkere economie. Op de grote bedrijven als Philips hoef je niet trots te zijn. Schaamteloos complete productielijnen sluiten met massa ontslagen als gevolg teneinde te top en aandeelhouders met miljoenensalarissen en dito bonussen te spekken. Ik tref dat overigens vaak aan bij expats. Prachtige nostalgische gevoelens ten aanzien van het moederland, hoe prachtig het er wel niet was en hoe trots ze erop zijn, maar vergeten zijn ze waarom ze destijds het moederland verlieten en waarom ze er ooit meer naar terug zullen keren. Houd jezelf voor de gek, maar niet een ander!

      • marcos zegt op

       Trots! Shell, Heineken, Unilever, Philips, DSM, AKZO, Prestaties in de sport, Rotterdam haven, Schiphol als vervolg luchthaven, Watermanagement. 16 milj inwoners en klein landje. Ben jij trots Fred?Ik wel!

       • hans zegt op

        Ik heb niks met voetbal, maar de namen Goellit en vaan Basten zijn zelfs in de Isaan
        bekend,

        De fransman spreekt frans, de duitser duits, de engelsman zijn moers taal, maar verdomd veel nederlanders kunnen ook tenminste een of meerdere van deze talen erbij, en volgens mij zij we hier toch redelijk uniek mee op deze aardkloot.

        Als kikkerlandje mogen we inderdaad best trots zijn op Nederland en vergeet een heel oud spreek woord niet. Nooit spugen in de beker waar je ooit uit gedronken hebt.

        ps. maar thailand bevalt me beter

        • marcos zegt op

         Dat is u gegund Hans, ik ben ook liever in Thailand, maar met Nederland is niks mis!Gelukkig ziet u dat hetzelfde.Er worden argumenten gegeven die niet overeen komen met de waarheid, dat stoort mij.Ze kunnen nu lekker in Thailand leven door hun pensioen en aow, heeft iedereen hard voor gewerkt en ik gun het hun. Maar nog is het nooit goed! Ze moeten eens informeren wat de Thai krijgt op die leeftijd, daar hebben ze geen kaas van gegeten.Kunnen wij in Thailand nog geen halve dag van rond komen.

        • hans zegt op

         Om die zeurpieten dan maar is stof tot nadenken te geven.

         Volgens mij krijgt men, en ook gehandicapten, 500 ThB per maand.. Klopt dat?

        • marcos zegt op

         Wat ik van inside informatie heb klopt dat bedrag helemaal @ Hans.

       • Robert zegt op

        Als internationaal opererende bedrijven, goed bier, prestaties in de sport en (een) grote luchthaven(s) toonaangevend zijn voor een trots gevoel hebben de Duitsers toch een streepje voor. De haven- en watermanagementactiviteiten zijn van nature daar wat minder natuurlijk, maar daarom komen ze ook alvast oefenen op de Nederlandse stranden met kuilen graven en zanddijkjes bouwen en zo. 😉

        • marcos zegt op

         Helemaal mee eens Robert. Maar Duitsland is qua oppervlakte en inwoners vele malen groter dan Nederland. Duitsland doet het met Nederland , Oostenrijk en Finland fantastisch in Europa. Zal niet voor niets zijn……….Dan zal er toch wel iets deugen?

        • hans zegt op

         Dan vergeet je nog een paar dingen, het sociaal stelsel, de medische zorg, de kinderbijslag, ouderschapsverlof, is in duitsland een stuk beter dan in nederland.

         Mooie autos kunnen ze ook nog is maken.

        • Jan zegt op

         @Hans, kan ik bevestigen! De MVV-aanvraag voor mijn Thaise partner kost in Duitsland…..niks! In het goede, fantastische Nederland 500€ voor de taalcurus, 1250€ voor de MVV aanvraag, en ruim 4200€ voor de inburgeringscursus. Daarnaast kan mijn Thaise vrouw zich gratis meelaten verzekeren bij de Krankenkasse waar ik bij ben. In het goede Nederland zou mij dit snel een 100€ per maand extra kosten. De kinderbijslag bedraagt in Duitsland voor 1 kind 186€ per maand, In Nedrland 194,99 per 3 maanden! Al met al kan ik constateren dat al dat geroep dat het in Nederland zo goed vertoeven is, wel meevalt als ik Nederland en Duitsland naast elkaar leg. Gelukkig hoef ik in Duitsland maar tot mijn 65ste te werken! De groep die roept dat Nederland zo’n goed land is, weet ik uit mijn kennissenkring, zijn met name de mensen die nu een pensioen hebben en/of in het buitenland wonen, maar bij deze laatste groep leiden nostalgische, nationalistische gevoelens tot de conclusie dat Nederland zo’n goed land is. Misschien moeten ze maar weer eens terugkeren en navragen waarom er zoveel voedselbanken bij zijn gekomen, speciale supermarkten voor de minima, gedwongen verhuizenverkopen, toegenomen premies ziektekosten, ouders die hun gehandicapte kind niet meer thuis kunnen verzorgen door bezuinigingen in de gezondheidszorg, afgeslotenpensioenen met uitkeringspercentage (nu al) van 90%, werken tot jer 67ste.

     • Jan zegt op

      @marcos, allereerst een vraag van mijn zijde, als u zo trots bent op Nederland, waarom bent u dan naar Thailand verhuisd, en keert u niet terug naar dat fantastische Nederland. Als ik zo ontroerd was over Nederland, hoe fantastisch het er wel niet is, dan had ik al lang het eerste de beste vliegtuig naar Amsterdam teruggenomen. Wanneer vertrekt u? Graag een antwoord op deze vraag eerst, die heb ik al gesteld, en dan beantwoord ik de uwe. Dank u.

      • marcos zegt op

       Met alle respect @ Jan. Ik ga u geen antwoord geven. Als U de vraag niet serieus kan stellen en er alleen maar het sarcasme vanaf drijft heb ik daar geen zin in? U schrijft zoveel onwaarheden op dat ik niet kan antwoorden. Ik ben verhuisd naar Thailand,,,? Zal nooit naar Amsterdam vliegen…te ver weg van mijn geboorte stad.,,,en dan het woord ontroerd…Toon maakt de muziek! Het gaat over zeurpieten, ik val in herhaling, niet waarom iemand emigreerd of niet meer in Nederland wil wonen om welke reden dan ook.

       • Jan zegt op

        @Marcos, dat is uw goed recht geen antwoord willen geven, over één ding kunnen we gelukkig (denk ik) wel elkaar de hand schudden, en dat is dat Thailand een mooi land is om er te wonen. Ik zou daar graag een baan willen hebben maar dat is vrij moeilijk. Ik heb aleens een oproep gedaan maar nooit een reactie gekregen. Ik woon en werk nu in Duitsland en wacht op de dag dat ik net als u ook daar kan en mag wonen (al zal dat nog vele jaren duren). Ik wens u ondanks ons meningsverschil, toch nog oprecht een prettige dag verder.

        • marcos zegt op

         Zoals u misschien al hebt kunnen lezen heb ik u op een andere vraag wel antwoordt gegeven waarom ik Nederland verlaten heb.Daar had u netjes een vraag gesteld en antwoord ik u netjes.We hebben maar een mening Jan, de wereld vergaat niet.Daarom zijn sommige blogs ook zo mooi op thailand blog. Ik hoop dat zoals u uw toekomst ziet in vervulling mag gaan. Ik houd ook van Thailand, maar Thailand heb vele tekort komingen geloof me, desondanks een heerlijk land!!! Duitsland lijkt mij ook een fantastisch land, alleen daar komen we weer…..het weer, te koud in de winter!Ik wens u ook een hele fijne dag.

        • Jan zegt op

         @Marcos, 🙂 inderdaad word de Thailandblog langzaam beetje een verslaving, alhoewel ik niet alles lees. Perfect is het nergens, maar Duitsland heeft mij meer kansen gegeven dan Nederland waar je al heel snel te oud bent voor de arbeidsmarkt maar de regering desondanks wil dat je tot je 67ste blijft werken. Nog een prettige dag verder en veel plezier in Thailand!

