Wiethandelaar in Thaise gevangenis

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
8 juni 2015

Een van de bekendste coffeeshops in Brabant is ‘The Grass Company’ met twee vestigingen in Tilburg en twee in Den Bosch. De Tilburgse vestiging aan de Spoorlaan heeft iets weg van een grand café want je kunt er -als je de wietlucht voor lief neemt- ook lunchen en dineren. De man die in 1981 als eerste in Zuid-Nederland startte met de verkoop van wiet tref je er niet aan want oprichter Johan van Laarhoven verblijft in een gevangenis te Bangkok.

Justitioneel ingrijpen

In 2010 verkocht Van Laarhoven het bedrijf en verhuisde naar Thailand. Zijn opvolger kwam in september 2011 in aanraking met justitie vanwege het overtreden van de maximaal toegestane 500 gram wiet die op voorraad mag worden gehouden. In een verborgen ruimte trof de recherche 8 kilo wiet en 15.000 kant-en-klare joints aan. Sinds die tijd liggen justitie en The Grass Company met elkaar overhoop en loopt er een nog steeds niet afgerond politioneel onderzoek.

Op 11 april jl. werd op Schiphol een Belgische advocaat gearresteerd die wordt gezien als de financieel adviseur van Johan van Laarhoven en hem jarenlang behulpzaam zou zijn geweest met het witwassen van het verdiende geld. Dit gebeurde vanuit Luxemburg waar sinds 1999 de uit de wiethandel verkregen inkomsten werden onderbracht.

Omzet en winst

De gemiddelde omzet van een coffeeshop wordt geschat op een kilo per dag met een verkoopprijs van 8 euro per gram. Een simpel rekensommetje leert dat bij exploitatie van vier shops dagelijks 32.000 euro in de kassa’s glijden. De belasting inspectie gaat er van uit dat 50% hiervan tot netto inkomen mag worden gerekend. Geen beroerd inkomen mag je stellen en niet verwonderlijk dat de bedrijfstak niet geheel ten onrechte in vele gevallen in verband wordt gebracht met het criminele circuit.

Oprichter in Thaise cel

Sinds 23 juli 2014 slijt de oprichter van The Grass Company, Johan van Laarhoven, zijn dagen in een gevangenis in Bangkok.

De Thaise autoriteiten verdenken hem ervan zijn in Nederland met de wiethandel verdiende geld in Thailand te hebben witgewassen met de aankoop van vastgoed. De Thaise autoriteiten legden verleden jaar beslag op bankrekeningen, huizen en auto’s voor een bedrag van honderd miljoen Thaise bath. Volgens de Bangkok Post werden ook 2 pistolen en munitie aangetroffen en wordt Van Laarhoven verdacht van het feit jarenlang marihuana van Thailand naar Nederland te hebben verzonden.

Van Laarhoven woont met zijn Thaise vrouw, die eveneens wordt vastgehouden, sinds 2008 in Thailand. Deze week start in Bangkok het proces tegen Van Laarhoven en zal waarschijnlijk het strafoordeel over hem worden geveld. Thailand heeft de Nederlandse justitie verzekerd dat hij niet de doodstraf zal krijgen.

De bekende strafpleiter Spong verwijt Nederland dat Van Laarhoven “voor de Thaise leeuwen is geworpen”. Het gerechtshof in Den Haag beslist binnenkort of een verzoek tot uitlevering moet worden ingediend, zoals Spong eist. Van Laarhoven is in ‘de hel van Bangkok’ zoals hij dat noemt inmiddels 23 kilo afgevallen.

Bron: Brabants Dagblad

19 reacties op “Wiethandelaar in Thaise gevangenis”

 1. khmer zegt op

  Zo gewonnen, zo geronnen.

