Expats weten bar weinig over Thailand!

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
21 november 2014

Het is eigenlijk een grote schande dat Nederlanders en Belgen die hun vaderland verruild hebben voor Thailand, bar weinig weten omtrent hun nieuwe domicilie.

Als we de redactie van het blog moeten geloven bestaat het lezersbestand van Thailandblog voor 80 procent uit niet in Thailand wonende vakantiegangers. Concluderend mag je vaststellen dat de resterende twintig procent hoofdzakelijk Nederlanders en Belgen zijn die in Thailand wonen

Interesses

In welke verhalen op Thailandblog is de 80 procent groep geïnteresseerd vraag ik me wel eens af. In elk geval niet in de politiek zou je mogen concluderen. Evenmin in een moordzaak op een eilandje of over de problemen met een Thaise vriendin, een aanrijding op een spoorwegovergang of in de eigendomsbeperkingen van buitenlandse bedrijven. De echte toerist is ook niet op zoek naar een plaats waar je bitterballen en kroketten kunt eten en evenmin in een hele hoop andere vraagstellingen waarop je met enig vernuft zelf een antwoord kunt geven.

Evenmin in een Mariakaakje dat aan de Nederlandse ambassadeur werd aangeboden. De heer Boer werd gewoon even beetgenomen, want Verkade, die het Mariakaakje ooit op de markt bracht, is al een eeuwigheid in handen van United Biscuits en heeft totaal niets meer met Nederland van doen. Nog heel even en dan is dat ooit Hollandse kaakje in handen van het Turkse Yildiz Holding die 2.55 miljard euro heeft geboden voor het gehele Britse bedrijf.

Of wellicht in handen van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kellogg’s dat eveneens op het vinkentouw zit voor een overname. In dit verband schrijf ik bewust ‘Hollandse’ kaakje want een Belg en Zuid-Nederlander zal zijn of haar neus ophalen voor een droog smakeloos kaakje al of niet vergezeld van een kopje thee.

Expats worden uitgedaagd

Gemakshalve betitel ik in dit artikel alle in Thailand wonende landgenoten en Belgische buren maar als expat. Het gros weet totaal niets over het land waar zij zich hebben gevestigd. Boompje, huisje, beestje en maar wat lanterfanten en een biertje bij de hand. Interesses nihil.

Honderd procent

Beste expats, jullie zullen het wel begrepen hebben dat ik je even op de meer dan bekende kast heb willen jagen. Trek het je toch maar aan en klim in de pen want 80 procent van de lezers is geïnteresseerd in dat mooie plekje, dat aparte restaurantje, die fantastisch mooie ….. noem het maar op. Wij wachten met spanning af met welke tips en aanbevelingen jullie ons simpele Thailand vakantiegangers gaan verblijden. En zeker weten dat je die andere 20 procent eveneens een groot genoegen doet.

Bron: Overname perikelen United Biscuits FD 4 nov. 2014


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Expats weten bar weinig over Thailand!”

 1. erik zegt op

  Maar, Joseph, mij op de kast jagen? Door te generaliseren?

  Dat is voor werkende mensen zoals jij. En voor expats want dat zijn ook werkende mensen maar dan buiten het flatje met dubbel glas en een begonia. Die laten zich nog op de kast jagen.

  Ik ben emigrant! Ik heb die begonia en het werken voor altijd achter me gelaten en geniet van gezin en van Thailand. Schrijf al jaren over Thailand, over mijn omgeving in perifeer Nongkhai, lees en spreek voldoende de taal. Zou graag reizen maar dat verhindert mijn beperkte mobiliteit en toch pak ik af en toe een vervoermiddel om me in de Isaan te begeven.

  Tips voor toeristen?

  Kijk eens wat toeristen ons vragen. “Ik wil in deze 3 weken graag de hoogtepunten van Thailand bezoeken”. Je kunt ze oplepelen uit de blogs en forums. Die mensen geef ik geen antwoord. Dat gaat gewoon niet.

  “Ik wil een half jaar het platteland zien, tussen Thaise mensen leven, eten wat zij eten, doen wat zij doen”. Kom maar! Ik leid je wel rond. Een hut voor 1.500 baht per maand vind ik ook wel voor je.

  We gaan samen met een hobbelbusje met 2 banken en een dakje van Nongkhai binnendoor naar Nong Bua Lamphu en dan zie je Thailand pas. Zal een uur of drie kosten, en dan terug. We eten op de hoek van de straat een Thaise nasi met een gebakken ei van een plastic bordje met een lepel en een vork die Uri Geller in handen heeft gehad waarop je kunt zien wat de vorige klant gegeten heeft.

  Ik sleep je mee naar de lokale tempel als iemand wordt gecremeerd in een open kist en vertel je lekker niet het hoofd af te draaien want een lijk kan in het vuur ineens …enfin. Ik neem je mee naar een grasveld vol koeienvlaaien waar de jeugd tegen een plastic voetbal schopt. Waar een bedelaar krom van de artrose op een markt een nap vasthoudt en van de lokale mensen een mep krijgt omdat ie in de weg zit.

  Naar een tempel, afgelegen, we stappen in een tuktuk of achter op een brommer, waar de wandschilderingen kapot gaan door gebrek aan onderhoud en zal je vragen ook 100 baht in een potje te stoppen.

  Joseph, dan haakt de toerist af. Dat interesseert de toerist niet maar dat is wel het Thailand. Niet de Doi Suthep zo mooi als ie is, niet Grand Palace en de Wat Zoveel in Bangkok, niet het Jim Thompson House waar men zich verdringt doch de bedrijfjes waar de armsten kunst maken voor het OTOP project.

  De toerist wil die airco bus waar een koud doekje klaarligt voor het bezwete hoofdje. De toerist wil niets leren, die wil alleen maar zien.

