Nabij Mae Chan

Nabij Mae Chan

Inmiddels is het alweer ruim 2 weken geleden dat ik, na de verplichte quarantaine, in Chiang Rai arriveerde. Ik verbaas me erover hoe snel je die 15 nachten ‘eenzame opsluiting’ achter je laat wanneer je je bestemming eenmaal bereikt hebt.

Als u me nu vraagt of die quarantaine het waard was, is mijn antwoord dus een volmondig ‘ja’. Los van de vreugde van het weerzien van degenen die me lief zijn: hier in Chiang Rai ondervind je niet of nauwelijks beperkingen, er is geen strenge lockdown zoals nu in Nederland, en het is aangenaam weer. Vrijwel iedereen draagt een mondkapje, niet alleen in winkels en winkelcentra waar het al in een vroeg stadium verplicht was, maar ook gewoon op straat.

Op mijn vertrouwde basis aangekomen voelde ik me al snel weer thuis. Koffers uitpakken, boodschappen doen, samen uit eten met een biertje erbij (het eerste in ruim 2 weken Thailand). Eerlijk gezegd duurt het bij terugkomst in Nederland meestal langer voor ik me weer een beetje op m’n plek voel…..

De volgende morgen m’n fiets opgezocht. Vergiste ik me nu of keek het stalen ros me ècht verwijtend aan? Waar was je die 6 maanden, terwijl ik stof en spinrag stond te verzamelen?

Een schoonmaakbeurt was wel het minste wat ik kon doen. De ketting smeren, wat olie in de stroef lopende kabels van de voor- en achter derailleur, een nieuw zadel omdat het scheurtje tijdens mijn afwezigheid was uitgegroeid tot een scheur en om het af te maken nog wat verse lucht in de banden. Die was er helemaal klaar voor! Nu de aandrijving – ik dus – nog……

Ik heb vorig jaar vrij intensief gefietst. Van begin februari tot eind juni ruim 6.000 km in Thailand, en vervolgens rond de 4.500 km in Nederland. Door het weer waren de fietskilometers in oktober en november al niet dik gezaaid meer, en in de twee decemberweken die ik nog in Nederland was kwam het er helemaal niet meer van. Vervolgens ruim 2 weken inactiviteit in quarantaine, en dan is het niet vreemd dat je conditioneel wat in te halen hebt.

Uit ervaring weet ik dat rustig opbouwen het beste werkt en dat is dan ook wat ik heb gedaan, en nog doe. Eerst het duurvermogen weer wat uitbouwen en dan komt het ook met de spierkracht uiteindelijk wel weer goed.

M’n huidige ‘Thaise’ fiets kocht ik vier jaar geleden en die bevalt eigenlijk nog steeds prima. Enige nadeel is het gewicht: goed 16 kg – m’n ‘Nederlandse’ mountainbike weegt 10 kg – en dat merk je vooral wanneer de klimmetjes zich aandienen. Maar zolang ik nog fietsend boven kom is dat geen probleem…..

De rijst voor de eerste oogst van dit jaar is al weer aangeplant

De rijst voor de eerste oogst van dit jaar is al weer aangeplant

Heerlijk om in de ochtend, bij een aangename temperatuur, weer de stad uit te peddelen en te genieten van vaak prachtige uitzichten. Overal wordt druk gewerkt aan de eerste rijstaanplant van dit jaar. Ook in andere opzichten heeft men niet stilgezeten, een paar minder goede wegen zijn inmiddels opnieuw geasfalteerd en er staan op plekken die eind juni nog leeg waren nu ineens huizen of andere gebouwen. Langs de rivier, de Mae Kok, blijkt men op veel plaatsen – o.a. bij Chiang Rai Beach – ook aan verfraaiing en versterking van de oevers te werken zodat er op verschillende plekken een soort wandelboulevard ontstaat. Hopelijk gaat men dat in de toekomst ook onderhouden, want daar schort het nogal eens aan waardoor het weer snel verrommelt en vervalt.

Ik zie vanuit het zadel nieuwe koffietentjes en eetgelegenheden onderweg, maar ik zie ook een minstens even groot aantal dat intussen de deuren – tijdelijk of voorgoed –  gesloten heeft. Gelukkig is mijn favoriete koffiezaak – Grace Bakery – er nog en schenken ze daar nog steeds een grote bak heerlijke koffie (Americano) voor de al jaren ongewijzigde prijs van 30 baht. De grote koelvitrines met vers, ter plekke gemaakt gebak oefenen daarbij een aantrekkingskracht uit die ik, eerlijk gezegd, maar zelden kan weerstaan. Geen ramp hoor, die extra calorieën trap ik er wel weer af…….

