Vraagsteller: Hugo

Sinds 1 januari 2021 ben ik uitgeschreven uit België en ingeschreven bij de Belgische ambassade in Bangkok. Nu het jaar bijna voorbij is vraag ik me af wat er moet gebeuren ivm een eventuele belastingaangifte?

Ik ben namelijk gepensioneerd en maw kennen ze mijn inkomsten bij de belastingen beter dan ikzelf. Moet ik iets ondernemen ivm belastingaangifte of gewoon afwachten tot ik bericht krijg?

Heeft iemand hier ervaring mee en zijn er eventueel voor- of nadelen als niet in België wonende belastingplichtige?

Graag advies.


Reactie Lung Addie

Beste Hugo, eerst en vooral: lees het dossier: ‘UITSCHRIJVEN VOOR BELGEN’. Ik ben de auteur van dit dossier en je kan het hier op TB terugvinden, links bij: ‘DOSSIERS’. Daar staat precies beschreven wat je moet doen betreffende de belastingen in het hoofdstuk ‘FINANCIEN’.

Ik zou U ook de raad geven het hoofdstuk ‘PENSIOENEN’ te lezen want ook hier heb je wel een en ander te doen, meerbepaald voor het ontvangen van het LEVENSBEWIJS….. Lees dus deze BEIDE hoofdstukken aandachtig en indien verdere vragen kan je die via TB stellen.

Betreffende Belastingen:
Het meest eenvoudige is zich inschrijven bij “www.myminfin.be”. Je moet daarvoor wel over een E-ID (met kaartlezer), of een TOKEN of een ITSME beschikken. Deze twee laatste, indien je er nog geen hebt, kan je echter enkel in Belgie bekomen. De E-ID met kaartlezer zal je mogelijk wel hebben. Je kan dan, via deze, je volledig dossier volgen en zal ook een aangifteformulier via deze weg ontvangen.

Indien je geen gebruik wenst te maken van ‘myminfin’, kan U zich ook, via mail registreren als ‘in het buitenland wonende belastingplichtige’. De Belgische ambassade doet dat namelijk NIET voor jou. Link: http://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/aangifte_niet-inwoners
Je zal dan, indien je geen gebruik maakt van myminfin, via de post, een papieren aangifteformulier ontvangen en dit zal pas in september zijn. Zorg er wel voor dat uw adres volledig correct is.

Er zijn totaal GEEN nadelen verbonden aan het zijn van niet in Belgie wonende belastingplichtige. Er zijn enkel een paar kleine voordelen aan verbonden. (zie dossier).

Beste wensen voor 2022,

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website