Buitenlandse toeristen die de tempel van de liggende Boeddha (Wat Pho) willen bezoeken moet daar vanaf volgend jaar flink meer voor gaan betalen.

Met ingang van 1 januari 2015 wordt de toegangsprijs van 100 baht naar 200 baht verhoogt. Kinderen kleiner dan 120 cm hebben gratis toegang, ongeacht de nationaliteit. Thaise burgers hoeven geen entree te betalen bij één van de meest beroemde tempels van Thailand.

De Wat Pho is een boeddhistische tempel in het district Phra Nakhon in Bangkok en grenst aan de Grand Palace. De tempel wordt ook wel de tempel van de liggende Boeddha genoemd, maar de officiële naam is Wat Phra Chettuphon Wimon Mangkhlaram Ratchaworamahawihan.

De tempel is ook bekend van de massageschool die op het terrein is gevestigd. Wat Pho is een van de grootste en oudste tempels in Bangkok (met een oppervlakte van 50 rai, 80.000 vierkante meter) en is de thuisbasis van meer dan duizend Boeddha-beelden, evenals één van de grootste boeddhabeelden: de 160 meter lange liggende Boeddha oftewel: Phra Buddhasaiyas. De liggende Boeddha is ontworpen tijdens het bewind van koning Rama III. De achtergrond bij het vergulde beeld van 46 meter lang en 15 meter breed,  wordt opgesierd door prachtige muurschilderingen.

De voeten van het Boeddhabeeld beslaan drie bij vijf meter en zijn ingelegd met parelmoer. De afbeelding symboliseert het heelal omringd door 108 symbolen van voorspoed en geluk. Het patroon is een harmonieuze mix van Thaise, Indiase en Chinese religieuze symbolen. Op het tempel terrein  van Wat Pho vindt je een rij van stenen pagodes gebouwd in traditionele Chinese stijl, die ‘tah’ genoemd word.

Voor meer informatie bezoek www.watpho.com

34 reacties op “Wat Pho verdubbelt toegangsprijzen voor buitenlandse bezoekers”

 1. Jos zegt op

  Het zijn oplichters bij Wat Pho.

  Vorige jaar daar geweest en toen moesten onze 8 en 10 jaar jonge halfbloed kinderen ook dat tarief betalen.
  Mijn kinderen lieten hun Thaise paspoort zien maar ze moesten toch het toeristentarief betalen.
  Ze gaven als reden aan dat ze niet hun paspoort moesten laten zien maar hun ID kaart.

  Je krijgt pas een ID kaart bij 15 of 16 jaar …..

  • theoS zegt op

   Een Thaise ID kaart wordt verstrekt vanaf het 7e levensjaar en moet opnieuw aangevraagd worden op het 15e levensjaar.

  • dontejo zegt op

   Beste Jos, Mijn zoon is in oktober 2014 7 jaar geworden en we hebben vorige week zijn Thaise ID card opgehaald.
   Groet Dontejo.

 2. Joep zegt op

  Ik begin me soms af te vragen wanneer het keerpunt bereikt wordt dat de toeristen het niet meer pikken dat ze gediscrimineerd worden tegenover hun eigen landgenoten. Ben je alleen nog maar welkom in Thailand wanneer ze je als melkkoe behandelen? Elk toeristisch land ziet de toerist als melkkoe, maar de onbeschaamde manier waarop dat soms in Thailand gebeurd zou t.z.t. wel eens als een boemerang kunnen werken, zeker nu er veel akkefietjes gebeuren die zeer schadelijk zijn voor Thailand. Zeker de sociale media zal hierin een rol kunnen gaan spelen evenals de opkomende markten in Azië.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Joep.

   Ik kan je alleen maar gelijk geven. Toen ik begin dit jaar de tempel met de gouden Boeddha in Chinatown Bkk samen met een Thaise vriend bezocht, mocht hij gratis binnen en ik moest 180 bath betalen… op mijn vraag waarom was zijn antwoord, to keep temple clean… mijn volgende vraag: dus falang moeten betalen voor het onderhoud van de tempel, en jullie niet? Antwoord: yes.

   Toen ik opperde dat, als hij naar Belgie komt, en we gaan samen naar de zoo,of een museum, hij evenveel inkom betaald als ik, zonder onderscheid was zijn antwoord: so what?
   Idem als ik hier in Pattaya met mijn vriendin naar floating market ga, betaal meer dan het dubbele van haar, en ze krijgt een kaart zodat ze de volgende keer gratis binnen mag..

