Column van Frans: Slikken of stikken?

Door Frans Amsterdam
Geplaatst in Column, Frans Amsterdam
Tags: ,
20 september 2017

Frans staat uiteraard te trappelen om Thailand, wat in feite toch gewoon maar een ongeregeld zootje is waar iedereen kan doen en laten wat hij of zij wil, de bandenloosheid hoogtij viert en de corruptie een zorgvuldig geïntegreerd deel van de samenleving uitmaakt, te verruilen voor het veilige, overgeorganiseerde en rechtschapen Legolandje al aan de zee.

Met de vliegreis richting Lage Landen voor de boeg heb ik toch nog even tijd gevonden om belangwekkend nieuws uit België te melden. Het gaat om de laatste eetadviezen die ik vannacht op BVN zag. Het heeft niets met Thailand te maken, maar wel met essentiële veiligheidsrisico’s en de adviezen moeten dan ook dringend bekend worden in Nederland. Wat is er aan de hand? In België is onlangs een klein kind gestikt in een stukje kaas, en dat is niet voor het eerst.

Deskundigen hebben zich verdiept in de problematiek. De risico’s kunnen worden beperkt door voor kinderen in de categorie ‘peuter’ en ‘kleuter’ de volgende maatregelen in acht te nemen:

 • Zorg altijd voor toezicht bij het eten, laat het kind nooit alleen eten.
 • Geef het kind geen pinda’s, noten, rauwkost, spekjes, kauwgom of ander snoep, koek, kleverige etenswaren, bloemkool, snoeptomaatjes, soepballetjes, knakworsten en druiven of overige zaken die een ronde vorm hebben en waarvan de doorsnede vergelijkbaar is met die van de luchtpijp van het kind.
 • Tot de leeftijd van 5 jaar dient alle voedsel vooraf in kleine stukjes te worden gesneden.
 • Kinderen mogen tijdens het eten niet bewegen. Lopen, spelen, ravotten en sporten is uitgesloten.

Het rooster op Belgische scholen zal worden aangepast. Tot op heden wordt het speelkwartier vaak gecombineerd met het fruitmoment, maar dat kan zo natuurlijk niet langer.

De Belgische overheden hebben het verzoek om een waarschuwing op de verpakkingen verplicht te stellen naast zich neer moeten leggen. Een dergelijke verplichting kan alleen in communautair Europees verband worden opgelegd. Gevreesd wordt dat dat een kwestie van lange adem zal zijn.

Alle gekheid op een stokje, het is nu geloof ik de derde keer in 2 jaar dat in België een klein kind in hetzelfde type kaasje stikt, en dan moet je van dat rondje maar eens een blokje maken denk ik. Zelf ben ik een keer bijna gestikt in een ‘Rang’, zo’n snoepje uit een rolletje waar je op moet zuigen. In Thailand vergelijkbaar met de Hall’s in doordrukstrip. Ik viel volgens mij al buiten de gevarenzone, ik moet minstens zes jaar oud geweest zijn, want het gebeurde in de Fiat 125. De Panhard 24 BT was al ingeruild, dat weet ik zeker. Op de terugweg van opa en oma naar huis kreeg ik zo’n snoepje van mijn moeder aangereikt, die zich volkomen onbewust van het dreigende gevaar geweest moet zijn, anders was het beslist niet gebeurd. Toen wij een overweg naderden kwam er niet nóg een trein aan, dus we hobbelden (de Fiat had bladveren achter) er vrolijk overheen. Daarna was het uit met de pret, ik had door het gehobbel de controle over het snoepje verloren en dat had zich tevreden in mijn luchtpijp genesteld.

Maak dan maar eens duidelijk wat er aan de hand is, voor zover je dat zelf al beseft. Het boek van Dr. Spock lag uiteraard in de achterbak, maar om dat erbij te halen en erin te gaan zitten bladeren, daarvoor ontbrak de tijd. Ik liep paars aan. Dat maakte veel duidelijk. Mijn moeder, die vanwege de veiligheid altijd naast mij achterin zat, sloeg op mijn rug. Het hielp niet. In plaats van in paniek te raken vroeg mijn vader of ik en mijn moeder de gordel om hadden. Dat hadden we. Toen zette pappa de auto tegen een boom en schoot het snoepje los.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Column van Frans: Slikken of stikken?”

 1. NicoB zegt op

  Als het dan toch zover gekomen is, zal niet iedereen er aan denken een auto tegen een boom zetten, vorwaar een geweldige levensreddende beslissing, geweldig.
  Een kind onderste boven houden aan de benen en hard op de hoge rug slaan wil ook wel eens helpen. Bewust maken van de risico’s bij het eten door kinderen is uiteraard zeer zinvol.
  NicoB

 2. Simon zegt op

  Als je zo aan de dood ontsnapt ben, kan ik nu beter de vaag wat cynische toon in de stukjes van Frans begrijpen.

 3. Simon zegt op

  vaag = vaak

 4. Mark zegt op

  De producent Royal Bel Leerdammer B.V. behoort tot de Parijse Fromageries Bel groep. Ze hebben merkkazen in allerlei vormen o.a. rondjes, kubussen en driehoekjes, onder de merknamen Mini Babybel, La Vache Qui Rit, Leerdammer, Apéricube en Kiri.

  Zoveel keuze maar kleine kinderen uitgerekend de Mini Babybel geven en dan nog in zijn geheel, hopelijk ontdaan van de rode omhulling, getuigt niet meteen van vooruitziendheid, verantwoordelijkheidszin of intelligentie van volwassen ouders.

  • Ger zegt op

   Geldt natuurliji voor alles wat klein en rond is bijvorbeeld snoeptomaatjes, kinderworstjes en meer. Als vijftiger en vader van een klein kind geef ik het advies zoals gelezen op internet : in stukjes snijden zodat er hoeken en of randen zijn, dus feen ronde vormen laten eten.

 5. andre zegt op

  Toch heb ik het idee dat de mensheid snel aan het devalueren is ..
  In de natuur is zo ‘n beetje elk dier prima in staat / zonder enige instructie hun zuigling groot te brengen .
  Nu komen er voor mensen dus ook al uitgebreide instructies hoe je een kind moet voeden ..
  .dus..

  • liam zegt op

   Ik heb dezelfde ervaring met zo’n verrekte rang-snoepje gehad. Hadden ze het mij/mijn ouders maar eerder verteld. Wat dacht u eigenlijk van de al jaren in NL functionerende concentratieburo’s? Daar komen jonge moeders hun kindje laten controleren op gezondheid en laten ze zich uitgebreid consulteren over wanneer hun kindjes kaasjes en rangsnoepjes mogen hebben. Bijv. direct voor of direct na de borstvoeding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website