  En net als die toerist zijn er ook expats, gedetacheerde mensen die overdag werken en daarna in hun moo-baan achter dikke muren kruipen, veilig een bewaker voor de deur. Pilsje er bij? Waarom niet.

  Ik bestrijd, tenslotte, jouw mening dat emigranten niets van hun omgeving weten. Dat emigranten bierzuipende mensen zijn die, dat zeg je niet maar anderen vaak wel, alleen hier zijn om hun pielemuis achterna te lopen. Ik begrijp dat men dat wel eens zegt als je de blik beperkt tot zekere gebieden waarvan ik Pattaya zal noemen als een groot geniethol voor dat soort wensen.

  Thailand ligt daar niet. Thailand ligt onder meer waar ik woon. En daar komen geen toeristen. En eigenlijk ben ik daar best blij mee…..

  • lung addie zegt op

   Beste Erik,
   prachtige repliek.

  • riekie zegt op

   Ik woon ook in de isaan en ben het met je een eric
   Hier zie je het echte thailand

  • G.Goedhart zegt op

   Ben deze week met Thaise oud guerilla’s van zo’n 40 jaar terug naar de plek geweest waar hun kamp gevestigd was.(nationaalpark Chai Trakan) heb daar ook een waterval bezocht en dat was klauteren en klimmen net zoals zij deden toendertijd en je voeten en benen met bloedzuigers.
   Dit is niet wat een expat of menig toerist wil doen maar ik als toerist vindt dit juist het aantrekkelijke van dit land, communiseren met de Thai en Mong bevolking over hun wel en wee.
   Deze oud gurilla’s steunen daar tal van projecten en gaan nu sawa’s aanleggen zodat de opbrengst en inkomsten van de plaatselijke bevolking verhoogd worden daar moet je als toerist of expat net interesse of tijd voor hebben, ik dus wel, zie je en kom je meer te weten hoe de Thai bezig is met zijn land .
   Voor mij als toerist geen bekende plaatsen maar het echte Thailand.

   G.Goedhart

  • piet zegt op

   Niks aan toe te voegen alleen 1 dingetje; het zijn vaak toeristen die denken na 2 weken als racefarang het land door zijn geknald alles te weten.

   Nee als 14 jaar wonende alhier weet ik niks van de Thai af en zal dat ook nooit weten of mischien beetje meer dan ?????? 😉

  • nico zegt op

   Schitterend geschreven Erik, ik vindt het prachtig

  • Jan VC zegt op

   Beste Eric, Dit is taal naar mijn hart. Ik woon slechts vijf en een half maand in de Isaan. Buiten (en dat vind ik bijzonder erg) de voeding voel ik me hier best gelukkig. In Big C wordt dit euvel opgelost…. Dit is dan ook het enige waarbij ik noodzakelijkerwijs kieskeurig moet zijn. Mijn vrouw en ik wonen tussen gewone dorpelingen die bijzonder vriendelijk zijn. Geen toeristen, geen bijzondere dingen die sensationeel zijn, gewoon het leven van alledag hier. Zo boeiend om de mensen hier tijdens hun werk te zien. Ze zien bij een crematie, ze zien in familieverband….. Het geeft mij rust en geluk. Meer hoeft het niet te zijn. Ik vind dit Thailand bijzonder!
   Groet,
   Jan en Supana

  • yolanda smit zegt op

   Prachtig geschreven. En wij zijn nou net weer twee touristen die zouden genieten van de hierboven beschreven plekken! Heerlijk gewoon tussen de bevolking. Dat is wat wij ook altijd proberen.
   Yolanda

  • Anny h zegt op

   Gerard
   Dit is een gegeven waar ik al jaren in mijn binnenste om moet lachen, mensen vliegen de wereld rond ,lopen achter een reisleider aan, een uurtje hier en een uurtje daar ,en voor de rest van de dag aan het zwembad bakken in de zon ,of nog erger ze komen helemaal hun hotel niet uit alleen om te shoppen ,maar eenmaal thuis gaan ze eens vertellen hoe de mensen er leefden ,en wat een armoede er heerste ,hebben ze gezien toen ze van en naar het vliegveld werden gebracht . Ikzelf ben nu 60 en een paar jaar met een paar mensen van mijn leeftijd Azië als backpacker aan het verkennen ,in januari kom ik voor de eerste keer voor 1maand naar Thailand ,veel te kort,lees nu reeds ongeveer6 weken iedere dag thailandblog en heb er zeer veel uit geleerd heb het gevoel jullie al een beetje te kennen,kijk er iedere dag naar uit, dank voor al de leuke tips

  • philip zegt op

   beste Erik
   geweldig verhaal ik kom ongeveer een keer per 5 jaar naar thailand, en probeer altijd uit de toerist overlopen gebieden te blijven, maar het altijd moeilijk om er achter te komen , waar naartoe te gaan.
   daar altijd alleen over de grote ”atraktie’s” ik reis altijd met gewone bus en trein, eet op de straat of waar veel lokale bevolking zit, etc, mocht je goede tips hebben graag ik kom n januari/februari 2016 weer naar tthailand, alvast bedankt philip

