Je zal maar….

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
5 november 2018

 

in Thailand geboren zijn en dagelijks volop mogen genieten van zon, zee of de mooie natuur en uitgestrekte rijstvelden. Je glimlacht voortdurend want daar staat jouw land om bekend. De bomen groeien er tot in de hemel en jaarlijks brengen, als je het Thaise bureau voor toerisme moet geloven, steeds meer mensen hun vakantie in het land van de glimlach door.

Ook economisch gaat het volgens bepaalde bronnen het land voor de wind; totdat een dezer dagen de minister-president andere geluiden liet horen. Maar de regering gaat maatregelingen nemen verkondigde de heer Prayuth Chan-ocha in een uitgebreide toespraak op de Tv. Gezien de magere rijstopbrengst moeten de boeren meer maïs in plaats van rijst gaan verbouwen was een van zijn adviezen. Met die raadgeving kunnen de boeren vooruit en zal het rijstprobleem spoedig worden opgelost.

Maïs biedt heel wat meer voordelen en daarbij hoeven de vrouwen en mannen bij het planten ook niet meer dagenlang met de voetjes in het water te staan.

Je bent Thai en zal geen werk hebben; wat dan?

Ach dat is gewoon een kwestie van tijd want als je de leeftijd van 60 bereikt krijg je immers een staatspensioen van maar liefst zeshonderd baht per maand. Ongetwijfeld ben je inventief genoeg om een paar bahtjes bij te verdienen want daarvoor zijn de mogelijkheden legio. Ga maar lekker wandelen met een paar buffels of timmer een kar in elkaar en verkoop in de toeristencentra flesjes gevuld met heerlijke verse vruchtensappen. Moeder de vrouw kan koken als de beste, dus waarom deze kwaliteit niet aangewend om een heerlijke noedelsoep en verdere lekkernijen aan de kant van de weg te verkopen. En in plaatsen waar toeristen komen kun je heel wat prullaria slijten. Of wat te denken van een verkoopstalletje op de Night Bazaar in Chiangmai, respectievelijk op vele plaatsen in Bangkok. Mogelijkheden te over en per slot van rekening heb je ook nog kinderen in de wereld gezet die de ouders dienen te ondersteunen.

De Thais zijn verzot op een gokje en met een plank om je nek met loten van de Staatsloterij valt toch ook wel wat te verdienen. Bloemslingertjes verkopen is eveneens een goede optie en daarbij werk je ook nog aan het eigen zielenheil voor het hiernamaals.

De dames

Het geluk lacht met name de jongere Thaise dames toe want hun uiterlijk en zorgzaamheid is in de mannenwereld een befaamd gegeven. Werk te over. In Pattaya snakken ze naar hen. Ze kunnen bij de vele bars snel aan de slag en daarbij leren ze ook nog een aardig mondje Engels. De dames starten veelal om voorbijgangers te begroeten met de met de kreet “welcome – welcome”, alras uitgebreid met “what’s your name” en “where do you come from”.

De bareigenaar is een vent waarop je kunt bouwen want hij zorgt veelal voor een kamer voor een echt vriendenprijsje. Daarbij is het oh zo gezellig want je deelt de kamer met een aantal collegaatjes die je verder onderrichten in het barvak. De Engelse taal gaat met sprongen vooruit en kreten als lady drink, short time en barfine beheers je snel. Het inkomen heb je in eigen hand want voor een aangeboden drankje hoef je niets te betalen, ergo je krijgt van de uitbater geld toe. En wil je eens een luxueuzer onderkomen voor de nacht dan hoef je maar te knikken om met een van de vele buitenlanders die de bar bezoeken de lakens te delen. Wel niet al te kieskeurig zijn. Het leven lacht je toe want ook voor een dergelijk amoureus uitstapje krijg je geld.

Ben je sportief ingesteld met een beetje ritmegevoel en daarbij met een mooi lijf gezegend dan ligt een mooie carrière als paaldanseres in het vooruitzicht in een van de a go-go zaken.

In de vele massagesalons kun je na een grondige opleiding van enkele uren eveneens snel aan de slag. En ook daar gaat het taalgevoel snel de goede richting op en krijgen de woorden ‘happy ending’ opeens een heel andere betekenis. De kindjes worden thuis door opa en oma in de watten gelegd en op jouw beurt maak je regelmatig naar hen wat geld over. Het leven als bargirl is toch heel wat comfortabeler dan het werk op het land of voor een schamel dagloon in de fabriek. En mocht het barwerk je niet zo liggen dan kun je als vrouw zelfs in de bouw gaan werken en je bekwamen in het mengen van specie en de gevulde emmers naar de bestemde plaatsen sjouwen.

Ballz3389 / Shutterstock.com

Zalig land

Thailand is inderdaad een zalig land voor degenen die een redelijk vast inkomen hebben. Helaas zijn veel buitenlanders zich daarvan nauwelijks bewust en mopperen wat af op de -door hun bril bezien- wantoestanden in het moederland. Moest daarbij even denken aan de blinde man die aan de hand van zijn vrouw over het trottoir liep. Hij kweelde met een hees stemgeluid iets in de microfoon dat via een luidsprekertje doorklonk, daarbij hopend op een kleine gift van passanten. Ondenkbaar in de Lage Landen die tot de rijkste landen behoren met de beste sociale voorzieningen ter wereld.

