De beroemde ‘Witte tempel’ in Chiang Rai, de Wat Rong Khun, is zwaar beschadigd geraakt door de aardbeving van 5 mei in het noorden van Thailand. Deze aardbeving had een een kracht van 6.3 op de schaal van Richter.

Chalermchai Kositpipat (58) begon in 1996 met de bouw van zijn Wat Rong Khun of Witte Tempel. De tempel is verblindend wit om de puurheid van de Boeddha uit te drukken. De muurschilderingen in de tempel bevatten donkerder waarschuwingen tegen lust, hebzucht en verslaving aan alcohol en drugs. ‘Mijn doel was een moderne, mooie tempel te creëren die mensen dieper laat nadenken over boeddhisme.’

Ín de tempel zijn ook schilderingen te zien van de aanslag op het WTC, en cartoonfiguren zoals Superman, Spider-man en andere striphelden. ‘Mijn boodschap is dat er in het echte leven geen helden zijn die je kunnen helpen. Je moet je eigen held worden, in je eigen hart op zoek gaan naar moraliteit, goedheid en liefdadigheid jegens de armen en vertrapten.’

Niet alleen de aardbeving maar ook de meer dan 250 naschokken hebben het complex zwaar beschadigd zoals te zien is in de onderstaande video. Er zal veel geld nodig zijn om de schade te herstellen, Chalermchai is daarvoor afhankelijk van donaties.

Video: Wat Rong Khun zwaar beschadigd door aardbeving

Bekijk de video hieronder, gemaakt door Thai Guru:

[youtube]http://youtu.be/70N5B1t1dOE[/youtube]

 

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Wat Rong Khun zwaar beschadigd door aardbeving (video)”

 1. Jack zegt op

  Ik begrijp dat dit natuurgeweld behoorlijk veel schade heeft aangericht.
  Ook vernam ik in de pers het enorme bedrag dat ze taxeren om deze tempel weer in ere te herstellen.
  Ik vraag mij alleen af wat gebeurt er met de vele giften van alle gelovigen?
  2 jaar geleden hadden we de jet-set monnik met veel dure auto’s en staven goud. 1 jaar geleden was er de alcohol verslaafde monnik en een half jaar geleden een gok monnik.
  Bij de tempels kunnen we zien hoe de emmertjes met voedsel verkocht, aangenomen en wederom verkocht worden (vicieuze cirkel).
  Komt het voedsel wel terecht bij de hele arme Thaise bevolking ?
  Ik geloof in het boeddhisme, maar niet deze wijze en ben van mening dat andere tempels zouden moeten bijdragen om deze tempel te herstellen.
  Dit telt ook voor de kerken van andere religie.
  Ik steek wel een kaarsje op.

 2. Rob Jansen zegt op

  De video toont slechts kleine beschadigingen. Pleisterwerk dat gescheurd en los gekomen is, kan door de eerste de beste stucadoor snel hersteld worden. Beetje bijschilderen en klaar. Het is niet te zien of er schade is aan de fundering(en) en/of constructieve delen. En beeldje opnieuw namaken of herstellen kost een appel en een ei. Kijk in een tuincentrum hoe goedkoop een geestenhuisje of boedha beeld(je) is. Als er veel geld wordt ingezameld is dat prettig voor de ruime zakken van de organisatoren.

 3. Marcus zegt op

  Ik zie veel pleisterwerk wat er af is gevallen maar eigenlijk geen structurele schade. Het is natuurlijk monikken werk om dat allemaal weer te maken en tonnen gips, cement, spigeltjes and wittr verm, maar het kan gedaan worden. We sterven in Thailand van de (pseudo) monikken en als je er een paar honderd op zet is dat toch te doen? Maar ja de vlucht in pseudo monikhood is natuurlijk vaak om even een makkelijk leven te hebben en veel “for free”. Zijn denk ik na ontvangen van de tamoon niet meer gemotiveert

 4. Harry zegt op

  Het is een prachtige tempel (geweest). Daar in 2009 tijdens een zakentrip rond kunnen kijken.
  Maar.. kijkend de Thaise bouw”kunst” verbaast het me niets. Gezien hoe dun de Thaise draagmuren zijn, soms een staalskeletbouw zo dun, dat ik er nog niet één verdieping aan toe zou vertrouwen, laat staan 2-4. Als het maar staat tijdens de oplevering, en daarna.. KARMA. Statica berekening: nooit van gehoord. Bouwkundige controle: het staat toch ?
  Ooit enkele honderden meters van het ouderlijk huis van mijn Thaise zakenvriendin gezien hoe een te gammel huis in elkaar gestort was. Zag er geweldig uit daarvoor, doch nu.. alle bewoners plat.
  Het is me overigens enorm meegevallen, wat er beschadigd was in Chiang Rai
  Magnitude 6.3 met 274 naschokken
  Getroffen zijn vlg een aardbevingssite:
  8509 huizen, 99 tempels, 46 scholen, 33 overheidsgebouwen, 7 kerken, 6 bedrijven, 5 wegen, 4 bruggen, 2 gemeenschap gebouwen, 1 universiteit, 1 hotel en 1 dorp sanitair systeem.
  Haïti – 2010: 7.0 . (1 punt meer = 10 x zo sterk, dus hier.. 6 x )

 5. HvZ zegt op

  Ontzettend jammer, een van de mooiste tempels.

 6. antoon zegt op

  wat erg het was een van de mooiste tempels van thailand
  ik hoop dat het weer hersteld wordt.

 7. Michiel zegt op

  Super zonde ik hoop dat hij snel weer opgeknapt wordt.

  Ben er 4 weken geleden nog geweest voor de 2de keer, in nov 13 1ste maal.

  Is gewoon een zeer mooi complex waar veel bezoekers op af komen.

 8. Nelly en Wim Essenburg zegt op

  Wij bezochten in februari 2012 dit uitzonderlijke kunstwerk en waren overdonderd door zo’n prachtige tempel. Hij riep veel emoties bij ons op. Het is verschrikkelijk dat deze mooie unieke Witte Tempel met zijn vele symbolen zo erg vernield is. We hopen dat de tempel snel in zijn oude glorie kan worden hersteld

 9. Leon zegt op

  Ben paar keer in deze tempel geweest, een van de mooiste tempels die ik heb gezien zeker als de zon schijnt. Inderdaad wat iemand anders hier al vertelde, de bouw is natuurlijk van een andere kwaliteit die wij in Nederland gewend zijn. Regels op dit gebied zijn in Thailand allemaal een beetje……..
  Laten we in ieder geval hopen dat ze de tempel weer in de oude staat terug kunnen brengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website