 2. lung addie zegt op

  Beste Joseph,
  mij op de kast jagen kan je niet hoor. In de eerste plaats vraag ik me af of u zelf een toerist, een expat of een emigrant bent. Je maakt een grote fout expats en emigranten over dezelfde kam te scheren en “gemakkelijkshalve” op dezelfde leest te schoeien. Als je een ernstige discussie wil aangaan dan doe je dat op een manier die niet generaliserend is en duidelijk onderscheid maakt tussen de verschillend gevallen. Daar is een groot verschil tussen een expat en een emigrant. Dat wij, emigranten niets over Thailand zouden weten? Waar haal je dat vandaan, waar steun je op? Ik kan enkel met je instemmen als je mensen bedoeld die reeds jaren in Pattaya of een andere grote toeristische plaats bewonen en er nooit buiten geweest zijn. Zo zijn er in die 20% inderdaad. Je zal waarschijnlijk toch ook wel beseffen dat dit niet het echte Thailand is en dat de meeste van die mensen daar leven omdat ze het er gemakkelijk hebben om allerhande Westerse produkten te vinden. Zij hebben het niet nodig de taal te leren of de cultuur te leren kennen. Van deze mensen hoef je dan ook weinig info op het blog te verwachten.
  De doorsnee toerist is inderdaad niet geinteresserd in het echte Thailand want daar is voor “hen” niets te zien of te beleven. Als je dit blog volgt dan zal je ook wel merken welke vragen en steeds wederkerende vragen door de toeristen gesteld worden. Waar zijn ze in geinteresserd: hun visum, wat het hen gaat kosten en welke rondtours ze best kunnen maken. In de tijd dat ik hier het blog volg het ik van die toeristen al weinig vragen zien voorbij komen welke het antwoord nog waard zijn. Ik zie amper vragen gesteld welke het echte Thailand aangaan. Ik heb nog nooit de vraag van een toerist gezien: waar kan ik echt eens in de middle of nowhere, in een hut midden in een rijstveld, zonder electriciteit, stromend water, telefoon, internet, TV … verblijven Hoe wil je dan dat wij, emigranten hen informeren? Door een verhaal te schrijven dat hier, in een godvergeten oord, waar geen toeristen komen, je de beste zeevruchten van Thailand kan eten. Dat vele Thais uit Bangkok speciaal naar hier komen on op Ao Pathiu zeevruchten te komen eten. Denk je dat een toerist, zelfs op weg van Bangkok naar Koh Samui of Phucket, een tussenstop zal maken om hier eens lekker te komen eten . Vergeet zo iets, dat interessert hen hoegenaamd niet en als het hen dan wel zou intresseren dan hebben ze er gedurende hun korte verblijf de tijd niet voor.
  Wat betreft de politiek in Thailand. Vergeet niet dat als toerist, expat, emigrant wij allen in een gastland verblijven en, als je over een beetje gezond verstand beschikt, bemoei je je niet met de politiek van een ander land of wil je toestanden zoals in Nederland,Belgie, Frankrijk, Duitsland, Engeland waar emigranten de wet proberen te maken en “eisen” dat de oorspronkelijke bevolking hun cultuur overneemt en zich aanpast aan hen.

  Met groeten,
  lung addie

 3. Sjaak S zegt op

  Ja, daar gaat ie weer… wat is het echte Thailand? Als ik nou zeg dat het allebei is? Thailand is rijkdom in Bangkok, de paleizen en tempels, het is de armoede in Bangkok, van mensen die de luxe hebben in blikken woningen langs een spoorweg te wonen. De trein die van Phaya Thai naar de luchthaven vertrekt.
  Thailand is een land waar je voor een paar baht kunt eten en waar je voor tientallen Euro’s een maaltijd kunt hebben.
  Daar waar mensen dure wijn importeren en waar anderen zelfgestookte alcohol drinken.
  Het is een land waar je peperdure import auto’s ziet en hele families op één brommer…
  Het is een land waar de “expats” en “pensionados” in alle varianten hebt wonen. Daar vind je ook genoeg die niet weten wat ze voor gekheid met hun geld moeten doen. Daar zijn mensen bij die hun hele hebben en houden verschenken of verliezen en anderen die een prachtig leven opbouwen.
  Er zijn er genoeg, die maar net rondkomen met hun inkomen en die in hun thuisland van sociale hulp moesten leven en er zijn ook genoeg die hier leuk leven, maar thuis net in een categorie zijn dat ze dáár maar net rondkomen.
  En hoe zit het met de kennis over Thailand en bevolking? Ik ken geen statistieken, maar als je soms de teksten leest van schrijvers op de diverse blogs, die nog niet eens hun eigen taal op schrift machtig zijn, laat staan al diegenen die nog minder doen, namelijk helemaal niets lezen of schrijven… dan kun je je voorstellen dat deze mensen bar weinig van hun omgeving of wijdere omgeving kennen.
  Ik wil niet zeggen dat álle gestudeerden meer weten van Thailand, maar die mensen die ik ken, die vroeger gestudeerd hadden of een beroep hadden uitgeoefend waar ze gewoonweg veel met mensen en andere volken optrokken, zijn ook vaak beter op de hoogte en weten zich ook veel beter zonder problemen te redden.
  Ik ken mensen die menen dat de Thailanders zich naar ons moeten richten en ik ken mensen die geen kwaad woord over de Thais willen horen.
  Je hoeft niet eens in een Pattaya te wonen om je terug te trekken. Ik woon in de buurt van Hua Hin op het platteland. En als ik soms mensen in een resort bezoek, vraag ik me echt af wat zij nou van Thailand weten of willen weten. Deze wonen volgens mij toch in een ghetto voor de wat rijkeren. De enige Thais waar ze mee te maken hebben, zijn vaak de tuinman en de poetsvrouw en de wacht bij de ingang…

  Ik vind het ook niet juist alle toeristen over één stang te jagen… er zijn er genoeg die zich wel voor volk en cultuur interesseren, maar die daarbij ook een leuke vakantie willen hebben. Daar betalen ze ook voor. Dat leven dat Erik beschrijft, mag dan ook een deel van het echte Thailand zijn, het wil echter niet zeggen dat dit het enige en echte is…. daarvoor zijn er gewoonweg te veel aspecten in dit land, die allemaal samen Thailand uitmaken.

