Verboden te roken in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
29 december 2019

Toeristen opgelet: Thailand heeft strenge anti-rook wetten. Zo is het verboden te roken op het strand, op de luchthavens, openbare parken, sportterreinen, toeristische attracties, dierentuinen, markten, stations, openbare gebouwen, cafés, restaurants, openbaar vervoer en winkels.

Ook de elektronische sigaret of E-sigaret is streng verboden, dat geldt tevens voor alle onderdelen en de vulling.

Er staan hoge boetes op het niet nakomen van het verbod. Dat kan je zomaar tot 20.000 baht boete opleveren en dat is bijna € 600,- De politie treed streng op en je wordt zonder pardon meegenomen naar het politiebureau en vastgezet tot je de boete hebt voldaan. Dat is geen bangmakerij maar de realiteit.

Op de zes grote Thaise luchthavens, Bangkok Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket, Chiang Mai, Hat Yai en Mae Fah Luang in Chiang Rai, zijn al vanaf 3 februari 2019 alle rookruimtes in de terminals gesloten en geldt een rookverbod voor de gehele luchthaven.

En vergeet niet, sinds november 2017 is het verboden om te roken op de stranden van Thailand.

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Verboden te roken in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Ik zal er niet om treuren, maar ik vraag me wel af, wat er achter die draconische maatregelen schuilt.
  De volksgezondheid zal het niet zijn waarschijnlijk.
  Het land van de glimlach is aan het veranderen in het land van de verboden.

  Donald Trump zal ook wel gaan protesteren, want de import van Amerikaanse rookwaar valt uiteraard ook stil.
  De rokende toeristen zullen trouwens ook wel wegblijven.

  • Johnny BG zegt op

   De reden zal zijn dat men de uitgaven uit het zorgbudget nu en zeker in de toekomst wil beperken. Tabak is vrij eenvoudig te kweken en dan helpt een maatregel zoals het gigantisch duur maken van een pakje sigaretten niet zoveel.
   Dan maar het gebied beperken. Zoiets doet men ook in Nederland in de diverse gemeenten om het aantal coffeeshops te verminderen. Binnen een straal van zoveel meter van een school mag dan geen coffeeshop staan.

   Voor de mensen die toch de e-cigarette willen gebruiken maar geen vloeistof meer hebben. De hoofdbestanddelen voor de liquid zijn gewoon te koop in Thailand.

  • Steven zegt op

   Roken is natuurlijk helemaal niet ongezond, behoudens dat het o.a. longkanker kan veroorzaken alsmede schade toebrengt aan het DNA van het sperma: https://www.ad.nl/gezond/roken-vader-schadelijk-voor-sperma-en-kind~a9664421/.

   Ter aanvulling op dit artikel, het volgende, dat ik vernam van iemand die een literatuurstudie hiernaar doet:

   “94% van de genetische afwijkingen bij kinderen komt door een rokende vader tijdens conceptie. Bijna alle (>90%) kinderkankers komen door rokende vader tijdens conceptie. Alle vormen van leukemie bij kinderen, ADHD, bipolaire stoornis en schizofrenie komt door rokende vader. Hazenlip idem.

   Sowieso denkt men dat er nu zo veel kanker voorkomt omdat rin een recent verleden heel veel mannen in Nederland rookten. Doordat DNA schade ontstaat in spermacellen krijgen alle lichaamscellen van het nageslacht mutaties. Spermatozoa zijn de enige cellen die geen mogelijkheid hebben om DNA schade te herstellen, ze zijn sneldelend dus na elke celdeling verdubbelt het aantal DNA-breuken.

   Zonen van rokende vaders hebben zelf maar 50% vruchtbaarheidskans en dochters van rokende vaders zijn veel vaker onvruchtbaar.”

   Kortom, dat de Thaise overheid de jeugd wil beschermen is natuurlijk dwaas, dat moet men toch zelf weten? 😉

   • ruud zegt op

    Ik schreef dat ik er niet om zou treuren, want zelf rook ik niet.

    Ik zet wel wat vraagtekens bij de getallen van die studie.
    Ik denk niet, dat die percentages te bewijzen zijn en bovendien vind ik ze onwaarschijnlijk.
    94% van de vader en hoeveel procent van de rokende moeder dan?
    Moeder heeft eicellen, die aanmerkelijk langer leven, dan het sperma van de vader en dus meer tijd hebben om beschadigd te raken.
    Als ik mij goed herinner, heeft de vrouw een beperkt aantal eicellen, en daar moet ze het haar hele leven mee doen, want meer dan ze heeft krijgt ze niet meer, er komen geen nieuwe meer bij.

    Goed vrouwen roken minder, maar 94% (alleen voor de vader) betekent dat als er niet meer zou worden gerookt, bovengenoemde ziektes en afwijkingen uitgestorven zouden zijn.
    Het zou waarschijnlijk ook betekenen, dat in de tijd dat de kamers blauw stonden van de sigarettenrook en de drank rijkelijk vloeide tijdens verjaardagen en feestdagen, er enorme aantallen misvormde kinderen op de wereld zouden zijn gekomen.
    Ik heb ze niet gezien in mijn jeugd.
    Ja, een enkeling, maar die zijn er tegenwoordig ook.

