Hardnekkige misverstanden over Thaise vrouwen

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
18 november 2023

Gezien mijn passie voor Thailand, ben ik al snel de klos op verjaardagen en andere burgerlijke verplichtingen. Van die avonden waar je ook nog eens met je stoel in een kring moet gaan zitten (gaap).

Hoewel de aanwezige gasten meestal voorzichtig beginnen met wat algemeen geneuzel zoals “Hoe warm is het daar nu?” en “Hoe zijn de stranden”, weet ik al hoe laat het is. Dit soort vragen is meestal de aanloop naar een ander populair onderwerp, juist ja: Thaise vrouwen.

Een aantal vrienden en kennissen liggen aan de ketting bij hun eega. Zij zullen nooit de koffers inchecken richting Bangkok, dat staat vrouwlief niet toe. Dus, tenzij deze heren een keer Elsje, Mieke of wie dan met een koffer op de stoep zetten, zit Thailand er voor hen niet in. Helaas zullen ze het dan maar moeten doen met de verhalen van andere Thailandgangers.

Vooroordelen

Het aandikken van de verhalen die over Thailand de ronde doen is dan ook een leuk spelletje wat ik graag meespeel. Ik probeer de clichés en de heersende vooroordelen met factor 10 te vergroten. Nu moet ik zeggen dat het dan al wat later op de avond is en de stukjes kaas en worst zijn weggeslikt met de nodige alcohol.

Wanneer de mannen redelijk ver van de vrouwen vandaan zitten. De muziek wat harder gezet wordt, zodat Ciska en Bep het niet kunnen horen, schuiven de hondstrouwe echtgenoten op het puntje van de stoel. En ja, ik kan er dan de klok op gelijk zetten. “Zeg, klopt dat nou werkelijk dat die Thaise vrouwen zo gewillig zijn qua seks?” Ze weten immers dat veel mannen naar Thailand gaan, dat zal wel niet uitsluitend voor de mooie tempels zijn. En al was het wel zo, dan geloven ze dat toch niet….

Onverzadigbaar

Om het vuur wat aan te wakkeren zeg ik dan: “Och, wat is gewillig? Ik zou het eerder onverzadigbaar willen noemen. Maar ja, wat wil je, een totaal andere cultuur daarginds hé”. Vervolgens zeg ik niets meer en neem rustig een slok van mijn biertje. Nadat de mannen bijgekomen zijn van deze eerste onthulling, schep ik er een satanisch genoegen in om er dan de volgende zin er uit te gooien. “Ach, wat zegt dat nu? Jullie zullen toch ook wel niets te klagen hebben?”

Tijd voor de volgende vraag en onthulling. “Eh, en vertel eens over dat leeftijdsverschil. Is dat echt geen probleem daar?” Weer een inkoppertje. “Mwah, wat kan ik daarover zeggen? Leeftijd speelt eigenlijk geen rol. Een kerel van, pak hem beet een jaar of 55, heeft daar veel plezier met een strakke Thaise van een jaar of 28”, zeg ik zonder blikken of blozen. Ondertussen kijk ik naar de volslanke Anita die nog een stuk kaas naar binnen werkt en vanwege haar postuur niet meer normaal kan lopen, maar naar de keuken waggelt.

Onderdanig

De interesse is gewekt en het volgende vooroordeel komt op tafel. “Luister eens, volgens mij zijn ze wel erg onderdanig of niet?” vraagt Jan die flink onder de duim zit bij zijn vrouw. “Geloof me, ze doen alles wat je zegt zonder je ook maar één keer tegen te spreken. Het is een mannencultuur hé, de man is de baas in huis” zeg ik inmiddels verveeld door zoveel onnozelheid.

Tot zover de details van één van de vele zinloze discussies, louter gebaseerd op beeldvorming, onwetendheid, misverstanden en vooroordelen.

Wat ik ze niet vertel, is dat Thaise vrouwen allesbehalve onderdanig zijn. Ik heb zelden zulke assertieve vrouwen meegemaakt. Het zijn over het algemeen krachtige persoonlijkheden. Ze staan sterker in hun schoenen dan menig kerel. Daarnaast zijn ze meestal slim en zakelijk. En de seks? Ach, niet anders dan bij Nederlandse vrouwen. De één lust er wel pap van en de ander heeft iedere avond hoofdpijn.

