Amuletten: bijgeloof of bovennatuurlijke kracht?

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Boeddhisme
Tags: , ,
15 juli 2015
Motorbike driver met amuletten

Iedereen die wel eens in Thailand is geweest, of er zelfs woont, zal met enige verbazing en wellicht onwetend, zo her en der tableaus met amuletten hebben gadegeslagen.

Met onbegrip kijkend naar aspirant kopers die gewapend met een loep nauwkeurig het betreffende kleinood aan een onderzoek onderwerpen.

De leek zal zich afvragen wat men met al dat turen ziet en wat er zo bijzonder is aan een dergelijk amulet. Er is geen land ter wereld waar meer amuletten worden verhandeld, en gedragen, dan Thailand. Op de vraag waarom het bijna uitsluitend mannen zijn die zo in amuletten zijn geïnteresseerd moet ik het antwoord schuldig blijven. Wellicht zijn mannen niet minder ijdel dan vrouwen en tooien ook zij zich graag met een sieraad. Of zouden wij mannen meer bijgelovig of banger zijn en het amulet uit voorzorg dragen. Je weet immers maar nooit of ….

Boeddhisme

Sinds de opkomst van het Boeddhisme worden amuletten gekoesterd en gedragen ter bescherming, en niet in de laatste plaats voor een berg geluk. In feite zien we dit in een soortgelijke vorm ook terug bij het Christendom waar relikwieën vereerd en gekoesterd worden. Stukjes kleding, haar of bot gevat in een monstrans zijn te vergelijken met het amulet. Uit mijn jeugd kan ik me de katholieke vriendjes nog heel goed herinneren die op hun interlokje een medaille met afbeelding van Maria of een andere heilige persoonlijkheid droegen. Moeder had die betreffende beschermheilige met een grote veiligheidsspeld stevig op het borstrokje bevestigd om haar kind voor tegenspoed en ongeluk te behoeden.

Van bekende monniken bestaat in veel gevallen een amulet met hun beeltenis. Vaak worden aan hen bijzondere gaven toegeschreven en zijn ze al vele jaren geleden overleden. Mensen vroegen hen om raad bij ziekte en andere problemen, of zomaar om te bidden voor een bepaalde gunst.

Deze monniken maakten van klei en met behulp van een kleine mal hun persoonlijke amuletten met een afbeelding van Boeddha en aan de achterzijde een gebed of persoonlijke afdruk. Iedere bekende monnik heeft of had zo zijn eigen recept voor de samenstelling van de klei. De échte kenners trachten gewapend met vergrootglas of loep te achterhalen hoe oud het betreffende amulet is en welke monnik het heeft vervaardigd.

Niet enkel en alleen de meer bekende monniken maar ook veel tempels hebben een eigen amulet. De mechanisatie heeft ook hier toegeslagen, want waar veel mensen komen worden ook veel amuletten verhandeld en als je in aantallen denkt dan is dat oude handwerk wat je noemt: monnikenwerk.

Het ‘handwerk’ bestaat dan uit niet meer dan de zegening van die berg amuletten.

De kracht van een amulet

De kracht die een amulet uitstraalt wordt volgens de kenners bepaald door het aantal jaren dat het door een of meerdere personen is gedragen. Een eeuwenoud amulet dat weinig is gedragen bezit daardoor minder kracht dan een exemplaar dat bijvoorbeeld minder oud is maar van vader op zoon, respectievelijk kleinzoon is gegaan en daarbij ook is gedragen. Zelfvertrouwen, bescherming, herinneringen en geluk vormen de gevoelswaarde die een amulet voor de drager heeft.

Hoe je er ook over mag denken, ik wens alle lezers van Thailandblog een krachtig amulet toe dat je zal behoeden voor ziekte en ongeluk. Mocht je niet zoveel vertrouwen in een amulet hebben, pas dan goed op in het verkeer en let op overstekende honden. Veel geluk in het komende jaar!

