Hypotheken nu ook voor farang!

Door Redactie
Geplaatst in Colin de Jong, Column
Tags:
10 juni 2013
Hypotheken nu ook voor farang!

De kogel is eindelijk door de kerk, alhoewel ik nog niet echt sta te juichen. Heb al jaren kritiek op het onrechtvaardige beleid dat farangs geen hypotheken kunnen krijgen, en diverse mails verzonden naar overheid en banken.

Kreeg telkens te horen dat buitenlanders geen grond mochten bezitten, vraag me nu werkelijk af of ze zo naïef zijn. Honderdduizenden farangs bezitten een huis in een company wat wel legaal is. Ik bezit ook 100% van mijn grond en mijn aandelen, middels een sharetransfer constructie en ben enig directeur en tekeningsbevoegd middels een preferent aandeel (Preferent share). Dit houdt in dat mijn stem voor tien telt, dus niemand kan mij overrulen in een aandeelhouders vergadering van mijn eigen company. Voor 3 jaar terug moest men nog 6 Thaise aandeelhouders hebben,maar dit zijn er nu nog maar 2, dus wat men ook beslist met hun 51% het is altijd 10-2 voor mij. Elke goede advocaat zorgt er ook voor dat de farang directeur gevrijwaard is van een eventuele coup door zijn personeel door een sharetransfer te laten tekenen, die je moet bewaren met je chanud (gele eigendomsbewijs) in een kluis bij voorkeur buitenshuis.

Vroeg toen aan de banken om hypotheken te verstrekken aan farangs op een condo die men wel op naam kon kopen. Kreeg daar nooit een antwoord op, want dat was blijkbaar te moeilijk om hierop te reageren. Ook gevraagd aan de ambassades om hierin op EU niveau iets aan te doen want dit is pure discriminatie, want een Thai in Nederland heeft dezelfde rechten als wij. Hier zijn wij op velerlei gebied rechteloos, en vandaag een gesprek met een landgenoot die zonder vorm van proces of aanklacht 5 maanden onterecht in een Thaise cel heeft gezeten. Ook eerder een landgenoot hier uitgehaald, die zelfs 8 maanden onschuldig en zonder vorm van proces of aanklacht daar heeft gezeten. Dat kan als je maar betaald, maar dit is te gek om los te lopen.

De HSBC Bank een van de grootste banken ter wereld wil hypotheken geven tot 20 jaar voor farangs in het buitenland,doch dit moet zijn afgelost voor het 65e levensjaar. Daarbij zijn de inkomens eisen vrij hoog en is geen alternatief voor onze Expats,maar wel voor jongere farangs die hier werkzaam zijn voor multinationals of grote bedrijven. Maar heb nu eindelijk een financieringsinstelling gevonden die wel brood ziet om onroerend goed van Farangs te financieren, echter tot een maximum van 50% van de taxatie waarde. De rente is redelijk en is op dit moment 7,3% op jaarbasis, echter deze fluctueert en komt denk ik nog iets lager uit omdat de Thaise minister van financiën het rentepercentage met een kwart procent heeft verlaagd afgelopen week.

Velen spreek ik die in de tang zitten van de loansharks die percentages rekenen van 1,5 tot zelfs 5% en meer per maand. Ik ken diverse Thais maar ook farangs die nooit aan het aflossen komen en nauwelijks de rente kunnen opbrengen. Deze mannen gaan over lijken en twee bekenden zijn hierdoor vermoord, en een is langere tijd gegijzeld en ontvoerd. Rente percentage’s van meer dan 1.5 % per maand ofwel 18 % per jaar zijn illegaal, en zelfs strafbaar indien de geldverstrekker wordt gepakt. Maar deze financiers hebben ook hun contacten en het is heel moeilijk hier een vinger achter te krijgen. Heb een zaak meegemaakt waar men plots met 3 in plaats van een contract aankwam, en de zaak liep weer met een sisser af. Daarbij is duur geld lenen extra duur,want de geldverstrekker eist 100% dekking en zet de condo of het huis eerst over op zijn naam, en als alles betaald is moet er nog eens worden overgeschreven allemaal op kosten van de geldlener. Daarbij zitten er nog vaak een tussenpersoon in het spel, en ook een advocaat die ook commissie wil en een percentage voor het opmaken van het contract.

Kortom farang die zijn geïnteresseerd kunnen zich bij mij melden per onderstaande e-mail, waarna ik advies kan geven hoe te handelen. Ik moet dan de aankoopprijs weten en de oppervlakte van de condo of het huis en grond.

