RAY-BON / Shutterstock.com

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft soms onbedoeld negatieve gevolgen.

Het komt regelmatig voor: Nederlanders die zich inzetten voor een particulier ontwikkelingsproject. Of Nederlandse jongeren die in het buitenland een stage of vrijwilligerswerk doen. Bekende bestemmingen zijn Cambodja, India, Filippijnen, Nepal, Kenia, Suriname, Uganda, Zambia, Zuid-Afrika, maar ook Thailand.

Armoede

De meeste kinderen in weeshuizen zijn geen wees, maar worden opgevangen omdat ouders vanwege armoede geen zorg kunnen geven. Dat vraagt om kleinschalige opvang met professionele begeleiding, pleegzorg of gezinsopvang. De bestaande kinderhuizen kunnen dit doorgaans niet bieden. Kortstondige inzet van vrijwilligers zonder opleiding en ervaring zorgt bij (kwetsbare) kinderen vaak voor hechtings- en andere emotionele problemen.

Weeshuistoerisme

Dankzij de populariteit van ‘vrijwilligers- of weeshuistoerisme’ komen er steeds meer kinder- en weeshuizen bij. Niet omdat er meer wezen zijn, maar omdat er een verdienmodel achter zit. Kinderen worden ingezet om vrijwilligers te werven of toeristen te trekken die geld doneren en cadeautjes kopen. Ook op andere terreinen komen commercieel opgezette vrijwilligersprojecten voor. Door deze te steunen, bestaat de kans dat vrijwilligers onbedoeld helpen misstanden of ongewenste situaties in stand te houden.

Voorkom teleurstelling: bereid je voor

Je inzetten als vrijwilliger verbreedt je blik en draagt iets bij aan een betere, duurzame wereld. Maar het is wel zaak je eerst goed te verdiepen.

 • Een goed startpunt voor tips over vrijwilligerswerk met kinderen is de website vrijwilligerswerk.nl van het kennisinstituut Movisie. Lees vooral het dossier over ‘Voluntoerisme’.
 • Stichting Volunteer­​Correct zet zich in voor verantwoord internationaal vrijwilligerswerk, heeft een transparantie-index en verzorgt workshops.
 • Op de website van het Better Care Network Nederland (BCNN) vind je tips over vrijwilligerswerk met kinderen. Dit netwerk van Nederlandse ontwikkelings- en kinderrechtenorganisaties zet zich in voor het welzijn van kinderen zonder adequate zorg in ontwikkelingslanden.

Reisadvies

Ook is het goed het reisadvies van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden, een goede reisverzekering af te sluiten en je te houden aan de regels en wetten van het land.

Bron: Nederlanders wereldwijd

5 reacties op “Vrijwilligerswerk in het buitenland? Pas op voor weeshuistoerisme”

 1. Paul zegt op

  Zou dat de ogen openen van velen? Heeft het te maken met het kolonialisme van Nederland en het schuldgevoel erna? Zoveel Nederlanders die zich wat wijs laten maken en voor het goede gevoel (‘ik ben goed bezig in de liefdadigheid’) van alles doen. Helaas is de wereld scheef gegroeid en is liefdadigheid een businessmodel geworden. En dat is niet alleen voor de directeuren en medewerkers van ANBI stichtingen. Dat is ook in het land zelf. Vergeet ook niet reisorganisaties als FOX die in een land de Nederlandse toerist het liefst brengen naar de meest arme inwoner en een stereotyp beeld proberen te bevestigen: oh, wat zijn de mensen arm hier. Niet zeggende dat er geen armoede is in de wereld, maar de armoede is wel op zijn retour. De wereldbevolking is steeds beter af vergeleken met vroeger. Maar vergeleken met een gemiddelde Hollander kun je jezelf nog steeds ‘arm’ voelen of is er het stereotype beeld aldaar dat die westerlingen zo rijk zijn (en ook dat is een relatief begrip).

