Tamboenen in Thailand (video)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Boeddhisme
Tags:
27 augustus 2013

Mijn vriendin is een overtuigd boeddhist en dus wordt er geregeld getamboend (tham bun: offeren, verdienste verwerven). Op Thailandblog is al eerder geschreven over de verschillende manieren waarop tamboenen wordt gevierd. Maar laatst maakte ik toch een bijzondere mee.

Mijn vriendin was met haar dochter al enige dagen in de weer om allerlei etenswaren te kopen. Het bleek dat ze een kraam op een tempelcomplex had gehuurd (sponsoring). Zij was niet de enige, want het gehele complex stond vol met kramen. Overal waren sponsors in de weer om hun eigen bereide etenswaren gratis te verstrekken aan de armen uit de omliggende bergen. Het was een drukte van belang.

Het was ook de bedoeling dat niet iedereen hetzelfde zou verstrekken, dus was er een enorme verscheidenheid aan gerechten. De gehele Thaise keuken was er te bewonderen. Dit allemaal ter gelegenheid van een speciale gebeurtenis bij de desbetreffende tempel, de Wat Aranyaprathet Vivek-tempel, in de buurt van Mae Taeng, zo’n 30 km ten noorden van Chiang Mai. Er werd een nieuwe tempel gebouwd en als er op de hoogste punt een gevelspits (gable apex) moet worden geplaatst is het tijd voor tamboenen.

Van het bovenstaande heb ik een video gemaakt, die een aardige indruk geeft van dat feest. Wat me vooral opviel was de vrolijkheid van de mensen.

Willem Elferink

Video Tamboenen in Thailand

Bekijk de video hieronder:

[youtube]http://youtu.be/pNa4VzdTG1E[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Tamboenen in Thailand (video)”

 1. koos zegt op

  Het is toch triest dat de monniken geld vragen voor een standplaats waar gratis eten wordt verstrekt. En dat om de monniken in staat te stellen de laatste I phone aan te schaffen?

  • willempie zegt op

   Ach Koos, het is net hoe je ertegen aankijkt over vooroordelen en zo. Als je zoiets meemaakt en goed om je heenkijkt, krijg je misschien een heel ander gevoel.

  • Ma Rudy zegt op

   Het schijnt de laatste tijd mode te worden om steeds maar weer NEGATIEF te reageren op stukjes die door mensen worden geschreven, of op een video die gemaakt is.
   Gisteren precies hetzelfde met de politie Pattaya. .Nu weer over de monniken. ! zwaluw maakt geen zomer zeiden wij. Maar 1 monnik die slecht is, is geen voorbeeld van hoe alle monniken zijn toch ???
   Om te beginnen denk ik, mensen blijf in Nederland als hier alles zo slecht is en je overal over moet mopperen. Of anders geniet van je mooie leven in het mooie Thailand, metr meestal ook nog een mooie, jongere vrouw.
   Met je eigen vrouw geëmigreerd ook prima, maar geniet!

 2. ruud NK zegt op

  Wat Ban Khok Chang heeft jaarlijks een groot festijn. Dit Wat ligt aan de grens tussen NongKhai en Udon Thani ongeveer 20 km van Sa Khrai. Het is een enorm Wat, met grote stenen olifanten rond de tempel.
  Jaarlijks is hier een tempel “feest” , geen dansmuziek etc., maar heel veel gratis eten. Er staan ongeveer 200 etenskramen, allemaal met gratis eten. Het eten wordt verzorgt door allerlei grote restaurants, die hiermee tamboon doen. Jaarlijks komen hier 100.000 den mensen op af. Een enorm spectakel, waarbij je op de trap naar boven in de rij moet staan om je 3 ronden rond de hoofdtempel te mogen maken.
  Ook buiten deze speciale dagen is deze tempel de moeite waard om eens te bezoeken.

  Een vriendin van mij gaat op haar verjaardag naar een weeshuis en geeft de kinderen snoep. Daarna gaat ze naar haar moeder om haar te bedanken dat zij haar het leven heeft geschonken. Dit vind ik pas echt tamboon doen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Het werkwoord tamboenen is een verbastering van het Thaise tham boon. Tham betekent doen, laten, maken; boon betekent geluk, deugd, verdienste. In het Engels wordt het meestal vertaald met to make merit. Een Nederlandse vertaling zou kunnen luiden: verdienste verwerven voor een beter karma.

 4. Jacques zegt op

  Een bijzondere video Willem. Je beleeft de sfeer van het tempelfeest. Ik zou zo weer terug willen om het mee te maken. Maar overwinteren begint voor mij pas in december, nog even geduld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website