 2. Gringo zegt op

  @Joseph, ik ben het absoluut met je eens, expats zouden eens wat (meer) tevredenheid moeten uitstralen.

  Wat jezelf betreft, alvast een heel prettig verblijf weer in Thailand en moge dat weer mooie verhalen opleveren.

 3. Fred CNX zegt op

  Zeurpieten zijn we allemaal van nature, niet alleen Nederlanders, nee…iedereen, ik heb nog nooit anders meegemaakt in welk land ik ook kom. Ooit wel eens meegemaakt dat in een land het weer perfect is? Nee, iedereen klaagt daarover; zo ook met financiele situaties in landen, er is eigenlijk altijd wel iets…dus wordt er gezeurd; het betekent niet dat we ontevreden zijn.
  Het artikel zelf heeft niet zo veel met Thailand te doen, maar ok…een beetje informatie over het moederland, ik zal het maar op die manier bekijken/lezen.
  Jammer dat het voorbehouden is aan een selecte groep ‘schrijvers’ hier om e.e.a. te publiceren daardoor krijg je misschien dit soort zeurpiet verhalen;-)
  Ik ben met hoofdletters begonnen en heb zinnen gemaakt; nu kijken of het door de censuur komt (wellicht een reden dat de blog wat minder dan voorheen wordt gelezen), maar ok…ik ben een zeurpiet.

  • Fred CNX zegt op

   Heb ik ook gedaan John, kreeg netjes een mail dat het binnenkort geplaatst zou worden maar dat is inmiddels maanden geleden, moedigt echt niet aan tot het schrijven van een ander artikel. Overigens…ik lees de meeste artikelen en reacties met veel plezier; kant het niet met alles eens zijn maar dat hebben we allemaal…voor elk wat wils.

   • @ Fred, excusez-moi. Door de overstromingen ben ik het vergeten. Maar ik zal het eerdaags plaatsen.

   • lex K zegt op

    Ik wil hier toch even op reageren, een tijdje geleden was er een klein mening verschil tussen een aantal forum leden, ik voelde mij geroepen om daar iets over te schrijven, krijg een sneer van iemand van de redactie, die mij even als een klein kind op zijn plaats wees, op mijn opmerking dat dit toch een open forum betreft, waar dus niet alle meningen het zelfde hoeven te zijn, kreeg ik de opmerking terug” dit forum is zo openbaar als wij dat toestaan” , met ander woorden: als het ons welgevallig is plaatsen we het. daarna is mijn plezier om dit forum te lezen, helaas, flink afgenomen.

   • Fred CNX zegt op

    Ik lees veel op deze blog en ben me er van bewust dat er uit het Thai vertaalde artikelen, uit Nederlandse media overgenomen stukken, algemene verhalen over b.v. Nieuwjaar/Loy Krathong/overstromingsramp etc. en eigen ervaringen van auteurs geplaatst worden, ik ben wel enigszins onderlegd;-)
    Grappig dat deze reacties in het item ‘zeurpieten’ staan en waar de Nederlandse economie breeduit uitgemeten wordt met de overduidelijke linkse- en rechtse gedachten wat volgens mij niet helemaal op een Thailandblog thuis hoort en begrijpelijk dat er veel reacties op zijn want in politiek weet iedereen het beter.
    Ik begrijp heel goed dat naar aanleiding van een geplaatst artikel de reacties een andere wending kunnen nemen en van het als oorspronkelijk bedoelde onderwerp afwijken, zo ook deze reactie;-)

 4. Hans Bos (redactie) zegt op

  Het is wel erg gemakkelijk om niet te zeuren als je al jaren van een dik pensioen kunt genieten. Maar kijk ook eens naar de generatie achter je. Die moet tot 67 werken, terwijl jij er al voor je 60ste uit kon. Ik ben het, als oud-vakbondsman, met Chang Noi eens: waar ik in al die jaren voor heb gevochten, wordt in recordtempo afgebroken. Nederlanders krijgen weliswaar aow, maar ondergetekende betaalt daar maandelijks nog altijd een fiks bedrag voor, zonder de zekerheid dat hij daar in de toekomst iets voor terugkrijgt. Mijn pensioenfonds heeft op dit moment 90 procent dekking, dus dat wordt wellicht afstempelen. En de ziektekostenverzekering? Je krijgt elk jaar minder, maar betaalt er fors meer voor. Wellicht weet Joseph niet meer waarvoor we de 6-daagse werkweek hebben ingeruild? En in ruil waarvoor we destijds de atv hebben gekregen? Die hebben de werknemers zelf betaald. Net als het Kwartje van Kok, is er daarna nooit meer over gesproken. De belastingdruk in Nederland is de hoogste van Europa en de benzine het duurst. Mensen aan de onderkant van de samenleving betalen het gelach. Partnertoeslag, kinderbijslag….ach breek me de bek niet open. En met de huidige regering wordt het nog veel erger. Ik zeur niet: ik denk met weemoed terug aan een socialere tijd.

  • Gringo zegt op

   Ja, dat klopt, ik hoef niet te zeuren, omdat ik tevreden ben met wat ik heb en weet je, dat heb ik helemaal zelf verdiend, ik hoef er dus niemand voor te bedanken. Mooi, he!

   Hans, er zijn miljoenen mensen op deze aarde, die het nog beter hebben dan ik en er zijn miljarden, die het slechter hebben dan ik. Ik wil met niemand ruilen, want jaloers ben ik niet op “meer” en ik geef genoeg weg aan “minder” (Thais in dit geval) om mij op geen enkele manier bezwaard te hoeven voelen.

   Ik zeg nog maar eens: wees eens een keer tevreden en zeur niet zo!

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Wellicht heb ik me niet voldoende duidelijk uitgedrukt. Het gaat niet over mijzelf (ik heb het nog goed genoeg). Het gaat mij om al die mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt, om wat voor reden dan ook hun baan kwijtraken of van een mager pensioentje rond moeten komen. Die hebben recht op zeuren…

  • Joseph Jongen zegt op

   Uiteraard is het in Nederland niet allemaal maneschijn en rozengeur en wie de roos wil plukken moet de doornen niet ontzien. Luilekkerland bestaat niet. Hans, ik meen te weten dat ook jij aardig wat landen in de wereld hebt gezien. Kun je één land opnoemen waar het sociaal gezien beter toeven is? Neem niet aan dat je wilt terugdenken aan de sociale tijd uit de dertiger jaren.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Jo, dat is ver vóór mijn tijd. Ik heb niet gezegd dat het in Nederland sociaal gezien slecht toeven is. Ik maak me alleen grote zorgen om de manier waarop daar in sneltreinvaart door het huidige kabinet een eind aan wordt gemaakt. Terwijl de grote jongens jaarlijks fikse bonussen in hun zak steken, zie ik ouderen zakken onder een redelijk welvaartsniveau. Wat dat betreft ben en blijf ik toch een vakbondsman.

   • Marcel zegt op

    Ik moet hier Hans gelijk geven. De generaties die nu met pensioen zijn hebben weinig last van wat er gaat komen, terwijl de bestuurders uit die generatie al aan hadden kunnen zien komen dat er in deze tijd een golf aan pensioengerechtigden zou komen.

   • Jan zegt op

    Nederland schreeuwt altijd dat het het beste systeem van alles heeft maar kan van de Scandinavische landen nog veel leren, ook Duitsland is in vele opzichten beter weet ik uit eigen ervaring! Nederland is het smerigste land in Europa en lapt alle CO2 afspraken aan zijn laars. Het is altijd mooi dat ik lieden als Gringo andere lieden zi ebetichten van luiheid of zeurpieterij maar niet wisten hoe snel ze gebruik van het sociale systeem konden maken om nog sneller Nederland te kunnen verlaten, zo trots zijn ze op Nederland. Ik ben zelf geboren en getogen Nederlander en woon en werk al jaren al in het buitenland (helaas niet in Thailand, dat is aan oudere expats voorbehouden) omdat ik er niet meer wil wonen. Ik verklaar mijzelf nog steeds een idioot dat ik 14 jaar in de Krijgsmacht gewerkt heb om in de Koude Oorlog Nederland tegen de Russen te beschermen en onze vrijheid en democratie te beschermen destijds terwijl ik zie hoe de Nederlandse staat langzaam beetje bij beetje mijn sociale zekerheid afbreekt.

