Wapengekletter

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Column, Joseph Jongen
Tags: ,
28 november 2020

Met een meer dan geweldig schot in de benen werd hij ‘het kanon van PSV’ genoemd; Willy van der Kuijlen. Als hij richting doel vertrok galmde uit duizenden kelen in het stadion de kreet; “Skiete Willy”.

Met 311 doelpunten in de eredivisie is hij de absolute topscorer aller tijden en dat zou hij ongetwijfeld ook van het Nederlands elftal zijn geweest als de toenmalige Ajax clan onder aanvoering van Cruijff geen roet in het eten had gegooid. Nederlands beste en meest stijlvolle goalie ooit, Jan van Beveren en het kanon Willy van der Kuijlen, keerden Oranje voorgoed de rug toe.

De schoten van het kanon uit Eindhoven kwamen in mijn herinnering boven drijven bij het lezen van een artikel in ‘Der Farang’, een in Pattaya uitgegeven Duits blad.

Wapenbezit

Statistisch bezien bezitten, volgens genoemd artikel, 15 van de 100 inwoners van Thailand een vuurwapen. In de buurt bij het Koninklijk Paleis tref je in de ongeveer 300 meter lange Burapha straat ruim honderd wapenhandelaren aan. Het land dat met haar glimlach, charme en vredige Boeddhistische cultuur miljoenen toeristen uit de hele wereld aantrekt herbergt een bloedig geheim.

Elk jaar worden in Thailand meer dan 5.000 mensen dood geschoten. Een simpel rekensommetje leert dat elke dag maar liefst 14 mensen op deze wijze koelbloedig de dood worden ingejaagd. Als we de cijfers met het aantal inwoners vergelijken zijn deze procentueel dubbel zo hoog als die van de Verenigde Staten. Statistisch bezien sterven in Thailand op die wijze jaarlijks 7.48 mensen per 100.000 inwoners. Volgens een onderzoek van de in Seattle gevestigde ‘Universiteit van Washington’ bedraagt dit aantal in de V.S. 3.55 mensen per 100.000. Ter vergelijking: in Duitsland en naar ik aanneem zal Nederland en België daar niet veel van afwijken, is het percentage 0.15 per 100.000.

Het Centrum voor handvuurwapens aan de Hogeschool voor Internationale betrekkingen in Geneve heeft de verbreiding van deze wapens in kaart gebracht. De experts schatten het aantal wereldwijd op maar liefst 650 miljoen stuks waarvan tien miljoen in Thailand. Vandaar de conclusie dat statistisch bezien 15 van de 100 inwoners van Thailand een vuurwapen bezitten. In vergelijking met de V.S. valt dat nog wel mee want daar bezitten 89 van de 100 inwoners een vuurwapen.

In Thailand staan van de gememoreerde 10 miljoen vuurwapens er slechts 3,8 miljoen officieel geregistreerd en als de cijfers juist zijn, bevinden zich 6,2 miljoen stuks in het illegale circuit.

Geschiedenis

Het feit dat Thailand het Mekka is voor de handel in illegale wapens heeft een geschiedenis. Volgens het Centrum voor handvuurwapens is Thailand de belangrijkste zwarte markt van Zuid Azië. In de 70-er jaren gold Thailand als de belangrijkste route van de Verenigde Staten en China voor wapenleveranties aan de Burgeroorlog in Cambodja. Na de beëindiging van deze oorlog zijn veel wapens van Cambodja via Thailand naar Myanmar (Birma) gesmokkeld. Rond deze lucratieve handel heeft zich een net gevormd van agenten, handelaren en transporteurs. Binnen dit net tref je criminelen, wapenhandelaren en lieden uit politie- en legerkringen aan.

Binnenskamers klagen veel Thai over de wapencultuur, maar er bestaat geen enkele organisatie die dit thema in een openbaar debat aan de kaak stelt. Ook in Thailand blijken, net als in de V.S., de belangen van bepaalde groeperingen te overheersen.

Als Willy schoot kon je juichen en kreeg je als PSV supporter tranen in de ogen van blijdschap. De tranen die als gevolg van schietgeweld vloeien brengen intens verdriet met zich mee.

– Herplaatst bericht –

29 reacties op “Wapengekletter”

 1. Daniël M zegt op

  Hoe kunnen ze weten hoeveel mensen er een vuurwapen hebben als een groot deel niet geregistreerd is?
  M.a.w. hoe weten ze hoeveel niet-geregistreerde vuurwapens er in omloop zijn?