   Ik kan mij daar mateloos aan ergeren…

   In een ziekenhuis betaal ik voor mezelf 10 keer meer dan voor haar… nu stuur ik haar alleen binnen, zodat ze mij niet zien… drie weken geleden dochter bike ongeval, drie dagen elke dag been laten omwikkelen, per dag 230 bath, ik twee weken ervoor ontstoken spatader, 2600 bath.
   En zo kan ik nog even doorgaan… als we op de markt lopen, laat ik mijn vriendin spulletjes uitkiezen, en ga dan een pilsje drinken, heeft ze alles aan de helft van de prijs, en als ze mij zien het dubbele.
   Ik ging twee weken geleden naar een ruimere kamer op zoek, en vond er een, 12000 bath… ik stuurde mijn vriendin, 6500 bath… en das een pak geld verschil op jaarbasis!.

   En het argument van sommige bloggers hier, je moet niet zeuren over een paar 100 bath, houdt geen steek, het is het principe dat telt, niet die paar 100 bath, en als je hier woont zijn het algauw een paar 1000 bath…

   Ik merk hier meer om meer ergernis onder de expats en falang, en als je daar tegen een Thai een opmerking over maakt, krijg je steevast het standaard antwoord: i don’t care, up to you.

   Ik denk dat als de grenzen gaan opengaan, Thailand er niet zo goed voorstaat, en ze een gans ander liedje gaan zingen… zie nu al verschillende expats vertrekken naar oa Maleisie…

   Vriendelijke groet uit het nog steeds mooie, maar alsmaar duurder worden de Pattaya Thailand.

   Rudy.

 3. H van Mourik zegt op

  Ja, Ja,
  Liggende Boedha en vervolgens Slapend rijk worden.
  Deze uitbuiting is aan mij niet uitbesteed.
  Op internet is dit beeld gratis te bezichtigen,
  en worden je schoenen niet gejat.

  • Christina zegt op

   Je schoenen stelen is niet meer mogelijk je krijgt nu een zakje om de schoenen in te doen.
   We betaalden 100 baht en kregen nog een flesje water.
   En 100 baht is te doen. Beter dan de long necks in het hoorden wilden stoppen om nog iets te kopen wat we daarvoor ook gekocht hadden. Nu wilden ze 2000 baht per persoon entree no way en ja we hadden het goed verstaan schreven het ook op papier. Toen maar gauw verder gegaan. Mimosa Pattaya hetzelfde.
   Maar daar worden zelfs de Thai buiten gesloten want de Russen mogen gratis.

 4. Tjerk zegt op

  En nou maar hopen dat er geen toerist meer komt .

 5. Ellen zegt op

  Noemen wij dit niet “Discriminatie”

 6. Erik zegt op

  Beste lezers,
  Het overkwam mij ook met mijn vrouw bij de Tropical Garden Nong Nooch Pattaya.
  Mijn vrouw is van Indische afkomst en tamelijk donker en men ziet haar vaak voor een Thaise aan.
  Ze moesten wel goed kijken en we moesten de toeristenprijs betalen.
  Gezien de bedragen heb ik het er wel voor over echter of het verstandig is??.
  Evengoed prettig verblijf in Thailand.

 7. pauwel zegt op

  Ze moeten de intreeprijs 100x hoger maken, dan blijven waarschijnlijk de toeristen weg, en dan kijken wat er dan gebeurd, waarschijnlijk weer vrij entree voor een ieder zoals vroeger.

 8. Jan zegt op

  Bezoek de Pattaya Tower op bv een zondag. Ik ,de toerist entree 600 bath. De Thai 400 bath. Dit is inclusief een geweldige maaltijd.
  Bezoek de Mini Siam. Ik als toerist 400 bath. Mijn vriendin gratis.
  Bezoek de Floating market, buiten Pattaya; ik de toerist 200 bath. De Thai gratis.
  Als je het woord discriminatie zegt dan snapt men het zogenaamd niet. Kletspraat gewoon. Die glimlach kan mij soms echt gestolen worden. Heb toch 3 heerlijke weken gehad.
  Je kunt je er druk over maken maar dat helpt niet. In Nederland maakt men zich druk over de story zwarte Piet. Waar hebben we het over.
  Sawasdee

 9. henry zegt op

  Ik begrijp zelfs niet dat mensen willen betalen om de liggende Boedha te zien in WatPho te zien want die is ban een zeer hoog Kitsch gehalte, Er zijn in en rondom de hoofstad veel mooiere e authentieke liggende Boedha’s te bewonden en nog gratis ook en men ziet er geen enkele westerse toerist.

