Beste Erik,

In 2010 ben ik naar Thailand verhuisd en uitgeschreven in Nederland en bij het uitschrijven werd mij verteld dat deze handeling ook zou worden doorgegeven aan de belastingdienst dus verder heb ik niets gedaan.

Ik ontvang een ABP pensioen en WAO en behoudens de jaaropgaves van deze twee instanties hoor of zie ik verder niets.

Ik zou graag willen weten of ik verder nog iets moet doen? Moet ik me nu wel of niet in Thailand als belastingplichtige laten inschrijven.

Ter vermelding, ik ben niet gehuwd en 61 jaar.

Alvast bedankt voor het antwoord.

Groet,

Jan


Beste Jan,

Zoals je kunt lezen in het ‘Belastingdossier postactieven’ had je je zelf moeten melden bij de belastingdienst. De belastingdienst wil immers aan jou een brief uitreiken waarop men jouw nieuwe adres vraagt en andere gegevens. Later krijg je een aangifteformulier over het laatste jaar in Nederland en vraagt men gegevens op voor de conserverende aanslag.

Je kunt dit alsnog doen, je melden, en het adres van de belastingdienst staat in het dossier. Een brief schrijven en doe dat bij voorkeur aangetekend.

Je schrijft dat je WAO hebt en ABP pensioen. WAO is belast in Nederland. ABP pensioen ook indien je dat hebt verdiend als ambtenaar; is dat niet zo dan mag Thailand heffen. AOW is straks ook belast in Nederland.

Je hebt door jouw emigratie recht op vrijstelling van premie volksverzekering en van premie zorgverzekeringswet (ik neem aan dat jouw Nederlandse zorgpolis is opgezegd of voortgezet als een buitenlandpolis) en die vrijstelling kun je aanvragen met een schriftelijk verzoek bij de belastingdienst. Dat verzoek kun je downloaden. Jouw netto-inkomen wordt dan hoger. Jouw AOW-opbouw stopt met 2% per vol jaar weg uit Nederland.

Ik adviseer je het ‘Belastingdossier postactieven’ door te lezen en het dossier over de zorgpolis na emigratie. Beide dossiers vind je in de linkerkolom van het Thailandblog.

Tenslotte jouw vraag of je je moet melden bij de Thaise belastingdienst. Ja, als jouw ABP inkomen GEEN overheidspensioen is. Of men je wil inschrijven is van plaats tot plaats verschillend zoals je in het dossier kunt lezen.

Succes!

Erik


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website