Een kleurig laantje bij het Cherntavan Boeddhistisch meditatiecentrum

Een kleurig laantje bij het Cherntavan Boeddhistisch meditatiecentrum

Zoals het er nu uitziet keer ik pas eind juni terug naar Nederland. In de tussentijd moet ik dan wel m’n verblijfsperiode verlengen bij Immigration (ik heb een non-O visum). Tot nu toe is dat altijd probleemloos verlopen en de enig mogelijke kink in de kabel die ik kan bedenken heeft met de zorgverzekering te maken. Sinds de afgifte van non-O visa een maand of wat geleden werd hervat, stelt men daarbij de verzekeringseis (40.000/400.000 baht outpatient/inpatient) die tot dan alleen voor het non-O A visum gold. Voor zover ik kan overzien is deze eis op dit ogenblik nog niet doorgetrokken naar het verlengen van de verblijfsperiode op basis van het non-O visum, maar helemaal gerust ben ik er niet op. Als 75-jarige zou het weleens lastig kunnen zijn zo’n verzekering af te sluiten, maar goed: dat is van later zorg en daar ga ik nu maar niet van wakker liggen. Ik ga genieten van elke dag want, zoals ik hier in Thailand op een bord zag staan, die dag hebben we géén twee keer!

26 reacties op “Chiang Rai en fietsen…….(5)”

 1. marijke. zegt op

  Heerlijk weer zeg beter dan hier.Super koud en misschien de komende dagen sneeuw.Wij hopen ook weer naar thailand te gaan maar wachten toch nog maar even.Heel veel fiets plezier dat doen wij altijd rond changmai.

 2. Henk van U zegt op

  Wat gaaf Cornelis. Ben wel jaloers hoor.
  Hoop in oktober weer te kunnen. Dan wil ik ook naar het noorden

  • fred zegt op

   De kans dat dit je dit jaar nog lukt lijkt me met de dag kleiner te worden.

 3. Piet zegt op

  Beste Cornelis,

  Zoals je aangeeft stelt men nu een verzekeringseis voor het Non-O visum:

  Quote:
  ‘Sinds de afgifte van non-O visa een maand of wat geleden werd hervat, stelt men daarbij de verzekeringseis (40.000/400.000 baht outpatient/inpatient) die tot dan alleen voor het non-O A visum gold’.

  Mijn vraag is of je ook een bronvermelding kan aangeven.
  Bijvoorbaat mijn dank.

  Piet.

  • Cornelis zegt op

   Piet, je kunt het in de opsomming van eisen voor dit visum vinden op de onderstaande pagina van de website van de Thaise Ambassade in Den Haag:
   https://hague.thaiembassy.org/th/page/76474-non-immigrant-visa-o-(others)?menu=5d81cce815e39c2eb8004f0f

 4. Jan zegt op

  Beste Cornelis en de redaktie,

  Mbt reizen in Thailand tijdens Covid zijn er nu ook verschillende restricties tussen de verschillende provincies onderling waar bij ’traveldocuments’ kunnen worden gevraagd bij check-points en men zelfs in quarantaine moet. (bv van Bangkok naar Chiang Rai zal je nu ook sinds kort in Chiang Rai in quarantaine moeten).
  Welke eisen in de desbetreffende provincie worden gehanteerd zijn grotendeels gelijk maar worden opgesteld door de relevante provinciale gouveneur en kunnen daardoor verschillen.
  Het lijkt me zinnig om zelf een en ander ter plaatse na te gaan wat te verwachten wanneer vertrek uit de provincie eminent is.
  Ook goed te weten is dat zaken als deze snel kunnen veranderen naargelang het percentage van lokale infectie verandert.

  Jan

  • Cornelis zegt op

   Beste Jan,
   Gelukkig waren er nog geen restricties twee weken geleden. Al dan niet op dit moment van kracht zijnde beperkingen heb ik verder in het kader van het bovenstaande stukje niet bekeken omdat dat een volstrekt ervan losstaand onderwerp is.

   • Jan zegt op

    Helemaal correkt Cornelis, we hebben het hier over fietsen in Chiang Rai en niet over restrikties.
    Een maand geleden nog rond Chiang Rai op de pedalen gestaan en wat een pracht gebied voor op de fiets. Wel goed opletten als je in het verkeer zit.
    En geen restrikties!
    Jan

 5. PEER zegt op

  Ja Cornelis,
  Ben jou achterna gegaan en mag nog 7 dagen in m’n ASQ resort zitten. Maar het valt me 100% mee.
  Heb gelukkig ‘n ruime kamer met balkon én uitzicht op ‘n riviertje met bossen. Zelfs op het Oosten, zodat ik door de zon gewekt wordt.
  Hoop over ‘n week ook weer op m’n ijzeren ros te zitten.
  Die heb ik paar jaar geleden, 2/3e-hands, gekocht bij FAT BIKES in Chiangrai. Toevallig hè. Die zaten toen nog 200 mtr van de clocktower.
  Inmiddels heb ik ‘m elektrisch ondersteund, bovendien nog ‘n extra accu aangeschaft. En geen maximumspeed. Wie doet me nog wat??
  Ik heb ‘n “tijdelijke reisverzekering” van OOM genomen. Die geven ook de specifieke bedragen in $ en Th Bth
  Zodat je vrij van trammelant bent.
  Wanneer je dus van plan bent langer te blijven, kun je het via internet afsluiten.
  Geniet op de pedalen.