 10. Leo Th. zegt op

  Kan me voorstellen dat een doorsnee Thais gezin financiëel niet in staat is om een hoge toegangsprijs te betalen, dat een tourist wat meer betaalt is op zich dan ook niet zo erg maar het prijsverschil moet niet te groot worden en een verhoging met 100% lijkt absurd. De massageschool in Wat Pho geniet een goede reputatie. Heb me er éénmaal laten masseren maar zal het daar bij laten. De Thaise massage was op zich goed maar het was te massaal. Wegens de drukte kreeg ik een volgnummertje uitgereikt. Een verkleedruimte was er nauwelijks en van privacy was geen sprake. In een zaal lagen tientallen matjes op de grond, zeer dicht bijelkaar. Daarbij was de massage ook niet goedkoop, ik betaalde er ongeveer het dubbele bedrag van wat ik gewend was te betalen voor een Thaise massage.

 11. J.Jordaan zegt op

  Het maakt verder niet uit of ik meer moet betalen. Als je lang in Thailand woont heb je alles al gezien.
  Als toerist moet je niet klagen en gewoon betalen. Anders gewoon wegblijven. Ga dan gewoon naar Spanje of Turkeye of Griekenland met vakantie. Vliegreis veel korter,dus goedkoper en een bierje is ook veel goedkoper.
  Thailand is nou eenmaal niet meer goedkoop om met vakantie te gaan. Je bent wel in een andere wereld
  daar zit gewoon een prijskaartje aan vast. Blijft nog altijd wel vast staan dat het eten buiten de deur goedkoop is en de hotelprijzen ook heel aantrekkelijk zijn. Streep het een tegen het ander weg. Dan valt het allemaal nog best mee. Die paar 100 Bht extra voor toegang moet je dan maar op de koop toenemen.
  J.Jordaan.

 12. Jan zegt op

  Dat kun je ze daar niet aan hun verstand brengen. Men weet niet eens waar Europa ligt, laat staan Nederland. Zo wordt men daar niet opgevoed. Het is alleen, jij de toerist met geld. Punt uit. Heel simpel.
  Het zal ze een zorg zijn of je wel of niet naar binnen gaat.
  Je kunt beter naar de markt gaan. Met de vaste prijzen kunnen ze niet sjoemelen, staan aangeduid. Als ze meer vragen gewoon weggaan. Niet aangeduide waren, kijk wat de Thai geeft om te betalen. Dat bedrag geef ik ook. Simpel. Niet goed naar de volgende kraam. Daarom ook afdingen hoe dan ook. T shirts in overvloed.
  Prettige dag nog.
  Sawasdee. Khun Jan

 13. hansnl zegt op

  Je kunt het ook als een vorm van toeristenbelasting beschouwen?
  Je bent toch niet serieus?

  Waarom iets goed proberen te praten wat overduidelijk te classificeren is als discriminatie?
  Waarom dit gedoe wat uiteindelijk slecht is voor Thailand en de gewone Thai te vergoeilijken?

  Als ik als inwoner van Thailand die een meer dan behoorlijk steentje heb bijgedragen aan de economie van dit toch best wel fijne land, meer moet betalen als een Thai dan doe ik niet mee.
  Ik ga verder en bezoek niet.

  En dat zou iedere toerist moeten doen.
  Dan komt de boodschap uiteindelijk wel over.

  Toeristenbelasting?
  Om met Wim Sonneveld te spreken: ja aan me hoela!

 14. erik zegt op

  Moderator: Uw reactie is off-topic.

 15. Cees van Kampen zegt op

  Wat een gezeur om een paar bath op vakantie

 16. Lekky zegt op

  Het wordt steeds erger voor de buitenlander, Kijk ook maar eens naar visa en alle andere dingen waar we extra moeten voor betalen.Wat heeft thailand nog te bieden.. Enkel maar tempels en een paar watervallen.
  Prijzen rijzen de pan uit en elke dag riskeer je je leven in het verkeer.en als je 1 tempel heb gezien heb je ze allemaal gezien. Ze prijzen zich uit de markt. Men is uitermate onvriendelijk aan het worden voor de buitenlander. Alle bedrijven worden voor 100% overgenomen, als men kan. Buitenlanders mogen bijna geen beroep uitoefenen.en ga zo maar door. Merendeel van de belasting wordt uit de visa handel gehaald.Vele buitenlanders zijn van plan om terug te keren naar hun geboorteland.