Ja, dat leeftijdsverschil is wellicht een punt, daar doen ze inderdaad niet zo moeilijk over. Maar voor de rest zijn Thaise vrouwen identiek aan de meeste vrouwen op deze aardbol. Ze weten wat ze willen en ook hoe ze het moeten krijgen. Wat dat betreft zijn ze tien keer slimmer dan wij mannen. Wij zijn toch erg voorspelbaar en laten ons meestal leiden door onze oerinstincten.

20 reacties op “Hardnekkige misverstanden over Thaise vrouwen”

 1. Cornelis zegt op

  Die laatste alinea: een realistische samenvatting!

 2. Robert zegt op

  Goede analyse …. Thaise vrouwen zijn zorgzaam maar zeker niet onderdanig. Meestal zijn ze de spil in de familie en zeker niet werkschuw ( is altijd wel een uitzondering ) Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis als apotheker 08.30 tot 17.00 ,,,,,,,3 maal per week overwerken tot 22.30. Zorgen voor haar twee ouders 89 en 87 ….hondjes komen ook niets te kort…alle 2 weken wasbeurt….Koken…huis schoonmaken…
  Als er geen overwerk is 21.00 met de kippen op stok….
  We hebben een leeftijd verschil van 17 jaar maar daar zit zij absoluut niet mee…zo als al eerder opgemerkt…
  Sex…. wanneer het uitkomt….. en ze zijn op een hele lieve manier slim.
  Geweldig land geweldige cultuur….. Wil je daar de mensen begrijpen HEB GEDULD en kijk goed om je heen.

 3. John Chiang rai zegt op

  De vooroordelen over de Thailandse vrouwen in de westerse wereld liggen gewoon aan het feit,omdat de meesten niet verder komen dan de toeristen plaatsen waar het barleven uiteraard een belangrijke bron van inkomsten is.
  Op het land is de Thaivrouw als ze überhaupt in contact komt met een Farang,meestal verlegen, terughoudend,en maakt na onze opvatting zelfs af en toe een preutse indruk.
  Maar je hebt natuurlijk ook Farang,die als ze zich toevallig verlopen op het platteland,die in iedere beleefde Thailach meteen een uitnodiging zien na meer.
  Verder wordt van de nieuwsmedia in de westerse wereld graag gebruik gemaakt van deze vooroordelen, terwijl men geheel aan de vraag voorbij gaat,hoe onze toeristenplaatsen in het westen er uit zouden zien als men in gelijke sociale omstandigheden leven moest.

 4. Stefaan zegt op

  Mooi artikel, waarvoor dank.

  Mijn zeer beperkte ervaring met vrouwen, geeft aan dat Thaise vrouwen net iets inschiklijker en meegaand zijn. Maar als de Thaise ook nog maar de indruk krijgt dat je haar wil manipuleren of onderdanen, dan laat ze inderdaad haar krachtige persoonlijkheid zien. De Thaise gaan wat meer mee in het spel van geven en nemen.
  Misschien kan ik het best beeldend uitdrukken : een zachte buitenkant, maar een harde bolster.
  En da’s maar goed ook. Geen enkele (Thaise) vrouw dient de speelbal te zijn van de man.

