Column: Ontevreden mopperkonten

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
28 mei 2014
Dagdienst: 3.000 baht en avonddienst 5.000 baht

Regelmatig kom je op Thailandblog reacties tegen van mensen die nogal afgeven op het moederland. Voor hen is er maar een paradijs op aarde en dat is Thailand. Blijkbaar kijken ze alleen naar hun eigen situatie en hebben weinig oog voor de Thai die het financieel met heel wat minder moet stellen. 

Integratie

Het zou voor hen wellicht goed zijn als er ook in Thailand zoiets bestond als een inburgeringcursus voor buitenlanders die zich in het land willen vestigen. Waarom zou een Thai in Nederland en elders een dergelijke cursus moeten volgen en waarom omgekeerd niet?

Het zou de ogen van heel wat mopperkonten, die het niet kunnen laten om af te geven op het land dat ze vrijwillig hebben verruild voor Thailand, doen openen. Wellicht komen ze dan tot de conclusie dat het leven voor een buitenlander in Thailand heerlijk is, met dank aan de welvaartstaat Nederland.

Inkomen

Heerlijk toch geen belasting meer te hoeven betalen als je in Nederland bent uitgeschreven en volop kunt genieten in een land waar het leven heel wat goedkoper is. Denk nu niet dat er van enige jaloezie sprake is, immers ik kies er geheel vrijwillig voor om in Nederland te wonen en regelmatig naar onder meer Thailand met vakantie te kunnen gaan. Mijn weliswaar hoge Nederlandse belasting betaal ik niet bepaald met plezier maar wel tot de laatste cent. Ik mopper in het geheel niet en ga na elke vakantie als een meer dan tevreden mens weer naar dat kikkerlandje terug.

Denk dan dikwijls aan die Thaise mensen die net als ik gepensioneerd zijn en van staatswege de som van maar liefst 500 baht ontvangen. Ja, je leest het goed: vijfhonderd baht. Invalide personen die niet meer in staat zijn om te werken, krijgen eveneens een dergelijke uitkering.

Ziekenhuizen

De Thaise ziekenhuizen worden op dit blog eveneens vaak geroemd, maar dat geldt slechts voor mensen die meer dan goed verzekerd zijn. Wellicht verstandig om nog eens tot je door te laten dringen dat de helft van de Thaise bevolking minder dan 15.000 baht per maand verdient, waarvan het gros minder dan 10.000. En ben nou eens eerlijk; ook in het zonnige Thailand kun je met een dergelijk inkomen geen zorgeloos leven leiden.

Met de heel bescheiden Thaise ziekteverzekering kom je niet veel verder dan een heel eenvoudige ingreep. Mankeer maar eens iets dat verder reikt dan een voor medici simpele ingreep of duurder medicijn. Je staat dan wel met een been in het graf. Ken daar voorbeelden te over van. Het overgrote deel van de bevolking is slechts zeer summier verzekerd. Dat als je naar Thailand verkast de Nederlandse ziektekostenverzekering komt te vervallen weet je bij voorbaat. Mopper daar dan ook niet over want je bent niet meer belastingplichtig in het moederland. De bedragen die de Nederlandse staat aan de zorg uitgeeft, zijn immens en de belastingbetaler moet dat ophoesten. Dus als je geen belasting betaalt, is het toch redelijk dat je niet van twee walletjes kunt eten nietwaar?

Veel beloven

Veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven is een oud gezegde. En gaat dat ook niet op voor de verkiezingsbelofte van de Thaise regering die destijds een minimum dagloon van 300 baht invoerde? Wellicht moeten de buitenlandse ondernemingen die in Thailand gevestigd zijn, zich daaraan houden. Wel eens een kroeg in Pattaya, Chiang Mai of Bangkok bezocht? Ooit eens met een bardame gesproken over het loon? Driehonderd baht per dag daar dromen die meiden van. Uitbuiters zijn het die kroegbazen die de meisjes aansporen tot de bekende lady-drinks en barfine, om het maar netjes uit te drukken.

In Pattaya op Second Road hangt in een etablissement een oproep voor medewerksters met daarbij het ‘salaris’ dat men kan verdienen. Heb me laten uitleggen dat 9 uur werken in de dagdienst per maand 3000 baht en de avonddienst 5000 baht oplevert. Vrij weekend? Nooit van gehoord. Hoe je aan het minimumloon van 300 baht moet komen, laat zich raden. Heb voor de ongelovigen er maar een foto (zie bovenaan) van gemaakt en de desbetreffende dame die mij de vertaling gaf, met twee lady-drinks een beetje op weg geholpen.