    • marcos zegt op

     @ jan, wat een frustratie om zo wild om u heen te slaan! Wel wat betere argumenten aub want alleen Finland staat er momenteel even goed voor als Nederland. Idem Duitsland en Oostenrijk. Je woont niet in NL, maar toch is het smerig.

     • Jan zegt op

      @Marcos, misschen toch maar weer eens naar het mooie Nederland terugkeren om iets meer over de werkelijke stand van zaken in Nederland te ondergaan? Onlangs is er een rapport verschenen (van welke internationale organisatie weet ik niet meer) die concludeerde dat de grond, de lucht, het water, in Nedralnd het smerigst zijn van heel Europa. Nederland zou eigenlijk 10 miljoen mensen mogen hebben maar gaat richting de 19 miljoen en dat levert problemen op (misschien één van de redenen om destijds Nederland te verlaten?). Ik denk dat de meeste expats te veel nostalgische gevoelens hebben bij Nederland, ver weg van het moederland, maar moeten zich oprecht afvragen waarom ze destijds dat fantastische moederland verlaten hebben? Ik zou dolgraag in Thailand willen wonen en werken, maar je zult mij daarna nooit horen zwammen over hoe fantastisch het daar wel niet was! Waarom expats Thailand verkiezen boven alle andere landen in de regio, weet ik niet. Wat ik wel weet., en denk ik dat anderen dit niet kunnen ontkennen, is dat de aantrekkingskracht van Thailand terugvoert naar de sexindustrie, dat was tijdens de vietnam oorlog al zo en is het (helaas) nog steeds zo.

      • marcos zegt op

       @ Jan. Dat daar een gedeelte voor naar Thailand gaat wat U in U laatste alinea zegt zal zeker waar zijn. Maar dat zal toch maar een klein gedeelte zijn….Als je daar voor gaat wordt het een heel duur grapje, gewoon wonen met een vriendin of vrouw lijkt mij goedkoper. Ik houd gewoon van warm weer, heb ik minder tot geen last van mijn rug. Verder houd ik van het bourgondische, veelal aanwezig in het zuiden des lands, alleen het weer…..Daarom Spanje en Thailand ( Azie ). En zaken doen deed zich voor in het zuiden van Europa, daarom adios Nederland. Maar Nederland vergeten en afzeiken? NOOIT.

 5. Ik ken mensen om me heen die een paar ton op hun bankrekening hebben staan, desondanks altijd zeuren, ontevreden en chagrijnig zijn. Waarom? Ze kunnen niet genieten, nergens van. Altijd ontevreden. Dat proberen ze vervolgens te compenseren met materialistische zaken. Dikke auto, wintersport, dure kleding. Dat helpt een paar maanden en dan is het effect uitgewerkt.

  Ik ken ook mensen om me heen die geen cent te makken hebben, maar meestal vrolijk zijn en genieten van de normale dingen in het leven.

  Als je de kunst verstaat om te genieten, dan ben je pas echt rijk.

  • Robert zegt op

   Daar valt weinig aan toe te voegen. Dat doe ik dan ook niet.

  • Jan zegt op

   Mooie woorden, maar ik ken maar weinig mensen die dat “ongelukkige” geld met bakken weggeven aan minder bedeelden. Geld maakt niet gelukkig, inderdaad, maar het lost wel heel veel problemen op die je niet kunt oplossen als je geen geld hebt. Vertel een hongerige dat geld niet gelukkig maakt. Ik heb zelf een tijdje op een bank gewerkt en kreeg te maken met mensen die zich beklaagden over de moeite, stress en administratie die ze bij moesten houden om de vele tonnen over meerdere banken te verdelen teineinde aan die dekkign van 100.000€ per rekenignhouder te voldoen. Ik dacht dan “geef het aan de armen, dan ben je van je stress en dat “ongelukkige” geld af”. Maar nee, dit deden ze niet, ze verhuisden wel hun geld van de ene naar de andere bank om om nog meer van dit “ongelukkige” geld te krijgen. Gringo heeft geluk met zijn leeftijd gehad en is daar trots op met zijn ondertoon en beticht vele Nederlanders van zeurpieten maar hij zou eens 30 jaar jonger moeten zijn, dan zien of hij ook zo lovend is is over Nederland. Intussen heeft hij zijn geliefde en geprezen Nederland wel verlaten! Ik ben gelukkig al jaren weg uit Nederland weg! En had ik ook veel geld, dan ging ik ook naar Thailand maar dan om je land op afstand zo te roemen, nooit! Dan was ik wel naar Nederland teruggekeerd!

   • @ Jan, ik ben bang dat je het niet begrepen hebt.
    Ik heb het over Nederlanders die ontevreden zijn en zeuren, niet over iemand die honger heeft, want dat is de andere uiterste kant.

    Ergens van genieten heeft niets met geld te maken. Je kunt genieten van een glas water als je dorst hebt, vriendschap, of van een mooie zonsopkomst. Van een goed gesprek, sporten, een film, een boek of muziek.
    Ik geniet ook van Thailandblog, de reacties die ik lees en de verhalen die ik schrijf. Kost geen geld, alleen wat tijd.
    Als je geluk zoekt in materialistische zaken, zul je het nooit vinden.

    Tjee, ik wordt nog filosofisch op mij 49-ste. Verstand komt met de jaren zullen we maar zeggen… 😉

    • Jan zegt op

     Klopt, geluk komt vanuit het hart maar dat zal veel minder zijn als je kinderen honger hebben en je weet niet wat je ze morgen moet voeden, dan dat je uit verveling 60.000 op een avond in een casino doordraait. Heb ik gezien in Ghana door een stel Chinezen. Ik zou dan toch liever die gelukkige Chinees zijn dan die gelukkige vader die niet weet wat zijn kinderen morgen te voeden.

     • @ Jan, prima jouw voorbeelden. Maar nogmaals (lezen valt niet mee 😉 ik had het over Nederlanders.

 6. aad pronk zegt op

  Hans, heb ooit van het gezegde: “de tering naar de nering zetten ” gehoord ?
  We hebben jarenlang kunnen profiteren van de welvaart , omdat het Nederland, economisch gezien, goed afging.
  Maar nu zijn de omstandigheden anders. Het gaat economisch gezien minder, de mensen worden gemiddeld ouder, we doen een groter beroep op de medische zorg enz. We zullen dus onze uitgaven moeten heroverwegen en daarbij zullen we soms ook een stap terug moeten.
  En om dat laatste de regering te verwijten is natuurlijk waanzin, Het zijn overwegend factoren die zij ook niet kunnen beinvloeden.
  Of wil je naar griekse of italiaanse situaties, geef maar uit en na ons de invloed.

  • Marcel zegt op

   Maar sociale stelsel is toch wel stelselmatig afgebroken wanneer de VVD en/of CDA in de regering zaten. Voorbeeld zijn bijvoorbeeld alle privatiseringen die leiden tot hogere kosten voor de burger. (En uiteraard hogere bonussen, alleen dan niet voor de burger).

 7. Erik zegt op

  Het grootste probleem in Europa en daarmee ook voor Nederland is de vergrijzing en het feit dat we allemaal steeds ouder worden. Daar zijn ook kosten aan verbonden die betaald moeten worden. In een land als Thailand worden de mensen ook steeds ouder dank zij de verbetering van de medische verzorging. Als ik daar de oudere mensen zie die nog altijd voor zichzelf moeten zorgen tot op hoge leeftijd omdat de staat vrijwel niets bijdraagt kan ik daar alleen maar de grootste bewondering voor hebben. Vooral als ik zoveel geklaag hoor uiit nederland. Wat hebben we het toch goed in het koude vaderland.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat is een open deur. Die vergrijzing hadden we al in de jaren zestig en zeventig kunnen zien aankomen. Politici hebben altijd gedaan of hun neus bloedt. Ouder dankzij de verbetering van de medische verzorging? Als je boven de 80 bent, is een ingrijpende operatie tegenwoordig te duur. En ga eens in een verzorgingstehuis kijken? Een verbetering dat je één keer per dag naar de wc mag?

