ichefboy / Shutterstock.com

Yaowarat Road in Bangkok is een 132 jaar oude straat en de toegangspoort tot Chinatown. Grote Chinese gemeenschappen in Thailand ontstonden na de oprichting van Rattanakosin tijdens het bewind van koning Rama I. Aanvankelijk vestigden Chinese immigranten zich in de buurt van het Grand Palace-gebied. Na de bouw van het paleis verhuisden ze naar Sampeng, waar ze een nieuwe gemeenschap vormden.

Later, tussen 1892 en 1900, werd de Yaowarat Road aangelegd tijdens de regering van koning Chulalongkorn (koning Rama V). Deze straat werd een belangrijk handelscentrum tussen Chinezen en buitenlanders.

Yaowarat heeft door de eeuwen heen veel veranderingen doorgemaakt. Toch blijft het in de kern een commercieel centrum voor de Chinese en Thais-Chinese gemeenschappen. Historisch gezien diende het gebied als een cruciaal handelscentrum voor geïmporteerde goederen uit China en de overvloed aan goudwinkels, waardoor Yaowarat de bijnaam “de Goudweg” kreeg. Zelfs vandaag de dag zijn de goudwinkels nog steeds de meest prominente bedrijven langs deze historische handelsstraat.

Chinatown Gate markeert de ingang van Chinatown

De charme van Yaowarat ligt in het levendige tapijt van verleden en heden. Generaties die verweven zijn met moderne winkels, naast oude kruidenwinkeltjes die hun erfgoed bewaren. Vervaagde foto’s tentoongesteld in winkels en originele wandtegels roepen een gevoel van nostalgie op, fluisterende verhalen over de lange geschiedenis van Yaowarat.

De Yaowarat-markt toont het voortdurende culturele leven van de Chinese gemeenschap en verkoopt alles voor de mijlpalen van het leven, van dagelijkse benodigdheden tot joss-papier. Hier vind je handgemaakte traditionele Chinese klompschoenen naast vloeiende cheongsams, terwijl de lucht gevuld is met de geur van kruidengeneesmiddelen. Deze levendige ruimte is er voor iedereen, of je nu op zoek bent naar een culturele ervaring of gewoon herinneringen wilt ophalen.

Zelfs voor bezoekers die niet bekend zijn met de Chinese cultuur, biedt Yaowarat een veelvoud aan dagtripactiviteiten. Kunstgalerieën en graffitikunst co-existeren met trendy cafés en bars in klassieke gebouwen. Klassieke noedelkommen en een grote verscheidenheid aan straatvoedsel – Yaowarat’s ware rocksterren – wachten om geproefd te worden door bezoekers.

Yaowarat bezoeken is eenvoudig via de MRT Blue Line. Bezoekers die uitstappen bij Wat Mangkon Station op Charoen Krung Road worden direct begroet door de levendige energie van Yaowarat. Drukke eetstalletjes, winkels, verborgen musea en zelfs door Michelin aanbevolen restaurants zijn allemaal binnen handbereik.

Beatrice Sirinuntananon / Shutterstock.com

Spiritueel erfgoed van Yaowarat

De tempels en heiligdommen van Yaowarat, zoals Wat Mangkon Kamalawat, Kwang Tung Shrine, Lee Ti Miew Shrine, Tai Hong Kong Shrine en Leng Buai Ia Shrine, tonen oude rituelen die samensmelten met de levendige puls van Bangkok’s Chinatown. Leng Buai Ia Shrine, op Charoen Krung 21, is het oudste Chinese heiligdom in Thailand, met een plaquette uit 1658.

Verborgen gemeenschapsmuseum

Verstopt tussen de joss-paper winkels in Charoen Chai Alley (Charoen Krung 23), is het Charoen Chai Community Museum het eerste en enige gemeenschapsmuseum in Chinatown. Dit kleine historische rijtjeshuis vertelt het verhaal van de families van opera-artiesten die er ooit woonden.

De Yaowarat-markt is een levendig centrum van traditionele Chinese cultuur. Felgekleurde kraampjes puilen uit van een scala aan artikelen, van dagelijkse benodigdheden tot religieuze symbolen. Shoppers kunnen een assortiment van rode en gouden decoraties, papieren goederen voor ceremonies, traditioneel schoeisel en gebruiksvoorwerpen vinden. Deze levendige markt weerspiegelt het rijke culturele erfgoed en de voortdurende tradities van de Chinese gemeenschap in Bangkok.

Artistpix / Shutterstock.com

Bestemming voor fijnproevers

Yaowarat Market is niet alleen een lust voor het oog; het is ook een paradijs voor de smaakpapillen. De markt biedt een breed scala aan heerlijk eten dat de rijke Thais-Chinese culinaire cultuur benadrukt. Het is bijna onmogelijk om de markt te bezoeken zonder te genieten van of een aantal van deze verrukkelijke dagelijkse geneugten mee te nemen.

De goudhandel in Yaowarat vindt zijn oorsprong in de vroege Chinese immigranten die zich vestigden in de beroemde straat of in nabijgelegen steegjes en steegjes. Deze baanbrekende handelaren brachten een traditie van goudvakmanschap en -handel mee, waardoor Yaowarat de belangrijkste bestemming voor goud in Thailand werd. Door de jaren heen zijn de goudwinkels iconisch geworden en symboliseren ze rijkdom, welvaart en cultureel erfgoed. Tegenwoordig staan drukke winkels die goud verkopen naast andere die, hoewel ze niet meer actief in de handel zijn, hun oorspronkelijke gebouwen en vitrines behouden – stille getuigen van de glorieuze geschiedenis van Yaowarat.

Oud en nieuw verbinden door architectuur

Yaowarat belichaamt een mix van oud en nieuw. Veel historische gebouwen getuigen van hun architectonisch erfgoed. Nieuwe bedrijven zijn gevestigd in deze klassieke structuren, die hun ouderwetse charme behouden en tegelijkertijd moderne levensstijlen omarmen. Bezoekers kunnen deze unieke mix uit de eerste hand ervaren, zelfs bij de ingang van MRT Wat Mangkon, waar de klassieke ambiance zorgvuldig is bewaard.

Wanneer de zon ondergaat boven Bangkoks levendige Chinatown, verandert Yaowarat in een bruisend culinair paradijs dat zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekt. Yaowarat streetfood staat bekend om zijn levendige atmosfeer en diverse smaken en biedt een verleidelijke reis die de levende legendes en lokale wijsheid verkent die Thais-Chinese culinaire hoogstandjes doordrenken.

Bron: TTWR

2 reacties op “De betovering van een reis door het levendige hart van Bangkok’s Chinatown”

  1. Tino Kuis zegt op

    ‘Yaowarat’ is in het Thaise schrift เยาวราช yao- wa-raat met midden, hoge en dalende toon. Yao (yaowa) betekent ‘jong, jeugd’ en raat is ‘koning’. Yaowarat staat dus voor ‘zoon van de koning’ of ‘kroonprins’.

  2. Rudolf Franciscus van dam zegt op

    Altijd leuk en fijn on vanuit het thai te leren wat de betekenis is van een woord. Yau Wa Raht. The uitleg dat het de kroobprins aangaat. Okay. Dat de jeugd de staat is ? Why not that. ? Ik zeg niet dat de jeugd de toekomst is of heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website