Ons leven hangt aan een draadje

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
24 januari 2015

Niet schrikken, want er is niets ernstigs aan de hand. In tegendeel. Mijn koffer staat gepakt en ben reisvaardig om naar Bangkok af te reizen.

Wellicht door het stijgen der jaren moest ik bij het inpakken even terugdenken aan mijn allereerste buitenlandse reis naar Weggis aan het Zwitserse Vierwoudstedenmeer. Een negendaagse trip ‘all included’, zoals men dit tegenwoordig noemt, voor de somma van 79 gulden. Met de bus er heen en overnachting in grote legertenten met houten vloer en stalen bedden. Maaltijden werden buiten geserveerd. Niet bepaald luxueus of exclusief maar de omgeving was grandioos en de voorgeschotelde karige Hollandse pot verslonden we als leeuwen.

Checklist

In de loop der jaren heb ik een aardige lijst opgebouwd van artikelen die in mijn bagage thuishoren en akkefietjes die geregeld moeten worden voor mijn vertrek. Aanvankelijk was die lijst vrij beperkt en herinner me nog maar al te goed hoe vreemd de dame op Schiphol mij aankeek dat ik slechts 13 kilo bagage incheckte met een ticket dat aangaf pas over drie maanden weer voet op vaderlandse bodem te zetten. Geld, ticket en paspoort waren voor mij de essentiële benodigdheden die niet mochten ontbreken. Van een mobieltje had ik in die tijd nog niet gehoord. Toegegeven, inmiddels haal ik dat minimale gewicht in de verste verte niet meer.

Stekkers en snoeren

Bij het inpakken van mijn koffer stond ik toch even versteld van de hoeveelheid snoeren, stekkers en adaptors die deel van mijn bagage uitmaken. Oplaadsnoeren voor mijn scheerapparaat, elektrische tandenborstel, oplaadbare batterijen van de fotocamera, laptop en niet te vergeten de mobiele telefoon. Twintig jaar geleden mistte ik al dat spul in het geheel niet. Beste lezer, u zult het al bemerkt hebben, ik behoor niet meer tot de allerjongsten. Mijn leven hangt letterlijk aan een draadje.

Een ander stukje Thailand

Met een goede vriend ga ik ditmaal naar een wat minder bekend stukje Thailand. Mae Sam Laep is een kleine plaats aan de grens met Birma waar ik twintig jaar geleden ooit vertoefde en waaraan ik de allerbeste herinneringen bewaar. Ons tweede doel is de plaats Mae Sot waarvan de bekende schrijver Sjon Hauser schreef: “er zijn weinig plaatsen in Thailand waar ik liever een paar dagen doorbreng dan in Mae Sot, de wervelende districtplaats aan de grens met Myanmar in de provincie Tak. Het is niet alleen de perfecte springplank naar een aantal schitterende natuurgebieden en andere attracties, de stad heeft zelf ook veel te bieden en heeft sfeer.”

Beloof u een verhaal over onze belevenissen. Het draadje van mijn laptop zit in de koffer


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Ons leven hangt aan een draadje”

 1. eduard danser zegt op

  met plezier uw artikeltje gelzen, kort en bondig en duidelijk en……………….in vlekkeloos nederlands! mijn dank.

  • Jan VC zegt op

   Hoofdlettertjes zijn nog meer vlekkeloos Nederlands. 😉
   Jan

 2. Gringo zegt op

  Joseph, ik ben nog iets jonger dan jij bent, maar ik laat mijn leven niet afhangen van draadjes, snoertjes en adaptors. Electrisch scheerapparaat? Gewoon nat scheren, heb je geen draadje bij nodig! Electrische tandenborstel? Kom nou, gewoon flink schrobben met een gewone borstel! Laptop op vakantie mee? Wat is er zo dringend, dat je er tijdens je vakantie gebruik van moet maken. Kan het even wachten tot dat je terug op het honk bent?

