Ban Mae Sam Laep: Twee vragen aan Thailandkenners

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen, Lezersvraag
6 december 2014

In januari vertrek ik met een goede vriend naar Thailand en wil de mooiste ervaringen die ik in eerder jaren heb opgedaan graag met hem delen. Het is de tweede reis die wij samen naar Thailand ondernemen, dus voor hem is heel veel nog onbekend terrein.

Noord-Thailand

Al meer dan twintig jaar gaat mijn voorliefde uit naar het noorden van het land met haar ongerepte natuur, hilltribes en rijke geschiedenis van de vele koninkrijkjes uit de oudheid. Let wel geen kwaad woord komt over mijn lippen omtrent de Isaan in het noordoosten of de zuidelijk gelegen schitterende stranden en eilanden.

Beiden zijn wij geen kluizenaars en bepaald niet afkerig van lekker eten en een goed glas. Toch zijn eenvoud, soberheid en armoede, die we tijdens eerder gemaakte reizen opdeden, ons niet vreemd.

De eerste vraag:
Omdat we Chiangmai niet willen en kunnen overslaan laten we het bekende bloemencorso van de stad niet aan ons voorbij gaan.
Het ‘Flower Festival’ valt altijd in het eerste weekend van februari. In het komend jaar 2015 valt 1 februari op zondag. Neem aan dat de schitterende bloemenstoet die elk jaar op zaterdag door de stad trekt, op zaterdag 7 februari zal plaatsvinden, maar weet het niet zeker. Wie kan ons zekerheid verschaffen omtrent de juiste datum?

De tweede vraag:
Een van de allermooiste tochten die ik ooit in Thailand maakte staat nog steeds op mijn netvlies. Vanuit Mae Sariang maakte ik samen met mijn vrouw een schitterende tocht naar Mae Sam Laep, een kleine plaats aan de Salawin rivier, die daar tevens de grens met Birma vormt. In een klein winkeltje in Mae Sariang kon je destijds, ik spreek over twintig jaar geleden, een rit vice versa naar dit plaatsje boeken. Achterop een met goederen beladen open vrachtauto gezeten reden we door het Salawin National Park over bijna onbegaanbare modderige paden, omzoomd door de jungle en schitterende natuur, naar de kleine grensplaats Mae Sam Laep. Met volle teugen genoten we van de hobbelende niet bepaald comfortabele rit door het oerwoud, waaraan ik nu jaren later nog steeds met heel veel genoegen kan terugdenken.

Deze rit wil ik nog eens overdoen, maar op internet is weinig te vinden omtrent de tegenwoordige mogelijkheden. Vanuit Mae Sariang kun je via de 1194 Mae Sam Laep bereiken. Althans als je de kaart moet geloven. Oude berichten op internet vertellen dat het met een 4 wheel drive auto mogelijk is. Ook een vaartocht over de Salawin rivier bestaat tot de mogelijkheden. Natuurschoon in overvloed, maar U voelt het al aankomen: wie heeft de rit recentelijk gemaakt en kan meer informatie verschaffen? Overnachtingsmogelijkheden in Mae Sam Laep en alle andere tips zijn zeer welkom.

Om de lezers een indruk te geven omtrent de mooie omgeving; kijk eens op: Aroundguides.com/

15 reacties op “Ban Mae Sam Laep: Twee vragen aan Thailandkenners”

 1. fransamsterdam zegt op

  Volgens mij werkt de link niet goed. Ik vermoed dat het laatste cijfer niet klopt.

  • Joseph Jongen zegt op

   De link naar de mooie foto’s moet zijn: Aroundguides.com/14658600
   Wellicht kan de redactie dit wijzigen. Echt de moeite waard om te bekijken.