 17. chin zegt op

  Ja en dan te bedenken dat die rijke Chinezen ook niets betalen.
  Deze Chinezen vallen onder de Aziatische landen.
  Ik ben op plaatsen geweest waar de Thai 30 baht en de farang 400 baht moest betalen.
  Dat is 1200% meer.
  Moeten ze in Nederland eens doen.bij Madurodam € 25,- intree vragen en voor mensen zonder neus € 300,- vragen ! ! !
  Dan staat er binnen 1uur politie op de stoep.

 18. Chiang Moi zegt op

  Ja natuurlijk jammer dat mijn geliefd Thailand steeds zo negatief in het nieuws komt. Zouden die Thai nou echt niet doorhebben dat ze langzaam “touristen-zelfmoord” aan het plegen zijn. Landen als Maleisië, Indonesië, Vietnam en later misschien ook Myanmar plukken hier de vruchten van. Jammer lieve Thai mensen pas maar op voor de consequenties

 19. Tom zegt op

  Toeristen moeten altijd meer betalen dan Thai want zij hebben een dikke portemonnee. Zo is het nu eenmaal. Deal with it, je hoeft niet naar binnen. Ik vind het ook een rare regel maar maak me niet meer druk erom.

 20. Sjaak S zegt op

  Ik vind het ook niet bepaald leuk, wanneer ik als buitenlander meer entree moet betalen dan een Thaise landgenoot. Wanneer ik als toerist kwam, zou ik het nog kunnen begrijpen. Je zou een soort pasje moeten kunnen hebben, waarmee je aan kunt tonen dat je “resident” bent. En daarmee bedoel ik niet het gele boekje of een visa stempel in je paspoort, maar een soort pasje ter grootte van je Thaise rijbewijs.
  Dan zou ik ook meer parks en tempels bezoeken waar je entree moet betalen.
  Echter (sorry als ik dit zeg), wanneer hierdoor de toeristenstroom minder wordt, zou ik dit niet eens erg vinden… hoe minder buitenlanders, hoe liever dat het mij is. Vooral een bepaald soort van buitenlander zou ik graag van willen zien dat ze wegblijven. Echter dit zijn waarschijnlijk juist die mensen die sowieso geen Wat van binnen gezien hebben….
  Ik mis de tijd van 35 jaar geleden, toen je slechts sporadisch buitenlanders tegen kwam en ik vraag me echt af hoe de Thais het zover laten komen dat Jan en Alleman hierheen kan komen. Dus als door de prijsverhogingen het aantal buitenlanders minder wordt… des te beter. Dan komen de werkelijk cultuur geïnteresseerden en mensen die ook het geld ervoor hebben en blijven de “cultuurbarbaren” weg… Het niveau van de toeristen wordt dan misschien een beetje opgekrikt. (denk wel niet dat dit de bedoeling is van de prijsverhoging, maar een leuk zij-effect).

  • Henk zegt op

   Het is soms natuurlijk te gek dat een buitenlander zoveel meer moet betalen dan een Thai .Maar vind je het te gek dan blijf je er toch gewoon weg ,eenvoudiger kan het niet .Trouwens als je in Thailand woont is het meestal voldoende om je Thaise rijbewijs te laten zien en je betaald dan ook een Thaise prijs .
   Ja en dat Sjaak S vergeten is de deur achter zijn gat dicht te maken toen hij in Thailand kwam is het nu zijn eigen schuld dat hier zo verdomde veel van die akelige buitenlanders ronddwalen .
   Weet niet wat een leuk zij-effect is maar dit is natuurlijk klinkklare onzin .
   Misschien even op google kijken of er ergens een onbewoond eiland te koop staat waar je in je uppie kan verblijven .
   De tijd is niet meer terug te draaien want 35 jaar geleden zag Nederland er ook heel anders uit dan nu .
   Tja Theo en als ik doodziek werd van de Thaise oplichters dan was ik allang teruggekeerd naar het mooie Nederland ,tenslotte kan je beter in een land wonen dat zich druk maakt over zwarte piet .

  • Johan zegt op

   Moderator: niet elkaar verbaal aanvallen svp. Reageer op het artikel.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Sjaak S.

   Ik zou graag even kort reageren.
   Het zal een Thai worst wezen of er al dan niet toeristen komen… ze denken met moeite aan vandaag, laat staan twee dagen ver, uitzonderingen zijn er altijd, maar zelden.

   Hoe de Thai het zover hebben laten komen hebben? Omdat ze enkel in termen van geld denken, en vermits de meesten weinig of geen geld hebben, liefst het geld van iemand anders.

