De bij toeristen mateloos populaire Mae Klong markt in Samut Songkhram is een aanrader voor iedereen die een bijzondere foto of video wil maken. 

Het bijzondere is de Ban Laem – Mae Klong trein die dwars door een markt in Samut Prakan rijdt, de markt is daardoor wereldberoemd. De trein passeert 8 keer per dag en marktkooplui halen dan de luifels van hun kramen omlaag en verschuiven hun koopwaar om de trein te laten passeren. De markt is een van de grootste versmarkten in Thailand en staat ook bekend als Talat Rom Hoop (Umbrella Pull Down Market). 

De trein vertrekt van het Ban Laem Mae Klong station in Samut Sakhon.

De oorsprong van de markt dateert van het begin van de 20e eeuw, toen handelaren en boeren uit de omgeving hun waren begonnen te verkopen langs het spoor. Deze locatie werd gekozen vanwege de gemakkelijke toegang voor de gemeenschap en de nabijheid van de Mae Klong rivier, wat de versheid en beschikbaarheid van zeeproducten garandeerde. Naarmate de jaren verstreken, groeide de markt zowel in omvang als populariteit, en werd een centraal punt voor de handel in de regio.

De echte betovering van de Mae Klong spoormarkt ligt in de harmonieuze co-existentie van de dagelijkse handel met de treinsporen die dwars door de markt lopen. Acht keer per dag kondigt een luidruchtige sirene de nadering van de trein aan, wat een haastig maar georganiseerd ritueel in gang zet waarbij verkopers snel hun zonneschermen en uitgestalde goederen terugtrekken. Zodra de trein passeert, vaak op slechts enkele centimeters afstand van de uitgestalde waren, zetten de verkopers alles terug op zijn plaats en gaat de handel onverstoord door. Dit unieke schouwspel heeft de Mae Klong spoormarkt op de kaart gezet als een must-see bestemming voor zowel nationale als internationale toeristen, die graag dit wonder van flexibiliteit en aanpassingsvermogen willen ervaren.

De markt is een smeltkroes van geuren, kleuren en geluiden, en biedt een uitgebreide reeks producten, van verse groenten en fruit tot vis, vlees, specerijen, en een verscheidenheid aan Thaise snacks en delicatessen. Het is niet alleen een plaats voor commerciële transacties; het is een levende, ademende microkosmos die de essentie van de Thaise gemeenschapszin en de onverzettelijke geest weerspiegelt.

Door de jaren heen is de Mae Klong spoormarkt meer geworden dan een curiositeit; het is een symbool van de Thaise cultuur en inventiviteit geworden, en getuigt van de veerkracht en creativiteit van zijn mensen. Ondanks de uitdagingen en gevaren die gepaard gaan met het opzetten van een markt op een actieve treinlijn, blijft de Mae Klong spoormarkt bloeien, en biedt het een onvergetelijke ervaring voor iedereen die de kans krijgt om het te bezoeken.

Video: Mae Klong spoormarkt

In deze leuke video zie je mooie beelden van de markt:

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website