   • hans zegt op

    Ik was vorige maand nog in het ziekenhuis, daar begonnen ze bij een 82 jarige mevrouw nog aan een chemokuur, denk als de heren doktoren haar iets beter hadden uitgelegd
    wat dit allemaal voor ellende geeft zij misschien niet hier voor had gekozen.

    Je ziet nu ook bij de politieke jongeren partijen dat ze in opstand komen, de jongere generatie heeft nu het gevoel dat zij nu bloeden voor de huidige generatie gepensioeneerden waar zij later waarschijnlijk in mindere mate gebruik van kunnen
    maken.

    • siamees zegt op

     Als je dat maar weet dat de hedendaagse jongeren zullen opdraaien voor de foutjes van de oudjes.Altijd zo geweest en zo zal het blijven denk ik,zit er gewoon ingebakken bij de mensheid.

     • hans zegt op

      Ook wel de goede dingen toch?? anders zaten we nu nog allemaal met een bontjas rond het kampvuur..

      • siamees zegt op

       Zowel de goede dingen als de slechte dingen,sommige generaties hebben het nu eenmaal beter dan anderen maar ik klaag toch niet,want mijn leven is dik ok!Maar ik denk wel dat de gouden jaren van mijn ouders en grootouders nu aan ons voorbij aan het gaan zijn,maar dat is hen zeker gegund wij hebben ook zo onze dingen in deze tijd, zoals ik die op 33 jarige leeftijd al 4 jaar in Thailand leef,de ouderen onder ons althans de meesten toch konden dat alleen verwezenlijken op hun pensioen.Dus ben ik best tevreden.En dat is ook mede mogelijk gemaakt door hen.

       • aad pronk zegt op

        Beste siamees,
        Ikweet niet welke geschiedenisboekjes jij gelezen hebt als je praat over “de gouden jaren van mijn ouders en grootouders”.
        Gelet op je leeftijd hebben je grootouders waarschijnlijk de tweede wereldoorlog nog meegemaakt. Als het kan, praat nog ééns met ze. Dat er geen eten was, of wellicht bloembollen. Mijn schoonmoeder woog toen ze in verwachting was 99 pond en echt niet omdat ze graag slank wilde zijn, mijn tante liep van den haag naar twente voor eten en niet op nike sportschoenen met luchtkamers maar met kapotte schoenen. Ga ééns naar de bibliotheek, ze hebben daar best nog boeken over hoe het in die tijd was.
        Dan na de oorlog, armoede, eten op de bon, ééns in de week voor de kachel in de wasteil, wat nieuwe kleren, kleren gemaakt van eerder gebruikte kleding, het gros van mijn leeftijdsgenoten ging werken toen 15/16 jaar waren en dan 6 dagen in de week en 48 uur en dan ‘s-avonds nog naar school. Kom daar nu nog ééns om.
        Hoe ging het toen met de ouderen ? Er waren toen weinig mensen met een pensioen en de aow is pas in 1957 begonnen. Ze hadden misschien wat gespaard en anders waren ze afhankelijk van het geld dat hun kinderen hen toestopte.
        En ik geef toe dat we ook goede tijden gekend hebben, mag het, na al die ellende ? Het was een welvaart waarvoor we zelf hard gewerkt hebben.
        Maar doe mij en mijn generatie (ik ben nu 72) een plezier, lees ééns wat over hoe het in de tweede wereld oorlog was en in de tijd erna (ik denk zo tot 1960/1970), vergelijk dat met de situatie van nu en krijg een wat andere kijk op de echte werkelijkheid en schrijf nooit meer van dit soort stukjes.
        En vergeet het vervolgens ook niet aan je leeftijdsgenoten te vertellen want ik hoor en lees wel meer verhalen van jongeren over de financiele situatie van ouderen nu en over hun welvaart in het verleden en dan denk ik : mensen hoe kom je erbij.

   • Bacchus zegt op

    Vergrijzing is ook zo’n politiek stokpaardje. Geleuter van de eerste orde om eigen doelen te bereiken, zoals langer werken, AOW inleveren, pensioenen korten, etcetera. Er zijn genoeg goed opgeleide buitenlanders die hier graag willen werken, maar die mogen dankzij de huidige politiek het land niet meer in. Hadden we in de 60’er jaren ook geen probleem, toen Nederlander geen vieze handen meer wilden hebben? Toen werden er toch ook buitenlanders naar Nederland gehaald! Is dat geen oplossing in deze al maar verder globaliserende wereld?

 8. Bacchus zegt op

  Ik ben het helemaal met Khun Peter eens: Je bent pas rijk als je kunt genieten van grote, maar vooral de kleine dingen in het leven. Helaas heeft voorspoed ook een keerzijde; de mensen raken gewend aan en verwend door overvloed. Dit is goed terug te vinden in de veranderde mentaliteit bij velen in Nederland. “Ieder voor zich en god voor ons allen” lijkt de lijfspreuk in Nederland. Dit sluimerende proces van ontevredenheid heeft zich ingezet in de jaren 80 en 90 en is inmiddels in veel sterkere mate terug te vinden bij de jongere generatie. Welk kind is nog tevreden met een leuk bordspel; “mens erger je niet” zou hier bijvoorbeeld goed passen. Geen enkele, durf ik te beweren, ze moeten minimaal de nieuwste generatie pc of laptop bezitten, daarnaast minimaal een nintendo of playstation nummer zoveel en voor het gemak ook nog een mobiele gamecomputer en telefoon om onderweg ook nog te kunnen gamen en liefst gelijktijdig te sms’en in een onbegrijpelijke taal. De gemiddelde Nederlander, en dan heb ik het niet over inkomen, is nooit tevreden en dat weerspiegelt zich in de maatschappij. Ik heb jaren gewerkt als interim manager en overal was het hetzelfde: ontevredenheid over zowel kwantiteit, kwaliteit en financiën en dan vooral uit eigenbelang en dan met name top-down. De door velen, vooral de top, zo geprezen bonussen-cultuur is een dolksteek voor de arbeidsethiek. Verantwoordelijkheid, zowel financieel-economisch, als sociaal bestaat niet meer. Empathie is een vies woord op de werkvloer, terwijl egocentrisme hoogtij viert. Nee, Nederland balanceert sociaal op de rand van de afgrond. Dat is ook een van de redenen dat ik mij in Nederland niet meer thuis voel en met mij velen van mijn vrienden.

  • Bacchus zegt op

   Oh ja, velen zullen nu denken dat ik een zeurpiet ben, maar zij die mij beter kennen weten wel beter. Ik ben zeer optimistisch en positief geaard, maar zoals alles hebben ook die eigenschappen grenzen.

   • Jan zegt op

    @Bacchus, ik ben normaliter optimistisch, heb gezien hoe mijn vader met weinig ook tevreden was maar de tijden waren toen alles. Postbodes worden na 30 jaren ontslagen of kunnen voor minder via een uitzendbureau weer hetzelfde werk uitvoeren omdat er geen geld is voor behoud van hun banen maar het topmanagement kan wel met een miljoenenbonus naar huis lopen. Op alle fronten wordt de social zekerheid afgebroken. De lieden die de Nederlanders nu als zeurpieten hebben nog een normaal pernsioen en konden vaak met vervroegd pensioen van 100% eruit, maar dat zijn allemaal zaken die nu al tot het verleden behoren. Het heeft niets met zeurpieterij te maken maar slechts dat het leven voor een grote groep steeds moeilijker wordt door de toenemende lastenverhoging. Toename voedselbanken, toename gedwongen huizenverkoop, pensioengerechtigde leeftijd naar 67, pensioendekking nu al 90%, geen vervroegd pensioen, toename premies ziektekosten, en deze in Thailand levende gepensioneerden verwijten mij ontevreden te zijn??????

