Bericht uit Holland (5)

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags:
18 mei 2013

De scooter is in opmars in Nederland. Het verschil met een jaar geleden is opvallend. Het zijn echte scooters met scooterwieltjes, net als de Yamaha in Thailand. Niet als de Thaise Honda, want die is qua vormgeving een kruising tussen motorfiets en scooter en heeft ook grotere wielen. Ik heb op beide merken gereden en heb zelf een voorkeur voor de Honda die ik stabieler vind.

Opvallend verschil tussen de Nederlandse en de Thaise scooter is de lengte van het zadel. De Nederlandse scooter heeft een korter zadel dan zijn Thaise broertje, waardoor er net een duopassagier op past, mits de billen binnen de perken blijven. Het Thaise zadel is langer. Logisch, want er moeten minimaal drie personen op kunnen zitten en vier behoort ook tot de mogelijkheden. Om over de lading die erop wordt vervoerd, maar te zwijgen.

Wat valt me verder op? Het mobieltje. Ik zat op een terrasje en zag tot mijn verbazing dat mensen met elkaar praatten. Zelfs tijdens de maaltijd wordt er gepraat. Hoe totaal anders gaat dat in Thailand. Daar moet je niet raar opkijken wanneer een paartje zit te eten en beiden ondertussen allerlei voor mij geheimzinnige handelingen op hun mobieltje verrichten of zelfs zitten te telefoneren.

Motorfietsers die telefoneren, automobilisten die telefoneren, winkelpersoneel dat telefoneert – ik heb het allemaal gezien en niemand neemt er aanstoot aan. Bij die eters heb ik wel eens de neiging om te zeggen: waarom bellen jullie elkaar niet. Maar ik weet niet hoe je dat in Thais moet zeggen en het zou ook onbehoorlijk zijn. Alhoewel… als rare farang kan ik me dat wel veroorloven.

Ik kom weer veel te weten over Thailand. Als ik in gesprek met iemand ben, die zelf op vakantie in Thailand is geweest, gaat hij over zijn vakantiebelevenissen vertellen. Laatst nog een bekende van me. Wat hij niet allemaal vertelde over Thailand. De ene wijsheid na de andere rolde in een onafgebroken stroom uit zijn mond. Ja, hier sprak de Thailandkenner. Ik heb hem zwijgend beluisterd, zo nu en dan gehumd of verbaasd ‘zozo’ gemompeld.

Na dat allemaal te hebben aangehoord, ben ik stilletjes naar huis geslopen en heb het metertje boeken over Thailand en boeken van Thaise schrijvers, die ik heb gelezen, in de vuilniszak gestopt. Ben naar het parkeerterrein in de buurt gelopen, waar tijdens de jaarwisseling kerstbomen in de fik worden gestoken, en heb daar mijn boeken verbrand. Allemaal leugens.

Ik waarschuw alvast blogmedewerker Tino Kuis, die een nog grotere boekenverzameling dan ik heeft verslonden. Volgende maand gaat hij op vakantie naar Nederland. Beste Tino, vertel dat je op Groenland woont, desnoods de Zuidpool. Anders vrees ik het ergste voor je.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Bericht uit Holland (5)”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Dick,
  Ik moet eigenlijk glimlachen wanneer ik het stukje over het mobieltje lees.
  Eergisteren zaten we met een groepje wat te drinken op het terras, toen de neef van mijn vrouw vroeg of ik ook de App Tango op mijn smartphone had.
  Ik bevestigde zijn vraag. Prachtig zei hij, dan kunnen we in de toekomst via Tango met elkaar contact maken en via Wifi is het nog gratis ook.
  Zijn idee om contact te houden via Wifi vond ik nogal vreemd.
  We delen namelijk dezelfde internet aansluiting want hij woont naast ons.
  Ik heb hem in zijn blijdschap gelaten en maar niet gezegd dat, indien hij mij wilde spreken, hij ook gewoon kon langskomen zoals hij nu ook al meerdere keren per dag doet.

 2. Sjaak zegt op

  Had ik dat geweten, had je me je boeken kunnen sturen. Maar ja, zo’n boeken verbranding heeft ook wat. Ik heb nog een flinke stapel die ik kwijt wil. Mogen ze mee op de stapel?
  Ik ben nog niemand tegen gekomen die het allemaal beter weet. Maar ja, kan ook niet, want ik weet het beter…geloof ik, denk ik.
  Ben nu ook een paar dagen in Nederland en verheug me op vrijdag. Dan vlieg ik gauw weer terug.