 2. seizoen zegt op

  vwb die zo onvergetelijke tocht: vermoedleijk was het destijds rainy season-en nu plan je in dry. Dat maakt een wereld van verschil uit. Ik kan me van mijn verblijf in MaeSariang (ben niet die tocht gaan doen-vanwege rainy!) nog goed de laaiende beschrijvingen in wat toen nog heel gebruikelijk was-zo’n guestbook in het guesthouse- herinneren.
  Inmiddels moet die weg stukken begaanbaarder zijn gemaakt-alleen al vanwege het gradueel openstellen van Birma (Phima in Thai), Myanmar in nieuwtaal.
  Dat je op www er niks over kan vinden, verbaast me niks.
  In de praktijk kan je in echte Karen/Shan villages altijd wel een overnachtingsplek vinden, als je niet al te hoge eisen stelt. MAAR bedenk ook dat juist vanwege dat openstellen van Birma dit vermoedelijk ook een veel grotere smokkelroute is geworden! dat kan gevaar betekenen. Kan me ook nog goed de tijd herinneren dat zelfs in Mae Sot je beter niet na 21.00 de straat op kon gaan.
  PS er loopt inmiddels een prima weg Mae sariang zuid naar mae Sot-met een dagelijkse minibus/van en songhthaews.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste seizoen,
   Een paar dagen geleden hebben we het toevallig gehad over de vele schrijf mogelijkheden van Thai woorden op onze schrijfwijze.
   Het bij ons bekende Myanmar,wordt in de Thaispraak uitgesproken als (Phamaa)waarbij de laatste lettergreep iets langer aanhoudend,met steigende toon wordt uitgesproken.
   Jou schrijfwijze,, Phimaa” wordt op deze manier uitgesproken,van geen enkele Thai begrepen,om dat het erg onjuist is.
   Gr John

   • Tino Kuis zegt op

    Sorry, John. Het is พม่า ‘pha maa’, dus -pha- met geaspireerde -ph-, korte -a- en hoge toon en dan -maa- met lange -aa- en dalende toon

    • John Chiang rai zegt op

     Tino Kuis,je hebt natuurlijk helemaal gelijk,ik heb helaas niet de mogelijkheid in de Thaischrift te schrijven,en daarom heb ik mij bij de uitspraak van de laatste lettergreep ( maa)verkeerd uitgedrukt. Bij het uitspreken van,, Pha maa”zou ik deze fout niet maken,en wilde alleen op het probleem wijzen van de vele varianten in onze schrijfwijze,waarbij ,,Phima nog verder van juist is. Gr. John.

 3. Joseph Jongen zegt op

  Graag bij de les blijven. Mijn vraag gaat niet over de schrijfmogelijkheden van de Thaise taal noch over de uitspraak.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Joseph Jongen,
   Mea culpa,mea maxima culpa Sorry we gaan ons nu weer concentreren op de eigenlijke vraag.

 4. Henny zegt op

  Het Flower Festival is van 6-8 februari, het corso inderdaad op zaterdag 7 februari. Vorig jaar zou de stoet om 8 uur vertrekken, maar dat werd half 11. Je moet er flink wat tijd voor uittrekken, want de wagens volgen elkaar niet bepaald snel op. Op internet zag ik dat het vertrek nu om 16.00 uur is gepland. De wagens staan de dag erna opgesteld in het Buat Hat Park in de oude stad. Daar kun je ze rustig bekijken en er is een leuke, niet-toeristische markt, beslist een aanrader!

 5. Willem zegt op

  Heb deze tocht al vele malen gemaakt en de weg is meer dan goed te doen, zelfs met de motor. In Mae Sariang kan men eenvoudig vervoer regelen om de ongeveer 50 km heen en 50 terug te overbruggen.
  Let wel, in Mae Sam Lap alleen lokaal eten maar nooit geen problemen gehad.

  Bij aankomst dus aan de boulevard komen ze vanzelf op je af om een tocht met een longtail boot op de rivier te maken. Onderhandelen maar voor minder dan 1000 bath heb je een boot en maak je inderdaad een wel zeer aparte trip over de grens rivier.
  Eventueel naar Sop Moei en daar een wandeling door het kleine dorpje maken.

  Ik heb daar een filmpje over gemaakt en dat staat op YouTube. Voor de liefhebbers (Noord Thailand). Ondertussen al 25000 maal bekeken.

  http://youtu.be/3Mrep1PEvyU

  Veel succes en plezier. Ik ga daar met de motor in februari weer naar toe.

 6. EDDY zegt op

  Joseph

  7 Februari als datum voor de bloemencorso in Chiang Mai Klopt 100%.
  Vorig jaar duurde hij zelf van ’s middags tot een eind in de duisternis.

  Veel plezier

  EDDY

 7. renévan zegt op

  Dit kom ik tegen op internet.
  2015 Chiang Mai Flower festival Dates
  The Chiang Mai Flower Festival falls on the first weekend in February and will span across 3 days of the 6th, 7th and 8th of February. The main flower parade will be on the morning of the 7th.

 8. henry zegt op

  Ik heb die rit gemaakt in 2008, en verder door naar Mae Sot
  In 2008 was het een asfaltweg in zeer goede staat.

 9. Nonkelwin zegt op

  Beste kenners, (o.m.henry, willem…)

  Is die rit ook per gewone auto te doen? Tijdstip midden maart?

  Bedankt.

  • Wim zegt op

   Minibusjes doen dit ook dus mag geen probleem zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website