  • nok zegt op

   Inderdaad Nederland verkeert sociaal aan de rand van de afgrond. Er zijn zelfs universitaire zeer weledelgeleerde professoren die hun eigen onderzoekjes verzinnen inclusief het onderzoeksresultaat. Als deze mensen willen aantonen dat vlees-eters hufters zijn dan wordt dat ook eventjes wetenschappelijk bewezen. (Diederik Stapel en Roos Vonk van de universiteit Nijmegen-Tilburg).

   1 van hen moest opstappen, de ander zit nog steeds en inmiddels zijn er nog meer dergelijke gevallen bovengekomen op genoemde universiteiten. Niet 1 van hen is op staande voet ontslagen, dat noem ik nou een failliete maatschappij! Dan heb je al een enorm luizenbaantje en dan nog ben je te beroerd je werk op een fatsoenlijke manier uit te voeren. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd en zo zal er nooit iets veranderen.

 9. Fred Schoolderman zegt op

  Ik heb wel eens eerder verkondigd, dat Nederland complete is over gesocialiseerd en wel in die mate, dat het onbetaalbaar is geworden. Ik word dan ook een beetje onpasselijk wanneer goed bij kaszittende linkse rakkers, de minderbedeelden in onze samenleving voor het in standhouden van al deze (onbetaalbare voorzieningen) als argument aanvoeren. Zo heb ik ooit een (linkse) buurman gehad, die voorop liep voor het behoud van de plaatselijke jachthaven. Het verwijderen daarvan zou zijns inziens een enorme aantasting van het natuurschoon en plaatselijk aangezicht ten gevolge hebben. De ware reden was echter, dat meneertje (niet te ver van zijn woning) daar zelf een jacht had liggen.

  Ik ben het dan ook met Aad Pronk eens, dat je de tering naast de nering moet plaatsen. Sterker nog geld naar werken moet invoeren. Mensen worden steeds ouder, wat de gemeenschap qua verzorging meer en meer geld gaat kosten en dat terwijl de werkende beroepsbevolking niet navenant toeneemt en door die laatste groep moet het allemaal wel worden opgebracht. Zo vind ik dat er een aantal voorzieningen inkomens afhankelijk moeten worden gemaakt. Het is toch van de zotte, dat mensen met een pensioen van ca. € 2.000,- netto per maand ook nog Aow ontvangen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Inmiddels ervaren wij het als heel normaal, dat iemand met een normaal kantoorbaantje maximaal 36 uur per week werkt, zo’n 50 snipper –en atv-dagen heeft, een eigen huis bezit , een goede middenklasse auto op de oprit heeft staan en op zomer -en wintervakantie gaat. Hetzelfde geldt voor de gepensioneerden (waar op dit moment het geld zit). Wanneer ik een dure sportwagen voorbij ziet rijden, dan zit daar in de regel een ouwe knakker in die al met zijn derde jeugd bezig is. Ja, maar die man heeft ervoor gewerkt? Ik ga niet klagen, maar soms denk ik weleens betaal ik voor die gasten zoveel belasting?

  Ook ik denk weleens met weemoed aan de tijd terug, dat het zichtbaar was dat iemand voor zijn centen moest werken. Het ondenkbaar was dat iedereen zich de luxe van heden ten dage kon veroorloven. Het was slechts voor een enkeling weggelegd om is een keer naar Luxemburg of Duitsland op vakantie te gaan. Nu vinden wij het zelfs heel normaal dat niet pensioengerechtigden werkelozen en andere uitkeringtrekkers naar Thailand op vakantie gaan en nu vraag ik u, moet wij deze zotte toestanden in stand houden en de belastingbetalers daarmee blijven opzadelen?

  • Bacchus zegt op

   Beste Fred,
   Het heeft allemaal niets meer met links of rechts te maken. Zoals ik in mijn eerdere reactie al aangaf is iedereen tegenwoordig ernstig bezig met zich zelf en dan vooral “hoe het beter te krijgen dan de buurman”. Dat geldt nog meer in de politiek tegenwoordig.

   Ik hoor je bijvoorbeeld niet over ontwikkelingswerk, speeltje bij uitstek van het CDA en dan met name om leuke baantjes te verdelen onder de beroepspolitici. Rond de 5 miljard wordt er jaarlijks over de balk gesmeten. Dat er gesmeten wordt is inmiddels wel duidelijk uit allerlei onderzoeken gebleken. Een groot deel kan niet eens fatsoenlijk verantwoord worden. Zelf de hulporganisaties hebben al toegegeven “vieze handen” te hebben; steekpenningen te betalen aan locale regimes om hun werk te mogen doen. Jaren hebben we Kaddaffi en Co gesponserd en tot voor kort gingen er honderden miljoenen naar het regime in Syrie. Kan het nog gekker. Waarom? Omdat het leuke commissariaatjes oplevert bij multinationals.

   Wat te denken van de zeer genereuze wachtgeldregelingen van politici en top-ambtenaren.

   Kijk eens bij de publieke omroep. Tot voor kort zaten daar in de top alleen maar uitgerangeerde politici bij te komen van hun “tropen jaren” in Den Haag. Leuke baantjes: weinig werken, maar goed verdienen. En natuurlijk een meer dan goudgerande wachtgeld- c.q. pensioenregeling. Een oud voorzitter (GJW) is met een regeling van 10.000 plusplus (zal het echte bedrag maar niet noemen) per maand (geen baht, maar euro) vertrokken naar Thailand om bij te komen van zijn noeste arbeid bij de omroep.

   Ik hoor je ook niet over de miljarden die door de overheid worden verkwanseld bij allerlei ict-projecten, die onbegrijpelijk altijd weer mislukken. De kranten staan er bol van.

   Kijk eens naar het UWV waar als gevolg van mismanagement al jaren honderden miljoenen worden verspild.

   Ik wil nog wel even doorgaan, ken voorbeelden te over…………. Vooral voor bovenstaande misstanden betaal jij zoveel belasting. Dus voordat je aan het huisje, autootje en vakantietje van Jan Modaal wilt gaan knibbelen, lijkt het mij goed als je eerst eens goed kijkt waar echt geld gehaald kan worden. Neem van mij aan, dat is niet bij de gemiddelde gepensioneerde, zoals jij schetst.

   Oh ja, geld naar werken vond ik ook zo’n leuke. Betekent dit dat de echte werkers/arbeiders die vette bonussen in jouw toekomst gaan opstrijken of blijven dit in jouw plaatje al die zgn top managers en politici die ons in deze heerlijke crisis hebben doen belanden?

   • Fred Schoolderman zegt op

    Beste Bacchus, ik ben dan ook blij dat er nu een andere kabinet zit.

    • Bacchus zegt op

     Dit kabinet zal zeker doen wat jij zegt en dat is niet snijden waar het vet zit, want dan snijden ze in eigen vlees en dat doet pijn. Dus dan maar de laatste restjes van het bot schrapen. Schudt mij alsjeblieft wakker als ze een echt probleem hebben opgelost.

  • kees zegt op

   Beste Fred.S.
   Dit is niet helemaal realiteit wat je nu zegt.Ik zie niet zoveel ouwe knakkers in sport wagens hoor maar dat ter zijde. Ik werk vanaf mijn 14 jaar ben bijna 65 dan heb ik 51 jaar gewerkt. Denk jij niet dat ik mijn aow niet verdient heb. ? betaal jij dat voor mij ?. Of heb ik al een helle hoop voor jouw betaald ? en misschien wel een klein beetje het pad gebaand voor jouw aow is een grond recht daar moet je niet aan willen komen zelfs de koningin –
   krijgt aow. Gun die ouwe mensen nog wat jou ze hebben er hard voor gewerkt. dat wat jullie werk noemen is een lachertje. In vergelijk wat wij vroeger moesten doen.
   14 jaar jong. de hele dag vrachtwagens met zout lossen 100 ton per dag zakken van 50 kg alles op je schoudertje. 23 jaar internationaal chauffeur geweest 80 – 90 uur in de week.
   was normaal. Denk daar maar is ff over na. Mijn vrouwtje zit al 20 jaar in de verzorging. Demente bejaarden. Het is diep diep droevig wat daar gebeurd. Zijn dat die gasten waar jij zoveel belasting voor betaald.
   Groet kees

   • Fred Schoolderman zegt op

    Beste Kees, allereerst is de Aow is geen grondrecht, maar een sociale voorziening. Wat jij kennelijk niet weet, maar een aantal bloggers wel, is dat hard werken mij niet vreemd is. Werkweken van 80-90 uur en meer zijn voor mij meer regel dan uitzondering.