  • Roger zegt op

   “Met Sjaak is het vaak raak!”
   Heb al meermaals genoten van de nuchtere, correcte, niet van humor gespeende commentaren.
   Dank Sjaak.

  • LOUISE zegt op

   Goed zo Sjaak,

   Eigenlijk is alles gezegd.

   ik denk dat niet ene westerling de denkwijze van de thai kan leren/begrijpen voor 100%.
   Neem alleen de T.B.-er die in een hotel wilde gaan om de herrie te ontlopen.
   “”Nou, dan luister je toch niet!””
   Je voelt die herrie alsof je hart aan een elastiekje hang.

   Ook een trouwerij die 3 dagen duurt.
   Halverwege de tweede dag zijn wij op water over gegaan en bij thuiskomst kon je ons zo in de prullenmand kwakken.
   De thai gaat vrolijk door en ‘s-morgens, koffietijd, gaat bij de thai de eerste slok wat dan ook naar binnen.
   Enig om mee te maken en al die handelingen die er aan vooraf gaan, echt ongelooflijk.
   toch een aantal dingen die ik niet begrip, het waarom of waarvoor.
   Nou ok, ‘s-lands wijs etc..

   Ha, ook even mededelen.
   Op de terugweg onze eerste gefotograveerde bekeuring gehad voor te snel rijden.

   Laat gewoon iedereen in zijn waarde en respecter de regeltjes die gehandhaaft worden.

   LOUISE

 4. Loumpau zegt op

  ik plan om volgend jaar naar Thailand te verkassen en daar tussen de Thai zo veel als mogelijk de Thaise levenswijze over te nemen
  Daarom verslind ik ook elk artikel dat betrekking heeft op Thailand.
  Ik wil er zo veel mogelijk over weten
  Het moeilijkste is de Thaise manier van denken en omgaan met priblemen te doorgronden.
  Uiteraard wil ik ook wel de toeristische hoogtepunten zien, maar de dagelijkse strijd om het bestaan intereseert mij meer.
  Thailandblog is mijn dagelijkse verplichte lectuur
  Dank aan al de medewerkers van dit blog

 5. Eddy oet Twente zegt op

  Erik, mijn stem heb je, kon het niet beter verwoorden.
  Sawasdee kab, vanuit Sang-Khom

 6. chris zegt op

  beste Joseph,
  Misschien….misschien….misschien …..als wij als expats allemaal veel meer van Thailand zouden weten dan nu, zouden wij dan niet besluiten om naar het vaderland terug te keren….????
  Er is een Nederlands (geen Thai) gezegde: wat niet weet wat niet deert……

 7. Dirk Tol zegt op

  Mijn vrouw en ik leven in Na Ta Kwan, vlakbij Rayong. We genieten elke dag van het leven op het platteland. Elke dag leer ik van de mensen om mij heen. Wat een rijkdom voor ons. Mijn vrouw werkt in de tuin en ik schrijf aan mijn 5de boek, terwijl we genieten van de mensen, de natuur, onze dieren en het eten.

 8. marc de greve zegt op

  Beste erik,dat is thailand hier is het hetzelfde zoals jij schrijft (tan sum oost thailand)Provincie Ubon Ratchathani
  grts van ons.

 9. BramSiam zegt op

  Gelukkig kwam ook nog de reactie van Sjaak. De rest is weer voorspelbaar. Het ‘echte’ Thailand is de Isan en het echte Nederland is Drenthe.
  Misschien moet de vraagstelling een stapje terug. Veel Nederlanders weten maar weinig over Nederland en zouden misschien falen bij een inburgeringscursus. Veel Thais weten trouwens ook maar weinig over Thailand. Veel mensen willen ook heel veel niet weten over Thailand. Zo is vermelding van de militaire dictatuur niet populair en wil men ook liever niet veel horen over de bittere armoede. Ook de houding van Thailand tegenover de bergvolkeren wordt weggemoffeld. Wat verheerlijkt wordt is hoe plezierig wij hier kunnen leven met onze pensioenen uit het verafschuwde vaderland.
  Zoals Sjaak al vermeldt heeft Thailand heel veel verschillende gezichten. Kies het gezicht wat je aanstaat. Prima, maar ontken die andere gezichten niet en loop niet met je handen voor je ogen zou ik zeggen. Als je levensmotto is “wat niet weet, wat niet deert” moet je maar hopen dat je snel doof en blind wordt.

 10. Thailand John zegt op

  Hallo Joseph

  Nee je krijg mij niet op de kast, Niet als expat en niet als immigrant. Ik weet zeker niet veel over Thailand.
  Maar wat ik wel weet is dat het een land is waar ik me happy voel en graag vertoef.Ik zou graag in het binnenland wonen . maar dat dat gaat helaas niet van wegen mijn gezondheid. Ik ben vaak naar Lop Buri gereisd omdat daar mijn vrouw van daan komt en haar familie daar woonachtig is. En daar heb ik een heel fijn Kontact mee. ook is het een mooie plaats en een mooie provincie waar ik graag door heen mag rijden. Dat ik daar niet ga wonen komt eenvoudig door het feit dat ik helaas over een aantal medische kwalen beschikt die dat onmogelijk maken. Daar er geen geweldig goed ziekenhuisis waar ik terecht kan.
  En daar waar ik wel terecht kan is in Bangkok en dat is dan weer te ver weg. Dus hebben we gekozen voor een klein dorpje in Chonburi ongeveer 25 km van Pattaya .En dat bevalt heel goed.Helaas ben ik niet de Thaise taal goed machtig.Wel geprobeerd te leren, maar helaas het lukte niet. Dus spreek ik heel slecht Thais, maar mijn Thaise kennissen en familie begrijpen het.Wel ben ik de mening toe gedaan dat op het Thailandblog vaak heel negatief over Thailand en de Thaise vrouwen wordt gesproken. Maar ik denk dat de meeste mensen zijn die niet echt in Thailand wonen.Maar hier een bepaalde tijd van het jaar verblijven. Dat er niet veel over politiek wordt gesproken komt denk ik door dat ,dat niet zo verstandig is.
  En het dus beter is omdat achterwegen te laten.

