Wat Hong Thong, tempel in zee

Door Dick Koger
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Tempels, Thailand tips
Tags:
29 december 2022

Wat Hong Thong

Afgezien van ontboezemingen over allerlei relatieproblemen lees je op Thailandblog vaak dingen die je aan het denken zetten. Gringo schreef eens dat hij een draai aan zijn leven gaf door eens per week iets te doen, wat hij nog niet gedaan had. Dat is mij uit het hart gegrepen.

Ik heb altijd een lijst met dingen die ik nog moet doen. Dat kunnen zaken zijn die in een gesprek naar voren komen. Ook de Bangkok Post geeft vaak inspiratie, maar natuurlijk ook Thailandblog.

Dezelfde Gringo schreef ruim een jaar terug over een imposante tempel in zee. Ik zocht onmiddellijk op Google Earth hoe ik er kon komen. Ik vond het niet direct en kennelijk raakte het in het vergeetboek, behalve dan dat het op mijn lijst kwam. Na een jaar werd hetzelfde artikeltje herhaald en een goede vriend attendeerde mij op de mogelijkheid voor een excursie. We moesten maar eens gaan kijken. Alleen had ik het probleem met Google Earth. Toevallig zag ik Gringo enige dagen later en hij zorgde voor een goede plattegrond.

We treffen het wel met het weer. Slechts één bui. Die begint wanneer we Pattaya uitrijden en stopt wanneer we Pattaya weer binnen komen. Via de Sukhumvit rijden we noordwaarts. Achteraf hadden we beter de rondweg om Chonburi genomen, maar dat doen we niet. Na Chonburi buigt de weg naar het westen, richting Bangkok. We nemen de afslag naar Samut Prakan en die weg blijven we volgen tot we borden met Wat Hong Thong zien. Die tempel zoeken we. Een betonnen weggetje met veel hoeken van negentig graden brengt ons door grote moddervelden naar het eerste tempelgebouw. De weg daaromheen is betegeld en door de regen nu spiegelglad. Oorspronkelijk lag de tempel op een groot stuk land aan zee, maar voortdurende erosie heeft ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen nu in zee liggen.

Wat Hong Thong YuenSiuTien / Shutterstock.com

Een overdekte pier brengt ons naar de eigenlijke tempel. Op het dak een enorme gouden klok, binnen enorme aantallen kleine klokjes, geschonken door mensen die geluk zoeken. Binnen ook een gigantische verzameling Boeddhabeelden, veel muurschilderingen en een mogelijkheid om 20 Baht te wisselen voor 80 muntjes van 25 satang. Die moeten in even zovele potten gedaan worden en geluk zal je deel zijn. Enorme gongs kunnen met vervaarlijke knotsen bewerkt worden, maar leuker is een zoemend geluid te veroorzaken door het centrum razendsnel met de handen te bewerken. Aan een van de muren zien we tot onze verbazing een portret van één van ons. Ergens anders een merkwaardig erotische schets. Je kunt hier alle kanten op.

Overigens zien we geen mannelijke monniken. Uitsluitend in het wit geklede nonnen. Je hoort soms mensen zeggen dat al die tempels hetzelfde zijn. Dat geldt misschien voor de huis- tuin-en-keuken tempels, maar er zijn gelukkig heel veel bijzondere gebouwen, die de moeite van een bezoek waard zijn. De Wat Hong Thong behoort daar zeker toe.

Adres: Song Khlong, Bang Pakong District, Chachoengsao, Thailand

Kaart: https://goo.gl/maps/4tkynA89c8q

2 reacties op “Wat Hong Thong, tempel in zee”

  1. Tino Kuis zegt op

    Wat Hong Thong วัดหงส์ทอง (tonen hoog, stijgend, midden) tempel zwaan goud

    De Tempel van de Gouden Zwaan.

  2. Chris zegt op

    Twee keer geweest; 1 keer op mijn verjaardag.
    En inderdaad: een bijzondere tempel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website