Column: Petten niet toegestaan

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
12 april 2013

Vanochtend telde ik aan het ontbijt in mijn hotel maar liefst vier mannen met een baseball cap op hun hoofd. Een van hen wilde nog mooier voor de dag komen en droeg een grote strohoed met daarbij een zonnebril, terwijl de zon op deze ochtend geheel verstek liet gaan.

Een hoofddeksel kan zeer nuttig zijn, maar sommige lieden hebben geen benul van fatsoen.

Geschiedenis

De baseball cap was ooit onderdeel van een sportuniform en de baseball cap bestaat veel langer dan menigeen wellicht zou vermoeden. Bij het eerste uniform dat de baseballclub ‘The New York Knickerbockers’ op 24 april 1849 introduceerde behoorde zo’n cap. Dit eerste exemplaar van stro had de functie om de ogen tegen het zonlicht te beschermen om letterlijk doelgericht te kunnen scoren.

Het eerste ontwerp had verschillende nadelen. Het eerste van stro gemaakte exemplaar was weinig elastisch, nauwelijks transpiratie absorberend en zeer windgevoelig. Het kwam in die jaren regelmatig voor dat enkele exemplaren zwierig over het speelveld dwarrelden. Al vrij spoedig volgde een verbeterde uitvoering en maakte stro plaats voor het veel elastischer materiaal wol.

De grote doorbraak

Echt populair en met een veel groter toepassingsgebied bereikte de cap in 1988. De grote Amerikaanse sportartikelenfabrikant Spalding nam in dat jaar de zogenaamde ‘Jockey Shape Cap’ in haar Baseball catalogus op. Een van de belangrijkste verbeteringen die werden doorgevoerd betrof de klep. Om dit onderdeel meer plooibaar te maken werden een aantal stiksels aangebracht; een vondst die de dragers tot op de dag van vandaag ervaren. Hoe populair dit product is geworden weten we inmiddels wel. Albert Goodwill Spalding heeft bij de oprichting van zijn zaak in 1871 nooit kunnen bevroeden welke populariteit zijn cap ooit zou bereiken.

Onfatsoen

Niets, helemaal niets heb ik tegen de baseball cap. Het kan een zeer nuttig attribuut zijn om hoofd en ogen tegen de zon te beschermen.

Soms kan ik het ding echter verwensen, wellicht beter gezegd de drager. Vraag me af wat iemand bezielt die in een restaurant, getooid met pet, zijn maal zit te verorberen of in de praktijk van de tandarts, zoals ik onlangs zag, met een cap op zijn kop in gesprek is. Moet dan denken aan een ietwat oubollig lied uit vervlogen jaren waarin de tekst voorkomt: “kom er in zet je hoed af, kom er in schuif je stoel maar bij, doe maar net of je thuis bent en zet al je zorgen opzij”.

Gedachtig dat lied voel ik me in Thailand aardig thuis en zorgen heb ik evenmin, maar aan personen die in een restaurant zitten met zo’n pet op hun hoofd kan ik niet wennen en evenmin aan lieden die met een ontbloot bovenlijf over straat lopen om nog maar te zwijgen over de figuren die bijna naakt zo trots als een pauw hun beschilderd lichaam willen tonen.

Soms denken ze nog stoerder over te komen met een hemd zonder mouwen en vooral een laag uitgesneden hals. Een singlet noem je zoiets dacht ik. De spierballen en versierde armen komen dan mooi tot hun recht. Ook tegen tatoeages heb ik niets, want dat moet iedereen maar voor zich uitmaken. Maar bezwete blote lichamen met of zonder ‘plakplaatjes’ kan ik niet in mijn omgeving dulden.

Kees zet je pet af

Zittend op het terras van een aardige uitspanning heb ik heel even heel intens mijn lach moeten inhouden. Eigenlijk had ik het willen uitproesten van het lachen. Een iets ouder echtpaar komt binnenwandelen. Kees is getooid met een fraaie pet op zijn ietwat kalende bol. Bij het binnenkomen ziet zijn vrouw een bord met de tekst “Pets not allowed” en roept haar vooruitlopende man ijlings na: ”Kees zet die pet af, want dat mag hier niet.”