 11. wim zegt op

  Ben voor de zesde keer in thailand, zoekend naar een plek waar ik wel voor langer zou willen verblijven, Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son, Hua Hin, Bangkok …. nu eerst een paar dagen bij de ouders van m’n vriendin, de Isaan, Khon Kaen, Nong Rua, een gehucht met o.a families met een paar koeien, rijstvelden…. hardwerkende mensen maar o zo vriendelijk, ik voel rust in mij, vrede….
  Dan naar Phuket ….. o my god! wat een kermis! plastic! Russen Chinesen en nog een paar soorten ….
  Nee heb niets tegen ze maar ik voel onrust in mij ondanks de prachtige plekjes aan zee. Hoef geen Tiger Kingdom of Elefant Riding, trouwens waar blijven de oudere tijgers?
  Dus na een paar dagen zit ik weer in de Isaan, nee ik weet niets van thailand! maar….. observeer en kijk, probeer te voelen, ook het onderhuidse gevecht dat dagelijks gevoerd wordt, de strijd van overleven, wordt uitgenodigd door de buren, mannen zitten om een hakblokje, er wordt vlees gehakt in kleinere delen, dan gekookt, met dikke stukken vet, of ik ook een stukje wilde, wrijf over m’n maag om ze te laten weten dat het voor mij niet zo goed is. De vrouwen zitten gezellig te keuvelen en te giechelen om die blanke farang, het is geen plek voor toeristen, alsjeblieft niet!
  Na geholpen te hebben op het rijstveld en later de zakken opgeborgen te hebben in het kleine rijsthuisje achter de woning, ben ik kapot, bezweet en met een voldaan gevoel, rook een sigaretje voor de woning, een plek die mij toegewezen werd om te roken, kijk om me heen….. netjes hebben ze het, vijf verschillende kleuren tegels in een kleine ruimte…. hoe krijgen ze het voor elkaar, en weet je wat ik voel in mij? …… vrede!

  • Daniel zegt op

   Ik kan deze reactie bijtreden. Ik leef in CM maar meestal rijd ik rond met de fiets. en tracht steeds het leven op het platte land te beleven. De hard werkende boeren en ook uit interesse de mensen uit de bouw. Als je een werf betreed word je onmiddellijk aanzien als een van hen. Ik heb dan ook veel belangstelling hoe ze het doen, niet als westerse betweter. Ik tracht iets van hen te leren niet te zeggen hoe wij het zouden doen. Soms word mij dit gevraagd, maar ik stel mij nederig op en laat hen vertellen.
   Hum manier van werken is gegroeid uit doen en ondervinding.
   Ik maak mij klein met de kleine man.
   Ik ben ook niet te lui om een handje toe te stekken bij het dorsen van de rijs en heb bewondering hoe men zakken van 60 kg en meer op de kar laad. Ik ben reeds moe na 2 zakken.
   Neen, Ik hoef geen Bangkok of Pattaya. . Heb er ook geen behoefte aan.
   Ik eet het eten lijk de gewone Thai; en ja soms denk ik ook wat eten ze nu weer, maar ik laat niets blijken.
   Slechts 20 van de blog lezers woont in Thailand. Ik heb reeds meermaals gevraagd om te melden wie de mensen zijn die reageren. De reacties van toeristen zijn anders dan van lezers welke hier wonen. Er is zelfs een verschil door de leeftijd van de lezers. De migranten zijn doorgaans ouderen 50+; hun vragen en antwoorden hebben een andere dimensie.

   • LOUISE zegt op

    Hallo Daniel,

    LOUISE en echtgenoot John wonen al bijna 9 jaar in Thailand.

    Misschien dat de emigranten onderaan hun reaktie dit een keer kunnen vermelden, dan hebben we weer een problem voor iemand opgelost.

    LOUISE

    • Frans Nico zegt op

     Hallo Louise,

     Het is natuurlijk niet logisch als bloggers die geregeld reageren elke keer aangeven of hij of zij in Thailand woont. Bovendien zullen er ook mensen zijn die voor het eerst op het blog zijn en impulsief reageren. Een eerste keer zal wel kunnen. Ik heb al meerdere keren vertelt waar ik feitelijk woon. Ik zal dat nogmaals doen.

     Ik ben een 66-jarige man en heb een Thaise 39-jarige vrouw uit de Isaan (Pak Chong), heb haar zeven jaar geleden leren kennen via een Nederlandse kennis met Thaise vrouw. Zij is in januari 2011 middels een MVV naar Nederland gekomen. Wij wonen nu in Spanje (ikzelf elf jaar) en wij hebben een dochter van twee. In de winter verblijven wij in Thailand bij haar familie en reizen door het land. Tussendoor zijn we ook af en toe in Nederland.

     Ik ben door mijn vrouw nauw betrokken bij Thailand en niet als vakantieganger.Ik volg de gebeurtenissen in Thailand en op het Thailandblog. Vooral de schrijvers van het blog geven mij daardoor veel informatie. Ook hoe de expats/immigranten het leven in Thailand beleven.

     Ik heb grote waardering voor de wijze waarop de mensen zich aan het land aanpassen en ook veel waardering voor de mensen die het blog “in de lucht” houden. Zonder die mensen geen blog en weinig informatie.

     Mijn vrouw (we zijn niet getrouwd maar ik beschouw haar als vrouw, niet als alleen maar vriendin) en onze dochter zijn op dit moment weer in Thailand en ik volg op 4 december.