Gratis boeken

Ik heb destijds een duizend Nederlandse boeken gekregen van een landgenoot voor de kindertehuizen, maar hier zitten geen Nederlandse kinderen, en mijn huis en gastenverblijf heeft meer ruimte nodig en eenieder die geïnteresseerd is in deze boeken kan ze gratis ophalen. Een kleine vergoeding in mijn charity box is welkom, want op 19 Juni is het weer de schoolpay voor mijn wees- en adoptiekids, dan wel de betaling van boeken en schoolkleding. Geef me even een mail of bel 08-12907310

Colin de Jong

1337 service nr. Pattaya.

Email; [email protected]

5 reacties op “Hypotheken nu ook voor farang!”

 1. ruud NK zegt op

  Uit nieuwsgierigheid heb ik ongeveer 2 jaar geleden eens gevraagd of ik een lening kon krijgen bij mijn SCB bank. Er werd een manager bij gehaald met wie ik een gesprek had.
  Het zou geen enkel probleem zijn. Kreeg na afloop zijn kaartje en een extra telefoonnummer van hem. Ik heb geen lening afgesloten.

 2. Peter zegt op

  Bent u werkelijk zo naief, of is dit een verkoop praatje.
  U schrijft:
  “Kreeg telkens te horen dat buitenlanders geen grond mochten bezitten, vraag me nu werkelijk af of ze zo naïef zijn. Honderdduizenden farangs bezitten een huis in een company wat wel legaal is. Ik bezit ook 100% van mijn grond en mijn aandelen, middels een sharetransfer constructie”

  Dit gaat goed zolang de Thaise overheid “Uw grond” niet af wil pakken.
  De Nederlandse overheid waar schuwd voor dit soort praktijken.
  Als de Thaise overheid gaat handelen naar de Thaise wet dan wordt “Uw grond” u afgenomen.
  Een huis in een bedrijf is alleen legaal als het bedrijf ook werkelijk actief is en winst maakt.
  Uw praatje lijkt op die van “makelaars” die willen verkopen.

 3. KhunRudolf zegt op

  Veel verstand van grondaankoop in Thailand heb ik niet, maar als je al meerdere talangwah wilt bezitten, dan dien je dat kennelijk te doen via een veel ingewikkelder constructie dan enkel een koopovereenkomst.
  We zetten de boel eens op een rij: er is een Company nodig, je moet zorgen voor een preferent aandeel, je bent zelf 100% eigenaar, maar je hebt Thaise aandeelhouders nodig, die nota bene 51% van de aandelen bezitten, je moet je ervan vergewissen dat de stemverhouding in je voordeel uitpakt, je ook nog eens behoeden voor een coup, en als klap op de vuurpijl een kluis buitenshuis. Nou, bij mij gaat er een heel groot rood licht branden. Ik heb graag een stukje grond met een huis en tuin, maar als ik over mijn schouder moet kijken, dan laat maar. Je weet maar nooit hoeveel mensen er zijn die denken dat mijn kluis toch binnenshuis is gestald.

  Voor wat betreft koop van huis of condo: er zit “een tegenstrijd” in het verhaal dat het aangaan van een hypothecaire lening (tbv 50% van de taxatiewaarde, niet van de onroerend goedwaarde), discriminatie in vergelijk met de Nederlandse situatie weg zet. Nederland en de EU hebben totaal niets van doen met welke Thaise cq Zuidaziatische handelwijze in deze dan ook. Idem niet met vele andere zaken. Daar doet geen enkele ambassade wat aan. En dat gaan ze zeker nog lang niet willen. Elke verwijzing loopt mank. Wil je onroerend goed kopen, dan doe je naar Thais recht.
  Daarbij is het nog maar de vraag of een Thai in Nederland dezelfde rechten heeft. Dat is niet zomaar vanzelfsprekend, oftewel: daar moet ie heel wat voor doen!

  Vreemd is ook dat in hetzelfde artikel gesproken wordt over loansharks. (Als je in Thailand je eigen broek niet kunt ophouden, en je wendt je tot louche praktijken, dan loop je een bewust zelf aangegane risico flink voor schut te gaan.) Behalve voor hoge rentes, laat staan dat aflossing mogelijk is in dat criminele circuit, moet je tevens beducht zijn voor oplichting, ontvreemding, kidnapping, gijzeling en moord toe. Het lijkt wel een dagelijkse TV-soap alhier.

  Het is maar goed dat er strenge inkomenseisen, korte looptijden en leeftijdsgrenzen worden gesteld. En jongere farangs, werkzaam bij multinationals, krabben zich wel 2 of meer keer achter hun oren. En anders maar gewoon hard werken en sparen. Zei m’n moeder vroeger ook al.