Helaas zijn wij westerlingen ziende vaak totaal blind.

– Herplaatst bericht –

10 reacties op “Je zal maar….”

 1. Rob zegt op

  Helemaal mee eens, als je op vakantie gaat naar Thailand voor 2 of 3 weken en in een of ander resort zit lijkt het inderdaad allemaal zo mooi.
  Maar toen mijn vriendin 1 x voor 2 maanden in Nederland was geweest en wij uiteraard gesproken hebben dat ook in Nederland niet alles hosanna is, was het voor haar toch wel duidelijk daar wil ik wonen, want de mogelijkheden in ons mooie Nederland zijn toch wel een stuk beter dan in het land van de (namaak) glimlach.

  Wij wachten nu op de uitslag van haar inburgerings examen en dan zo snel mogelijk naar Nederland.

 2. Khun Peter zegt op

  Ja, Joseph zolang er nog steeds meer buitenlanders naar Nederland willen komen, dan Nederlanders naar het buitenland, is het wel duidelijk waar het leven goed is.

 3. RichardJ zegt op

  Inderdaad leiden velen in dit mooie land een marginaal bestaan. En helaas zal dat niet 1-2-3 veranderen.

  Ook is het helaas dat wij buitenlanders ons hier niet altijd bewust van zijn en dat misschien te weinig laten merken. Buitenlanders zouden best wat vaker genereus mogen zijn in plaats van “geen baht te veel te willen betalen”.

  Het mopperen op wantoestanden in het moederland heeft echter helemaal niets van doen met dit gebrek aan bewustzijn. Met dit soort redeneringen kun je helaas alle wantoestanden op de wereld goed praten!

 4. Slagerij van Kampen zegt op

  Wrang genoeg is het juist ook mede de armoede die Thailand voor de farang aantrekkelijk maakt. Immers door de armoede daar komt hij goedkoop aan zijn sex, krijgt hij veel aandacht van jonge exemplaren van het andere geslacht of, naar gelang voorkeur, van hetzelfde geslacht. Is hij het hoeren lopen zat dan kan hij nog een jongere vrouw huwen. Weer volop keuze dankzij diezelfde armoede. Ook zijn de eetstalletjes alleen maar zo fantastisch betaalbaar omdat de uitbaters voor een appel en een ei werken. En zo voort!

 5. Jasper zegt op

  Ik ben wat in verwarring door het woord ” Moederland”. Bedoel je dat nederlanders mopperen over Nederland, of dat ze mopperen over Thailand, hun nieuwe vaderland?
  Er valt namelijk voor beiden wat te zeggen! Er zijn in beide landen zaken die mij niet bevallen, en soms mopper ik daar over.
  Uiteraard kun je alleen echt een mening hebben als je het -bij voorkeur enkele jaren – lang meemaakt. Ik erger mij vaak aan nederlandse toeristen met een scala aan vooroordelen over Thailand b.v.

  Als puntje bij paaltje komt kun je inderdaad beter materieel arm zijn in Nederland dan in Thailand, maar een echt pretje is het in Nederland ook niet op bijstandsniveau – een stuk minder ” sanuk” dan in Thailand.

  • goort zegt op

   Of je beter in NL arm kunt zijn dan in Thailand heb je correct beantwoord. Maar voor veel NL-se bewoners van Thailand is t natuurlijk zo dat zij met hun pensioen hier beter leven dan in NL.
   In NL bestaat veel verborgen armoe onder autotochtonen. Als je immigrant bent uit de juiste Afrikaanse of Midden-Oosten landen, gaan er veel deuren ineens open. Helaas geldt dit weer niet voor eerlijke, vaak hardwerkende Aziaten.

 6. thailandganger zegt op

  Ik ken twee mensen in Nederland die van een bijstandsuitkering leven en daar prima van rond kunnen komen. Oke het zijn alleenstaanden zonder auto. Je komt dan in aanmerking voor een woonkostentoeslag als je een eigen huis hebt of maximale huurtoeslag bij een huurwoning. Verder krijg je maximale zorgtoeslag (zodat de zorgverzekering minder dan 30 euro kost) kwijtschelding gemeentelijke belastingen en je krijgt een pas waarmee je voordeliger uit bent in veel winkels, gratis kan sporten etc.
  Een van beiden moet zelfs stoppen met sparen omdat het anders teveel wordt voor de bijstand.
  Als je verder geen schulden hebt kunnen veel mensen prima van de bijstand leven. Hoe het zit met kinderen en mensen met een gat in hun hand kan ik niet beoordelen.

