Geen reis naar Chiang Mai is compleet zonder een bezoek aan Wat Phra Doi Suthep Thart. Een spectaculaire boeddhistische tempel op een berg met een prachtig uitzicht over Chiang Mai.

De Doi Suthep berg wordt door de Thai al ruim 1200 jaar beschouwd als een heilige plek. De oorspronkelijke bewoners, de Lua, geloofden dat de zielen van hun voorouders op de heuveltop leefden. Toen het boeddhisme werd omarmd door het Siamese volk, werd de berg werd het epicentrum van het heelal en het centrum van het Boeddhisme in Lanna.

De tempel werd gebouwd in de 14de eeuw in opdracht van Koning Geu Na en trekt het gehele jaar door veel pelgrims en toeristen.

De Wat Phra Doi Suthep tempel ligt op ongeveer 15 kilometer van Chiang Mai. Er twee manieren om dit heiligdom te betreden. De eerste: te voet, mits je fit genoeg bent om de 306 traptreden van een bijna verticale Naga (slang) op te klimmen. De andere optie is met een soort lift. De meeste mensen kiezen voor het laatste.

21 reacties op “Wat Phra Doi Suthep Thart – Chiang Mai”

 1. Daan zegt op

  Als je van fietsen houdt en klimmen. Sta dan in Chiang Mai rond een uur of 6 op en beklim de Doi Suthep, een mooi gelijkmatig parcours van 12 km met een supersteil slotklimmetje. Vooral leuk op zondag wanneer er veel Thaise fietsers van de Chiang Mai biking club de berg op en neer stuiven. Allemaal vriendelijk zwaaien… Verder verwonderde blikken onderweg van de Thai. Wat doet die gekke falang toch op die fiets daar?

  • daniel VL zegt op

   Heb dit reeds meerdere keren gedaan en slechts een keer moeten stoppen in de laatste bocht voor de parking. Maar heb het nooit in 45 minuten kunnen doen zoals men zegt het te kunnen.
   Nu wegens ouderdom maar een damesfiets aangeschaft. Het is niet omdat men zich jong en sterk voelt dat de jaren niet tellen.

 2. will zegt op

  helemaal mee eens ben er in januari 2011 ook geweest prachtige tempel. Ik had geen enkele moeite met de trap was erg mooi en goed te doen. Was wel even lachen toen ik bijna boven was toch even naar de farang doorgang moest om een kleine bijdrage te geven. Overigens geen enkel probleem het is geweldig om daar rond te lopen.

 3. georgessiam zegt op

  Wat Phra Doi Suthep,heb er mooie herrineringen aan over gehouden,ben er vroeger getrouwd geweest met een thaise schone.
  FF nog zeggen dat je best deze tempel kunt bezichtigen als het mooi weer is,dan heb je een mooie uitzicht op de stad Chiangmai.
  Als je pal naar beneden kijkt zie je de chedi van Wat Umong alsook het vliegveld van Cnx!
  De meeste mensen combineren Wat Doi Suthep met de plaatselijke dierentuin van Cnx,als daguitstap.
  S’morgens:Dierentuin
  S’middags Wat Doi Suthep gecombineerd met Doi Pui!,dit voor slechts 100bath per persoon!!
  Men kan een red taxi nemen aan de ingang van de dierentuin!
  greetings:georgessiam(Korat)

 4. andrew zegt op

  Ik heb daar de doi inthanon en de doi suthep gezien.Vooral de laatste heeft veel indruk op me gemaakt.We waren toen te gast van het Thaise leger(1995)en die hebben ons prachtige plekjes laten zien o.a.een heel mooie nam tok(waterval).In chang mai zelf heb ik voor het eerst van m’n leven gegeten in een phatakaan met op de tafel een ronddraaiende schijf waar alle gerechten op stonden.(volgens hun typisch chinees)
  Men vertelde ons dat de doi suthep de hoogste berg is van thailand en een uitloper van de himalaya is.Het uitzicht was prachtig.Het was november daarboven wel een beetje koud.

 5. Miranda zegt op

  Vorige week met bloemen, kaars en wierook de 306 treden beklommen. Wat een geweldig mooi tempelcomplex. Fenomenaal uitzicht! Chiang Mai heeft nog veel meer juweeltjes van tempels. Nu aan het ontspannen op koh phangan.