Wandel in Bangkok ’s avonds maar eens tussen de uitgaanscentra Soi Cowboy en Nana. Kijk dan ook eens naar de vele bedelaars en jonge moeders met kleine kinderen die je bijna smekend aankijken voor een kleine bijdrage.

Hoeveel dames willen je op datzelfde traject niet verleiden? Nee, voor hen is het land geen paradijs. Waarom willen toch al die dames een oudere ontevreden mopperkont aan de haak slaan, vraag ik me wel eens af. Het moet ongetwijfeld vanwege hun goede hart zijn, heb ik me wel eens laten vertellen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Column: Ontevreden mopperkonten”

 1. Bennie zegt op

  Misschien ben ik verkeerd maar volgens mij betaal je toch belasting op je pensioen want voor zover ik weet wordt dit aan de bron afgehouden hier in België?

 2. Muus zegt op

  Prima stuk, helemaal met de schrijver eens

  • Cú Chulainn zegt op

   Geheel mee eens! Mijn vrouw verdiende in Bangkok ook niet meer dan 200Euro per maand voor 6 dagen in de week werken en geen betaalde vakanties. Mening gepensioneerde heeft een inkomen uit het door hun verguisde moederland dat vele malen hoger ligt. Ook het door vele TB-gers geprezen gezondheidsstelsel is er alleen voor de neo-kolonialen en elite Thai. De vader van mijn vrouw had maandenlang problemen met zijn been a.g.v. een ongeval. Een X-ray zou uitkomst hebben geboden, maar daar had hij geen geld voor, dus dan maar weer pijnstillers gebruiken. Ik vraag mij af welke gepensioneerde leeft zoals de doorsnee, werkende Thai (dus geen villa met zwembad, personeel en 4×4) en rond moet komen van 200-250- Euro per maand. Ik denk dat de lol er dan snel van af zou zijn en men meer het moederland zou waarderen. Realiteitszin is soms ver te zoeken.

   • noel castille zegt op

    Ook het door vele TB-gers geprezen gezondheidsstelsel is er alleen voor de neo-kolonialen en elite Thai. De vader van mijn vrouw had maandenlang problemen met zijn been a.g.v. een ongeval. Een X-ray zou uitkomst hebben geboden, maar daar had hij geen geld voor, dus dan maar weer pijnstillers gebruiken. Weet niet waar maar in Udon Thani hospital betaald elke geregistreerde die in Udon woont slechts 35 bath voor een Xray heb zelf als farang een hartscan
    stresstesten medicijnen kost 120000 bath met de thaise verzekering 35 bath betaald?
    Moet een hart operatie ondergaan maar ik ben ouder dan 65 en dan kan men beslissen om dat
    niet te vergoeden en moet naar een prive ziekenhuis ? Ga wel terug naar Belgie eind van de maand ben daar automatisch terug verzekerd vanaf ik in Belgie toekom .

 3. Freddie zegt op

  Een uit het hart geschreven artikel waar ik me volledig achter kan scharen. Mijn complimenten.
  Trouwens op dat paradijs Thailand, word ook menigmaal kritiek geleverd.
  Onbegrijpelijk, als je aan een dergelijk avontuur begint dan weet je dat je te maken krijgt met een andere cultuur.
  Je accepteert het of je keert terug naar het land van herkomst.
  Wij kunnen Thailand niet veranderen, maar misschien kunnen we wel iets doen aan ons eigen gedrag.
  In Nederland daar verkwanselen we steeds meer onze eigen cultuur.
  Maar het blijft het land waar ik veel aan te denken heb en heb gehad.
  Het is alleen wel zo dat ik me steeds meer een vreemdeling voel in mijn land.
  Dit heeft vooral te maken met het beleid van het kabinet en van Brussel.

 4. Peter zegt op

  Uit het hart gegrepen gezonde relativering. Compliment!