 2. Gringo zegt op

  Het verhaal over de komende rechtzaak stond ook in het Dagblad van het Noorden. waaruit deze interessante passage:

  “Het belooft een ingewikkelde zaak te worden. Want leg maar eens aan een Thaise rechter uit dat iets dat bij wet verboden is, het verkopen van softdrugs, in de praktijk toch is toegestaan. Toch is dat wat advocaat Sidney Smeets vanaf dinsdag gaat doen. ,,De zaak draait om investeringen die hij in Thailand heeft gedaan met de opbrengst van zijn coffeeshops’’, legt hij uit.
  De Thaise autoriteiten zien die investeringen als witwaspraktijken. Het geld is immers afkomstig uit (gedoogde) drugshandel. ,,Mijn collega Gerard Spong gaat in juli ook naar Thailand om als getuige-deskundige uitleg te geven over het Nederlandse gedoogbeleid’’, aldus Smeets.”

  Lees het hele artikel in DVHN:
  http://www.dvhn.nl/nieuws/nederland/coffeeshopondernemer-voor-thaise-rechter-12634523.html

 3. David H. zegt op

  Ik denk dat uiteindelijk de Thaise rechters na al die ingewikkelde” farang juristen uitleg” , zich zullen baseren op louter de Thaise benadering van de wet , en indien gelden niet officieel binnengebracht of aangegeven…. by-by money !.

  Heb zo een klein vermoeden dat Nl geen uitlevering gaat vragen , de gelden bevinden zich blijkbaar toch al in Thaise frozen assets , dus niets te rapen voor NL begroting

 4. Geert zegt op

  Volgens de Bangkok Post werden ook 2 pistolen en munitie aangetroffen en wordt Van Laarhoven verdacht van het feit jarenlang marihuana van Thailand naar Nederland te hebben verzonden.

  Nou kun je me veel wijs maken maar marihuana van Thailand naar Nederland brengen is ongeveer hetzelfde als rijst van Nederland naar Thailand brengen,lulkoek dus!

  • Moodaeng zegt op

   Nou wat je zegt Geert, dat is toch teveel eer voor die gedroogde onkruid die ze in Thailand verkopen. Als je dat in een Coffeeshop in Nederland gaat verkopen kun je binnen een week je tent sluiten.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Gebruik en verkoop van drugs,
  en het witwassen van crimineel geld,
  is strafbaar hier in Thailand!
  En HONDERD MILJOEN BAHT
  dat is nogal wat.

  • Soi zegt op

   Dat bedrag valt nogal mee als je bedenkt dat Van L. er jaren voor heeft gebuffeld, en menig Oranje-voetballer jaarlijks een dergelijk bedrag in euro opstrijkt.

 6. compuding zegt op

  Kijk dat vind ik nou gerechtigheid en die man mag in de cel blijven van mij, maar er is een heel legertje bezig om hem vrij te krijgen
  Maar ik vind het niet op zijn plaats, dat als je de datum bent vergeten van je visum, omdat je een herseninfarct heb gehad, niemand je wil helpen en op de TB nog gezegd word, door verschillende bloggers, eigen schuld dikke bult.

  compuding

 7. william zegt op

  Dat 23 kilo afvallen staat me wel aan, hij zal zich wel aan dieetregels houden in de
  bajes 🙂

 8. Jos zegt op

  Tot zo ver de Nederlandse regels die internationaal niet gelden, en die Nederlanders in den vreemden in problemen brengen.
  Daarnaast is het gewoon ook zijn eigen schuld, jezelf verrijken over de rug van verslaafden. het THC nivo van nu is heel anders dan die van de jaren 70.

 9. eduard zegt op

  Volgens het OM wilden ze helemaal niet dat hij gearresteerd zou worden,maar als Thailand wiet hoort,tja dan is het foute boel.Maar vergis je niet in het OM,willen scoren tot iedere prijs.Die piloot Poch hebben ze toen ook met een trucendoos laten arresteren.Op zijn 65 ste en laatste vlucht naar Spanje werd hij gearresteerd in Spanje.Die man dacht dat het een grap was voor zijn verjaardag,maar helaas..uitlevering en word al jaren vastgehouden met schimmige getuigen.Als het een zaak tussen Johan en het OM is,zullen ze het in Holland uit moeten zoeken en niet hier.