   En als bv Pattaya enkel nog van de cultuur geïnteresseerden moet leven, en niet van al de andere cultuur barbaren, dan liggen hier in Pattaya binnen het jaar de helft van de beerbars op apegaaien, en wordt het hier een spookstad, en geen haan (Thai) die ernaar kraait, tot het zover is, en dat komt eraan!!!

   Ik denk dat je vergeet dat de gemiddelde toerist hier op een maand bijna een jaarloon van een Thai spendeert… moet hier nog de eerste Thai zien die dat doen, of de eerste Thai die bij elke pint een tip geeft… elke pint die ik bestel wordt gevolgd door de vraag: where’s my tip, Heb ze dat nog nooit aan een Thai horen vragen.

   Wat ze ook vergeten is dat een groot deel van de vrouwen hier in de beerbars werkt, en zelfs in de supermarktjes… neem al die toeristen weg, en ze kunnen denkbeeldig gaan stempelen, niks dus…

   Thailand is zichzelf aan het kapot maken… en ze vergeten één zaak, als ik het hier morgen “erover” vind, verkas ik gewoon naar een ander land, maar zij blijven achter met de chaos die ze zelf veroorzaakt hebben, en ze beseffen het niet eens…

   Vriendelijke groet uit Pattaya, ondanks alles nog altijd de stad van mijn dromen.

   Rudy.

   • Sjaak S zegt op

    Tja, wat een discussie… omdat de prijs van Wat Po de prijs van 100 naar 200 baht verhoogt, gaat Pattaya dicht… ik zou hier nou heel hard zitten lachen, als het niet zo vroeg zou zijn.
    Al die verhalen en die opmerkingen dat Thailand zichzelf kapot aan het maken is, hoor ik al sinds dat ik 36 jaar geleden de eerste keer naar Azië kwam.
    Je moet snel nog daar en daarheen, want straks is het allemaal verdorven, kapot en niet meer leuk.. nu 36 jaar later, gaan de mensen er nog steeds heen.
    Het leukste zou zijn, dat al diegenen die doodziek worden van de Thaise oplichters, de unfaire entreeprijzen en de Thaise dames die om een tip vragen, gewoon weg blijven…
    Misschien wordt het straatbeeld dan wat anders….

    • Rudy Van Goethem zegt op

     Moderator: niet chatten svp.

 21. theoS zegt op

  Ik word doodziek van die Thaise oplichters. Toen ik hier kwam was deze tempel gratis te bezichtigen en kijk nou eens. Maar het is haast overal en met alles zo geworden hier in Thailand. Het enigste nog waar ik hetzelfde betaal als een Thai is in de Supermarkt, nog wel! Zelfs de private hospitals doen er aan mee, aan verschillende prijzen. Ik kan niet eens met mijn zoon en dochter en vrouw ergens naar toe omdat ik een Farang prijs van 400 tot 800% meer moet betalen. Nu wil mijn vrouw toch niet want ik maak een flinke ruzie daarover en scheldt ze uit voor alles wat mooi en lelijk is.

 22. henry zegt op

  Ik woon hier, en betaal,steeds de Thaise prijs, op vertoon van mijn Tabian baan. Vele parken en musea kennen geen dual pricing. Op vele plaatsen krijgen buitenlanders zelfs 50% seniorenkorting, onder andere op Doi Thung,

  Maar heel eigenaardig zie je op die plaatsen geen westerse toeristen, ze gaan liever naar de toeristtraps

 23. Piet Geluk zegt op

  “Gewoon dit soort parken en attracties mijden c.q. boycotten” tsja, dan kan je beter thuisblijven. Elk nationaal park in Thailand is het dezelfde verhouding Thai/buitenlander 10x bijv. 40THB voor de Thai en 400THB voor de buitenlander. Heb als bewoner al lang de moed opgegeven, en weiger catagorisch nog dit soort gelegenheden te bezoeken, want moet ook om m’n hart en bloeddruk denken. Namelijk ik sta me soms zo verschrikkelijk kwaad te maken om die ideoterie. En, last but not least, als het minder gaat in Thailand: ze zullen nooit de fout bij hun zelf zoeken, is mijn ervaring, al jaren zo. Dus er verandert helemaal niets.

 24. Jan zegt op

  Je kunt mij de pot op met toeristen belasting betalen. Ze mogen blij zijn dat er toeristen komen. Anders failliete bende. Het is gewoon de waarheid en die zeg ik. Er geldt maar een ding en dat is die portemonnee voor de Thai en de rest Up to you. Ik zal dat inderdaad in overweging nemen. Up to You, maw zoek het maar uit. De goede niet te na gesproken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website