 5. p.hofstee zegt op

  Ik heb al wel door dat de schrijver van dit bericht niet weet hoe het precies werkt in Thailand,
  waarschijnlijk via andere mensen . Hoe ouder je bent in Thailand des te meer[ pensioen]je
  krijgt. Als je geen geld hebt als Thai kun je gratis naar het ziekenhuis. Een Thai kan voor heel weinig geld
  heel goed leven [goed in Thailandbloq lezen].
  Dit is wat een Thai aangaat.
  Voor een Nederlander is het prettig om na 40 of 45 jaar belasting te hebben betaald in een lend te kunnen
  leven waar we met ons pensioentje een beetje uit de voeten kunnen en dat we af en toe een beetje mopperen is ook waar maar elke Nederlander moppert op dit moment op Nederland.
  Verder gaat het goed met ons.
  Groetjes.

  • Joseph Jongen zegt op

   Beste heer Hofstee, vertel mij dan maar eens welk geweldig ‘pensioen’ een 75-jarige Thai ontvangt.Denk dat uw ogen wagenwijd opengaan. Daag u uit om dat eens te vertellen. En dat gratis naar het ziekenhuis neem dat ook maar met een zak zout. Een ingewikkelde operatie of een beter en dus duurder medicijn kun je echt vergeten als je niet over een goede verzekering beschikt. Ook al woon ik in Nederland weet ik uit ervaring hoe het in elkaar steekt laat daar geen twijfel over bestaan. En met weinig geld goed kunnen leven zult u bedoelen dat je niet dood gaat van de honger.

   • Luc zegt op

    Joseph, blijf jij gerust in Nederland met plezier belastingen betalen en je houden aan allerlei overdreven regeltjes en wetten, maar laat westerlingen die dit helemaal niet leuk vinden, én graag in Thailand willen verblijven en genieten, hun ding doen.

    Ik ben er zeker van dat zij goed op de hoogte zijn, van wat er moet gebeuren bij ziekte of ongeval. Zij zullen zichzelf wat dat betreft wel kunnen behelpen!

    En dat een minder goed verdienende Thai zich niet zo goed kan behelpen, daar kunnen wij jammer genoeg niets aan doen! Of Wij nu in België, Nederland of Thailand verblijven, veranderd niets aan deze zaak.

    De Thai zullen er op de ene of andere manier zelf moeten voor zorgen, dat er in de toekomst iets in gunstige zin kan veranderen! Daar kunnen of mogen wij Westerlingen ons van de Thaise overheid niet mee bemoeien!

    Wat mij betreft : Ik weet weet wel waar ik mijn oude dag wil doorbrengen – ziek of niet ziek – en dat is zeker niet België of Nederland!

    Luc

  • L zegt op

   Beste P Hofstee,
   Ik wil toch even reageren op u. Ik reageer vanuit de positie dat ik hier heb meegedraaid in de gezondheidszorg. U geeft aan dat een Thai gratis naar het ziekenhuis kan indien geen geld. Dit is niet geheel correct. Niet alle behandelingen worden gratis gegeven en je moet ook geregistreerd zijn om zorg te kunnen krijgen. En waneer je alleen al in Bangkok kijkt lopen er hier heel wat niet geregistreerde inwoners rond. Ook de medicatie krijg je niet allemaal vergoed. En en Thai kan heel goed leven van weinig geld???? Een Thai moet vaak leven van heel weinig geld dat is wel een nuance verschill wanneer je hier op middenstand niveau wil leven kom je met de dagloon van een gemiddelde Thai niet ver! Maar deze reactie geeft precies weer dat wij het altijd zo goed weten in te vullen voor onze medemensen. Wij vullen in wat goed leven is voor de Thai en dat blijf ik byzonder vinden. Wij mogen alle blij zijn dat onze wieg elders heeft gestaan!

 6. barend zegt op

  Bent uw wel eens 1 hollander tegen gekomen die niet loopt te zeuren of te zeiken ik niet.

 7. fons zegt op

  Je hebt helemaal gelijk. Maar je moet je ook af vragen waarom vertrekken veel mensen naar Thailand of elders. Omdat je hier ook tot op het bot word uit geknepen. Wij zijn veel in Thailand geweest en geef arme ook wel geregeld wat gel dat hebben ze tenminste wat aan .maar hier niet aan die boeven.in ieder geval een prachtig land en vriendelijke mensen.

 8. diditje zegt op

  Inderdaad, schitterend artikel, ben het er volledig mee eens. Dit zou moeten verplichte lectuur zijn voor allen.
  Diditje.