– Herplaatst artikel –

22 reacties op “Amuletten: bijgeloof of bovennatuurlijke kracht?”

 1. Rob zegt op

  De amuletten zijn erg mooi echter erg ik me eraan als westerlingen opzichtig met de amuletten om hun nek rondlopen. Het past niet, het staat niet en is bijna een belediging van het Budhisme. Of valt dit onder integratie?

  • Victor zegt op

   Hoewel ik persoonlijk NOOIT een amulet zou dragen kan ik mij wel voorstellen dat buitenlanders die al geruime tijd in Thailand wonen er WEL een zouden dragen.

  • Frans de Beer zegt op

   Ik heb van mijn (Thaise) vrouw bij ons huwelijk een ammulet gekregen. Deze heeft zij voor mij in een gouden hanger laten plaatsten.
   Ik draag dit ding dag en nacht en geeft mij enorm veel kracht door de gedachte die achter dit ammulet zit.
   Toen onze (Thaise) dochter haar HAVO examen moest doen, was zij daarvoor zeer zenuwachtig. Ik heb haar voor deze examenweek mijn amulet geleend. Dit heeft haar ook veel kracht gegeven. Dit ook door de gedachte hierachter. Zij had het ammulet van haar zogzame vader, die haar moeder met liefde heeft gegeven.

   • Davis zegt op

    Symbolisch van onschatbare waarde dus, mooi Frans.
    Zo iemand is het waard én gegund, een amulet te dragen.

  • Hans Vliege zegt op

   Rob, wat een enorm kortzichtige gedachte die hier neer gezet. Alleen al het feit dat je een Thai zou beledigen als je zo een kleinood niet zou aannemen is een reden wat je er ook verder zou doen om het in dank te aanvaarden. Ik ben een atheïst pur sang, maar heb wel zo een amulet om, een familiestuk en gekregen van mijn vriendin. Schijnt ook nog het nodig waard te zijn en refereert aan een monnik nummer vijf in Thailand. Is van haar vader geweest en die heeft het kleinood weer gekregen van zijn vader, moet ongeveer 100 jaar oud zijn. Volgens mij kan je a) Boeddha niet beledigen en b) met deze onzin bewering beledig je alleen jezelf als een kortzichtig mannetje. Verdiep je eens echtbin het Boedisme ,daar wordt je niet slechter van.

  • Hans Struijlaart zegt op

   Dag Rob,

   Sinds wanneer is het boeddhisme alleen voor de Thai? Het is een belediging voor het boeddhisme als iemand zich stoort aan het feit dat “buitenlanders” Thaise amuletten dragen. Of ze daar nu al jaren wonen of net 1 week op vakantie zijn maakt dan niets uit. Dit heeft niets met integratie te maken. Het is een uiting van waarin je gelooft. Ik zie ook wel Thaise mensen die een afbeelding van Christus of een kruis dragen. Moet ik dan zeggen: het past niet, staat niet, het is een belediging voor het christendom? Beetje naïef Rob.

   Hans

 2. King Frans zegt op

  Rob, Waarom een belediging. Ik heb enkele jaren geleden er een van mijn ex zwager [ monnik] gekregen voor mijn verjaardag. Mijn ex thaise vriendin liet er een zilvere omhulsel maken met een zilvere ketting. Ik draag deze alleen in Thailand. Van een andere monnik heb ik ooit een kopere ring met steen ontvangen. deze draag ik dag en nacht ook in Nederland. Men [ de Thai ]zegt ook, dingen die je krijgt hebt meer waarden, dan dingen die men zelf koopt. als ik in Thailand ben, dan kijk de [ meestal de mannelijke Thai ] naar mijn amulet en vindt dat prachtig. Ik heb er nog een gekregen van een monnik, en daar werd bij verteld dat ik deze alleen mag dragen als ik geen alcohol drinkt. Dus ik draagt deze heel weinig.
  Dus voor je ergens aan erger, vraagt je eerst maar eens af waarom deze persoon een amulet draagt.

