Het Owl Art Museum in Nakhon Pathom is bijzonder en daarom een bezoek waard. ‘Het begon met verhaaltjes die ik mijn dochter vertelde voor het slapen gaan. Maar op een gegeven moment raakte ik door de sprookjes heen. Toen heb ik zelf een figuur bedacht. Uilen staan voor mysterie en wijsheid, dus bedacht ik nieuwe verhaaltjes met de uil als hoofdrolspeler’, vertelt Preecha Punklum.

En van het één kwam het ander; de verhaaltjes leidden tot het verzamelen van uilen. En nu is Preecha eigenaar van 2.000 uilen in tal van verschillende vormen: speelgoed, maskers, vliegers, ornamenten, handwerk, beeldjes, schilderijen en nog veel meer. Vorig jaar huurde hij een ruimte in Nakhon Chaisi en bracht zijn collectie er onder.

Met het museum wil Preecha, docent aan de faculteit Decorative Arts van de Silpakorn universiteit, vooral aandacht vragen voor design en minder voor de verzameling. Bezoekers krijgen inzicht hoe een idee op creatieve wijze kan worden ontwikkeld tot een veelheid van kunstvormen en designs.

Daarnaast informeert het museum bezoekers over de uil en de eigenschappen die aan het dier worden toegeschreven. Zo wil het Thaise bijgeloof dat een uil ongeluk brengt wanneer die over het dak van je huis vliegt. Voor Indiërs staat de uil voor gunsten en geluk en in Myanmar voor fortuin. Daarom hebben winkeliers een gouden uil in hun winkel, zodat de zaken goed gaan.

En in Nederland kennen we Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant, een ietwat vergeetachtige uil die met de gevleugde uitspraak ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’ kinderen liet weten dat het tijd werd om naar bed te gaan. Dus zo gek was het idee van Preecha niet eens.

Meer informatie: www.owlartmuseumthailand.com/

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website