 5. Jasper zegt op

  Leuk stukje. En erg waar.
  Wat je niet aanstipt, is dat veel hollandse vrouwen binnen de relatie hun man zien als een on-af produkt. Weliswaar een produkt met potentieel, maar er moet nog het nodige aan gesleuteld worden. Als de man eenmaal de sexuele haak met dobber en al geslikt heft, begint na een maand of 3 het voorzichtige porren. Het begint met het veranderen van (al) je kleding, je haarstijl etc, en het eindigt met het afscheid nemen van je zgn. “kroegvrienden”, die (volgens haar) toch nergens goed voor zijn en het kost alleen maar geld. Ik heb dit een keer of 4 aan den lijfe mogen meemaken, en het resulteerde elke keer na kortere of langere tijd met de opmerking mijnerzijds: “hartelijk dank, maar ik heb al een moeder, en ik kan uitstekend voor mijzelf zorgen”.
  Pas in Thailand vielen mij de schellen van de ogen. Ik ben getrouwd met een vrouw hier, die mij volledig in mijn waarde laat, en slechts hier en daar voorzichtigjes aan een kleine wijziging suggereert, met een gliml;ach aangeboden, als iets haar echt niet bevalt. We accepteren elkaar zoals we zijn, met alle tekortkomingen die mensen nu eenmaal hebben en leven in harmonie, al 10 jaar zonder strijd.
  Ik heb hier zelfs geleerd om niet mijn stem te verheffen als er iets gebeurt wat miij niet bevalt.

  Een verademing.

  • Stefaan zegt op

   Klopt Jasper, mijn Thaise vrouw laat mij ook in mijn waarde, en met resultaat dat ik ook haar in haar waarde laat.

   Ook wat strijd betreft : mijn vrouw heeft mij geleerd kalm te zijn, en om niet mijn stem te verheffen. En inderdaad, het lukt mij wonderwel. We praten de problemen “glad”. Geen geruzie en uitlokkingen tot ruzie.

 6. PEER zegt op

  Heerlijke uiteenzetting,
  En als ik m’n wekelijkse ontbijtfitness achter de rug heb, en ik heb weer plannen om naar Thailand te gaan, krijg ik van die gelijkwaardige opmerkingen. Natuurlijk gaat het over de gemoedwillige vrouwen. Waarschijnlijk hebben ze reisfoldertjes gelezen. Het enige wat ik dan zeg: “voel ik ‘n beetje jaloezie?”

 7. Roel zegt op

  Heerlijk geschreven stukje en oh zo herkenbaar.

 8. Sir Charles zegt op

  Daarentegen zeer grappig dat sommige gescheiden mannen zo kunnen klagen over hun Nederlandse ex want ze zou o.a te bazig en te geëmancipeerd zijn geworden in de loop der jaren…
  Echter nu ze getrouwd zijn met een Thaise doen ze dingen die ze nauwelijks of beslist voorheen niet hadden willen doen bij hun ex in het huishouden of aanverwante hoedanigheden, ja koken dat dan nog wel maar verder hebben die mannen er geen enkele moeite mee dat ze de gehele dag op de bank ligt om Thaise dvd’s met soaps te bekijken.
  Verscheidene keren geconstateerd en die mannen geven dat ook nog volmondig toe hetgeen toen ze nog bij hun ex waren nooit hadden willen toegeven, hoe ironisch kan het zijn.
  Ken er ook bij die hun hobbies opgezegd hebben want die vond ze niets aan en anders is het zo zielig dat ze dan alleen thuis is en de enige uitjes die hij dan nog heeft is op visite gaan bij andere Ned-Thai stelletjes of naar zo,n Thais festival met dat oubollige morlam en kraampjes met prullaria en of etenswaren.

  Ach ieder zijn heug en meug maar wat is dat toch dat ‘kaaskoppen zo uit de Hollandse klei getrokken’ zo gedwee en inschikkelijk kunnen worden in de relatie met hun Thaise vrouw/vriendin?

 9. Freek Vermolen zegt op

  Goed verhaal, ik mis het vooroordeel, dat men denkt dat bijna alle vrouwen, geen vrouwen blijken te zijn.Heerlijk is het dan om te antwoorden: “tsja, dat is altijd wel even schrikken”.

 10. Henk zegt op

  Geweldig verhaal..ben inmiddels 3 x naar Thailand geweest..klopt helemaal..

 11. Marcel zegt op

  Ik heb ook een Thaise vriendin en ben zeer tevreden ,voor mij nooit geen westerse vrouw meer.