 3. Chris Hammer zegt op

  In de 10 jaren, die ik hier woon, en ook in de 6 jaar daarvoor op vakanties in Thailand heb ik van zeer velen een Boeddha-amulet gekregen. En ook koperen ringen.Ik draag ze niet, omdat ik allergisch ben voor bepaalde metalen. Maar ik draag er altijd wel een mee in de portemonee, een koffer of handtas.

  Ergeren aan het dragen ervan doe ik niet. De Thai waardeert het en dat is voor mij de moeite waard. Ook zie ik Thaise dames hangertjes met een kruisbeeld dragen en dan mag voor mij ook best.

  • John Chiang rai zegt op

   Veel Thai dames zijn erg tolerant bij het dragen van allerhande hangertjes,zolang de ketting waar alles aanhangt bestaat uit 24karaat goud,en betaald wordt van de vriend,of echtgenoot.5555

 4. Robert zegt op

  Ja, die laatste paragraaf spreekt boekdelen. Een paar amuletten op je nek, een buddha op het dashboard plakken en je vervolgens als een volslagen idioot in het verkeer gedragen zet geen zoden aan de dijk natuurlijk. Helaas denken veel Thais daar anders over.

 5. P.G. zegt op

  Pas nog een Engelse documentaire gezien over Thaise amuletten. Het is op het moment een miljoenen business. Veel handelaren in antieke amuletten zijn rijk geworden door de vraag van met name Thaise rijke verzamelaars. Sommige Thai zijn nu bang dat de amuletten zijn identiteit verliezen waarvoor ze echt zijn (geloof) en steeds meer als handel object worden gezien.

 6. siamees zegt op

  Ik zat laatst ergens diep in de Isaan met vrouwlief op de bus,aan de praat geraakt met een Thaise man geeft die kerel mij en mijn vrouw 5 amuletten heb ze beleefd aangenomen en opgeborgen eentje heb ik meestal bij.

 7. pim zegt op

  Voor jezelf een ammulet kopen is er niet bij .

  Je moet ze volgens de Thai krijgen .
  Ik heb er 2 van goud gehad die waarschijnlijk pootjes hadden ,zeer snel waren deze verdwenen .
  Als vervanging kreeg ik er een met een zilveren kast die ik dagelijks draag en al lange tijd heb .
  Het leuke is dat het bijpassende verhaal mij daarbij verteld is wat veel waardering geeft als er weer eens iemand deze wil bewonderen .
  Dat verhaal is mij verteld door iemand die er verstand van had en mij op straat aanhield .
  Verder heb ik er nog tientallen gehad maar daar weet ik niets bij uit te leggen .

 8. Cornelis zegt op

  Volgens mijn Lonely Planet is er in Bangkok zelfs een ‘Amulet Market’, in de buurt van de ferryhalte Tha Phra Chan. ‘Bizar en fascinerend’, volgens de gids.
  Zal er eens een kijkje gaan nemen, later deze week!

  • Rene van Broekhuizen zegt op

   Het is zeker leuk om daar eens te gaan kijken. Je ziet er veel Thaien met een vergrootglas de amuletten bestuderen. Ook bakken vol met amuletten die je denk ik per kilo kan kopen. Volgens mijn vrouw worden er veel nep amuletten verkocht. Toen ik ik haar vroeg wat nep amuletten zijn had ze daar geen antwoord op. Het is denk ik toch de waarde die er zelf aan geeft. Heb onlangs een hele doos vol, die van haar broer waren in een verdiepte lijst geplaatst en opgehangen. Leuk om naar te kijken, en wat extra geluk is nooit weg.

   • Lowi zegt op

    Natuurlijk had je vrouw daar geen antwoord op. ALLE amuletten zijn nep. En verder vind ik dat je als farang je niet met die onnozelheden moet bezig houden.