 3. Paul Habers zegt op

  Helemaal raak Dick, van die mobieltjes, het is ook iets wat mij is opgevallen tijdens mijn werk (weer eens wat anders dan vakantie) in Thailand dit jaar. Maar om nu na die vakantiepraatjes van een vakantieganger een stapeltje boeken in je kast als leugens weg te zetten en te verbranden is welk erg radicaal. Die ‘Thailandkenner’ moet wel indruk hebben gemaakt. Afijn, al lezend in je mooie verhaal kwam bij mij een prachtige ervaring in Thailand naar boven. Ergens in februari ging ik voor 10.00 uur shoppen bij Central World BKK. En….ja de deuren gingen klokslag 10 open, een muziek werd opgezet en alle verkopers stonden bij hun tokootje te buigen voor elke falang tot aan de roltrap toe. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ik ben nattuurlijk direct tot aan de 7e verdieping of iets dergelijks doorgerold om al die prachtige buigingen als ware ik in mijn fantasie “Koning Willem 1′ zelve in ontvangst te nemen. Daarna gingen we over tot de orde van de dag. Nu word ik in Nederland ook vriendelijk bediend (hoewel de terrasbediening hier nog wel eens te wensen overlaat, we hebben het allemaal ook zo druk) maar deze Thaise traditie is toch wel iets om in te lijsten.

 4. Theo Moelee zegt op

  Beste Chris,

  Prima dat je je zo hebt kunnen inhouden en die Thailand kenner niet in de val hebt laten lopen. Even doorprikken en ze staan met de mond vol tanden. Hoe weet ik dat zo goed !! 20 jaar reisleider zijn in Thailand met Nederlandse toeristen en je maakt het iedere reis wel een keer mee. Vooral mensen uit het onderwijs (!) hebben er een handje van. In ieder geval konden ze mij niet kwader krijgen dan, na 1 week Thailand, het beter te weten dan iemand die er al zo lang woont, dat hij nu bijna zelf een Thai is. Nou ja wel ouwe thai-je. En van me boeken blijven ze af……..

 5. Dick van der Lugt zegt op

  @ Theo Moelee, Paul, Sjaak /Theo: Ik neem aan dat je Dick bedoelt en niet Chris. Inderdaad heb je altijd betweters en het is maar het beste die te laten kletsen. Een Nederlands onderwijzers echtpaar dat een huis in Buri Ram had laten bouwen, noemde het geestenhuisje in de tuin consequent Boeddha altaartje. Ik heb hen niet op de vingers getikt. Ze hadden het op de kleur uitgezocht, zodat het niet zou detoneren bij de kleur van het huis.

  Paul en Sjaak kan ik geruststellen: Ik raak al in de stress als ik zie dat iemand een hoekje van de bladzijde van een boek omvouwt en geen boekenlegger gebruikt, desnoods een wc-papiertje. Natuurlijk heb ik mijn boeken niet verbrand, maar dat zullen jullie wel begrepen hebben. Een columnist mag nu eenmaal liegen en overdrijven.

 6. willem zegt op

  Wederom grappig;Dick. Alleen begrijp ik jou alinea omtend het verbranden van Thaise boeken en bij mij overkomende een verachting van ONZE-THAI niet helemaal!
  Het doet me zelfs een beetje denken aan “onze andere vrienden” die ook de gewoonte hebben om boeken te verbranden als ze het niet ergens mee eens zijn.
  Of zie ik het verkeerd?
  Groet:Willem.

  Beste Willem, Ik vrees dat de ironie van mijn ‘boekverbranding’ niet bij jou is overgekomen. De kern van mijn verhaal is: Sommige toeristen pretenderen na een vakantie in Thailand alles van het land te weten en te begrijpen.

 7. Paul Habers zegt op

  Dag Dick, dat is inderdaad de vrijheid van de columnist. Nu ik toch je reactie op de mail van Willem lees, brengt mij dit op een andere gedachte. Verplaatst je eens in de Thai die in Nederland wonen. Weet je Dick dat vele Thaise mensen die al jaren in Nederland wonen zo bitter weinig van Nederland afweten met name als het aankomt op vragen over hun rechtspositie (dat geldt trouwens ook voor vele andere Nederlanders)? Nu je toch in Nederland bent is het niet eens een idee om daar ook wat over te ‘brainstormen’ in het blog ‘berichten uit Holland’.

  • Daniel zegt op

   Moderator: ue\w reactie heeft niets met de posting te maken. Chatten is niet toegestaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website