  • Cornelis zegt op

   Dank PEER, goed te horen dat het je 100% meevalt. Een positieve instelling en de blik gericht houden op wat komen gaat na de quarantaine is goud waard!

 6. JosNT zegt op

  Beste Cornelis,

  Net als vele andere bloglezers volg ik jouw bijdragen op de voet. En net als jij maak ook ik mij zorgen over de verlenging van mijn verblijfsperiode op basis van een “Non-O” visum moest daar nu een ziekteverzekering aan gekoppeld worden (zoals bij O-A).
  Gelukkig (?) ben jij eerder aan de beurt en zal jouw verlenging dus een testcase worden voor ieder onder ons die in een gelijkaardige situatie verkeert.

  Succes en hou ons op de hoogte.

 7. jordy zegt op

  Hallo,

  ik verhuis dit jaar naar Thailand voor het werk (expat), en dit regio Chonburi/Rayong.
  In Belgie rij ik regelmatig met de MTB, en twijfel dan ook voor mijn MTB mee te nemen.
  Maar ik vraag mij af of dit wel intressant is en ik niet beter lokaal een MTB koop.

  Daarom had ik graag vernomen wat een MTB in thailand kost?
  ik zoek geen topmodel maar wel een degelijke MTB waar je wat fun kunt mee hebben.
  zo kan ik afwegen of het interessant is voor mij MTB mee te nemen of lokaal 1 kopen.

  De vraag is omdat ik al vernomen heb dat vaak “westerse” hobbies en hobby materiaal in Thailand hetzelfde of meer kosten als bij ons.

  • Cornelis zegt op

   Net als in België en Nederland kun je in Thailand in alle prijsklassen terecht. Mijn fiets, Thais fabrikaat, aluminium, 3×9 versnellingen, hydraulische schijfremmen, 27.5” wielen, kostte 4 jaar geleden rond de 12.000 baht, toen een goeie 300 euro. Beetje zwaar, maar prima voor het gebruik (voornamelijk op asfalt) dat ik er van maak. Zou ik er nu weer een kopen, dan zou ik iets meer uitgeven, zo’n 20 – 25.000 baht, en dan voor 29” wielen gaan. Ik zag hier bij m’n fietsenhandelaar een mooie Scott Aspect 940 voor 22.000 baht. Geen toponderdelen maar netjes gebouwd en afgewerkt. Naar boven in de prijsrange vind je hier ook alle prijsklassen. Mijn NL fiets is overigens een 26” carbon MTB met slicks, die ik ook uitsluitend op de weg gebruik.

  • Peter V. zegt op

   Fietsen zijn goedkoper, is mijn ervaring, zowel compleet als onderdelen.
   Ik heb een Trek Marlin gekocht en daar een Shimano Deore groep op laten zetten (2×10 ipv 3×9).
   Dat kostte ongeveer hetzelfde als -alleen- de fiets in Nederland.
   Het was wel moeilijk om een fiets met een groot frame en 29″ wielen te vinden.
   In NL heb ik een Merida Speeder 600, die heb ik in Thailand nog nooit gezien. Ik overweeg die volgende keer mee te nemen.

   • Cornelis zegt op

    Ja, dat denk ik ook. Wat complete fietsen betreft is het soms lastig te vergelijken omdat die in Thailand niet altijd met dezelfde onderdelen zijn opgebouwd als in onze Lage Landen. Onderdelen zoals kettingen, cassettes e.d. zijn zeer zeker goedkoper en worden vaak ook gewoon gratis gemonteerd.
    Zo’n Merida Speeder staat ook op mijn verlanglijstje, lijkt me ideaal, maar ben ‘m hier nog niet tegengekomen. Wel in Nederland op zoek geweest naar een Speeder 900, met Ultegra, maar op z’n vroegst in de tweede helft van dit jaar leverbaar.

    • Peter V. zegt op

     De Merida 600 was op voorraad bij 12go biking en is ook afgemonteerd met Ultegra (niet de volledige groep).
     De 900 vond ik de meerprijs niet waard tov de 600, alhoewel dat natuurlijk persoonlijk is.