  Controle? Bestaat die wel?

  Verkoopscijfers? Het gaat hier o.m. over zwarte markten!

  Volgens mij zijn het er dus veel meer!

  • Martin zegt op

   De hogeschool in Geneve heeft dat kennelijk berekend staat in het artikel. Als je daaraan twijfelt zul je eerst dat onderzoek moeten lezen.

 2. rene23 zegt op

  Ik neem aan dat de 100 officiele wapenhandelaren in Burapha straat niet van de lucht leven, die hebben kennelijk een flinke omzet.
  Betekent dit dat het in Thailand makkelijk is een wapenvergunning te krijgen?
  Wie weet daar iets van?

  • Michiel zegt op

   Voor een paaar honder baht heb je een vergunning

   • Khun Peter zegt op

    Volgens mij krijgen buitenlanders geen vergunning

    • Michiel zegt op

     Klopt!!
     Als farang mag je t wapen niet aanraken als je vrouw een vergunning heeft!

    • chris zegt op

     ik ken toch expats die een vergunning en een wapen hebben. Hebben die vergunning gekregen op goede gronden.

     • Khun Peter zegt op

      Dat zal zeker, in Thailand valt nu eenmaal veel te ‘regelen’.

      • BA zegt op

       Het hoofd van de lokale politie vertelde mij gewoon dat als ik een pistool wilde en lid wilde worden van de schietbaan ik gewoon een vergunning op naam van mijn vriendin aan moest vragen.

 3. Mark zegt op

  Wapen bezit moet in Thailand erg wijdverbreid zijn. Drie anekdoten :

  Mijn Thaise schoonzoon en zijn vrienden uit het dorp gaan regelmatig “jagen” met zelfgefabriceerde geweren. Het zijn een soort musketten met lange loop en zwart buskruit. Mij lijkt het alsof die dingen bij elk schot dreigen te exploderen. Ik blijf veiligheidshalve op een afstandje. Die jongens kunnen echter verdomd precies en dodelijk schieten met die primitieve tuigen.

  Mijn vrouw was naar de acupuncturist in Phitsanulok. Om de tijd te doden slenterden we over de markt in de stationsbuurt. In één van de straten trok de etalage van een wapenwinkel mijn aandacht omdat de uitgestalde wapens imposant gevaarlijk leken. Oorlogswapens? Ik ken er niet veel van.
  Ik vraag aan mijn Thaise schoonbroer of dat allemaal vrij te koop is. Hij antwoord onomwonden “Khrap” (ja) en voegt eraan toe dat officieel een wapenvergunning verplicht is, maar dat er ongetwijfeld wel iets te regelen valt in de winkel, zelfs voor een farrang.

  Mijn Noorse buurman buurman Kjell investeert (via zijn vrouw) geld in Sino-Thai bedrijf dat tweede hands rijstpikdorsers importeert en reviseert uit Korea. Mijn vrouw en ik konden hen vergezellen op de Chinese nieuwjaarsreceptie van dat importbedrijf. Mijn Noorse buurman en zijn vrouw hadden een indrukwekkend stel Chinese krakkers in de koffer liggen. Maar op het feestje maakte hun knal- en vuurwerk weinig indruk Minstens de helft van de aanwezige mannen haalden op het “knalmoment” een revolver boven en schoten uitgelaten meerdere salvo’s de lucht in.

  Toen we op de koffie gingen bij bij een landgenoot (het was geen koffie maar rode wijn) die een fraai ommuurd optrekje gebouwd had op een wel erg afgelegen locatie, vroeg ik naar de veiligheid van zo’n desolaat gelegen woonst. Hij verwees naar de hoge muren, de poort, het elektronisch systeem en het alarm, hij vertelde over de honden en de ganzen … en over zijn vuurwapen. Toen ik op dat laatste met enig ongeloof reageerde haalde hij prompt een zwarte Colt revolver uit een lade. Volledig vergund en maandelijks een namiddagje oefenen op de schietbaan van de politie in een verderop gelegen dorp.

  Persoonlijk wil ik geen vuurwapen in ons Thais huis. Ik mag er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn indien ik er iemand mee zou afknallen, al dan niet in dronkenschap of razernij. Of welk onheil de (klein)kinderen ermee zouden kunnen aanrichten indien ze het wapen bij toeval zouden vinden.