    Je helemaal gelijk, dat de verzorging in tehuizen veel te wensen overlaat, maar anders dan hier worden de oudjes in Thailand niet in tehuizen gestopt, maar door de kinderen verzorgt en dat noem ik sociaal. Hier is het iedereen voor zich en God voor ons allen. Ik richt mij nu even tot Bacchus. Hoezo, sociaal gedrag en sociale verantwoordelijkheid?

    • Bacchus zegt op

     Fred, je bent het dus met mij eens dat Nederland aan de rand van een sociale afgrond staat.

     • Fred Schoolderman zegt op

      Nederland behoort tot één van de rijkste landen in Europa. Hoezo, randje van de afgrond? De tijden van hoogconjunctuur, waarin iedereen het gevoel had dat de bomen tot in de hemel groeiden en linkse rakkers van mallotigheid de gekste voorzieningen in het leven hebben geroepen, die zijn passé. En dat is maar goed ook, want anders zouden wij ook hier Griekse toestanden krijgen.

      T.a.v. de vergrijzing worden hier cijfers genoemd die inderdaad niet juist zijn. Echter, rekeninghoudende met de verwachte afname in 2015 van de beroepsbevolking, zal er op termijn sprake zijn van een onverantwoorde lastendruk. Het is dus een combinatie van factoren wat het treffen van gepaste maatregelen zo noodzakelijk maakt.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Nederland een van de rijkste landen in Europa? Zal best, macro-economisch gezien. Maar wat koopt Jan met de Pet daarvoor? De economie van Thailand groeide vorig jaar nog met 8 procent. Heeft de gewone Thai daar iets van gemerkt? Ja, dat alles veel duurder werd door de inflatie. En die afgrond krijg je binnenkort van beneden te zien als de euro implodeert als gevolg van het uitblijven van doeltreffende politieke maatregelen.

      • @ Fred, de staatsschuld van Nederland gaat richting de 400 miljard. Dat is 24.000 euro per inwoner.
       De overheid leent dit jaar 70 miljoen per dag! We geven meer uit dan we verdienen. Ben je dan een rijk land? Wanneer ik morgen 1 miljoen euro ga lenen, ben ik dan miljonair of heb ik een dikke schuld?

       • Deze link is daarom wel interessant: http://www.destaatsschuldmeter.nl/

       • Fred Schoolderman zegt op

        Nee, je bent dan geen miljonair, maar kennelijk wel goed omdat tegen reële rente te kunnen lenen en dat kan van de meeste (zuidelijke) Europese landen niet gezegd worden.

        Kun jij morgen dan 1 miljoen euro lenen, want dan moeten wij toch wel heel snel met elkaar babbelen haha.

      • Bacchus zegt op

       Ik heb het over de sociale afgrond. Nederland en vele andere westerse landen zijn aan het verharden. “Het enige dat nog geldt, is het eigen geld”, dat is ook de reden dat iedereen zo makkelijk accepteert dat het sociale stelsel (waar we allemaal zo trots op zijn en sommige waren) langzaam maar zeker de strot wordt omgedraaid. Welvaart is niet meer voor ons allen, maar voor de individu. We gaan hard de kant op van landen in donker Afrika.

       Nederland een rijk land? De voedselbanken rijzen de grond uit. Een rijk land zou zich kapot moeten schamen. Maar dat doen we niet, want ook dit interesseert ons niet (zolang het je niet raakt). Egocentrisme ten top.

       Veel Nederlanders klagen over hun inkomen of de belastingdruk. Waarom, we hebben het als rijk land toch allemaal zo goed? Eigenbelang ten top.

       En dat is dus wat ik bedoel met die sociale afgrond. “Ieder voor zich en god voor ons allen”.

    • kees zegt op

     Beste Fred Schoolderman
     Laatst in een discussie met paul en witteman of de rijken nog wel een aow uit kering zouden moeten krijgen werd er gezegd dat het een grondrecht was. ik zal het verkeerd verstaan hebben. Mijn excuus daarvoor. ik weet in der daad niet dat jij 80 of 90 uur werkt. maar je vind in eider geval wel dat je daar straks als je met pensioen gaat daar voor beloond moet worden? met een aow uit kering. dat is wat ik er van begrijp hoor. Waarom mogen wij dat dan niet vinden.? En in hard werken nu of 50 jaar geleden zit wel een beetje verschil in Fred. Als dat eens wetenschappelijk uit gezocht zou worden heb ik misschien wel 80 jaar gewerkt en met mij velen. Ik besef me ter degen dat ik maar een simpel mens ben. en daar heb je er noch een helle hoop van in NL als je vanaf je 14 jaar moest werken omdat je ouders het financieel niet reden kan je wel nagaan dat je niet zo erg hoog opgeleid ben dus misschien dat ik het allemaal niet goed begrijp. Maar oude knarren derde jeugd
     je wekt bij mijn de indruk dat je bij je aow uitkering maar een zakje moet krijgen met een pil der in en verplicht op eten als je 70 word. Dat geld dan uiteraard alleen voor de lagere klassen. Ik hoop dat ik dat wel verkeerd zie Fred. Maar zo komt het op de ouderen wel over niet alleen de reactie van jou maar van vele jongeren met jou.Ik vind dat maar een verdrietege zaak. Groet kees

     • Fred Schoolderman zegt op

      Beste Kees, ik ben zelf ook maar een simpele ziel, die voor de centjes moet sappelen en nogmaals, ik misgun niemand wat en zeker niet die mensen die het hebben verdiend en hard nodig hebben. Er lopen echter nog zoveel klaplopers rond, die liever lui dan moe zijn, maar wel recht menen te hebben op dezelfde geneugten als iemand die daar keihard voor werkt of heeft gewerkt.

      Ook heb ik er moeite mee, wanneer mensen zich door al die overtrokken voorzieningen zich een levenstandaard hebben aangemeten die hun inkomen feitelijk ver te boven is gegaan, en dat blijven zien als een verworven grondrecht, zonder zich echter af te vragen hoe en wie dat moet betalen. Ta.v. de Aow: natuurlijk gun ik jou en iedereen die daarvoor gewerkt, betaald en ook daadwerkelijk nodig hebben een Aow. De vraag is echter of de jongere garde nog daarvan zal kunnen genieten en daar heb ik zo mijn twijfels over.

 10. aad pronk zegt op

  Fred ik ben blij dat je schrijft dat je mijn mening deelt dat de tering naar de nering gezet moet worden, Maar daar houdt mijn blijdschap op.
  Ik behoor namelijk tot de categorie bejaarden met een eigen huis, een auto en ieder jaar een vakantie (waarvan de laatste jaren naar azië). Ik heb een pensioen (waarvoor ik 40 jaar premie heb betaald) en ik heb aow (en daar heb ik 48 jaar premie voor betaald) en alles bij elkaar heb ik bijna 50 jaar gewerkt (waarbij ik begon met 48 uur in de week en eindigde met 36 uur in de week). En wat mijn eigen huis betreft, de één huurt een huis en betaald huur en de ander koopt een huis en betaald voor onderhoud en rente en aflossing en spaart wellicht ook op deze manier.
  En daar heb jij zo te lezen veel moeite mee. Waarom ? Ik en velen met mij hebben daarvoor toch gewerkt.
  En dan heb je het over ouwe knakkers met een dure sportwagen en hun derde jeugd. Hoeveel zijn dat er en zijn die dan representatief voor al die andere gepensioneerden ?
  En dan schrijf je ook dat je weleens met weemoed terug denkt aan vroeger. Ik weet niet hoe oud je bent en wat je van vroeger weet of wellicht heb je alleen de goede dingen maar onthouden. Maar vroeger was het ook allemaal niet zo fijn.
  Wat ik wel met je eens ben is dat nederland op sommige terreinen overgesocialiseerd is. Ik heb pas nog op het blog geschreven dat het niet zo slecht voor nederland zou zijn als het thaise gebruik “geen werk, dan ook geen geld” voor een stukje ook in nederland toegepast zou worden.
  Grote delen van de bevolking in bijstand, ziektewet, arbeidsongeschikt, ww, wajong enz. is dat allemaal nodig ??
  250.000/300.000 mensen die een zorgtoeslag krijgen en dan vervolgens geen premie betalen, maar dan toch recht hebben op behandeling in het ziekenhuis.
  Enorme bedragen voor huurtoeslag en kinderopvang. Iedereen heeft rechten, maar kan je dan anderen verplichten om daaraan mee te betalen.
  Wat dat betreft kan er voor de goedwillende burger in nederland nog veel verdient worden.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Beste Aad, ik misgun niemand wat, maar op het moment dat het onbetaalbaar gaat worden, dan zal er toch bezuinigd moeten worden en waar bevindt zich dan de grootste groep die het meeste geld kosten en ook in relatieve zin het meeste geld bezitten, Juist ja, de oudjes. Voor wat betreft de Aow, is het nog maar zeer de vraag of ook de jongere garde dat zal ontvangen en ook zij betalen daarvoor. Toch wel hard gelach wanneer zij straks na bijvoorbeeld 35 jaar werken en betalen geen stuivertje Aow beuren.