     Voor Jordy: je zou op Facebook uit kunnen zoeken welke fietsenwinkel bij jouw adres in Thailand in de buurt zit. Dan kan je via Line, messenger etc. nagaan wat ze hebben cq kunnen leveren (en voor welk bedrag.)

 8. Cornelis zegt op

  Nog een aanvulling wat betreft de foto van het bloemenlaantje: het zijn orchideeén.

 9. Freek Vermolen zegt op

  ik nog 3 dagen in quarantaine. Wat een heerlijk opbeurend verhaal. Dank je wel Cornelis

 10. Osen1977 zegt op

  Cornelis,

  Bedankt voor een moment van afleiding tijdens mijn drukke werk in het koude Nederland met al zijn strubbelingen en beperkingen. Zo te lezen geniet je enorm. Kijk er ook onwijs naar uit om in de nabije toekoms Thailand weer kortstondig te kunnen bezoeken. Blijf vooral schrijven zodat wij ook een beetje mee kunnen genieten.

 11. Maarten zegt op

  Beste Cornelis , ja normaal had ik daar ook bij mijn lieve vrouw gezeten iets buiten Chiangrai , maar dan in het dorp/kern Chiangwai een kleine halfuurtje vanaf Chiangrai zie daar ook veel mensen fietsen, daar wonen ook mensen uit Canada, nederland, duitsland en veel fietsen daar ook hun rondjes ook dichtbij het vliegveld in Chiangrai ik zou zeggen geniet ervan en als ik jou was gewoon nog even langer daar blijven want hier is het koud, gr maarten

  • Cornelis zegt op

   Maarten, ik zocht op Google Maps naar Chiangwai, maar vond het niet.. Bedoel je mogelijk Wiang Chai?

   • Maarten zegt op

    Hallo Cornelis klopt Wang chai , wordt veel rijst geplant , en in Chiangrai was laatst ook nog een mooi bloemenshow genoeg te zien op je fiets , ook dichtbij dat dorp zomaar een berg midden in het veld en zoals ook de tempels veel plezier daar gr maarten

 12. Ferdinand zegt op

  Hallo Cornelis,

  Ik ben meteen de 2e dag na mijn quarantaine op 22 december naar immigratie gegaan om mijn verblijfsperiode met een jaar te laten verlengen. De vorige periode was in 2019 verlengd tot 27 december 2020 op basis van Non-Imm-O. Ik heb de verklaring van mijn ziektekostenverzekering van CZ (een kopie) dat ik ook naar de ambassade in den Haag had gestuurd voor mijn COE, tussen de benodigde papieren gestopt en men heeft verder niks gevraagd over een verzekering. Ook de covid-test verklaringen uit het quarantaine hotel hebben ze een kopie van gemaakt.. Maar ik weet niet of ze ernaar gevraagd zouden hebben, als die er niet tussen hadden gezeten.. Ik had namelijk alle papieren in 1 enveloppe zitten en meegenomen om ervoor te zorgen dat ik alles bij me had. Na een uurtje stond ik weer buiten met de verlenging.

  Verder ben ik het met je eens dat de 2 weken in quarantaine verrassend snel zijn omgevlogen. Ik ben alweer bijna 4 weken op mijn bestemming bij mijn vriendin. Zoals je weet is mijn terugvlucht naar NL eind maart gepland, maar we zullen moeten afwachten hoe de toestand in Europa dan zal zijn en of we vanuit Thailand een PR test moeten doen on het vliegtuig in te mogen..

  Eerst nog een paar maanden genieten van het lekker weer en de rust in deze omgeving.

  groet
  Ferdinand

 13. Cornelis zegt op

  Ha Ferdinand, goed om te horen dat de verlenging van je verblijfsperiode goed is verlopen. Er zit toch wat onzekerheid in en ik voel altijd opluchting als ik de verlenging weer op zak heb. De mijne verloopt op 18 mei maar ik ga zo vroeg mogelijk naar Immigratie – ik heb begrepen dat ik in Chiang Rai al 45 dagen tevoren terecht kan. Zo blijft er wat ruimte om nog zaken te regelen, micht dat aan de orde zijn,

 14. Rob zegt op

  Dag Cornelis,

  Ik ben ook in Chiang Rai (sinds 24 December) en ben van plan volgende week naar het immigration office te gaan voor mijn jaarverlenging (~45 dagen van te voren). Ik denk dat ik dezelfde methodiek als Ferdinand ga gebruiken. Ik zal je het resultaat laten weten. BTW ik zag je toch niet toevallig vanmorgen ergens bij de Blue Temple fietsen?

 15. Cornelis zegt op

  Ha Rob, ja, ik ben benieuwd naar je ervaring bij de verlenging!
  Bij de Blauwe Tempel: nee, dat kan ik niet geweest zijn; wel gefietst, maar.in zuidelijke richting, naar Phan en terug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website