  Mobieltje op reis? Iemand zei eens: mensen gaan op avontuur naar het buitenland, maar zelfs in de jungle blijven ze met één been in hun achtertuin. Het contact met het thuisfront mag kennelijk niet verloren gaan. Ik heb dat ding vrijwel nooit bij me en in noodgevallen is er altijd wel ergens een telefoon beschikbaar.

  Laat al dat spul maar thuis en geniet van je vakantie zonder inmenging van buitenaf!

  • BA zegt op

   Dat is natuurlijk ook wat overdreven.

   Nat scheren en gewoon een tandenborstel gebruiken, helemaal mee eens.

   Mobieltje mee is natuurlijk niet alleen voor het thuisfront, maar je kan er ook gemakkelijk contacten mee onderhouden met mede reizigers. Daarnaast zitten er tegenwoordig foto camera’s op welke van hele goede kwaliteit zijn, dus prima voor de vakantiekiekjes. Verder heb je tegenwoordig ook allerhande travel apps welke erg nuttig kunnen zijn.

 3. Jan. zegt op

  Eduard, ook ik zit er wel eens over te denken om zo,n trip te maken, maar dan in mijn eentje, ik ben,78 jaar oud,is dat te oud of ben jij een leeftijd genoot van mij.
  Ik zou het op prijs stellen,eens wat van je te horen.

 4. Martijn zegt op

  Helemaal mee eens. Toen ik twee jaar terug voor het eerst naar Thailand ging was ik al twee maanden bezig geweest om een checklist te maken.
  Het begon met paspoort, ticket, telefoon + lader, tandenborsten + lader, laptop + lader.
  Stroom stroom en nogmaals stroom. Werkzaam in de ict kan ik met mijn functie eigenlijk niet zonder internet, laat staan zonder laptop.
  Toen ik in Thailand op een dag geen internet had, of het knetter traag was. Besefte ik mij pas als wij hier in Nederland toch wel extreem goed zijn met de digitale snelweg.
  Zoals u schrijft; ons leven hangt aan een draadje.

 5. eduard danser zegt op

  beste jan,
  moeilijk een antwoord te geven op de vraag of 78 te oud is om een dergelijke reis te maken.
  ik ben nu 77 en zit weer in thailand en ik moet zeggen, dat ik me nu een stuk beter voel dan toen ik vertrok. ik heb nl enige medische klachten gehad en ik werd daardoor zeer nerveus en dat is nu ik bijna 4 weken onderweg ben, over.
  maar…… maakte ik een paar jaar gelden nog reizen, die voor mij vrij veel inspanning vereisten, zoals een rondreis door myanmar, laos, cambodja, vietnam en thailand, nu kan ik dat niet meer, denk ik.
  ik heb nu een strandvakantie in thailand, ik was al zeker vijftig keren in bangkok om alle paleizen en tempels te zien, en daar heb ik nu dus geen interesse meer voor.

  dinsdag vervolg ik mijn reis naar bali en daar zit ik weer drie weken in een vrij luxueus hotel, waar ik dus grotendeels zal luieren en lekker eten.
  kortom, u moet zelf bepalen wat voor reis u aan zult kunnen en uw huisarts kan u mogelijk daarin raden.
  ik persoonlijk denk dat de meesten in deze leeftijd nog een dergelijke reis kunnen maken en afhankelijk van de conditie luieren of allerlei tours maken.
  met vriendelijke groet
  eduard

 6. leny zegt op

  beste Meneer Jan ik weet niet hoe het fysiek met U gesteld is maar ik ken een persoon van 92 die 2 x per jaar alleen naar Thailand gaat . Hij verblijft voor 2 maanden in een hotel en dat bevalt hem nog steeds prima
  en heeft altijd heerlijke verhalen als hij weer terug is.Dus wat belet U om het niet te doen met 77 jaar . Ik zou zeggen doen en wens U veel plezier ( want Thailand is een heerlijk land voor vakantie.)
  Gr Leny

 7. Marianna zegt op

  Dag Jo,

  Zojuist gelezen dat je weer op reis bent dus gaat het goed met je ! Goede reis veel plezier en ben benieuwd naar je verhalen.

  lieve groeten
  Marianna


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website