 12. Tom zegt op

  Jammer dat je de vooroordelen benoemt op zo’n partijtje.
  Ik vertel precies hoe mijn vrouw is en ik kan wel zeggen , dat het bij ons wel eens botst .
  Dan praat ze 3 dagen niet meer met mij , maar gaan we ergens naar toe dan doet ze net of alles koek en ei is.
  Dit merk ik ook bij vrienden die getrouwd zijn met een Thaise.
  Een vuistregel is wel .
  Ben je goed voor hen , dan zijn ze je eeuwig trouw en goed voor jou .
  Dat is wel een verschil met de westerse cultuur

 13. Hans Struijlaart zegt op

  Ik kom al 25 jaar in Thailand en ik heb vele veranderingen gezien in de afgelopen 25 jaar.
  Ik heb een grote vriendenkring opgebouwd in Thailand, zowel Thai als buitenlanders. Met name in de Isaan. Daar is het leven gelukkig een stukje authentieker dan in de meeste toeristenplaatsen. De koppels buitenlandse man met een Thaise vrouw die ik ken zijn over het algemeen gebaseerd op financieel gewin voor de Thaise vrouw. Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over hun toekomst op financieel gebied. En dat is toch wel de belangrijkste reden voor een Thaise vrouw om in zee te gaan met een buitenlander. Hij heeft in verhouding heel veel geld en ik niet. En als dan blijkt dat het ook nog een redelijk goede man is, is dat een bonus voor ze. En leeftijdsverschil speelt inderdaad geen rol bij een Thaise vrouw. Van de koppeltjes die ik ken is het gemiddelde leeftijdsverschil toch wel 20-30 jaar. Op zich geen probleem voor de Thaise vrouw. Wat mij wel altijd opvalt is dat de buitenlandse mannen hun eigen ding doen en de Thaise vrouwen lekker zitten te klessebessen met elkaar zonder de mannen. Een enkele uitzondering daar gelaten. Op zich ook niets mis mee, maar viel me wel op. Wat mij verder opvalt in al deze relaties, dat de meeste vrouwen geen werk hebben. Terwijl ze slechts 40-45 jaar oud zijn. Nee manlief heeft een goed pensioen, dus waarom zou ik moeite doen om werk te zoeken als mijn man genoeg verdiend om mij en ook mijn ouders te onderhouden. Ik doe het huishouden en ik kook voor manlief. Prima toch zo? Ik ben een tevreden mens en hij is ook lief voor mijn kinderen. Wel zijn de meeste Thaise vrouwen snel jaloers als ze een relatie hebben met een buitenlander, omdat ze dondersgoed weten dat er heel veel mooie Thaise vrouwen in Thailand wonen die de potentie hebben om manlief in te palmen. Ik ken meerdere koppeltjes waarbij manlief als hij alleen gaat stappen gewoon gestalkt wordt per telefoon. Waar ben je nu? Wat doe je? Kun je laten zien waar je nu bent? En dat gaat dan de hele avond door om het uur. Angst om deze man te verliezen aan een veel mooiere Thaise vrouw dan ze zelf zijn. Ik begrijp die angst, maar heb aan veel Thaise vrouwen verteld dat dat juist de reden kan zijn om voor een buitenlander een einde te maken aan de relatie. Is ook een kwestie van vertrouwen in elkaar. Ik heb echt relaties kapot zien gaan in Thailand door deze ziekelijke jaloezie omdat manlief alleen maar een potje wilde poolen of darten met zijn vrienden. En verder volledig trouw zijn aan de partner. Ik heb een stuk of 5 relaties op die manier ten gronde zien gaan. Triest maar waar. Juist bij de mannen die wel volledig trouw zijn aan hun partner. En inderdaad alleen een potje willen poolen met goede vrienden. Mijn ervaring is dat jaloezie in Thailand bij Thaise vrouwen zulke extreme proporties kunnen aannemen dat juist daardoor vele relaties stranden in Thailand. Groeten Hans

  • PEER zegt op

   Klopt helemaal Hans,
   Mannen van boven de 60/70 willen gewoon rust en ‘n soepele relatie, zonder gedoe.
   Wanneer we willen gaan stappen kunnen onze meisjes gewoon mee! Geen probleem, en zien ze ons gewoon ‘n praatje/flirtje maken zonder bijbedoeling.
   Anders waren we allang pleite
   Peer uit Ubon R