 4. chris zegt op

  Niet zo lang geleden werd het huis van een prominent lid van de Phue Thai doorzocht door de politie. In het huis werden 9 wapens aangetroffen waarvoor allemaal een vergunning was verleend. Ik denk dat deze meneer niet de enige is die meer dan 1 wapen heeft. Statistisch mag dat dan 15 op de 100 Thai zijn, in de werkelijkheid hebben minder Thai 1 of meer wapens.
  Ik heb Willy van der Kuijlen als jongen veel zien scoren. Daarvoor moset hij wel hard trainen. Ik denk dat de illegale, jonge wapenbezitters dat vooral – bij gebrek aan melkbussen – doen door het schieten op lege blikjes pla kapong. Daarom schieten ze ook wel eens mis. Willy zelden.

 5. joop zegt op

  Met geld kan je alles kopen Peter ook een wapen vergunning.

 6. marten zegt op

  Vandaar de conclusie dat…… statistisch …..bezien 15 van de 100 inwoners van Thailand een vuurwapen bezitten.

 7. Lunghan zegt op

  Voor buitenlanders is het inderdaad niet mogelijk een legale wapenvergunning te krijgen, heb met hoge politiefuctionarissen ( in de familie) diverse keren het onderwerp aangekaart, elke keer staken ze me vol trots hun geladen dienswapen in de hand( na wat Leo uiteraard), maar voor de Thaise ega is het geen enkel probleem, alleen wel alleen binnenshuis te gebruiken( ter zelfverdediging)Kosten incl 9mm wapen ongeveer 80.000thb

  • endorfun zegt op

   Lijkt me wel heel duur voor een handwapen. Een illegaal wapen zal wel heel wat goedkoper zijn.

   • HansNL zegt op

    Absoluut niet duur.
    Een S&W revolver in .357 bij een erkende wapenhandel zou 110,000 baht moeten kosten, voor een ambtenaar 80,000 baht.
    Legale wapens zijn duur, een vergunning bemachtigen is mede afhankelijk van inkomen.
    Illegale wapens zijn, volgens zeggen, stukken goedkoper.
    Overigens is het illegale wapenbezit en gebruik ook in Nederland een probleem waar door politie en justitie geen grip op te krijgen is.
    Strengere wetten helpen niet.

 8. HansNL zegt op

  Het “kopen” van een “wapenvergunning” is in Thailand helemaal niet zo simpel, zo niet onmogelijk, gewoon omdat het verwerven van een vergunning en de legale aanschaf van een vuurwapen over veel schijven loopt.
  Er moet wel degelijk een goede reden zijn om in aanmerking te komen, en de voorwaarden en vereiste documenten zijn legio . I
  en vaak lastig
  Ook de prijs van pistolen en revolvers zijn heel hoog.
  Feit is, dat net als in Nederland, het bezit en gebruik van illegale wapens niet te controleren of te beheersen is, en het aantreffen meestal een, sorry, toevalstreffer is.
  Als er wat gevonden wordt, volgt er meestal een uitgebreid verslag van aangetroffen “wapens”, inclusief bijlen, hakmessen, keukenmessen, honkbalknuppels e.d.

  Is het voor een buitenlander mogelijk een wapenvergunning te bekomen?
  Ja, grote papierwinkel, Thais en Nederlands, en de steun van een politieman helpt.

  • BA zegt op

   Klopt, prijzen van wapens zijn in Thailand heel erg hoog. Een Reminghton 870 shotgun die in de USA voor 350$ bij Wallmart in het rek staat kost je een slordige 45.000 baht in Thailand.

   Verder noemt er ook iemand wapens die verdacht veel op oorlogstuig lijken, maar niets is minder waar. Je kan in Thailand een replica M16 kopen maar het vaak om een .22 uitvoering, daar kan je net een een rat mee van het pad schieten maar verder ook niet. Semiautomatische geweren met een kaliber groter als .22 zijn namelijk niet toegestaan in Thailand.

   • Dat klopt helaas niet. .22 patronen zijn net zo dodelijk als zwaardere munitie, zoals bij voorbeeld .44 Magnum of .45 ACP. Een standaard .22 patroon heeft een loden kop die in het lichaam vaak vervormd of versplinterd dan krijg je een soort dum-dum kogel.
    Er staan op YouTube wel video’s voorbeelden van de verwoestende effecten van .22LR https://youtu.be/JhEAAIdLywA
    .22 munitie is ook het favoriete kaliber van professionele huurmoordenaars, omdat met een geluidsdemper een pistoolschot weinig geluid maakt.