     Ik hoop met deze informatie een indruk te geven wie ik ben, waar ik woon en hoe mijn persoonlijke situatie is. Ik zou het overigens best leuk vinden met bloggers, wonende in Thailand, persoonlijk contact te onderhouden.

     Met vriendelijke groet aan alle bloggers, redactie en medewerkers.

     Frans Nico.

 12. Arie & Maria zegt op

  Een voorbeeld van Thai denken:

  Een bevriende Brit was getrouwd met een Thaise lady (helaas te vroeg overleden) en woonde op het platte land bij Hua Hin. Er was een feestje bij hun in het dorpje en een feestje betekent hier tenminste een week feesten en de boxen op maximum. Onze vriend werd er gek van, slapen kon hij bijna niet en hij besloot een aantal dagen in een hotelletje te gaan zitten, tenminste op 10 kilometer afstand. Zijn vrouw vroeg hem waarom en toen hij haar uitlegde, dat hij niet tegen de klere herrie kon, antwoordde zij hem: “Maar dan luister je toch gewoon niet!”

  Hoe simpel kan het leven zijn!

 13. Sir Charles zegt op

  Ben weliswaar geen expat maar word er altijd weer kriebelig van over dat ‘echte’ Thailand omdat bijna altijd er dan verwezen wordt naar Isan dikwijls ook nog met de gezapen toevoeging dat wanneer je daar nooit geweest bent je ook nooit in Thailand bent geweest alsof Thailand niet meer is dan dat zoals Sjaak S zo mooi deed verwoorden.
  Heb in de loop der jaren vrijwel heel Thailand doorkruist, naar gebieden geweest voor korte en lange tijd behalve Isan en ben dat ook niet van plan te gaan doen, hoe meer dat gebied opgehemeld wordt hoe minder het me kan bekoren hoe minder het me interesseert, geef mij maar de hectiek en dynamiek van Bangkok en ja óók van Pattaya.

 14. Wim van Doorn zegt op

  Intressante reacties.levert denkstof. Ben aan een voor mij tot ruim na mijn pensioen onbekende studie begonnen, namelijk de psychologie. Plaats niet de mening van mijzelf hiertussen. Of toch wel, maar niet meer dan een glimp daarvan: ik beschouw Drenthe niet als ‘het’ Nederland voor mij.

 15. Erwin Fleur zegt op

  Beste Joseph,
  Goed weergeven verhaal naar jou eigen mening en gedachtegang.
  Wat mij ook tegen staat is dat expats die in thailand al een aantal keer zijn geweest
  laten overkomen dat ze nagenoeg alles al weten en laten blijken dat ze zeer ervaren
  met het thaise leven zijn.
  Wat ik ook uit verhalen veel al opmaak, is dat mensen naar Thailand komen met
  de levenservaring van Nederland en denken dat dit dan ook geld voor Thailland
  Waar ze weer met een schone lei moeten beginnen( heb hier al eerder iets over
  geschreven).
  Jou verhaal slaat dan ook de spijker op zijn kop.
  Thailand bestaat uit zo veel meer dan alleen zon strand en feesten.
  Je hebt natuurlijk mensen die de roze bril niet willen afzetten en kijken dan ook niet verder dan hun neus lang is.
  Mensen zouden inderdaad een rondreis door de Isaan moeten maken om enige indruk
  te krijgen over het werkelijk leven van de thai en zijn gewoontes, interesseert je dat niet
  dan kun je net zo goed naar Spanje gaan om je buurman tegen te komen.
  Leuk interessant stuk.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 16. chris zegt op

  De ene expat woont in een klein dorpje in de Isan en ziet alleen de lokale bevolking, buffels, rijst en zijn Thaise geliefden….en weet alles van de opbrengst van de rijstvelden;
  De andere expat woont en leeft in Bangkok, runt een hotel en is hier met zijn Nederlandse vrouw en kinderen…….en weet alles van internationale scholen en shoppen in Bangkok;
  Een andere expat woont in Pattaya, kent Walking Street en de ‘dames’ op zijn duimpje en weet alles over Leo, Chang, Heineken en Singha;
  Een andere expat woont in Hua Hin in een luxe appartement en geniet elke dag van het strand en de zee vanaf zijn balkon… en weet alles over westers eten in Thailand;
  Een andere expat doet eigenlijk niet veel meer dan opstaan, eten en drinken en naar de wc gaan…en weet alles over de Thaise televisieprogramma’s en internet;
  Een andere expat volgt de Thaise Toyota League en weet er meer van dan van de Eredivisie;
  Een andere expat is een expert in het verzekeren van van alles en nog wat als je in Thailand woont;
  Een andere expat verdiept zich in de politiek van Thailnd en weet alles van alle demonstraties en lopende rechtzaken tegen politici;
  Een andere expat weet alles van Thaise gerechten en kan ze ook koken;
  Een andere expat bezoekt wekelijks een museum en weet alles van Thaise kunst;
  Een andere expat heeft zich bekeerd tot het Boeddhisme en kent veel tempels;
  Een andere expat is vaak ziek en weet alles over de Thaise gezondheidszorg;
  Een andere expat……………….

  Iedereen heeft zijn eigen kennis. En vermeerdert zijn kennis dagelijks door gewoon hier te leven, te wonen, zich te verwonderen en te praten met mensen. Net zoals in Nederland.

  • Daniel zegt op

   Kan ik bijtreden, elke mens is anders en heeft andere interesses en ervaringen.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Bedankt chris ,

   dit is gewon de beste reactie op deze stelling !