   • NicoB zegt op

    Een nep amulet is amulet waarvan een handelaar zegt dat deze afkomstig is van een bepaalde
    ” hoge ” cq. belangrijke Boeddha of door deze gezegend is, meestal een Boeddha die al is overleden.
    Als het er dan een is die niet veel beschikbaar is, dan kan deze amulet een hoge waarde vertegenwoordigen.
    Als het verhaal van de handelaar onjuist is, heb je dus een nep amulet. Daarenboven worden de wel waardevolle ook nagemaakt, ook dat is een nep amulet.
    NicoB

 9. Fluminis zegt op

  Ik heb er door de jarenheen een stuk of 10 ontvangen van de Thai. Ga er niet mee rondlopen maar ze liggen op een schoteltje naast het kleine boeddha bovenop de kast. eens per jaar krijgen ze een bloemetje van mijn vrouw en worden ze afgestoft!
  Baat het niet dan schaadt het niet!

 10. Moodaeng zegt op

  Ik ben al vanaf dag één een amulettenfreak. Ooit, zo’n 25 jaar geleden stuitte ik bij een wandeling op de amulettenmarkt. Naast de Thamassat Universiteit in Banglamphu.
  Meteen maar een tas vol van allerlei verschillende amuletten ingeslagen die ik aan vrienden en bekenden uitgedeeld heb. Het zijn leuke give aways.
  Ik vind het jammer dat ik niet goed weet wat ze allemaal voor oorsprong en betekenis hebben maar misschien is dat ook maar beter.
  Zelf werk ik op Schiphol en laatst kreeg ik er een van een hooggeplaatste monnik omdat ik hem in het Thais aansprak.
  Dat is natuurlijk ook meteen de beste amulet die ik tot dusver heb gekregen.

 11. Piet Burghout zegt op

  Beste mensen,
  Weet iemand of dat er in Thailand amuletten/ maskers te koop zijn, die volgens hun geloof, mensen die ziek zijn de kracht of gezondheid geeft.
  In Sri Lanka hadden ze n.l. overal maskers voor.
  Het huis beschermen. Gezondheid enz.
  Nu vroeg ik me af of ze dat in Thailand ook kennen.

 12. H.de Roode zegt op

  beste gelovigen Dertig jaar geleden, kwam m/n vijf jarige zoontje in thailand aan draven met een glimmende kiezelsteen. Voor jou pappa glom hij nog harder dan de steen. Dat is mooi jongen grijnsde ik en stak de steen in m,n zak. Daar zit hij nu nog. Eerlijk de steen heeft me tot de dag van heden, alleen maar geluk gebracht.

 13. e zegt op

  Een ieder moet het zelf weten ,
  echter zie ik regelmatig monniken op de amulet markt in BKK tassen vol amuletten kopen om deze vervolgens in de tempel weer aan te bieden tegen een veel hogere prijs. Wat ik ook opzienbarend vind zijn de amuletten die aan de achterruit kijk spiegel van de auto hangen of staan uitgesteld op het dash board , Buddha beschermd de auto en inzittende tijdens het rijden . Soms gaat het zo ver dat de bestuurder ongezouten risico’s neemt vanwege deze ‘ bescherming ‘ en prompt betrokken raakt bij een ernstig ongeval . Dus mocht u in een mini Van ( comuter ) of taxi stappen waar u een ware uitstalling aantreft van amuletten , neem gerust een ander , kost wat meer tijd maar u rijdt wat relaxter mee als passagier . Amuletten worden ook vaak gemaakt van de satang muntjes die menig een aan de tempel schenkt ( de satang muntjes worden omgesmolten ) . Ook is er een levendige handel in amuletten; vervalsingen zijn schering en inslag. Er zijn erbij die zeer veel geld waard zijn, met name deze worden zeer vakkundig vervalst . Op de snelweg nr 7 zie je richting BKK ( van af Chonburi ) een groot bord staan : Buddha : no Tattoo . Dat zal waarschijnlijk ook voor amuletten gelden . Verder vind ik de Thaise belevenis van het Boeddhisme een centen kwestie ; miljoenen Thai Bath gaan er in om maar wel op verkeerde wijze ; een ware schande.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website