   T.a.v. die ouwe knakkers in die dure sportwagens. Nou, let er maar eens op en je zult versteld staan. Ik heb overigens niet beweerd, dat deze groep als representatief voor alle gepensioneerden kan worden gezien. Net zo min, dat dure sportwagens als representatief voor alle auto’s kan worden gezien, maar juist daardoor valt het zo op.

   Dat het vroeger niet zo makkelijk was is mij bekend, maar toen bestond er qua welvaart een zichtbaar verschil tussen werkenden en niet werkenden. Dat verschil is nu bijna niet meer waarneembaar.

   • Bacchus zegt op

    Fred,
    Ik kan je niet meer volgen. Je wilt bij de ouderen die in de meeste gevallen meer dan 40 jaar hard hebben gewerkt geld weghalen, zodat in de toekomst mensen die “slechts” 35 jaar hebben gewerkt; ik laat hier bewust het hard maar weg gezien je eigen opmerkingen hierover; in ieder geval zeker zijn van een redelijk AOW. Een vreemde beredenering van rechtvaardigheid.

    Als ik jou een beetje goed begrijp wil je weer terug naar het feodalisme. Vroeger moesten de mensen die geen werk hadden of geen werk gegund werd hun hand ophouden bij de kerk of notabelen. Wil je weer terug naar die tijd? Wat de ouderen (jouw en mijn ouders) aan onze sociale welvaartstaat hebben opgebouwd, wordt momenteel in een razend tempo weer afgebroken; allemaal als gevolg van egocentrisme en eigenbelang. Nederland overgesocialiseerd? Hoezo? Er is juist steeds minder sprake van sociaal gedrag, laat staan sociale verantwoordelijkheid.

    Zoals ik al eerder heb opgemerkt: definieer de problemen en pak ze bij de bron aan. Populistische maatregelen zoals jij voorsteld werken even, maar zijn geen oplossing voor de lange termijn. Het bekende “doekje voor het bloeden”.

    • Fred Schoolderman zegt op

     Bacchus, je hebt niet goed gelezen en mij al helemaal niet begrepen en ik citeer: “het is nog maar zeer de vraag of ook de jongere garde dat zal ontvangen en ook zij betalen daarvoor. Toch wel hard gelach wanneer zij straks na bijvoorbeeld 35 jaar werken en betalen geen stuivertje Aow beuren”. Dit is dus heel wat anders dan wat jij er van maakt.

     Ik zal het verduidelijken: het is hard gelach wanneer je na 35 jaar werken te horen krijgt dat de Aow is afgeschaft, waarmee dus niet is gezegd, dat jongeren slechts 35 jaar hoeven te werken. Het is toch al zo, dat de jongere garde langer moet door werken (67) om uberhaubt met pensioen te kunnen gaan.

     De huidige maatregelen hebben dan ook niets niets van doen egocentrisme en eigenbelang, maar met de betaalbaarheid daarvan.

     • Bacchus zegt op

      Fred, mijn excuses, ik heb wellicht te snel een conclusie getrokken. Neemt niet weg dat ik jou maatregel een zeer slechte vind. Vergrijzing is een modern woord dat door politici wordt gebruikt om vooral impopulaire maatregelen door te voeren, zoals verhoging aow-leeftijd, hogere premies, minder loon, minder aow, hogere zorgpremies, etcetera. Politiek geleuter door zowel rechts, als links. Denk eens goed na. De vergrijzing zal naar verwachting zijn piek bereiken in 2030 en zal in 2040 al weer afnemen. Er is dus een tijdelijk probleem van 10 jaar die met de huidige buffer in de aow-pot makkelijk overbrugd kan worden. Daar hoort men echter niemand over. Na die 10 jaar spaart jouw aow-loze jeugd dus weer voor zichzelf en hopelijk voor de volgende generatie, zoals wij ook deels hebben gedaan. Die zogenaamde vergrijzing zal ook zijn gevolg hebben voor andere voorzieningen. Mensen die nu een ww, wao of bijstandsuitkering hebben, zullen uiteindelijk de aow inrollen. Als je de logica van onze beleidsmakers en politici dus doortrekt, zullen deze voorzieningen uiteindelijk minder belast worden. Je zou dus geld uit deze voorzieningen kunnen gebruiken om het tijdelijke probleem bij de aow op te lossen. Leg mij nu nog eens uit wat nu werkelijk het probleem is.

      Regeren is vooruitzien. Helaas gaat het de huidige generatie van (beroeps-)politici meer om zieltjes winnen, zodat zij met hun partijkornuiten langer kunnen genieten van goed betaalde faciliteiten. Het gevolg is steeds meer populistische maatregelen, wat weer leidt tot verdere tweedeling en verharding van de maatschappij.

      Geen egocentrisme en eigenbelang? Ik zal deze keer citeren: “Ik ga niet klagen, maar soms denk ik weleens betaal ik voor die gasten zoveel belasting?” Je vindt dus dat je teveel belasting betaald ten faveure van een ander en die ander moet dus maar zijn sportwagen, huis, modale auto en vakantie inleveren. Zouden die ook geen belasting betalen?

      • Gringo zegt op

       @John, die 50 en 60% van jou deugt natuurlijk van geen kant, controleer dat nog maar eens.
       En als je toch bezig bent lees dan het juiste verhaal van de CBS:
       http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/06B75497-072B-41E2-AD9D-E6E723A91FBD/0/2010k2v4p31art.pdf
       Lekker vakantielectuur, dat wel!

      • Bacchus zegt op

       Die cijfers lijken mij ook niet te kloppen. Momenteel is ongeveer 15% van de bevolking 65 jaar of ouder. In jouw verhaal zou dit betekenen dat 45% van de bevolking momenteel 57 jaar tot 64 jaar zou moeten zijn. Dat kan ik mij absoluut niet voorstellen. Dat zou ook duidelijk zichtbaar moeten zijn in het straatbeeld. Ik kan zo gauw geen exacte cijfers vinden van deze groep, maar volgens het cbs beslaat de groep 45 tot 65 (veel grotere range) jarigen rond de 25%. Dit sluit dus in het geheel niet met jouw cijfers.

       Overigens bedroeg de levensverwachting van een 65 jarige (man) ten tijde van de invoering van de aow bijna 14 jaar. Let wel, dit is dus wat anders dan de gemiddelde levensverwachting. In 1957 was de kans dus redelijk dat een op dat moment 65 jarige de leeftijd van 79 zou halen. Momenteel ligt dat op 16 jaar, niet zo’n significante afwijking dus. Zou onze Willem Drees met die 14 jaar geen rekening hebben gehouden?