 17. janbeute zegt op

  Erik heeft een mooi verhaal geschreven als antwoord op de inzending , dat is zeker .
  Maar toch konstateer ik ook op dit webblog , dat velen alleen hier maar voor korte tijd komen .
  Als toerist sommigen misschien al meer dan 20 jaar , of als overwinteraar in een villa , bv Hua hin voor 2 a 3 maanden .
  Maar geloof me en daar steun ik de inzender van deze posting mee .
  Als je hier permanent woont al voor vele jaren , ben je een soort van ingezetene geworden .
  Dan leer je en ken je de levenswijze van de Thais pas echt kennen .
  Niet in negatieve zin of in positieve zin , begrijp me .
  Thais zijn ook mensen net als Hollanders en Belgen .
  Ook ik heb het hele Thailand niet gezien , zelfs Holland niet waar ik bijna mijn hele leven gewoont en gewerkt heb .
  Maar moet dat dan is de vraag ??
  Vele vakantiegangers ook op dit blog zullen meer gezien hebben van Thailand dan ik .
  Maar ik ben tevreden met de omgeving waar ik nu woon en leef voor meer dan 10 jaren .
  Ik hoef niet naar de stranden en de vele eilanden en Pattaya en Bangkok, en ga zo maar door .
  Daar waar ik woon ten zuiden van Chiangmai in het noorden van Thailand is al zo veel te ontdekken .
  Ik vermaak mij hier best met alle ups en downs in de Thaise politiek en hierarchie .
  Gelukkig ben ik nog gezond en kan nog steeds elke dag Bigbike rijden , en morgen vroeg komt de zon weer voor me op .
  In de late avond als afsluiting , nog even een borreltje drinken thuis als afscheid van deze mooie dag ,
  En dat het gehele jaar door .

  Jan Beute .

 18. henry zegt op

  Ik wou dat ik de repliek van Sjaak geschreven, want geloof me vrij, Isaan is echt Thailand niet, Het is veel meer zoals Sjaak aangeeff,

  En naar mijn ervaren, heeft de overgrote meerderheid van toeristen, expats en pensionados, niet echt belangstelling voor wat er zichnbuiten hun leefwereld afspeelt. En dat gaat niet alleen op voor Thailand, maar ook voor het land van waar ze afkomstig zijn.
  Ik heb me daar al lang bij neergelegd. Ik heb lange tijd geprobeerd op allerhande fora, een dieper inzicht te geven. Ik heb dit opgegeven want het interresseert de mensen geen moer, integendeel je krijgt zelfs negatieve reacties van mensen die overtuigd zij dat zij Thailand van haver tot gort kennen, omdat zij jaarlijks een paar weken bij de familie hebben doorgebracht in een dorp in Isaan.

  Ik ben geen Thailandkenner, omdat Thailand als een ajuin is, met zijn vele lagen, Een stad als Bangkok vraagt een half mensenleven om haar te ontdekken, er zijn daar plaatsen, waar men bijna nooit een westerlimg ziet, of hij moet een relatie hebben met een lokale inwoner.

  Gedurende bijna 40 jaar heb ik Thailand doorkruist, ik heb van Sang Saen tot Krabi familie wonen, die ik allemaal bezocht heb. Ik heb traditionele feesten meegemaakt die in gans Thailand befaamd zijn en waar tienduizenden mensen aanwezig en waar ik toch bijna de enige westerling ben.

  Ik heb ooit geprobeerd belangstelling te kweken voor zulkd unieke jaarlijkse evenementen, maar zit liever aan het strand, loopt de toeristraps zoals Damnoen Saduak, of de Nightmarket van Chiang Mai af, en vind de walking street op zondag daar, echt Thais.

  Korttom men kent en houd alleen van de smakeloze voorgekauwde troep, het andere authentieke Thailand laat hen koud. Laat ik nog de politiek, cultuur, en etnische groepen, boedhisme, nog buiten beschouwing

 19. Joseph Jongen zegt op

  Beste mensen, graag, heel erg graag zou ik een verhaal over wat meer interessante plekjes die jullie als ingezetenen kennen eens op het blog willen zien. In feite was dit de diepere achtergrond van mijn epistel. Het was beslist niet mijn bedoeling om een discussie tot stand te brengen over wat het echte Thailand is, want dat is zeer subjectief. Naar mijn mening is het het echte Thailand de combinatie van alle streken en beslist niet alleen de Isan of de mooie stranden. Kan met heel veel plezier terugdenken aan hele kleine leuke voorvallen die ik ooit meemaakte en durf te stellen dat ik het land vrij redelijk ken en in de loop der jaren van noord tot zuid en van oost tot west met een huurauto het land heb doorkruist. Ook de Isan is mij uiteraard niet vreemd. Met hondengeblaf in slaap gevallen en door hanengekraai gewekt. Lees de laatste zinnen van mijn verhaal nog maar eens na, klim in de pen en doe de fervente reizigers, waartoe ook ik behoor, een plezier.
  Maak er een verhaal van met een routebeschrijving en verdere details. De gememoreerde 80 procent van de lezers wacht met spanning af en ik twijfel er niet aan dat ook die andere 20 procent er reikhalzend naar uitkijken. Voor zover ik op gevoelige tenen heb gestaan: vergeef het mij. En … Verkade en het Mariakaakje zijn in Turkse handen overgegaan. Maar wie maalt daarom?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Joseph Jongen Je vraagt om verhalen over interessante plekjes in Thailand. Je wordt op je wenken bediend. Mag ik je wijzen op het onlangs verschenen boek ‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’, een uitgave van stichting Thailandblog Charity. Het bevat 43 verhalen, waarvan 26 over het favoriete plekje van de auteur gaan.
   Het boek kost slechts € 16,95 of 700 baht plus verzendkosten en is te bestellen via de pagina https://www.thailandblog.nl/bestelwijzeexotisch-bizar-en-raadselachtig-thailand/. De opbrengst is bestemd voor de Thai Child Development Foundation, een stichting die medische zorg en onderwijs verleent aan gehandicapte kinderen.