 7. mee farang zegt op

  Prachtige satire, Joseph. Je schetst treffend hoe de gewone Thai moet overleven.
  En ja, de westerse wereld bulkt van de welstand en de wellust. Het kan niet op. Niet voor niets dat het Midden Oosten zijn oog begerig heeft laten vallen op Europa. Gelukkige moslimmigranten alom. De koe melken zolang ze melk geeft.
  Welcome in paradise for free!
  Verder kun je bij ons geen bouwwerf, geen fruit- of groentebedrijf betreden, geen vervoers- of pakjesbedrijf zien in Europa of je wordt platgelopen door Polen, Roemenen, Hongaren, Slovenen, Litouwers en andere Oost-Europeanen. West-Europeanen zijn te duur. Qua loon verdienen ze maar de helft van een Europeaan uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland enz. En de westerse bedrijven hoeven in het thuisland slechts een habbekrats aan sociale bijstand te betalen.
  Dat is een groot deel van onze welvaart. Zelf niets meer doen maar anderen voor een hongerloon laten werken om onze luxe te behouden. Het lijkt wel het Romeinse Rijk.

  Maar – oh zo bizar! In Thailand zie ik hetzelfde fenomeen. Lao-meisjes die in hotels voor minder geld dan Thai poetsen. Thaise meisjes krijgen 10 000 baht/maand. Lao meisjes krijgen 7 000 baht. Alle bouwwerven, van Bangkok tot Koh Chang uitsluitend bemand met Cambodjanen en mensen uit Myanmar. Balies van hotels in Phuket bemand door Myanmarezen, net zoals de laundries in Bangkok en Pattaya. Ze verdienen de helft van de Thaise mensen en nemen steeds meer jobs in beslag, net als bij ons de Oost-Europeanen. En niets geen sociale bijdragen.
  Alleen de Vietnamezen zijn rijkelijk afwezig… Die zijn al wijzer sinds 1976. Ik bewonder die Vietnamezen wel, ze laten zich niet zo met hun voeten spelen.
  Conclusie: Thaise arbeid is te duur. Thailand is voor Zuid-Oost Azië net wat West-Europa is voor het Midden Oosten en Oost-Europa.
  Alles draait om goedkope lonen. En daarbij, Made in Thailand is sinds een aantal jaren ook Made in China geworden.
  Niemand, maar dan ook niemand wil een cent meer betalen voor een arbeidskracht, goederen of diensten, als hij voor minder een onkostennota krijgt.
  Omdat we de taal niet verstaan, denken we dat het allemaal Thai zijn in ons geliefd gastland, want we zien een zekere gelijkenis… Niets is minder waar. Sla een babbeltje en vraag ze naar hun nationaliteit. Je wordt vlug wijzer.
  Trouwens, in de Red Light Districts schuiven steeds meer Myanmarese meisjes aan vòòr de Thaise meisjes uit de Isaan. Het is inmiddels sinds de ‘bevrijding’ van Myanmar op gang gekomen.
  Omgekeerd werkt de carrousel dan ook weer! Ik ken handenvol Thaise meisjes die nu naar Kuala Lumpur gaan, of – groot lot – Dubai waar ze in de sexual relief hand- en spandiensten verrichten aan voor hen uitdagende geldbedragen, voor ons, of de rijke Arabieren een habbekrats. (Oei, ik dacht dat moslims niet vreemd mochten gaan…)
  Het is gastarbeid alom. Uitbuiting.
  Maar geen nood, in België en Nederland werkt op het moment een Nigeriaanse minderjarige je in een klaarkombeurt af voor 5 euro. (Zie Vlaamse kranten.)
  Het is een grote carrousel onze mondiale wereld, met uitbuiting van iedereen in een watervalsysteem. Dat wat de westerse kapitalisten en de linkse intellectuelen van de NGO’s toch net zo graag wilden om de wereld beter te maken. Wat een catastrofe in illusies.
  Ik weet uit ervaring één ding: de domme brave hardwerkend burger betaalt in België 54% belastingen op zijn loon. Op heden betaal ik zelfs nog 35% belastingen op mijn bruto pensioen. Onwetendheid.
  Het is zoals een bar in Pattaya. De meisjes stoken je op, om de bel te laten rinkelen… Ohhh, lotto gewonnen en dan – onnozelaar – betaal je een rondje voor het hele café.
  Zo worden we te kakken gezet.

 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Heel goed onderbouwd weergegeven.
  Deze Thaise mensen hebben niets om in de toekomst naar uit te kijken.

  Ik vind dat hier zeker meer aandacht naar uit moet gaan, en niet een handel opzetten
  met overheidsgeld wat uit eindelijk toch niet ten goede komt waar het hoort te zijn.

  Wij als Nederlanders klagen al bij een Bath te veel en zien alleen( inderdaad) de roze
  zijde van Thailand.

  De vele minder bedeelde Thai heeft gewoon geen keus en wil in de hoop een beter leven zoeken.
  Ik en mijn vrouw zien dit dagelijks als we in Thailand zijn en gewoon onder de bevolking zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 9. Rob V. zegt op

  Leuk geschreven Joseph, al is wat er beschreven staat over het land van de glimlach helemaal niet zo leuk… Het is een zwaar kapitalistisch land waar de gewone of zwakkere burger het nakijken heeft. Vrijheid blijheid?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website