Thailand – Belgie vraag: Huwelijk tussen een Thaise en een Belg?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Belgie vraag
Tags: , ,
10 februari 2023

Vraagsteller:

Ik heb mij hier verdiept in de procedures voor een huwelijk tussen een Thaise en een Belg. Als ik het goed begrijp is het makkelijker om voor de Thaise wet te huwen dan voor de Belgische wet op de ambassade? Mijn vraag hier is tweeledig:

  1. Kan de Belgische ambassade weigeren om het document ‘geen huwelijksbeletsel’ te overhandigen en zo het huwelijk voor de Thaise wet onmogelijk te maken?
  2. Is het nodig om het huwelijk achteraf in België te laten registreren? Is dit verplicht en wat zijn de voordelen indien je als koppel ervoor kiest om in Thailand te wonen? (Mijn overlevingspensioen zal in eerste instantie naar mijn ex-echtgenote in België gaan, zolang als het huwelijk geduurd heeft: 20 jaren).

Reactie Lung Addie

1 – Het document “geen huwelijksbezwaar’ moet je in de eerste plaats ‘ZELF‘ aanvragen bij uw gemeente in Belgie. De ambassade levert zo een document NIET af. Zal het enkel legaliseren na de nodige vertaling ervan.

2 – JA, is het ‘Wettelijk Verplicht’ dit huwelijk in Belgie te laten registreren.

Voordelen aan het in Thailand wonen zijn er niet maar ook geen nadelen betreffende het pensioen. Of je nu in Thailand woont of of Belgie, uw pensioen blijft identiek hetzelfde. Ook de wettelijke regeling, omtrent het naar uw Ex– echtgenote gaan, van een ‘Deel’ van uw pensioen, zal blijven bestaan. Dus niet, zoals u schrijft, ‘dat uw overlevingspensioen in eerste instantie naar uw ex zal gaan’. Dat kan nooit meer dan 50% zijn. Het enige dat hier klopt is de ‘tijdsduur’ zij: het ‘kan’ krijgen. Dus in uw geval 20jaar. Zoals jij schrijft zou dat anders betekenen dat jij 20 jaar door het leven zou moeten zonder inkomsten, dat ware pas straf…. Dit dan ook enkel tenzij zij zelf geen pensioen kan krijgen. Dus ,indien zij zelf, in Belgie nooit gewerkt heeft. Indien zij WEL pensioengerechtigd is, dan is de regeling totaal anders. Doch die info heb ik niet.

Indien U gescheiden was ‘VOOR’ u met pensioen ging, dan krijgt ze zelfs NIETS.

Het enige wat er aan uw pensioen zal veranderen is: na registratie van uw huwelijk in Belgie en aanvaarding ervan , het verwittigen van de pensioendienst betreffende de gewijzigde gezinssituatie, zal je een ‘gezinspensioen’ ontvangen i.p.v, een alleenstaande pensioen. Ook dat moet je ZELF doen.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website