  Al met al: liefdadigheid is een verdienmodel. Er zijn genoeg mensen die helemaal niet zo arm zijn als ze beweren, maar liefdadigheid is voor hen de gemakkelijkste manier om geld te verdienen. Van een schurk die kinderen verminkt omdat die meer geld opleveren op straat tot de verdeling onder de bedelaars waar je mag bedelen. Bij de ingang van een kerk verdien je nu eenmaal meer met bedelen dan bij een sigarenwinkel.

  Het is goed dat mensen die graag een goed gevoel willen overhouden aan hun liefdadigheid of donaties snappen dat het een vorm van voor-de-gek-houderij kan zijn die bepaalde ongewenste praktijken in stand houdt of juist aandikt/verslechterd.

  Goed artikel dus.

  • Patrick zegt op

   In de jaren negentig werden jonge kinderen ontvoerd. Na amputatie van een arm of been, werden deze kinderen dan op de stoep gedropt met een bedelpot. Ze werden aangevoerd per bus. Gouden handel was (is) dit voor de maffia!

 2. Geert zegt op

  In Chiang Mai zijn er verschillende organisaties actief die vrijwilligers werven voor diverse projecten, dat gaat van helpen in weeshuizen tot lesgeven aan monniken.
  Je moet er flink voor dokken, prijzen vanaf 600 tot 900 euro per maand om vrijwilligerswerk te mogen doen.

  Deze organisaties zorgen dan wel voor een visum, een verzekering en eventueel logies en maaltijden maar dan nog kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat ze er een pak geld aan verdienen.

  Goed uitkijken is inderdaad de boodschap.

 3. theoweert zegt op

  Als ik bovenstaande stukje leest komt het mij een beetje negatief over of er geen goede doelen zijn.
  Zelf heb ik een goede ervaring met Asia Care Foundation

  Lees mijn verslag van mij bezoek aan het hulpproject in Thailand
  http://www.theotromp.nl/verslagen/15-bezoek-karen-familie-asia-care-foundation

  Deze stichting Asia Care Foundation zet zich in voor bevolkingsgroepen in Azië die onder slechte omstandigheden leven. Sinds augustus 2010 is Bob van Rijn vanuit Evangelische Zendingsgemeente ‘De Ark’ te Tiel uitgezonden om praktische hulp te verlenen in Thailand bij onder andere de Birmese stam ‘Karen’ in midden Thailand.

  Bob van Rijn
  Een wandelvriend, die bij vele lange afstand wandelaars bekend is als oud-lid van OLAT, maar vooral voor zijn inzet voor de Bossche 100. Een 100 en 110 kilometer wandeling, die jaarlijks in januari vanuit ’s Hertogenbosch gehouden wordt. Hier was hij jarenlang een vaste medewerker.

  SANTIAGO DE COMPOSTELA

  Tijdens de verzorging van de deelnemers aan Santiago de Compostela, geef ik ook gratis verzorging in de vorm van koffie/thee en mariekoekjes aan de andere pelgrims. Door de giften, die deze pelgrims toch gaven, kwam bij mij het idee op om het aan een goed doel te schenken.

  Nu zijn er vele goede doelen, maar ik weet dat Bob zelf naar de mensen gaat en hun gaat helpen, met eerste levensbehoeften en daarom heb ik besloten voor dit doel deze gave te schenken. Daarnaast schenk ik voor elke deelnemer aan mijn wandelreizen ook een donatie van € 10,- in dit fonds.

  Ondersteunen?
  Voor 20 euro per maand ondersteunt u al één gezin met voedsel!
  Mocht U ook dit doel willen steunen, dan kan dat door over te maken op de rekening van de Asia Care Foundation

  Rekeningnummer: NL49INGB0005641822 t.n.v. Stichting Asia Care Foundation
  http://asiacarefoundation.org/nl/visie__and__doel

  • theoweert zegt op

   De link van mijn verslag is gewijzigd. Wilt U deze wijzigen in

   https://www.theotromp.nl/verslagen/thailand-karen-familie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website