  • chris zegt op

   beste Joseph,
   Niemand maalt daarom want het kaakje en Verkade blijven gewoon bestaan (en worden niet halal). Net als de KLM die ook al enige jaren eigenlijk Air France is. Maar wij blijven gewoon schrijven en praten alsof de KLM ‘onze’ luchtvaartmaatschappij is.

 20. Frans Nico zegt op

  Beste Joseph.

  Het is je meer dan gelukt de bloggers uit hun tent te lokken. Een perfecte manier om snel te weten hoe je landgenoten Thailand beleven en daarmee je voordeel te doen. Daar kan geen reisgids tegenop.

  Hoe is het eigenlijk met jouw kennis van Nederland gesteld? Anders dan over fabrikanten van oer-Hollandse producten die door het grote geld in buitenlandse handen zijn gekomen?

  Met Dick beveel ik het boek ‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’ van harte aan. Ik hoop spoedig weer van jou te vernemen op het Thailandblog.

  Frans Nico

 21. ruud zegt op

  Waarom is het eigenlijk schandalig als je gelukkig bent in een land, maar er weinig over weet?
  Toen ik nog in Nederland woonde, heb ik wel eens gehoord over de kaasmarkt in Gouda.
  En ik heb wel eens een foto van kaasdragers gezien.
  Ik ben echter nooit in Gouda geweest en het heeft me ook volstrekt niet geboeid.
  Is dat dan ook schandalig?

  • chris zegt op

   beste Ruud,
   Je hebt helemaal gelijk.
   Als voorbeeld: vorige week postte een FB-vriend van me foto’s van een romantisch uitziend Engels dorpje in Cornwall, met middenstandswoningen met rieten daken. Toen ik hem schreef dat je dit soort huizen ook in Nederland kunt zien (echt onder Engelse architectuur) en wel in Heveadorp (bij Arnhem) en in Giendtsveen (in de Peel) was hij zeer verbaasd. Hij woont niet zo ver van Arnhem vandaan…..

 22. Lex K. zegt op

  Hallo Allemaal,

  Soms, heel soms, bekruipt mij het gevoel dat dit beter het Isaanblog in plaats van het Thailandblog, ik kom al een dikke 30 jaar in Thailand, ik heb het hele zuiden doorgereisd, de lijn onder Samui en Phuket, zeg ik maar even voor het gemak en 2 keer ben in de Isaan geweest.
  Af en toe krijg ik het gevoel dat, als je nog nooit in de Isaan geweest bent, je Thailand niet kent, Isaan is verplichte kost en de rest van Thailand hangt er maar zo’n beetje bij, je kent alleen het echte Thailand als je de Isaan kent en als je de Isaan niet kent weet je niets van/over Thailand, tenminste volgens de meeste “Thailand Kenners” .
  Laat mij jullie vertellen dat het zuiden van Thailand vele malen mooier is dan de hele Isaan ( let wel, mijn persoonlijke mening), ongelofelijke vriendelijke mensen, heerlijk eten, lijkt een beetje op de keuken van Maleisië , ook veel landelijke dorpjes, slaperige stadjes en half onbewoonde eilanden, ik zou bijna zeggen doe eens gek en kom eens een keer de Isaan uit en verken het zuiden een beetje.

  Met vriendelijke groet,
  Lex K.

  • lung addie zegt op

   Beste Lex,

   ik stem volkomen met je in. Ik woon in het Zuiden, niet zo diep Zuidelijk als u, meer bepaald de provincie Chumphon. Ik ben natuurlijk in de Isarn geweest maar wil het zeker nier ruilen voor het Zuiden. Het is hier gewoon een lust om met de motor door de uitgestrekte palmolie- en rubberplantages te rijden. Het prachtige golvende landschap. Ik vind dit aangenamer dan door de eindeloze rijstvelden over een vlak landschap te rijden. Het eten in het Zuiden, niet te vergelijken met het Isarn eten, de heerlijke zeevruchten … je krijgt er gewoon nooit genoeg van. Ja, het Zuiden is enkel gekend bij de toeristen vanwege de trekpleisters : de twee grootste eilanden van Thailand en door sommigen Krabi … voor de rest kennen ze het Zuiden niet, maar ook dit is “echt” Thailand.
   Groeten,
   lung addie

  • Frans Nico zegt op

   Beste Lex,

   Heel, heel af en toe bekruipt mij het gevoel dat Pattaya het Thailand is (ik ben er één keer op bezoek geweest). Maar ook lees ik over het zuiden. Het is maar net om welk onderwerp het gaat.

   Met vriendelijke groet,

   Frans Nico.

 23. LOUISE zegt op

  Beste heer Jongen,

  Inderdad zeer generaliserend.
  En toeristen gaan voor hun plezier en doen die dingen waar hun interesse naar uitgaan en niet omdat iemand het een verplichting vindt dat er hevig “gecultuurd” moet worden

  Zo ook ons geboorteland kenden wij niet.
  Vakantie was voor ons verweggiestan en niet Nederland rondtrekken.

  Als onze amerikaanse vrienden overkwamen, toonden wij ze b.v. Zaansche Schans, Volendam etc., dus daardoor hebben wij een aantal dingen gezien van Nederland.
  En met het hebben van een bedrijf, moet er toch ook wel eens een keer gewerkt worden.

  wel passen wij helemaal in het rijtje van Thailand niet kennen.
  Van Thailand hebben wij ook nog heel weinig gezien en schamen ons daar niet voor.
  Heerlijk met pensioen en als we eens een keer zin hebben stappen we in de auto naar weet ik veel en rijden we voor een weekje rond en een volgende keer weer een ander deel.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website