       Ik behoor gelukkig niet tot de groep “doomdenkers” en vind het hele vergrijzingsverhaal dus ook de grootst mogelijke onzin. Bewuste kortzichtigheid is bij de politici troef. Zo wordt gesteld dat minder mensen de premie moeten opbrengen. Verdwijnen er dan zoveel banen in Nederland? Waarom moet je tot je 67ste doorwerken als je baan toch verdwijnt? Hoe gaan al die bedrijven die lege plekken opvullen of verdwijnen ze allemaal uit Nederland? Zomaar wat vragen die ik ook eens naar politieke partijen heb gestuurd. Zonder uitzondering niets zeggende reacties retour.

       Voor oplossingen: lees mijn eerdere reactie.

 11. Joseph Jongen zegt op

  Welgestelde, gelukkige en tevreden mensen, nooit had ik kunnen bevroeden dat mijn artikel over een onderwerp als ‘Zeurpieten’ zoveel reacties zou opleveren. Khun Peter hoeft zich geen zorgen te maken omtrent schrijvers voor het blog. Sluimerend talent te over, zo blijkt. Lees graag (bijna) alle artikelen op Thailandblog en maak daarbij graag vergelijkingen.
  Onderwerpen die voor de een interessant zijn blijken bij een ander niet de minste interesse op te wekken. Smaken verschillen, gelukkig maar. Moest even glimlachen bij het lezen van het artikel: “Lezersvraag: Hoe kom ik in contact met een Thaise vrouw?” Bijna 1200 (jawel, twaalfhonderd) lezers en bijna honderd reacties leverde het op. Je kunt je afvragen of dat iets zegt over de gemiddelde Thailandganger. Bij de vergelijking tussen beide artikelen moest ik even denken aan mijn veel te vroeg overleden allerbeste vriend die zou zeggen: “Het gaat in het leven altijd over de duit en de fluit.”

  • Gringo zegt op

   @ Joseph: ik sta ook versteld van het aantal reageerders, dat er maar een eind op los zeurt. “Nee, ik zeur niet, ik zeg het ook niet voor mijzelf, maar voor anderen” De regering zou dit moeten doen en dat moeten laten, allemaal raadgevingen voor het lieve vaderland weg, waar niemand iets mee kan doen. Is dat nou zeuren of niet?

   In een andere posting werd Cor Verhoef verweten een beetje de Joep van t Hek uit te hangen, maar ik kan je verzekeren, dat zou hij dit blog lezen, hij genoeg tekst uit deze posting kan halen voor een avondvullend programma leuteren en zeuren.

   Voor jou en alle zeurpieten dit aardige liedje van Annie M. G. Schmidt, oorspronkelijk gezongen door Conny Stuart

   http://www.youtube.com/watch?v=hVCNmj2nGOY&feature=related

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Lichtelijk gemakkelijke manier om kritiek weg te wuiven, Gringo. Beetje zeuren uit je ivoren toren, zou ik haast zeggen.

    • Gringo zegt op

     Ik dacht, dat een regel op dit blog was, niet persoonlijk te worden. Ik val niemand persoonlijk af of aan, jij doet het nu voor de tweede keer bij mij. Kan dat svp stoppen!?

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Mijn opmerking was niet op de man gespeeld. Als dat zo is overgekomen, mijn excuses voor het aanraken van een gevoelige plek. Ik reageerde op jouw opmerking over allerlei reageerders die in jouw ogen zeuren. Ik had toch sterk de indruk dat je mij bedoelde met de opmerking dat ik het opnam voor ‘de anderen’. Toch? Ik ben en blijf van mening dat het niet juist is om mensen die kritiek hebben op de huidige gang van zaken in Nederland in de categorie ‘zeurpieten’ in te delen. Ik zeur niet; ik lever gerechtvaardigde kritiek. Mag dat?

      • Bacchus zegt op

       Met dat laatste ben ik het helemaal eens. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar daarom zijn we (over en weer) nog geen zeurpieten. Dat geeft nu juist de “sjeuiigheid” aan een discussie.

   • Bacchus zegt op

    Sorry, is het dan niet de bedoeling van een bloq om discussies los te maken. Haal dan de knop reageer weg.

 12. Bacchus zegt op

  Beste Joseph, ik kan alleen maar bevestigen dat je een zeer wijze vriend had.

 13. HansNL zegt op

  Ik verbaas me.
  Dat er nog mensen zijn die in de vergrijzing van de maatschappij geloven.
  De naoorlogse geboortegolf is omstreeks 2030 bijna uitgestorven, wat dus betekent dat de vergrijzing om zal slaan in een “vergroening”.
  Ik verbaas me.
  Dat er “jongeren” zijn die de ouderen van alles en nog wat misgunnen, terwijl de ouderen hun hele leven daarvoor premies hebben opgebracht, dus recht hebben op de opbrengst.
  De “jongeren” hoeven niet zo bang te zijn, gewoon 40 jaar premie betalen, en dan heb je ook rechten.
  Nu dus niet, en zeker niet het recht ouderen hun rechten te ontzeggen.
  Maar wees niet bang, de vergrijzing bestaat over 20 jaar haast niet meer.

  Wellicht word het tijd het verstand te gaan gebruiken?
  Inderdaad, de sociale voorzieningen in Nederland zijn (te) goed.
  Maar let wel, de hele aanval op ouderen, sociale voorzieningen, arbeidsbescherming, en bijna alle zaken waar door de toenmalige sociale onderdrukten voor is gevochten, onder druk van conservatieve en liberale krachten tot afbraak wordt gedwongen uitsluitend en alleen voor winstmaximalisatie van bedrijven.

  Overigens, ter lering ende vermaak, het wetenschappelijk bureau van de VVD heeft onderzoeken gedaan naar het misbruik van de sociale voorzieningen in Nederland.
  De cijfers die daarin staan zijn wel heel erg opvallend!
  Het misbruik is lager dan waar dan ook in Europa!
  Laat ik het zo zeggen, meer dan 90% van de gebruikers van de sociale voorzieningen misbruiken niet.
  En, net als bij de fouten die de politie gemaakt heeft bij het afgeven van de Vergunning tot het voorhanden hebben van een vuurwapen aan de idioot in Alphen, ligt de schuld van het hele gebeuren bij diezelfde overheid.
  Zo ook bij de controle op het misbruiken van de sociale voorzieningen, de overheid doet er gewoon niets aan.

  Maar ja, het is natuurlijk wel zo dat het bedrag dat door “hogeren” bij elkaar gesprokkeld wordt door fraude, valsheid in geschrifte, vals declareren, smeergeld, en meer van dat soort fraaie zaken aanzienlijk groter is als het bedrag dat aangerekend kan worden tot fraude bij sociale voorzieningen.
  Maar, zoals altijd, het is natuurlijk veel makkelijker om de “minderen” te pakken.

  Maar, ik heb 43 jaar gewerkt, 40 jaar pensioenpremie betaald, jarenlang VUT-premie betaald, en al met al vind ik dus gewoon dat ik recht had op prepensioen, op een altijd voorgespiegelde waardevaste pensioenuitkering, en een AOW-uitkering.
  En als jongeren mij dit misgunnen kan ik alleen maar zeggen, kom maar terug met je geklaag als je net als ik er voor gewerkt en betaald heb.

  De groeten!

 14. siamees zegt op

  Ja wat een gezeur is me dat hier,sommigen hebben echt niets geleerd in Thailand,zou reizen of in een ander land gaan leven ook niet de geest kunnen vernieuwen om anders te leren denken over bepaalde zaken?

 15. kees zegt op

  Beste Hans NL
  Geweldig goed verwoord. Daar hoef je niks meer aan toe te voegen. en kan je niks van af halen. ik vind het echt wel een compliment waard. Beste groet Hans
  En wat je er onder zet maakt het helemaal af De groeten !

 16. Hans G zegt op

  Nou, je onderwerp levert in ieder geval een hoop gezeur op.
  Gelukkig gaan die pieten al weer snel terug naar Spanje.
  Hans Groos

 17. Bij deze sluit ik dit onderwerp er is genoeg over gezegd, de standpunten worden herhaald. Iedereen bedankt voor zijn.haar mening en bijdrage.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website