Mijn afschuw van mannen met petten is opeens verdwenen en mijn dag kan niet meer stuk. Verder mijmerend kom ik tot de conclusie dat het wel aan mij zal liggen; wellicht ben ik naïef en hanteer te ouderwetse opvattingen. Het zij zo. Zal toch vaker naar de Thai moeten luisteren, want die zegt gewoon: “Up to him”.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Column: Petten niet toegestaan”

 1. Franky R. zegt op

  @Joseph Jongen,

  Quote..”Verder mijmerend kom ik tot de conclusie dat het wel aan mij zal liggen; wellicht ben ik naïef en hanteer te ouderwetse opvattingen.”

  Ik weet niet hoe oud u bent, maar zelf ben ik nog geen veertig. En ook ik kan mij danig opwinden over gebrek aan goede manieren. Of dat nu in Nederland, Suriname of Thailand is.

  Mijn Surinaamse oma zaliger zei altijd mij mijn pet af te doen bij het eten. Oudere mensen vinden petten en mutsen binnenshuis geen gezicht en nogal kinderachtig. Maar zoals ik al zei, ben ik geen oudere. En ik draag toch redelijk vaak een pet.

  Veel mensen zijn vergroeid met hun hoofddeksels. Petten en capuchons zijn mode-statements. Daar hoeven met name jongeren zich niets van aan te trekken, want, tja, het is nu eenmaal de mode. En ook wij zijn jong geweest.

  Toch is het dragen van petten onder het eten stijllozer, dan met een pet op naar de tv kijken.

 2. Cor van Kampen zegt op

  Van mij mag je met een pet op en desnoods een zonnebril naar het toilet gaan.
  Andere mensen zullen zich misschien afvragen of die figuur misschien hulp nodig heeft van een psychiater. Wat mij het meest stoort is mannen met een ontbloot bovenlijf.
  Midden in bijvoorbeeld Pattaya. Nou mogen zij van mij zo over straat lopen, maar in een Bathbus zitten met zo’n bezweet bovenlijf naast je is toch niet zo prettig.
  Ik heb in Foodland een keer meegemaakt (er staat zelfs een bord bij de ingang, verboden voor honden en natuurlijk is roken binnen niet toegestaan en geen ontbloot bovenlichaam) dat iemand gewoon zonder bovenkleding naar binnen ging.
  Het personeel begon zenuwachtig te kijken,maar niemand sprak de man daarop aan.
  Ik kon het natuurlijk weer niet laten. Ik sprak hem aan en vroeg hem of hij misschien zijn contactlensen of zijn bril had vergeten. Hij had natuurlijk geen humor. Ik heb hem vriendelijk gevraagd het pand te verlaten of iets over zijn toch al niet aantrekkelijke lijf aan te trekken. Zo als ik al zij, hij had geen humor en was een kop groter dan ik en ongeveer 20 jaar jonger. Toch heb ik hem persoonlijk de winkel uitgewerkt. Een beetje een gekneusde duim aan overgehouden, maar ook een soort trots gevoel.
  Volgende keer ga ik eerst een straatje om. De leeftijd begint ook te tellen.
  Cor van Kampen

 3. Sir Charles zegt op

  Ook altijd grappig dat veel Nederlanders spreekwoorden en gezegdes letterlijk menen te moeten vertalen naar het Engels wat dan niet begrepen wordt omdat het typische Nederlandse uitdrukkingen zijn.
  Denk aan ‘we fall with the nose in the butter’, ‘keep een eye in the sail’ of ‘I like to go in the sea with you’. Echt je verzint het niet.