 9. Foodlover zegt op

  Gelukkig ben ik in Thailand als ik daar 6 maanden kan verblijven per jaar, genietend van mijn Nederlandse AOW met toeslag voor mijn partner. Belasting betalend over mijn inkomsten. Toch ben ik heel tevreden met onze Nederlandse WELVAART STAAT. Ondanks dat het leven hier duurder is . Noem mij eens een ander land waar je AOW krijgt en ook nog een partnertoeslag. Ook met onze zorgverzekering is het prima gesteld.
  Zelfs als je permanent in het buitenland verblijft kun je genieten van je AOW en partnertoeslag.
  Mensen die mopperen omdat ze gekort worden op hun AOW hebben dan ook niet de volledige premies betaald, er wordt voor ieder jaar 2% gekort.

  • Christina zegt op

   Ik wil hier even op reageren. Partner toeslag ben blij dat het afgeschaft wordt.
   Ik noem twee gevallen een familie lid trouwt een Brazilian girl. Aardig tot dat ze een poot de grond hier had nooit gewerkt we hebben haar schandalig verwend hebben nu een trap na gekregen hij krijgt partner toeslag. Iemand die ik ken woont met zijn Nederlandse vriend in Thailand nooit gewerkt ook toeslag.
   Mag ik dan mopperen vanaf mijn veertiende gewerkt en door een nieuwe wet mis ik twee maanden AOW korting op pensioen twee maanden vanwege belasting hoger kosten 3000 euro was een reisje geweest.
   Maar nu moet ik nog langer sparen.

 10. Daniel zegt op

  HEEL goed geschreven. Thais (toch de meesten) verdienen net genoeg om te overleven. Het is niet zo dat ze leven maar wel de noodzaak om zo te leven.-Een Thai kan voor heel weinig geld
  heel goed leven [goed in Thailandbloq lezen].???
  Eigenlijk zou ik graag hebben dat bij postings vermeld word, de leeftijd van de persoon en ook of hij hier leeft, overwinterd of als toerist, of in Nederland of België leeft. Dan kan men beter begrijpen hoe sommige zaken bezien worden.

  • David H. zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 11. Cees zegt op

  Helemaal met Joseph eens. Daarbij komt ook nog eens dat wij vanuit makkelijk een ticket naar Thailand kunnen betalen en dat is zeker niet geval voor de gemiddelde Thai.

 12. Khun Martin zegt op

  Goed gezien en geschreven Joseph!!

 13. Soi zegt op

  Het klopt dat er op Nederland gemopperd wordt, en soms flink ook. Soms onterecht: niet bij iedereen is een helder oordeelsvermogen door de ervaringen heen overgebleven. Of het feit dat Thaise mensen, die over het algemeen een veel mindere welvaart kennen, hiermee van doen hebben, betwijfel ik. Waarom zij er met hun hebben en houden erbij moeten worden Zet ogesleept, ontgaat me. De stelling had ook zonder hen voortreffelijk kunnen worden verdedigd.

  Desondanks: soms wordt toch terecht gepopperd. Het gemopper komt vooral van hen die met hun AOW en klein pensioen in Thailand zijn gaan wonen. Als we het over deze begrippen hebben, dan praten we over mensen van 65 jaar oud en meer. Het zijn niet meer degenen die het minst kwetsbaar zijn. Ook financieel niet.
  Wat je ziet is dat zij geconfronteerd worden met ferme uitgaven voor ziektekosten, resp. voor een verzekering daartoe. Joseph Jongen doet daar gemakshalve heel luchtig over. Onder het mom van dat je weet als je naar Thailand verkast dat je Nederlandse ziekenfondsdeelname vervalt, moet je aldus de mond maar houden. Ik denk dat juist menigeen zijn deelname aan een ziekenfonds in Nederland voort zou zetten, als hij dat zou kunnen cq daartoe in staat wordt gesteld. Dat wat hij aan kosten per maand in Thailand gemiddeld kwijt is, evenaart een ziektekostenpremie in Nederland, plus dat je daarna met uitsluitingen te maken krijgt.
  Daarbij is het geen keus op basis van vrijwilligheid. Het is een absolute voldongen feit. Korter dan 4 maanden in Nederland betekent automatisch uitschrijving. Daar heb je zelf niets in te willen. Wat daar het minimumloon van de Thai mee te maken heeft, is mij duister! Zelfs al zou ik in de VS gaan wonen, in Canada of Australië, zou mij hetzelfde overkomen. Hier wordt door de @Joseph eens flink de plank misgeslagen.