 6. ruud NK zegt op

  Ben er de laatste 10 jaar regelmatig geweest. Mooie tempel, echt de moeite waard.
  De laatste keer dat ik er was was eind december 2012. Kom bijna de trap niet op of af. Beneden alles volgestauwd niet prullaria, tevens ook alle treden van de trap vol koopwaar. Daarnaast overal werd gevraagd om giften voor scholen, etc. Wilde foto’s maken op de trap, maar dat was vanwege de drukte onmogelijk.

  Fietsen de Doi op is echt een aanrader en dan helemaal doorrijden naar Baan Pui en je fiets stallen halverwege in het dorp. Dus gewoon met de fiets 300 meter de winkelstraat op. Onderweg eten in het dorp bij het paleis. Kip, somtam en kleefrijst.

 7. Frits zegt op

  Andrew 18 juni.Doi Suthep is niet de hoogste berg van Thailand,dat is Doi inthanon.Verders een mooi ritje,ook met de [motor]vanwege mijn leeftijd helaas niet meer met de fiets.Als je bij Doi Suthep doorrijdt kom je bij een koningklijke tuin waar je degelijk gekleed naar binnen kunt.En als je nog verder rijdt heb je aan de linkerkant een weggetje naar beneden naar een Hmong dorp.Wel aardig maar erg veel touristische snuisterijen te koop.En als je nog verder rijd heb je prachtig mooi gelegen camping,

 8. Eric zegt op

  Bij mijn vorige bezoek aan Chiang Mai , zat het er niet meer in om deze tempel te bezoeken te strak schema gemaakt en de geboekte vlucht naar het zuiden wachtte. Dus nu nog maar eens terug om deze tempel te bezoeken, natuurlijk ook omdat Chiang Mai echt veel te bieden heeft.
  Inderdaad deze tempel, heb er misschien honderden bezocht, zo lijkt het toch, heeft indruk gelaten op mij. Het heeft me een verbondenheid gevoel gegeven met het Boeddhisme, en eveneens met mijn vriendin, alhoewel ik er dan niet gehuwd ben.
  De fietstocht had ik ook graag gemaakt maar die durfde zij niet aan, dus maar met de taxi, de traptreden zijn makkelijk te doen temeer daar er onderweg toch wel iets is waar je wil bij stilstaat, al is het voor een foto en kusje met een bergvolkeren kindje ( althans zo gekleed) en voor 20 bath dan .
  Het geeft je de indruk dat je steeds moet teruggaan daar je nooit alles gezien hebt, maar zo is voor mij nu eenmaal heel Thailand

 9. Christina zegt op

  Elke keer als we in Chiang Mai zijn bezoeken we de tempel. Schitterend en wachten even op mooi weer vanwege het uitzicht. In de buurt zit ook een bergvolk 20 jaar geleden bezocht nu vind ik het jammer te toeristisch lijkt nu wel een grote straat met allemaal winkels. 20 jaar geleden gewoon de spulletjes op de grond en misschien maar 3 mensen die iets verkochten. Zijn blij dat we nog het ongerepte hebben meegemaakt. Zodra het wat rustiger is komen we weer. Ik denk dat Chiang Mai en Huahin goed te doen zijn nu maar we willen ook nog een paar dagen ons ding doen in Bangkok.

  • henry zegt op

   Ik heb de tempel bezocht in 1991. Het was toen een oase van rust, bezinning en gebed.. Toen ik de tempel terug bezocht in 2012 was ik geschokt. Dat was geen tempel meer maar een kermis atractie geworden. Verleden jaar hebben we de 12km wandeling naar boven gedaan als sportieve uitdaging. Ik heb de tempel zelfs niet bezocht. Het was allemaal pure platte commercie geworden

 10. Laas Mooi zegt op

  En nogmaals de tempel maar vanuit een geheel andere hoek gezien (en waarbij ik hoop dat de link werkt):
  http://www.youtube.com/watch?v=qDyazuhPl8A

 11. jm zegt op

  De tempel is het bezoeken waard. Verder heb je een mooi uitzicht over Chiang Mai en kan je de luchthaven zien en de vliegtuigen zien opstijgen, die precies miniatuur zijn, want je bent heel hoog boven Chiang Mai.

