opportunity_2015 / Shutterstock.com

Een van de allerbelangrijkste Thaise plaatsen met een zeer rijke historische achtergrond is ongetwijfeld Chiang Saen. 

Deze uit 733 AD stammende kleine plaats met een groot verleden ligt op een steenworp afstand van de bekende Gouden Driehoek. Ooit, heel lang geleden, werd de plaats door een aardbeving getroffen en totaal weggevaagd. Koning Saen Phu, een neef van koning Mengrai, de oprichter van het Lanna koninkrijk, was zo ijdel om de plaats naar zichzelf te benoemen.

Het Lanna Koninkrijk

Hoe belangrijk de plaats destijds was blijkt uit het feit dat Chiang Saen de hoofdstad van het in die tijd zeer machtige Lanna-rijk was.

Het Lanna koninkrijk bestreek tussen de 13e en 18e eeuw een groot deel van het huidige noorden van Thailand en tevens delen van Laos en Birma. Tussen neus en lippen door werd in de 15e eeuw vanuit Chiang Saen ook nog menig robbertje uitgevochten met het rivaliserende koninkrijk van Ayutthaya.

In later jaren werd Chiang Saen door de Khmer veroverd en viel de plaats in de 16e eeuw  voor een  korte periode onder Birmaans bestuur.

Al die koninkjes hadden in die tijd zo hun speeltjes met oorlogje voeren en landje pikken. Er is weinig in de wereld veranderd sinds die jaren. Neemt niet weg dat geschiedkundig bezien Chiang Saen destijds heel wat in de melk te brokkelen had.

Bezienswaardigheden

Drie jaar na de voltooiing van de stadswallen en het  graven van de gracht gaf koning Saen Phu in het jaar 1291, of zoals andere bronnen vermelden in 1331, opdracht tot de bouw van Wat Chedi Luang.

De voornaamste pagode heeft een achthoekige basis met tot aan de top doorlopend een aantal platforms. Het betreft een typische manier van bouwen uit het Lanna tijdperk. Binnen het complex zijn ook een aantal oude fundamenten te zien en de uit baksteen opgetrokken oorspronkelijke restanten van het hoofdgebouw. Om verdere aftakeling tegen te gaan is het geheel  overkapt.

Verder is een bezoek aan het tegenover de Wat Chedi Luang gelegen National Museum aan te bevelen. Om even 700 jaar terug te blikken kun je de stadsmuren en de gracht bezichtigen. De Wat Phra That Chom Kitti bereik je na een klim over meer dan driehonderd trappen en de beloning die dan volgt is een mooi uitzicht over Chiang Saen en het aan de overzijde van de Mekong rivier gelegen Laos

Positief denken

Op het Wat Chedi Luang complex staat tegen een hoge boom geplaatst een bank waarop je tot bezinning kunt komen en over een aantal zaken dieper kunt nadenken. Alleen positief ingestelde mensen mogen volgens het erbij geplaatste opschrift plaatsnemen.

Zeker weten dat iedereen die de tocht naar Chiang Saen onderneemt, om zodoende een stukje oude en interessante geschiedenis op te snuiven, hier zonder gewetensbezwaren op deze bank mag plaatsnemen.

Vanuit Chiangrai brengen bussen met grote regelmaat je er binnen 45 minuten voor een leuke dagtrip heen.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.25/5. From 4 votes.
Please wait...

3 reacties op “Historisch Chiang Saen”

 1. Cornelis zegt op

  Chiang Saen is zeker de moeite waard. Ik heb de afstand vanaf Chiang Rai – ruim 60 km – al een paar keer met de fiets overbrugd en van die ritjes had ik geen spijt. Overigens toont de bovenste foto een beeld dat zich niet in Chiang Saen bevindt, maar een km of tien verderop bij het zgn. Golden Triangle Park.

  • rentenier zegt op

   Ik heb vorig jaar 6 maanden bij het dorp Ban Rai op een thee-plantage gewoond. Ik reed met veel plezier ‘n paar keer per week de 25 km mooie berg achtige weg met veel bochten naar Chiang Sean waar ik tevens voor alles heen moest. Voor de bank, de markt, 7-Elevens, ziekenhuis, emigratiedienst en winkels. Het is mooi langs de kade met het uitzicht over de Mekong rivier met alle activiteiten. Op zaterdag avond is een stuk straat afgezet voor een gezellige nacht markt met heel veel gevarieerd lekker eten. De getoonde foto is de zogenaamde Golden Triangle op 10 km van Chiang Sean. In die buurt kun je ook Thailand verlaten en met een longtail boot een Border Run maken. Nu zal de weg naar de grensplaats Chiang Khong klaar zijn, een prachtige berg achtige route. Er zijn heel wat Guesthouses, restaurants en barretjes. Onderweg zijn mooie vergezichten. Even van de hoofdweg af zijn ook mooie routes. Het is er rustig en heel gemoedelijk.

 2. willem borst zegt op

  Chiang Sean is niet verwoest door ee aardbeving maar verwoest door de Thais uit Ayuthaya!
  Ik dacht doorRama I. Tegenwoordig in Thaise boeken wordt eindelijk de waarheid geschreven!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website