  Tot slot: het verhaal is veel te optimistisch en naïef. Dat een financieringsinstelling (welke?) er wel brood in ziet, is geen enkele waarborg (geloofwaardigheid?). Laten we zeggen dat de intentie welwillend is, maar bij financiële transacties in den vreemde komt meer kijken dan goedertierenheid.

 4. David zegt op

  Zeer interessant artikel van Colin de jong. Het lokt vele nog interessantere reacties uit.

  Als een farang zich tot een loanshark moet verlagen, is het hoog tijd dat ie naar huis gaat.
  Jonge farangs die voor multinationals werken, zo zijn er hopen. De meesten hoogopgeleid, broadminded, maar niet wereldvreemd. Denk dat er weinig zijn die effectief eigendom in de vorm van huis met grond willen kopen. Huren is goedkoper en je bent beter beschermd. Tenzij ze trouwen, gezin stichten en ja dan begint de miserie over eigendomsrecht. (Condo kopen is een ander topic). In Europa bestaat zoiets als de patrimoniumvennootschap, in Thailand kan dit ook. Zelfs goed geregeld. Het kost je alleen extra geld aan administratie, advocaten, aktes, vertalingen en de rest van de bende hun procentje. Enneuh ja, de steekpenningen ook nog natuurlijk. Iedereen moet leven… Al deze extra stress voor 1 eigendom, is voor vele mensen genoeg om het niet te doen, en gewoon te huren. Of het kopen op naam van je vrouw/man, en de eigendomsakte in jouw aparte (bank)kluis.
  Er zijn kantoren waar alles voor je geregeld wordt. All in pakket, firma, eigendom, verzekering, zelfs visa en rijbewijs, al wat je wil. Dat gaat goed tot er iets gebeurd, brand, ongeval met arbeider op je werf, je wilt het verkopen, scheiding, noem maar op. Ook hier geldt: dan begint de miserie. Het is pas in die gevallen dat je het Thase rechtssyteem leert kennen, en dat is inderdaad niet naar Europees recht, of de Code Napoleon.

  Stellen dat hypotheek voor Thai wel, en voor farang niet kan, en dit discriminerend is: inderdaad. Zo voelt het aan. Maar als 40-jarige gescheiden arbeider in Frankrijk krijg je ook geen hypotheek zonder eigen kapitaal, borgstelling -of steller. Zowel in Europa als in Azië bekijkt de bank het puur zakelijk: hoeveel wordt er aan verdiend, en is er wel genoeg verdiend als hij morgen dood is, of zijn hypotheek niet aflost.

  Verder sluit me aan bij KhunRudolf “maar bij financiële transacties in den vreemde komt meer kijken dan goedertierenheid”.

 5. BA zegt op

  Dat een Thaise bank een farang geen hypotheek geeft, geeft al aan dat de bank zelf niet zo veel vertrouwen heeft in eigendomsconstructies.

  De bank boeit het helemaal niks of die geld aan een Thai of Farang geeft. Die vragen zich alleen maar af of ze het ooit weer terug krijgen en hoe het met het onderpand zit, maw kunnen ze aanspraak maken op het onderpand. Daarom kan je in Nederland ook geen hypotheek afsluiten op een huis in Thailand, simpelweg omdat de bank het niet kan verkopen mocht jij in gebreke blijven.

  Verder bedenk je het volgende. Er zijn eindeloos veel verhalen van farangs die zich verkijken op het leven in Thailand en totaal berooid weer terugkeren naar hun vaderland en daar toch maar weer aan het werk gaan. Heb je daar als bank een hypotheek aan verstrekt, en word het huis met verlies verkocht dan kan je als bank waarschijnlijk fluiten naar je centen als de farang weer in zijn eigen land is. Voor de bank is een farang dus een groot risico.

  Voor de jonge farang die bij een multinational in Thailand werkt zit het verhaal meestal anders. Bij veel bedrijven krijg je dan een expat contract. Dat houd in dat je werkgever je huur betaald, zorgt voor je visa, je krijgt een huurauto, verzekering enz noem het allemaal maar op. Je krijgt een netto salaris en belasting afdracht enz word ook door je werkgever geregeld. Zal per werkgever weer verschillen maar zo is het bij mij altijd gegaan. Laatste wat je wilt doen is dan een hypotheek nemen, alles is toch al geregeld. En er bestaat altijd de kans dat je je spullen pakken moet richting een ander werelddeel, je wilt dan ook niet te veel vastigheid aan 1 plaats hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website