  Van mij mag een verplichte integratie- en inburgeringcursus in Thailand ook opgelegd worden. Kom maar op! Geef maar taalcursussen aan gepensioneerde farang. Laat ons maar eens onze gang gaan. Zet ons maar eens tegenover een paar Thai docenten. En laat ons maar eens discussiëren over hoe wij over burgerschap denken? Niets mis mee! Leren we allemaal van. En betalen doe ik zelf wel! Het is niet aan ons dat de Thai overheid niet durft. Al die gepensioneerde nationaliteiten bij elkaar? Ze krijgen een duchtige medestander, maar durven zij het aan? Nee, dus doe ik het zelf wel! En meerderen met mij.

  Let wel: telkenmale laat de Thai overheid ons slechts weer tegen betaling één jaar toe in Thailand. Niet na een eerste periode een volgende van 5 jaar, en nadien voor onbepaalde tijd! Telkenmale wordt ons door de Thai overheid te verstaan te geven niets onderhanden te nemen, en niets omhanden te hebben op straffe van overtreding van de arbeidswet, die ons gepensioneerde farang uitsluit. Wat dit alles te maken heeft met de eisen van Nederland aan eigen immigranten, is mij niet duidelijk. Wel is helder dat @Jongen hier 2 zaken die niets met elkaar van doen hebben als appel en peer ter hand neemt.

  Iedere Nederlandse farang, ook hij met AOW en pensioen, betaalt tot een bedrag van € 19.645 binnen de fiscus box 1 5,85% aan belasting, zijnde de eerste schijf á € 1149. Schijf 2 volgt: 10,85% over € 13.718, zijnde € 1488 maximaal. In mijn geval, en dat is bij meerdere gepensioneerden, volgt schijf 3, zijnde 42% over de rest vanaf € 33.363. Dat Nederlandse farang geen belasting betalen is foute perceptie bij @Jongen. Zou iemand belastingplichtig zijn in Thailand, kan dat al niet over zijn AOW bedrag. Dat er gepensioneerden zijn die zowel in Thailand als Nederland de fiscus ontduiken, is voor deze discussie irrelevant. Wat Thaise ouderen ontvangen in Thailand is idem niet aan de orde. Datzelfde geldt voor de landen zoals in vorige alinea aangegeven. Nederland is uitzonderlijk wat haar oudedagsvoorziening betreft, en wat ik daarmee verkies te doen, is mijn goed recht!

  Wat de alinea: “Veel beloven” betreft, ben ik het met de schrijver eens. Ik vind ook dat men in Nederland niet alleen aan Oost-Europese werknemers, maar ook aan alle Nederlanders een minimumdagloon verstrekt van € 7,50. Lees goed: dagloon, niet uurloon. Dan weten we zeker dat er niet op verongelijkte manier vergeleken kan worden tussen Thailand en Nederland. Daarnaast ben ik het ook eens met het feit dat als je toch in Pattaya rondstruint, en als dat dan weer zo nodig moet langs de bargirls, dat wij hen 2 lady-drinks verschaffen opdat zij een sprongetje kunnen maken naar hun gewenst maandloon van max. 5000 ThB. Tot slot vind ik met @Joseph dat we bedelaars en jonge moeders met kinderen diep in hun ogen moeten kijken, en ons terdege gelukkig prijzen in de wetenschap dat ook ons gepensioneerde mopperkonten alsnog een Thaise schone is toebedeeld.

