De olifant (Chang) is een bekend symbool van Thailand en speelt dan ook een belangrijke rol speelt in de geschiedenis en cultuur van het land. In 1998 besloten de Thaise autoriteiten de betekenis van het dier formeel te erkennen door 13 maart aan te wijzen als Nationale Olifantendag.

Op deze dag vinden door het hele land verschillende evenementen plaats in dierentuinen en olifantenparken, waarbij sommige parken hun olifanten trakteren op enorme banketten van fruit en suikerriet. In sommige gevallen zullen boeddhistische ceremonies worden gehouden met als doel geluk te brengen voor de olifant en zijn mahout.

Olifanten in het boeddhisme

In veel Thaise tempels zijn afbeeldingen van olifanten te zien. In de boeddhistische legende wordt aangenomen dat koningin Maya (moeder van de Boeddha) alleen zwanger kon worden nadat ze een droom had gehad over een witte olifant. Dit is de reden waarom de witte olifant een mythische status heeft en als een heilig en koninklijk dier wordt gezien. Het boeddhisme in Thailand bevat ook elementen van hindoeïstische overtuigingen. Ganesh (de hindoegod met een olifantenkop) en Erawan (de olifantenberg van Indra) worden vaak afgebeeld in heiligdommen en tempels in Thailand.

De olifant als nationaal symbool

Bezoekers van Thailand zal het opvallen dat er veel afbeeldingen van olifanten staan op een reeks van alledaagse voorwerpen, variërend van straatverlichting tot souvenirs. Gasten die bij sommige Thaise hotels inchecken, worden begroet met handdoek op het bed, gevouwen als een olifant. Restaurants en coffeeshops in Thailand hebben vaak afbeeldingen van olifanten op borden of kopjes.

De olifant stond ooit op de nationale vlag toen het land nog bekend stond als Siam. Een witte olifant staat nog steeds op de vlag van de Royal Thai Navy.

Als je naar de omtrek van de landkaart van Thailand kijkt, zie je de gelijkenis met een olifant met de ‘oren’ in het noorden en noordoosten en de ‘slurf’ die naar het zuiden van Bangkok buigt en zich uitstrekt richting Maleisië.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website