Overwinteren in Nederland

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
23 december 2013

Voor het eerst in bijna 20 jaar ben ik door omstandigheden veroordeeld ditmaal de winterperiode in Nederland door te brengen. Aanvankelijk leek het me iets onoverkomelijks, maar intussen heb ik me bij de situatie neergelegd.

Troost me met de gedachte dat in april mijn reisambities weer kunnen worden ingevuld. Wellicht weer naar Thailand maar wel nà Songkran, een evenement dat ik éénmaal heb meegemaakt maar absoluut geen tweede maal. Ieder zijn of haar meug, maar dat watersmijt gedoe is niet bepaald mijn favoriete feest.

Heerlijk winters

Je kunt het geloven of niet ik geniet tot nu toe van het winterweer, de mooie herfstkleuren en het nu en dan schijnende winter zonnetje. Wat is de herfst toch mooi. Gelukkig is de temperatuur voor de tijd van het jaar voor deze koukleum nog steeds zeer draaglijk. De mooie luchten en herfstbladeren in het bos, feeëriek aangestraald door de najaarszon zijn een lust voor het oog. Met mijn fotocamera ga ik op stap om de herfstkleuren vast te leggen.

Verdringen

Tracht mezelf in te prenten dat ons mooie landje toch ook heel wat bekoorlijkheden heeft en niet voor Thailand onderdoet. Binnenkort is het weer Kerst en die intieme sfeer kan Thailand niet bij mij oproepen. Dit jaar geen drie maanden genieten van de warmte, maar gewoon thuis de verwarming een paar graden hoger draaien. Kaarsen aan, een lekker glas wijn bij de hand en een beetje dromerig denken aan Thailand dat ik deze winterperiode wellicht toch zal gaan missen.

Muziek

Ongetwijfeld ga ik in januari, als de kou tot in mijn botten doordringt, de Thaise warmte missen. De muziek en sfeer in enkele van mijn favoriete leuke etablissementen in Bangkok gaan eveneens ditmaal aan mij voorbij.

Muziek kan troost bieden maar zal het gemis aan de tropische zonnestralen niet kunnen compenseren.

Moet bekennen dat ik ietwat gefrustreerd door het leven ga omdat ik geen enkel muziekinstrument kan bespelen. Een frustratie die ik vele jaren geleden heb overwonnen met de aanschaf van een pianola. Zo’n bijna zelfspelend instrument waarop je met gebruik van handen, en niet te vergeten voeten, alle grote pianisten uit een grijs verleden via een papieren rol ‘live’ ten gehore kunt brengen. Muziek brengt vreugd en verminderd verdriet.

Je voelt het al aan; meer dan normaal zal ik gedurende deze winterse periode mijn 102-jarige Blüthner vleugel met ingebouwd pianola-mechaniek gaan bespelen. De speciale kerstrollen heb ik al te voorschijn getoverd. Beroemde pianisten van weleer zoals onder meer Edvard Grieg, Ferrucio Busoni, Julius Röntgen, Franz Léhar en Johann Strausz zullen mij door deze winterse periode moeten loodsen en het gemis van drie maanden Thaise zon en heerlijke temperatuur hopelijk doen vergeten of op z’n minst enigszins verlichten.

Wens alle bloggers en lezers van Thailandblog een mooie kerst en een gezond en gelukkig 2014.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Overwinteren in Nederland”

 1. liesbeth, zegt op

  hallo Jo,ons nederlandje heeft toch ook goede kanten ,maar ik kan me voorstellen,dat je thailand mist,zeker na dit bericht .een beetje warmte zou me ook wel aanstaan..gr van ons

 2. f.franssen zegt op

  Ik bevind mij, door omstandigheden ook in NL i.p.v Thailand. Heerlijk voor een keer.

  De luchtvervuiling is hier (Pattaya) zo groot dat mijn geijkte apparaat voor fijnstofmeting code rood aangeeft. Het is 1 grote bouwput en nu ook in Naklua dagen nacht door denderend verkeer van vrachtauto, s (bouw), bussen en andere auto’s.

  Weloicht kom ik hier helemaal niet meer terug. Op een “”schoon”” eilandje te gaan zitten zonder vertier lijkt mij ook niets,…

  Dus fijne feestdagen,

  Frank

  • Gerard zegt op

   Hoi Frank, Het is al een paar jaar een grote rommel met al die nieuwbouw, en dag en nacht doorgaan met bouwen 24 uur. Mij niet meer te zien in Pattaya.

   En wens iedereen Prettige Kerstdagen en een Gezond 2014 ( 2557 )

 3. JacquesKoppert zegt op

  Nou Joseph, één troostende gedachte: Thailand beleeft op dit moment in het Noorden de koudste winter of zomer -hoe het hier heten mag- sinds ik er kom. En dat is vanaf 1997. s Nachts temperaturen van 10 graden en overdag doet de zon er heel lang over om het een beetje op te warmen. De wind houdt het koud.De huizen in Nederland zijn daar heel wat beter op gebouwd dan hier. Het slaapt wel lekker onder zo’n dubbel dekbed dicht tegen elkaar aan. Voor overdag hebben we maar wat winterkleren gekocht.

 4. Bacchus zegt op

  Met het repertoire van het mooie lijstje pianisten, waarvan ik moet zeggen dat ik er twee (helaas) niet ken, moet het je zeker lukken die maanden door te komen. Ik wens je ook mooie muzikale dagen!

 5. ron bergkotte zegt op

  Te lang gewacht met boeken i.v..m de demonstraties in Bangkok en geen acceptabele vlucht kunnen vinden dus nu vliegen wij eerst op 02/01. Ook wij zijn dus voor het eerst in een heel lange tijd met de kerst in NL. Vroeger naar de wintersport, daarna in de zon op Phuket Was vanmiddag even in de supermarkt om de laatste “kruimeltjes” voor de kerst in te slaan en wist ineens weer waarom ik rond deze tijd beslist NIET in NL wil zijn. Begon bijna te hyperventileren van al die gestreste gezichten.

  Desondanks iedereen een prettige kerst en een gezond 2014. Ron.

 6. Daniel zegt op

  Een troost ik zit hier voor het ogenblik in CM te bibberen van de kou. Zoals hier boven reeds gemeld heerst er hier in het Noorden een koude golf. Ik hoop dat degenen die later kommen warmer weer meebrengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website