 14. Dick van der Lugt zegt op

  De Nederlandse taal kent tal van synoniemen voor mopperen, zoals: ontevreden zijn, iets niet kunnen verkroppen, morren, gemelijken, kankeren, hardebollen tegen zijn lot, in een kwade bui zijn, muiten, pruttelen, sputteren, foeteren, murmureren, iets beklagen, betreuren, beschreien, bewenen, bejammeren, klagen, kniezen, kankeren, foeteren, mokken enzovoort

 15. janbeute zegt op

  Ook ik ben soms een grote mopper kont .
  Maar ik hou nog steeds van Holland .
  En waarom ????
  Ik ben straks 61 jaar .
  En heb vele goede herrinering aan ons kleine landje daar aan de Noordzee .
  Overal in de wereld zijn er steeds meer problemen .
  En nu zeker ook in Thailand .
  Maar je kunt zeggen over Holland wat je wilt .
  Het staat nog steeds in de top 10 van alle wereld landen waar je het beste kunt leven .
  Vrijheid van meningsuiting over wat en wie dan ook , als je geen leugens vertelt
  Heeft zeker ook corruptie heel laag vergeleken met Thailand .
  Hier is het een way of life .
  Ja wij worden gekort op onze AOW , EN GA ZO MAAR DOOR .
  Maar wie zorgt er voor je in Thailand als voor de Hollandse farang de poen op is ????
  Ja zeker de familie van je Thaise ega of vriendin .
  Er zijn al velen teruggekomen naar Nederland , en moesten aankloppen bij de sociale dienst .

  Jan Beute .

 16. Willem Elferink zegt op

  Hans, dit is wel typisch een stukje generaliseren. Dat begint al met de opmerking: Ik ken er al genoeg….spookburgers… typisch een woord dat een tijdje geleden ergens in de wandelgangen over dit onderwerp is opgedoken. En dan ga je verder.. een soort lange vakantie etc. Ik woon al een lange tijd (vele maanden van het jaar) in Thailand. ik ken hier ook vele, vele Nederlanders, die hier geen probleem mee hebben. Waarom dit iedere keer opgevoerd. ik woon in Nederland, heb 41 jaar gewerkt, betaal al mijn sociale verplichtingen, zelfs ong. 35% van mijn AOW aan loonheffing. Waar heb je het in godsnaam over? Mag ik hier dan een aantal maanden in Thailand gelukkig zijn?

 17. GJKlaus zegt op

  Ik heb er geen problemen mee om belasting te betalen.
  Waar ik wel problemen mee heb is hoe het ontvangen belastinggeld wordt besteed door de overheden, rijks als gemeente.Waar ik wel problemen mee heb is dat de overheid de tering niet naar de nering zet, men wordt vanuit Brussel toegestaan om max. 3% het budget te overtreden en dat elke jaar weer. Dat kan dus nooit goed gaan. Als de particulier/burger zo z’n leven zou willen inrichten dan zou hij al gauw nul op het rekest krijgen bij de banken.
  Binnenkort ga ik de AOW in en dat die gekort wordt dat heb ik vooraf afgewogen en geaccepteerd. Overigens kan je die zelf aanvullen door jaarlijks je bijdrage zelf te doen. Maar even een rekensommetje gemaakt dan bleek dat de terugverdientijd toch wel erg lang was zeker als je met de gemiddelde sterfte leeftijd rekent.
  Daarnaast heb ik van het ABP een klein pensioen waar overigens ook belasting over betaald dient te worden in Nederland.
  Verder ligt er al een thaise wet klaar om gepensioneerde buitenlanders te gaan belasten en het ernaar uitziet dat die last voor mij in ieder geval meevalt. Toch vind ik dat tegenover die plicht ook rechten moeten staan buiten het slechts mogen leven in Thailand daar schort het nog aan. Ik voel me hier geen gast als zovelen hier telkens moeten beweren als er kritische noten worden geleverd op de toestanden in Thailand. Dat is een drogreden van die mensen.
  Verder begrijp ik de mensen niet die zonodig moeten afgeven als je op legale wijze je belastinglasten verlaagt, wat heeft ethiek hier mee te maken. Ik vind het van de overheid onethisch om de bevolking overmatig te belasten.Begin gewoon eens de lekken te dichten door te zorgen dat elk nieuw EU lid zijn mensen binnen haar eigen grenzen te houden en nog beter eerst het land op ons nivo te brengen zodat de mensen niet om economische redenen bij ons komen alvorens ze in de EU op te nemen. Overigens ben ik tegen de EU als het gaat om een politieke eenheid van te maken een zgn VS van Europa. Maar dit terzijde.
  Ik heb altijd gezegd dat ik nergens anders wilde leven dan in Nederland en eigenlijk wordt dat bevestigd door de levensomstandigheden in Thailand. In Nederland is de lucht schoon, de vuilophaaldienst is goed geregeld i.t.t. de dagelijkse avondverbranding aan huis van (tuin)afval dat altijd gepaard gaat met veel rook in Thailand. Ik woon hier in het noorden op het platteland met thaise vrouw en dochter en schat in dat het beter voor hen is om hier in Thailand te leven en op te groeien en daarom leef ik hier dus ook.
  Wat de zorgverzekering betreft die kan je bij verschillende nederlandse zorgverzekeraars rustig voortzetten, ONVZ en UNIVE zijn er twee waar dat zonder meer mee kan. Je betaalt wel beduidend meer dan wanneer je woonachtig bent in Nederland, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de bijdrage die deze mijen van de overheid krijgen voor elke aangesloten verzekerde, die betaalt de overheid nl niet meer voor je als je uitgeschreven bent.
  Verder ben ik het met Soi volledig eens.
  Kortom ik voel me geen zeur over Nederland.Maar voel me wel betrokken bij Nederland.
  Het kan altijd beter waar of waar !!!

