Column: Soi Cowboy, alle zaken gesloten

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
28 februari 2013

Ja, je leest het goed alle zaken in Soi Cowboy, een van de bekendste uitgaanscentra van Bangkok, zijn gesloten. Alle lichten zijn gedoofd en de meisjes van plezier zijn in geen velden of wegen te bekennen. De anders in de avonduren zo drukbezochte straat ligt er verlaten en troosteloos bij.

Uiteraard geldt dat ook voor de beide andere rosse buurten van de stad, Nana Plaza en Patpong. Het is maandag 25 februari en overal is het akelig stil in de wereldstad Bangkok. Lord Boeddha heeft op deze dag het heft in handen genomen en alcoholische versnaperingen zijn taboe.

Huichelachtig

De meeste horecaondernemers in de stad hebben de deur maar op slot gedaan en een dag vrijaf genomen. Op enkele plaatsen neemt men het niet zo nauw met deze bepaling en schenkt men bier in kartonnen bekers en moffelt de flesjes maar snel weg. De politie kan namelijk binnenvallen en controleren of er toch geestrijk vocht wordt geschonken.

Uit de tijd

Kan me nog al te goed herinneren dat ook in Nederland, met name in het zuiden van het land, de uitgaansgelegenheden, min of meer gedwongen door de Heren Geestelijken, de deuren in de zogenaamde Vastentijd veertig dagen lang gesloten hielden. Bij het katholieke deel van de bevolking was op vrijdag ook vlees taboe.

Ook in landen als bijvoorbeeld Maleisië en Indonesië maak je het mee dat in veel restaurants geen biertje is te verkrijgen want hier heerst Allah. In het vrije land Amerika krijg je in de staat Utah en zeker in Salt Lake City geen blonde rakker voorgezet, want daar hebben de Mormonen het voor het zeggen. Thailand is dus echt geen uitzondering. Op veel plaatsen kun je echter constateren dat men, net als in Thailand, zich distantieert van door de religies bepaalde en door de overheid ingevoerde onzinnige wetgeving.

De macht van religies

Iedereen mag van mij geloven wat hij of zij wil, maar leg dit soort bepalingen niet aan andersdenkenden op. We leven in een vrije wereld waar eenieder voor zichzelf uitmaakt of hij binnen de perken een slok wil nemen of niet. Macht uitoefenen gaat op den duur altijd fout. We hebben het in Europa al aan den lijve ondervonden dat macht averechts werkt. Veel gelovigen hebben de afgelopen decennia de kerk de rug toegekeerd. En zou dat niet een uitvloeisel kunnen zijn van door de religie opgelegde, niet meer in deze tijd passende plichten?

7 reacties op “Column: Soi Cowboy, alle zaken gesloten”

 1. Eric Donkaew zegt op

  Ach, ik vind een of twee dagen van bezinning, dus zonder alcohol. prima. Ook wel gezond, lekker even de lever en de nieren spoelen.

  • Dat men zich bezint moet men voor zichzelf uitmaken maar niet voor anderen..Religies hebben meer slecht dan goed voortgebracht naar mijn mening.

 2. J.Jordaan. zegt op

  Er was ooit een discussie dat Thailand een boeddhische wetgeving moest krijgen.
  Veel protesten op gekomen omdat er veel moslims en cristenen wonen.
  Uiteindelijk bepalen die boeddha figuren wel wat je wel en niet mag doen.
  Op die dag geen alcohol drinken. Vroeger als vakantie ganger mij vreselijk aan gestoord. Schaar mij volledig achter het verhaal van Joseph.
  J.Jordaan.

 3. Sjaak zegt op

  Echt waar? Was dat ook in Hua Hin? Nu weet ik waarom een kennis van mij zo goed wist wanneer deze dag was. Die gaat graag en vaak met de vrouwtjes op stap. En tilt er wel een paar glaasjes bij.

 4. BA zegt op

  De laatste keer dat ik in Jomtien was kon onze favo bar gewoon open op Boedda dag. En de politie stond gewoon binnen, beetje toezicht houden onder het genot van een (gratis) drankje. Zolang de gasten wat schoven mocht de bar open blijven. Goede deal toch 🙂

 5. Microton zegt op

  De religie heeft weinig of niets met de drooglegging te maken.
  Ook op andere officiele dagen zoals de Kroningdag en verjaardag van de koning en
  wanneer er gestemd moet worden geldt er een alcoholische drooglegging. in bars.
  In de hotels en restaurants geldt het niet als er gegeten wordt, dus gewoon een bord met bestek op tafel voldoet.
  Niks mis mee dus, de alcohollisten onder ons moeten maar denodige voorraadinslaan.
  Sterkte er mee.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Microton Ter aanvulling: Van 2 maart, 18 uur tot 3 maart, 24 uur zijn de verkoop en distributie van alcohol in Bangkok verboden vanwege de gouverneursverkiezing. Ook party’s mogen niet. De stemlokalen zijn op 3 maart van 8 tot 15 uur geopend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website