  Moderator: Na een punt of een komma komt een spatie, wilt u daar voortaan voor zorgen, anders kan het zijn dat uw reactie in de prullenbak verdwijnt en dat zou jammer zijn.

 10. Soi zegt op

  Van L. krijgt een zware pijp te roken toen hij in 2010 dacht in TH beter op z’n gemak te kunnen zitten. In TH kan hem geen drugshandel verweten worden: het is nog maar te bewijzen dat hij inderdaad marihuana van TH naar NL verzond. Volgens zijn advocaat Smeets gaat de zaak dan ook over het witwassen van drugsgelden in TH.

  Mr. Spong hoeft helemaal niet naar TH te komen om er het NL-softdrugsgedoogbeleid uit te leggen. Van L. heeft (kennelijk) binnen dat beleid in NL zich niet aan de grenzen gehouden, en is dus (vermoedelijk) in staat geweest veel geld te maken door middel van illegale activiteit. Het gaat daarom naar mijn bescheiden mening Spong niet lukken de TH rechtbank te overtuigen dat er geen sprake is van crimineel geld, als hij gaat betogen dat handel in softdrugs in NL is toegestaan, cg gedoogd. Dat moet NL helemaal zelf weten, en daar heeft TH verder geen boodschap aan. Gaat TH zich niet mee bemoeien.

  Waar het nu om gaat is dat de NL-Justitie Van L. ervan verdenkt juist n i e t binnen de NL wettelijke kaders te zijn gebleven. Van L. heeft daarmee grof geld verdiend, en dat geld is door Van L. naar TH gebracht. Geld uit crimineel handelen, en als dat zo niet zou zijn, had de NL-Justitie niet achter zijn vodden gezeten. Van L. kocht met dat geld villa’s en auto’s. Hij kwam verleden jaar al met zijn hele hebben en houden op het Thaise nieuws. Het feit dat hij zo nodig puissant rijk moest gaan wonen alhier, breekt hem nu mooi op. Hij had beter zijn wasserij wat toegedekt gehouden, met een bankrekening op de Kaaiman-eilanden.

  De ironie van het geheel is dat het juist de NL-Justitie is die TH op z’n spoor zette. Ook hier maakt Van L. een misrekening. Hij achtte wellicht zichzelf in TH ongenaakbaar. Dat Van L. zich in NL niet bezig hield met friet bakken, snapt de TH rechter ook wel, plus dat kennelijk sedert 1999 gelden uit criminele activiteiten illegaal hun weg vonden vanuit Luxemburg.
  Een ander ironisch iets is dat in Tilburg menig Thai vrouwmens een prima zakgeld verdiende met het draaien en vervaardigen van kant en klare joints. Dat zakgeld viel soms dermate hoog uit, dat Brabantse manlief zelf het werken aan de wilgen hing. Waarmee ook aldaar een Thaise traditie in ere werd gehouden.

 11. Gerardus Hartman zegt op

  Man is kwestie wordt nog onderzocht in Nederland. Niet bewezen is dat gelden overgemaakt en ingevoerd in Thailand van drugshandel afkomstig zijn. Dat is een aanname en schatting. Hij is niet veroordeeld voor belastingschuld of fraude. Thailand is er als de kippen om beslag te leggen zodat lokale Thais de zaken
  gratis kunnen overnemen en overheidsfunctionarissen hun deel krijgen. Thailand kan dan wel beweren dat het geld afkomstig is van drugshandel maar mist de bewijzen. Desondanks zal de man wel gerobbed worden van zijn investeringen en als ongewenste farang worden gedeporteerd. Breng is herinnering gang van zaken met Wolfgang in Soi Diana/Pattaya die op beschuldigingen vanuit Duitsland ook van 100 miljoen Baht bezittingen is beroofd.

  • David H zegt op

   Zal er van afhangen of het aangegeven of officieel getransfereerd is , of zoals in artikel de Belgische advocaat het voor hem overgebracht heeft, misschien heeft die wel een lang” liedje gezongen” bij zijn atrrestatie op Schiphol…?
   Tevens indien niet kan bewezen worden voortkomend van wiethandel….. waarvan dan wel ? Van stroopwafels verkopen in coffeeshop .soms ….