 18. Erik bkk zegt op

  Wij zouden toch zolangzamer hand beter moeten weten. Ikl reageer hierbij op de column van Joseph Jongen en hou de volgorde van zijn verhaal aan.

  Ik heb nog nooit iemand aan nederland horen refereren als het paradijs op aarde en dat zal wel zo blijven denk ik.Ik woon er al 27 jaar niet meer en ben er op dit moment op vakantie in de kou en de regen.

  Er bestaat in Thailand wel degelijk iets als een inburgerings cursus als je een Thais paspoort wilt verkrijgen. Je moet het Thais in woord en geschrift beheersen. Je moet aantonene dat je waarde meebrengt voor het land. Dat kan o.a. zijn middels werk in je eigen bedrijf, belangrijk vbrijwilligers werk en/of grote donaties voor goede doelen. De regels voor vestiging in beide landen zijn verschillend maar hebben hetzelfde doel, je moet zelfredzaam zijn en het land niet ten laste komen.

  Met voldoende middelen tot je beschikking kan je je na je 50e vestigen in Thailand met een retirement visum. Probeer dat maar eens eerder te doen, dan wordt dat veel moeilijker. Ik kan dan weinig anders bedenken dan via een werkvergunning.

  De basis voor belastingheffing in Thailand is nog altijd heel beperkt. Dat heeft met de rijke klasse te maken die er tot nu toe in geslaagd is hefingen ter voorkomen, zoials op grond, huizenbezit, estate tax bij overlijden en nog veel meer. Inkomen uiit het buitenland is voor ons in de meeste gevallen niet belastbaar om dat ze ook niet het apparaat hebben om daar iets in te kontyroleren. Geloof me die zaken gaan echt in de toekomst veranderen wil het land vooruitkomen en zich verder ontwikkelen.

  Er is onlangs een soort van aanzet gemaakt met wat wij AOW noemen. Toen dat in nederland gebeurde was er ook sprake van ists van een paar tientjers per maand. Die 500 Baht per maand is een summier begin en niet het eind van het verhaal. In het begin waren er verder ook vrijwel geen sociale voorzieningen in nederlkand. Ik ben wat ouider dan de meeste bloggers hier en hgeb die hele ontwikkeling in nederland ook nog meegemaakt. Thailand staat daarin ook aan het begin nu.en geef ze weat tijd en ruimte omdat verder te ontwikkelen.

  Ik ken Thailand nu bijna 40 jaar en er heeft een spektakulaire ontwikkeling plaatsgevopnden in dit land die nog steeds aan de gang is en doorgaat. Ook de gezondheidszorg voor de Thais is spektakul;air verbeterd de laatste 10 jaar. Met betaling van 30 Baht per gebeurtenis worden er thans wonderen verricht die kort geleden onmogelijk waren.

  Ik hen enige tientallen familieleden wonene in de Ciengmai en omgeving. Nu 3 generaties groot. Bij de ouderen was er een paar jaar geleden darmkanker in hetspel. Diegene is geopreerd, heeft nu een stoma, heeft diverse chemokuren gehad en leeft al weer jaren een redelijk gezond bestaan. Een ander werd blind door een verkalking o.i.d. van het hoornvlies en kraag een gekomplceerde operatie aan beide ogen en kan nu weer goerd zien en werken. Een ander kreeg tijden werk een ongeluk waarbij alle spieren en pezen in een knie los scheurden. Het duurde een tijd maar de knie is onlangs weer in elkaar gezet en een volledig herstel is in aantocht. Zwangerschaps begeleiding is prima. Inentigen worden op tijd gegeven. Vertel mij niet dat de gewone thai geen gezondheidszorg krijgt voor weinig geld. Je moet er vaak wel iets voor doen, het wordt je niet thuis gebracht. Ik heb het dan niet over geld maar over kontakt houden en praten dat ze je niet vergeten.