    Hier nog een bron: https://www.quora.com/What-makes-a-22-caliber-bullet-so-dangerous

 9. Rudi zegt op

  Ik heb de indruk dat, vooral in de reacties, hier zwaar gespeculeerd wordt. Ook het artikel : Joseph haalt enkele studies aan maar velt dan een eigen oordeel – “Thailand is het Mekka van de wapenhandel”. Dan denk ik anders. Vietnam zat vol wapens … .

  De commentaren zijn helemaal raak : ‘voor een paar honderd baht heb je een vergunning’ – ‘je kan in Thailand alles regelen’ – ‘ik ken expats die een vergunning hebben’ – ‘met geld kan je alles kopen’ …

  Welnu, ik kom 25 jaar in Thailand en ik woon hier nu bijna 14 jaar. Ik krijg geen vergunning. Ik kan het ook niet ‘regelen’, zelfs niet hier in Isaan. En ik ben niet gierig.
  En ja, hier in Isaan heeft zowat iedere man een soort geweer. Maar dat werkt voor de helft van de tijd niet, een katapult is bij wijze van spreken veel gevaarlijker want daar zijn ze erg accuraat mee.
  Doch mijn negen jaar dicht bij Pattaya was wapenzit zeldzaam, enkel een soort maffiosi die dat hadden, en gebruikten. Net als in mijn oude thuisland … .

  Willy van der Kuylen was een goed voetballer, ik doe maar mee met de rest want ik begrijp de samenhang met wapenbezit in Thailand niet goed.

  • T zegt op

   En toch vallen er in Vietnam veel minder doden door vuurwapengeweld ( en er wonen bijna 40 miljoen mensen meer als in Thailand ) verschil in mentaliteit misschien…

   • Ger zegt op

    inwoners Vietnam 94.348.835 (2015)
    inwoners Thailand 67.976.405 (2015)

    verschil ruim 26 miljoen inwoners

    • endorfun zegt op

     NAM 98,721,275 (July 2020 est.)
     THAILAND 68,977,400 (July 2020 est.)
     volgens https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/th.html

  • Ger zegt op

   Rudi begint met de opmerking dat er zwaar wordt gespeculeerd. En vervolgens noemt hij zelf een speculatie.

   Ik woon in de Isan en ken wat grote steden en plaatsen daar. De stedelijke bevolking van de Isan , en dus ook van de kleinere plaatsen, bestaat dus uit miljoenen Thaise mensen, als je deze bevolking van de grotere plaatsen optelt.
   Echter als ik zo om me heen kijk krijg ik niet de indruk dat deze gewone stadsmensen geïnteresseerd zijn in wapentuig. Laat staan er iets van kopen. En de meesten hebben er het geld niet eens voor over.
   Dus om te zeggen dat bijna elke Isaanse man een soort geweer heeft : lariekoek of speculatie, of beide ?

 10. T zegt op

  Mooi stukje realiteit ook dit is zonder meer een deel van Amazing Thailand…

 11. HansNL zegt op

  Zoals ik al zei, een wapenvergunning is helemaal niet makkelijk te krijgen, gewoon omdat er aan te pas komen:
  – De politie
  – De Amphur
  – Een arts en soms een psycholoog
  – Afgeven vingerafdrukken en DNA
  – Huis bezoek van de politie
  – Controle strafregister
  En voor een buitenlander
  – Eventuele kopie van een vergunning eigen land
  – Verklaring van onbesproken gedrag
  – Garantiestelling door een Thaise politieofficier
  – Lidmaatschap van een politieschietvereniging helpt
  Maar het is mogelijk om een vergunning te verwerven.
  Met geduld en de juiste weg behandelen.

 12. l.lagemaat zegt op

  Het in bezit hebben van een wapen in een openbare ruimte levert 3 jaar gevangenisstraf op.
  Zelfs het dragen van een kogelvrij vest geeft problemen.

 13. kawin.coene zegt op

  Indien je in Thailand woont moet je dan een wapenvergunning aanvragen?
  Kan iemand daar een antwoord op geven?
  Lionel.

  • Wie is iemand? Een Thai? Een buitenlander? En moeten? Waarvoor dan?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website