  Overigens dat men een Ali-B petje -excuus, baseball-cap- draagt is niet zozeer alleen ter bescherming van de zon doch men denkt er dan jonger uit te zien alhoewel dat in Thailand toch niet echt noodzakelijk is gegeven meestal het leeftijdsverschil.
  Make that the cat wise! 😉

  • ruud zegt op

   Je hebt gelijk met je vertalingen, maar begrijp ook dat niet iedereen sir Charles is en dat mensen soms geen Engels leerden en nu proberen iets in het Engels te zeggen. Is ook dikwijls goed bedoeld om je verstaanbaar te maken.

 4. peter zegt op

  Ik vind de discussie over petjes net zo onnozel als de discussie over hoofddoekjes, voor mijn part zet je een mijter op bij het ontbijt als je mij maar met rust laat.

 5. Chantal zegt op

  Reactie van “jongere generatie” . Pet af aan tafel is bij ons thuis nog gewoon een normale regel. Net als mobieltjes weg tijdens het eten. wel uitzondering op de regel voor mij, zit je buiten in de zon kan ik me voorstellen dat je je hoofd en ogen beschermd. Zo heeft mijn oom uit nieuw zeeland altijd een hoofddeksel op. Hij laat ook regelmatig stukjes huid op zijn hoofd wat onrustig is verwijderen. Kortom er kan ook een medische reden achter zitten!

 6. ruud zegt op

  Natuurlijk krijg je discussie hier over een petje op, petje af. ( is ook een spelletje hihi) En het is zo dat iedereen maar moet doen wat hij denkt te doen. Is dat zo ???? Nee. Iedereen kan niet zo maar doen wat hij wil, dat zou de spuigaten uit lopen.
  Er is ook nog zoiets als MORAAL.
  Fatsoensnormen noemen we dat ook. En normen zijn regels. En iedereen moet zich aan regels houden.
  Normaal gekleed in en restaurant is ook normaal. Gewoon een rok en een blouse of een shirt en een broek. ( zonder mouwen vind ik niet zo erg.) Het is een shirt.
  Op straat loop je niet naakt ( ook niet half naakt)

  Ik ben oud, maar heb dit altijd geleerd en is ook niet slecht

 7. Arno zegt op

  Ligt het aan mijn kennis van de engelse taal of gaat het bij het plaatje bij dit artikel over “pets” dus huisdieren? Een pet voor je hoofd is gewoon een cap, een hoedje is een hat, prima stukje weer.

  Mod: Kom er maar in hoor.

  • ruud zegt op

   Arno het ging over petjes etc. En het plaatje was er bij gezet om het artikel nog grappig te maken ook. Maar dat wist je wel. toch ?? Bedankt voor je uitleg hoor van de Cap and the hat.. . ( dit is ook en grapje hoor )
   Ruud

 8. geert jan zegt op

  dont take me in the mailing ?Het gaat eigenlijk over manieren en onbeschoftheid ? Maar dat is in elke andere cultuur toch weer anders ?Pas je gewoon aan; pet op shirt uit en goed zweten en stinken en dan shoppen in de Lotus. Ik moet haast aan siberie denken of Wladiwostok.

 9. Chris Bleeker zegt op

  Een liedje van Mick Jagger,daar moet ik ook nu aan denken als ik dit stukje lees van Joseph Jongen.Het is iets waar ik mijzelf,en anders mijn kinderen wel,mij telkens aan helpen herinneren,met de opmerking van,….Pa…je word oud.
  Maar de reden dat ” wij ” de wat ouderen onder ons,wat problemen hebben met het ophouden van een hoofddeksel in huis of een gelegenheid is deze,als mijn vader weg moest dan deed hij de hoed AAN,niet op,en het was hoogst onbeschoft om je hoofddeksel als je ergens naar binnen ging aan/op te houden.
  Maar Nederland is niet meer zoals ik dacht,dat het was.Dus zeg ik telkens maar weer tegen mijzelf als ik zoiets zie….Chris” Old Habits Die Hard “


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website