  Er wordt verder in de Thaise zorg met dezelfde protokollen gewerkt als bij ons in NL. Dat wil zeggen dat als je als Thai een kanker behandelingh krijgt of wordt opgenomen met een hartaanval of beroerte precies dezelfde behandeling volgt die je in NL zou krijgen.

  Ja en dan veel beloven. De wetsnaleving in Thailand laat veel tye wensen over. Dat vind ik ook heel kwalijk. Je kan verwachten dat ook dat probleem in de toekomst kleiner zal worden. Ook bij de omstandigheden waar deze meisjes onder moeten werken. Ook in NL waren in die wereld op de amstyerdamse wallen etc. vroeger meer misstanden dan tegenwoordig. Nu is prostitutie in NL legaal, is er een vakbond etc. maar dat is ook niet allemaal zo altijd geweest. Ik hoop persoonlijk dat die wereld in Thailand ook kleiner zal worden dank zij betere scholen en ouiders die erin slagen hun kinderen daarnaartoe te laten gaan. De verwachting is dat in de komende tien jaar het inkomen per hoofd in Thailand zal verdubbelen van 5.000 naar 10.000 US$ en hopelijk slaagt de politiek erin een belangrijk gedeelte daarvan door te sluizen naar wat nu de onderlaag van de maatschappij is.

  En wat die bedelaars aangaat op Sukhumvit, dat zijn in meerderheid Cambojanen en andere buitenlanders die niet thuishoren in Thailand. De overheid kan je alleen aanraden niets te geven omdat ze die mensen en kinderen niet kunnen oppakken en gaan verzorgen. Mijn Thaise vrouw geeft ze vaak eten en dan blijkt dat ze helemaal geen Thais spreken en soms willen ze dat eten ook niet hebben omdat de bende leiders geld van ze eisen.

 19. jan geluk zegt op

  Azijn zijkers blijf je altijd houden.Het gebeurt dikwijls dat mensen die hier reageren zeurders zijn.Die wonen hiet totaal niet komen 1x per jaar boemelen hier en menen dan dat ze de wet aan de Farangs kunnen voorschrijven.Dat zijn die zgn beste stuurlui die echter altijd aan wal staan.Als je 40 jaar hard gewerkt hebt in NL en veel premie hebt betaald aan zorg , aow en dergelijke mag je dan het pluk me kaal regeltjes land verlaten en je hier in je 2e vaderland vestigen?Natuurlijk en dan mag je na dat je NL uit gejaagd bent vanwege de hoge kosten hier genieten van je oude dag.Want Nederland heeft de bejaarde niks meer te bieden.En dat mensen dan uit blijdschap laten merken via dit gewaardeerde blog dat ze het spuugzat waren in Nederland is hun groot recht.Dat kan je hun niet ontnemen door te stellen dat het zeurders zijn.Want de echte zeurpieten wonen niet in Thailand.Dit hele artikel slaat de plank dus totaal mis.De gepensioneerde Farangs zijn hier veel gelukkiger dan in Nederland,omdat ze hier niet uitgeperst worden.

 20. dontejo zegt op

  Als je de Thaise nationaliteit wil aanvragen, zijn er wel degelijk eisen. Deze zijn heel wat zwaarder dan de inburgeringscursus voor Nederland. Je moet Thais kunnen spreken en schrijven. Je moet hier minstens 5 jaar wonen en belasting betaald hebben. Er kunnen maximaal 100 personen per jaar een paspoort krijgen, kijk het zelf maar eens na.
  Verder is het ook niet eenvoudig om een jaarvisum te krijgen, hier zijn strenge regels voor,en met welk visum ook, je zult iedere 90 dagen het land uit moeten (en er weer in ) of je iedere 90 dagen melden bij de immigratie.
  MVG. dontejo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website