 12. Tim Poelsma zegt op

  Als de belastingaangiftes van L. aantonen dat hij die honderdmiljoen baht heeft kunnen bezitten, dan kan hier geen sprake zijn van witwassen.
  Bovendien heeft hij zich in Nederland niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit.

 13. Rick zegt op

  Dit is gewoon een vies spel van de Nederlandse of Thaise staat of ze spelen het zelfs samen ik weet het niet maar het verhaal daar zit een luchtje aan zeker weten. Maar goed de Nederlandse staat en wat ze voor je doen zodra je buiten land grenzen gaat hou maar op iedereen die een grote mond heeft over eigen schuld dikke bult, ik hoop dat jullie niet op een dag in een beetje een pechtsituatie terecht komen in het buitenland ben benieuwt hoe daarna hun reactie is.

 14. sjef zegt op

  wat n heisa ik heb 13 jaar in de strafgevangenis gewerkt en ga me nou niet vertellen tot het allemaal lieverdjes zijn.We hebben het hier niet over een “Jan met de pet”die wat rommelt.
  Dit is een heel bewuste keus en verwacht dan niet tot de andere kant stil zit.
  Wie weet was zijn risico analyse niet goed genoeg!Zie het als een bijdrage aan het Nieuwe Vaderland om de rijst crises te verzachten.Eerlijk???
  Vraag me alleen af waarom men zich hier zo druk om maakt indien men ziet hoeveel echt leed er is in o.a.Thailand van stakkers die nooit uit hun ellende komen.Zal toch niet zijn van “Tjee ze hebben een Hollander opgepakt?We zijn allang niet meer die Goden die veel van deze landen in ellende hebben gegooid.Waar we wel lekker rijk van zijn geworden, daarvoor dank en is mijn geweten ook erg ruim!!
  Trouwens zolang als het niet legaal wordt, blijft het dweilen met de kraan open.
  De winsten kunnen zo gigantisch zijn in een korte tijd,of b.v 50 jaar werken en je hebt nog steeds niks, haha Het is maar hoe je moraal is opgebouwd.
  Ja het is ook logisch tot iemand van alles doet er onder uit te komen en als het lukt prima, mijn zegen heeft ie,heeft ie meer kansen dan b.v de bootvluchtelingen, maar ga niet de zielenpiet uithangen.
  ook de vergelijking “wacht maar tot het jezelf overkomt”Recht lullen wat krom is.
  grsj

 15. e zegt op

  Als er in Th niet bewezen kan worden dat het geld middels criminele activiteiten afkomstig is ( als dat wel het geval was geweest; waarom heeft de Nederlandse fiscus en justitie niet eerder ingegrepen?) en deze mijnheer zal worden uitgezet heeft men wel een vet probleem in NL. De Nederlandse Staat ( de belasting betaler ) zal er voor opdraaien want een ieder weet dat er een mega claim zal worden ingediend. Ik denk dat de nieuwe officier van justitie aldaar een ” Teeven ” mentaliteit heeft die nogal wat problemen gaat veroorzaken. Je kan zeggen wat je wilt; in deze zaak heeft de NL justitie en fiscus al zo veel steken laten vallen, het beloofd een spannend relaas te worden. De grenzen van de maatschappelijke tolerantie zijn daar waar het gaat om het gedoog beleid en het te laat door justitieel / fiscaal ingrijpen overschreden. Ik wil niets goed praten over een verdachte in deze handel maar dat het verre gaande consequenties zal hebben voor het Nederlandse ( zwalkende ) justitiële en fiscale beleid moge duidelijk zijn.

  • David H. zegt op

   Als ik even goed nadenk , dan blijkt dat dit verleden jaar in gang schoot …..ja ?, dan was Teeven toch nog in functie of niet ….., zo te zien heft de huidige officier van justitie daar niets mee te maken tenzij er verder NL stappenplan volgt …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website