 12. herbert zegt op

  Als dan toch eenmaal bij de tempel bent rij de weg eens door dan kom je in een leuk dorp terug met een wel toeristische markt maar best leuk. De markt gaat met trappen door het gehele dorp en bovenin het dorp hebben ze een bloementuin. Volg je de weg daarna nog verder de bergen in (slechte weg) dan kom je in een dorp waar het opvallend schoon is maar ze leven er nog 50 jaar terug.

 13. Ruud NK zegt op

  Ik was er 6 juli, het was er wederom heel erg druk. Er waren enorm veel fietsers ‘s-morgens, die alleen omhoog gingen, waarna de fietsen per auto terug werden gebracht. Waarschijnlijk een tour te boeken in ChiangMai. Misschien een aanrader voor mensen die niet met een noodvaart naar beneden durven te rijden.
  Op vertoon van je thaise rijdewijs is de toegang gratis.

 14. John Chiang rai zegt op

  Wij bezoeken de,, Wat Phra That Doi Suthep” haast ieder jaar als wij overwinteren in de buurt van Chiangrai. Om het dorp waar wij wonen een tijdje te ontvluchten,verblijven wij meestal een weekje in Chiangmai,waar duidelijk meer vertier te vinden is. Als iemand niet zo graag te voet de trap hoog gaat bij de tempel,kan hij beter eerst de kabellift nemen,en eerst bij het afdalen de trap nemen,dit is niet zo vermoeiend,en geeft toch nog de mogelijkheid,ook deze weg te zien. De weg waar nu het verkeer de berg oprijdt,is eerst gebouwd in 1935 op aanraden van een bekende Monk.Vanaf de stad is de tempel het eenvoudigste te bereiken met een Songtaew die meermaals per dag deze rit nemen,of voor erg sportieve mensen met de fiets. Het beste is een dag uit te zoeken waar het zicht goed is,zodat men een mooie blik over de stad heeft.

 15. angelique zegt op

  De bekende monnik die de weg naar Wat Prathat Doi Suthep heeft gebouwd/ontworpen heet Kruba Sriwichai en het heeft bijna 6 maanden geduurd voor het klaar was. Een mooie indrukwekkende tempel. Wij wonen hier nu meer dan 10 jaar en zijn vaak boven geweest, de trap vaak beklommen. Uitzicht is geweldig op een heldere dag. Nu is het allemaal commerciëler geworden, maar de tempel en het uitzicht blijven zeker de moeite van een bezoek meer dan waard,.

 16. Adri zegt op

  Wat misschien veel mensen niet weten is dat je daar meditatie en mindfulness training kan krijgen . Die zijn in t gedeelte waar de monniken wonen. Bij t pleintje met t prachtige uitzicht is een trap naar beneden en dan kom je in t gedeelte waar de monniken verblijven. Daar kan je gratis verblijven . Het is wel een spartaans regime. Maar ik kan t iedereen aanraden. Ik ben er 2x 2 weken geweest.

  Adri

 17. Wim Wuite zegt op

  Iedereen moet deze toeristische temple natuurlijk zien ,maar halverwege de weg naar boven net iets voor het uitzichtpunt is een prachtige oude tempel met een prachtig uitzicht en mooie waterval.
  Ik zou zeggen bezoek die ook eens , het is een verademing bij die drukte bij de tempel bovenaan.
  Groetjes Wim.

 18. Adri zegt op

  LS
  Je kunt daar een meditatie training krijgen. Bij het pleintje met het uitzicht kan je via een trap naar beneden bij de huisjes van de monniken komen . Daar kun je je aanmelden voor n meditatie training. Je krijgt n persoonlijke tutor. Het kost niets. Alleen bij vertrek verwachten ze een donatie. Het leven daar is basic, twee maaltijden per dag… 7 uur s morgens en 12 uur ‘s middags. Je krijgt n slaapcel.
  Ik heb het 2 x 2 weken gedaan! ‘n Aanrader.

  Groet

  Adri

 19. Leo Goeman zegt op

  Ik heb deze prachtige tempel bezocht zomer 2019. Het was een regenachtige dag en het hele complex was gehuld in mist. We hebben niets van het uitzicht gezien, maar de tempel in de mist was ook wel speciaal moet ik zeggen. Bij een volgende reis wil ik deze tempel zeker terugzien, hopelijk dan bij mooi weer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website