  • chris zegt op

   Ik woon al 15 jaar in Thailand en zou graag een nuance aanbrengen in het verhaal van Hans. Ik ken ook de huwelijken zoals Hans in Isan omdat ik er wel eens op bezoek kom.
   Ik leef, woon en werk echter al 15 jaar in Bangkok. Mijn buitenlandse collega’s (allemaal werkend dus en niet boven de 65) zijn ofwel homosexueel (sommige met partner) of zij zijn getrouwd met een Thaise vrouw, varierend uit de gegoede middenklasse tot de elite van dit land (managers, topambtenaren). Deze vrouwen hebben hun man niet gekozen om zijn geld. Integendeel. De meesten van hen hebben meer geld en vermogen dan de expat. Er is meer sprake van romantische liefde. Een aantal van hen heeft zijn vrouw niet ontmoet in Thailand of op een datingsite maar in real life in het vaderland waar de Thaise vrouw studeerde of werkte.
   Een aantal van mijn vrouwelijke Thaise collega’s is getrouwd met een expat die zij tijdens hun MBA studie in Europa hebben leren kennen. Het leeftijdsverschil tussen man en vrouw is normaal te noemen: niet meer dan 10 jaar.
   Als deze categorie huwelijken gaat toenemen gaat er ook langzaam wat veranderen in de Thaise samenleving omdat deze expats in het algemeen hun mening niet onder stoelen of banken steken.

   • Fred Janssen zegt op

    Ben altijd geinteresseerd wanneer iemand nuances aanbrengt. De wijze waarop en de argumentatie en onderbouwing varieert op een zestal punten in het relaas van Chris.
    1.Ik woon en werk al 15 jaar in Bangkok met de toevoeging dat weleens de Isaan wordt bezocht.
    2.Buitenlandse werkende collega s NIET boven de 65.
    3.Gehuwd met een Thaise vrouw uit gegoede middenklasse dan wel behorend tot de Thaise elite.
    4.Meer geld en vermogen dan de expat.
    5.Meer sprake van romantische liefde.
    6.Leeftijdsverschil normaal, niet meer dan 10 jaar en tenslotte niet ontmoet op een datingsite
    maar tijdens MBA studie in Europa.

    De slotzin tenslotte slaat alles waar gesteld wordt dat wanneer de categorie geschetste huwelijken gaan toenemen dan ook de Thaise samenleving langzaam zal veranderen.
    Duidelijk sprake is hier geenszins van een nuancering maar eerder van een HISO reactie
    (niet toevallig)met hoofdletters geschreven.
    Eerdere reacties waren waarschijnlijk alweer vergeten en in ieder geval werd de neus er vcor opgehaald.

 14. Marcel zegt op

  zoals gewoonlijk zijn er veel meningen en conclusies die kant noch wal raken.Kort gezegd moesten er geen vrouwen zijn in Thailand dan crepeerden de mannen .De vrouwen zijn werklustig,hebben verantwoordelijkheidszin en zijn over het algemeen trouw aan hun partner.De mannen zijn de andere zijde van de medaille.Ik kom al 43 jaar naar Thailand en woon reeds 26 jaar in de Isaan,dus ik weet wat ik zeg.

  • Aaron zegt op

   Marcel,

   Zoveel mensen, zoveel meningen. En persoonlijke meningen zijn meestal gestuurd door eigen, al dan niet goede of slechte, ervaringen.

   Ik zou zeker niet durven stellen dat heel wat conclusies kant noch wal raken. Ik ben absoluut niet naar Thailand komen wonen voor de vrouwen. Dat een man niet zonder vrouw kan is kort door de bocht. Dan kan je even goed je redenering omdraaien. Maar wees gerust, ik respecteer ook jouw stelling al ben ik er niet helemaal mee akkoord.

 15. Siamees zegt op

  Toen ik nog in Thailand woonde ( 2009 – 2012),
  herinner ik mij een farang die er al heel lang en gelukkig leefde en mij vertelde dat dat kwam omdat hij nooit een relatie was aangegaan met een plaatselijke dame, zo kan het natuurlijk ook verkeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website