   • leppak zegt op

    Als je tegenwoordig publicaties zoekt over roken, E-sigaret,
    overgewicht, drugs en noem maar op dan vind je altijd wel zeer extreme uitschieters door lieden die
    erg veel doorslaan en gruwelijk overdrijven. Neem bijv. E-sig: jongeren experimenteren met zelfgebrouwen olie-achtige vloeistoffen en gaan daar aan dood, terwijl de reguliere vloeistoffen nauwelijks schade berokkenen (zover nu bekend sinds 2004). Hebben we ooit een rectificatie-artikel
    daarover gepubliceerd gezien?? Extreem doet het zo lekker in de media, laten we dat niet vergeten.

  • Driftand zegt op

   Wat betreft handhaving op roken merk ik dat dat nog veel te weinig gebeurt. In restaurants waar je buiten kunt eten en in hotelkamers wordt helaas nog steeds ongestraft gepaft.

 2. Toon Phayao zegt op

  Nu nog de rest van de smog uit de lucht!! Dat is veel meer dan de rook van een paar sigaretten.

 3. Jacques zegt op

  Met de start van het nieuwe jaar zijn er weer velen onder ons die het roken vaarwel willen zeggen en dat is iets om toe te juichen. Een deel zal hier in slagen en dit soort acties van regeringswegen uit, hebben toch wel invloed, althans zou op mij invloed hebben, alhoewel ik al op mijn zestiende gestopt ben met roken. Wat het bij andere doet laat zich raden. De hardleerse mensen vinden dit soort gedoe onzin en zullen nooit stoppen. Hopelijk blijft kanker hun bespaard, maar velen zullen hier mee eindigen, dat staat als een paal boven water en zelfs de mensen wiens vader en moeder of opa en oma met roken 90 jaar mee zijn geworden. Ik zou zeggen kijk hier positief naar en doe je lichaam een plezier en doe net als ik lang geleden. Net nog mijn lichaam uitgebreid laten keuren in het ziekenhuis in Thailand en alles nog binnen de bandbreedte. Ik ga als een gelukkig mens het nieuwe jaar in en hopelijk u allen ook.

  • Johnny BG zegt op

   Het is u allemaal gegund.

   De oorzaak van kanker is niet altijd voor 100% te achterhalen, maar dat stoppen met roken een slimme zet is daar ben ik het volledig mee eens.
   Naast de eigen ongemakken op leeftijd is het voor de omgeving ook niet prettig qua stank.

   Ik was ooit een dwaze roker van 2 pakjes per dag en ben er met mijn eigen ontwikkelde kruidenextract in geslaagd om er binnen 2 maanden mee te stoppen.
   Door de wetgeving is de methode onverkoopbaar maar dat zal velen die het voor het zeggen hebben een worst zijn.
   We verbieden een oplossing van 150 euro maar vergoeden het dubbele of iets in die trant.

 4. harry zegt op

  In juni nog in het restaurant van hotel geweest, zal de naam even niet noemen.Werd vrolijk gerookt terwijl andere mensen zaten te eten.Voor dit soort rokende aso,s vind ik een boete van 20.000 Baht nog veel te weinig.Als je dit soort figuren vraagt of ze er geen bezwaar tegen hebben als je dooreet terwijl hun zitten te roken trekken ze ook nog een gezicht als een koe wat gemolken moet worden.
  Maar moet Ruud ook wel gelijk geven dat het land van de glimlach behoorlijk aan het veranderen is.

 5. Dick zegt op

  Een goede maatregel , ik hoop dat de regering ook eens wat aandacht besteedt aan het verbranden van huisvuil door particulierenen en het verbranden van de restanten na de rijstoogst.

  • theiweert zegt op

   Kan je me vertellen waar ik mijn afval moet laten? Klinkt aardig, maar als er geen afval ophaal is in het buiten gebied zijn er geen andere oplossingen.

   Maar als men dan toch bezig is moet men het BBQ, kampvuren, open haarden, vuurkorven ook verbieden beginnende bij ons want dat zijn luxe artikelen.

 6. Iwan Lalji zegt op

  De vervoersector (auto’s, bromfietsen, tuk tuks etc.) in Thailand zorgt voor veel meer luchtvervuiling dan een sigaret opsteken. Het is meer symboolpolitiek. Thailand werkt er volgens mij naar toe om Westerse toeristen te mijden.

 7. John zegt op

  Ik heb nog nooit zoveel peuken op het strand van Pattaya gezien. Overdag lopen mensen gewoon te roken aan de waterkant van het 40 a 50 meter brede strand en ‘s avonds is het een gezellige boel met hapje, drankje en sigaret met vrienden onderling. Politie???
  Ook restaurant en cafe hebben hun eigen regels. Bij de ene mag je vanaf 22.00 u roken. Dan hebben de meeste het avondeten wel op. Bij andere staan de asbakken gewoon op tafel en wordt er dus gerookt.
  Ik zag bij Kiss en Food dat er stickers opgeplakt zijn met verboden te roken. Mede omdat het een komen en gaan is. Degene die de sticker heeft gemist wordt gevraagd even naar “buiten” te lopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website